Conecteaza-te cu noi

Actual

Avem câini în case, dar și pe străzi! Îi pasă cuiva?

Published

on

Din ce în ce mai mulți constănțeni își cumpără câini de companie. Fie că locuiesc în apartamente, fie la case. Numărul acestor patrupede s-a mărit foarte mult. Nu este cazul să vin cu dovezi în acest sens, deoarece fiecare dintre noi are o cunoștință, un prieten sau o rudă care deține un animăluț de acest gen în locuința sa. Sunt frumosi, sunt curați, bine hrăniți, iubitori și inteligenți. Pentru unii dintre noi devin un partener de nădejde, de care nici prin cap nu ne mai trece să ne despărțim. Uitați-vă doar pe anunțurile pe care le postează proprietarii cărora le-a dispărut câinele. Sunt pline paginile de facebook de ei și tot din ele răzbate și fericirea trăită în momentul în care și-au regăsit cîinele pierdut pentru puțină vreme. Pe de altă parte, întrebați la cabinetele medicale unde ajung proprietarii cu animalele bolnave – câți clienți au avut, ce boli au fost tratate, cât a costat intervenția medicală efectuată, indiferent de ce natură a fost ea. Sau la cele unde se taie părul și ungiile crescute mai mult decât ar fi cazul. Vă veți minuna aflând cât de mult costă întreținerea unui câine. Nu mai spun că hrana este de asemenea foarte scumpă și s-a diversificat enorm în ultima perioadă. La fel ca și reclamele postate la diferite posturi de radio sau de televiziune. Da, iubim animalale – mulți dintre noi câinii, alții pisicile sau papagalii. Ne-am obișnuit cu ele și nu ni se par o povară. Dimpotrivă!

Ce facem cu câinii vagabonzi?

În ciuda simpatiei foarte mari de care dăm dovadă în ceea ce privește câinii crescuți în apartamente sau în case, suntem oripilați când vedem pe stradă cîini fără stăpân. Și pe bună dreptate, dat fiind faptul că un câine cu proprietar are carnet de sănătate și e purtat în zgardă și cu lesă de către stăpânul său, pe când patrupezii străzii sunt, de cele mai multe ori, răi, sunt bolnavi și mușcă. Anii trecuți lucrurile erau mai bune din acest punct de vedere. Cu toate că nici atunci nu era foarte bine, pentru că nu știai de unde va apărea un câine vagabond, dar măcar exista o biobază în Constanța, unde aceștia erau duși de către hingheri. În ultima perioadă, însă, se cunoaște că nu mai există această biobază și că a crescut numărul câinilor vagabonzi.  Dacă ați citit presa, și sunt convinsă că ați făcut acest lucru, ați aflat de multe cazuri în care au fost copii sau adulți mușcați de câini. Am încercat să vedem care este opinia angajaților Primăriei Constanța față de această situație, și am stat de vorbă cu Ionela Halciuc, purtător de cuvânt. Ea ne-a declarat că la ora actuală nu există nici o Biobază în Constanța. ”Toate acțiunile în sprijinul câinilor vagabonzi se fac prin voluntariat.”,  a spus Ionela Halciuc. Ea a precizat că se organiează licitații la Primărie de-o parte pentru reabilitarea Biobazei existente și, pe de altă parte, se încearcă construirea unei noi biobaze. ”Se încearcă reabilitarea Biobazei și va fi angajat ulterior și personal autorizat.”, a declarat Ionela Halciuc. Tot ea ne-a spus că se fac demersuri pentru construirea unei noi Biobaze. ”Vom avea, probabil, în viitor două Biobaze”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei. Da, suntem mulțumiți de răspuns, dar suntem curioși în cât timp se va putea realiza acest lucru. Pentru că timpul trece, va veni sezonul estival, timp în care ne este greu de crezut că se va reuși vreo construcție sau vreo reabilitare, și orașul se va umple de turiști. Iar până atunci, va mai crește și numărul animalelor de pe stradă!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions