Conecteaza-te cu noi

Actual

Aveți grijă la cumpărături! Comerțul online ilicit a luat amploare!

Published

on

În primele 2 luni ale acestui an, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, polițiștii au acționat, la nivel național, pentru prevenirea şi combaterea comerțului ilicit din mediul online. În această perioadă, au fost întocmite 185 de dosare penale, dintre care 57 la regimul proprietății intelectuale, 66 pentru înșelăciune și 26 pentru evaziune fiscală. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au depistat 54 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni economice, dintre care 18 sunt cercetate pentru comerț online ilicit. De asemenea, în cauzele instrumentate, au fost recuperați peste 850.000 de lei din prejudicial cauzat prin faptele penale și au fost indisponibilizate mărfuri în valoare de aproape 80.000 de lei. Tot în această perioadă, în vederea combaterii activităților comerciale ilicite, desfășurate online, la data de 8 februarie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a lansat campania de prevenire a pirateriei software ,,Folosind software nelicenţiat îţi laşi securitatea la întâmplare”. Lansată în parteneriat cu BSA The Software Alliance, campania are ca scop evidenţierea riscurilor pe care şi le asumă companiile care folosesc software nelicenţiat sau contrafăcut. Poliţia Română continuă acţiunile, la nivel naţional, pentru protejarea drepturilor şi intereselor comerciale ale cetăţenilor, prin verificarea legalităţii activităţilor comerciale online.

Concret, iată câteva exemple!

Polițiștii din Bihor efectuează cercetări față de o societate comercială pentru comiterea mai multor infracțiuni de înşelăciune. Din cercetări a reieșit că, în perioada august – noiembrie 2016, prin intermediul unei pagini de internet și a mai multor discuții telefonice, reprezentanții societății ar fi indus în eroare mai multe persoane fizice cu privire la obținerea de credite de nevoi personale. Fără ca firma pe care o reprezentau să fi fost autorizată de Banca Națională a României să desfășoare activități de creditare, cei în cauză le-ar fi promis victimelor că pot obține un credit de nevoi personale, dacă virează în contul societății anumite sume de bani, care reprezentau constul necesar eliberării contractului și analizei dosarului, precum și prima rată din creditul promis. Ulterior, niciuna dintre persoanele vătămate nu ar fi beneficiat de creditul promis și nici nu le-ar fi fost restituite sumele de bani depuse în avans în contul societății, sume cuprinse între 250 și 9.600 de lei, care ar fi fost retrase de pe card bancar, de pe teritoriul Ungariei. În cauză a fost începută urmărirea penală față de persoanele bănuite, pentru comiterea a 37 de infracțiuni de înșelăciune, prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei, și au fost efectuate demersuri legale astfel încât societatea să nu mai desfășoare niciun fel de activitate, iar site-ul să nu mai fie funcțional.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions