Conecteaza-te cu noi

Societate

Autoritățile se implică în salvarea Lacului Nuntași. Bola: ”E nevoie de timp și multă muncă”

Published

on

La nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei. Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța – A.B.A.D.L. au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavații.

Apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal. Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.

„Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațiile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdătorii pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp și multă muncă”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral,  Bogdan Bola.

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară. Pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițiile în care terenul permite acest aspect.

Advertisement

Iată ce lucrări va executa, în primă fază A.B.A.D.L.:

  • Decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe și Istria: aprox. 1.400 m
  • Volum excavație estimat: 10.5 mc/ml
  • Volum săpătură estimat: 14.700 mc
  • Decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi și Istria. aprox. 600 m
  • Volum excavație estimat: 8 mc/ml
  • Volum săpătură estimat: 4.800 mc

Reamintim că la data de 10.08.2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar în data de 12.08.2020 la Prefectura Constanța a avut loc o şedință de lucru la care au participat reprezentanți ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții.

“ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic al ANAR – A.B.A.D.L și în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătățirii condițiilor hidrologice în zonă și evitarea unei astfel de situații pe viitor, a declarat directorul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Ervin Molnar.

Astfel, la solicitarea adiministratorului lacului – ARBDD, cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenți în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situația din zonă, iar datele colectate din teritoriu și cele istorice au fost puse la dispoziția A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntași, dar și care să îmbunătățească și să regleze circulația apei în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre acestea.

Lacul Nuntași

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1.050 ha şi un volum de 9.280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions