Connect with us

Actual

Avem câini în case, dar și pe străzi! Îi pasă cuiva?

Maria Ionescu

Publicat

la

Din ce în ce mai mulți constănțeni își cumpără câini de companie. Fie că locuiesc în apartamente, fie la case. Numărul acestor patrupede s-a mărit foarte mult. Nu este cazul să vin cu dovezi în acest sens, deoarece fiecare dintre noi are o cunoștință, un prieten sau o rudă care deține un animăluț de acest gen în locuința sa. Sunt frumosi, sunt curați, bine hrăniți, iubitori și inteligenți. Pentru unii dintre noi devin un partener de nădejde, de care nici prin cap nu ne mai trece să ne despărțim. Uitați-vă doar pe anunțurile pe care le postează proprietarii cărora le-a dispărut câinele. Sunt pline paginile de facebook de ei și tot din ele răzbate și fericirea trăită în momentul în care și-au regăsit cîinele pierdut pentru puțină vreme. Pe de altă parte, întrebați la cabinetele medicale unde ajung proprietarii cu animalele bolnave – câți clienți au avut, ce boli au fost tratate, cât a costat intervenția medicală efectuată, indiferent de ce natură a fost ea. Sau la cele unde se taie părul și ungiile crescute mai mult decât ar fi cazul. Vă veți minuna aflând cât de mult costă întreținerea unui câine. Nu mai spun că hrana este de asemenea foarte scumpă și s-a diversificat enorm în ultima perioadă. La fel ca și reclamele postate la diferite posturi de radio sau de televiziune. Da, iubim animalale – mulți dintre noi câinii, alții pisicile sau papagalii. Ne-am obișnuit cu ele și nu ni se par o povară. Dimpotrivă!

Ce facem cu câinii vagabonzi?

În ciuda simpatiei foarte mari de care dăm dovadă în ceea ce privește câinii crescuți în apartamente sau în case, suntem oripilați când vedem pe stradă cîini fără stăpân. Și pe bună dreptate, dat fiind faptul că un câine cu proprietar are carnet de sănătate și e purtat în zgardă și cu lesă de către stăpânul său, pe când patrupezii străzii sunt, de cele mai multe ori, răi, sunt bolnavi și mușcă. Anii trecuți lucrurile erau mai bune din acest punct de vedere. Cu toate că nici atunci nu era foarte bine, pentru că nu știai de unde va apărea un câine vagabond, dar măcar exista o biobază în Constanța, unde aceștia erau duși de către hingheri. În ultima perioadă, însă, se cunoaște că nu mai există această biobază și că a crescut numărul câinilor vagabonzi.  Dacă ați citit presa, și sunt convinsă că ați făcut acest lucru, ați aflat de multe cazuri în care au fost copii sau adulți mușcați de câini. Am încercat să vedem care este opinia angajaților Primăriei Constanța față de această situație, și am stat de vorbă cu Ionela Halciuc, purtător de cuvânt. Ea ne-a declarat că la ora actuală nu există nici o Biobază în Constanța. ”Toate acțiunile în sprijinul câinilor vagabonzi se fac prin voluntariat.”,  a spus Ionela Halciuc. Ea a precizat că se organiează licitații la Primărie de-o parte pentru reabilitarea Biobazei existente și, pe de altă parte, se încearcă construirea unei noi biobaze. ”Se încearcă reabilitarea Biobazei și va fi angajat ulterior și personal autorizat.”, a declarat Ionela Halciuc. Tot ea ne-a spus că se fac demersuri pentru construirea unei noi Biobaze. ”Vom avea, probabil, în viitor două Biobaze”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei. Da, suntem mulțumiți de răspuns, dar suntem curioși în cât timp se va putea realiza acest lucru. Pentru că timpul trece, va veni sezonul estival, timp în care ne este greu de crezut că se va reuși vreo construcție sau vreo reabilitare, și orașul se va umple de turiști. Iar până atunci, va mai crește și numărul animalelor de pe stradă!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine sunt alegeri parlamentare. Vezi ce forțe de ordine sunt în misiune în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Tomis” Constanța, Garda de Coastă Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 5-6 decembrie a.c., 501 efective, dintre care 276 de poliţişti, 81 de jandarmi și 138 de reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia a 559 de secţii de votare, în 366 de locații, ce s-au constituit pe raza judeţului Constanța, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 6 decembrie a.c., 210 poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 230 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța va avea în responsabilitate 90 de secţii de votare, constituite în 90 de locaţii, unde vor fi prezenţi 176 de poliţişti.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

78 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

”Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant al M.A.I.!”, precizează Andreea Munbteanu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Chef în stațiunea Mamaia. Polițiștii au dat amenzi în valoare de 2.750 de lei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O petrecere desfășurată în stațiunea Mamaia, într-unul din blocurile situate vizavi de hotelul Central și la care participau mai mulți adolescenți a fost oprită de polițiști, în cursul nopții trecute. Tinerii, cei mai mulți minori, au fost amendați cu suma de 2.750 de lei.

Potrivit Biroul de presă al IPJ Constanța, în jurul orei 00.50, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, într-un bloc din centrul stațiunii se desfășoară un eveniment privat.

Patrula mixtă care s-a deplasat la fața locului, formată din polițist din cadrul Poliției stațiunii Mamaia și jandarm al Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis, a identificat 12 persoane, majoritatea minori, care tulburau ordinea și liniștea publică.

Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 2.750 de lei.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se prelungește carantina în mai multe localități din județul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanții Prefecturii Constanța anunță că INSP a avizat analizele de risc DSP pentru mai multe localități din județul Constanța. Este vorba despre: orașele Ovidiu, Năvodari  și Techirghiol și comunele Lumina Mihail Kogălniceanu și Valu lui Traian.

În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința CJSU în care au fost votate propunerile de prelungire a carantinării pentru 14 zile în cinci localități.

Pentru orașul Techirghiol a fost votată propunerea prelungirii carantinei zonale pentru o perioadă de 7 zile.

Pentru orașul Năvodari, măsura prelungirii carantinării intră în vigoare, potrivit Instituției Prefectului Județului Constanța, intră în vigoare din 6 decembrie, ora 20.00. Pentru celelalte localități menționate, măsura intră în vigoare din această seara, de la ora 20.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: