Connect with us

Societate

Azi a avut loc vernisajul primei tabere de sculptură internațională, care se desfășoară la Ovidiu. Vezi declarațiile organizatorilor

Publicat

la

Astăzi, 23 iunie, la Muzeul de Artă din Constanța a avut loc vernisajul primei tabere de sculptură cu transmisie live din România, care se va desfășura pe parcursul a 30 de zile, în cadrul proiectului –  Simpozionul ,,OVIDIENII’’, ediția a IV-a: Tabăra de sculptură în piatră pe temă ovidiană.

Astfel, timp de o lună, vizitatorii Muzeului de Artă Constanța vor putea viziona live, pe cele 5 ecrane amplasate în muzeu, performance-ul a 5 artiști consacrați, respectiv: Vladlen Babcinețchi, Laurențiu Mogoșanu, Nicolae-Ovidiu Popa, Valentin Vârtosu și  Dumitru Verdianu, care au început déjà să sculpteze în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu.

Vladlen Babcinețchi este foarte cunoscut în orașul Ovidiu, dat fiind faptul că el este sculptorul care a realizat Ansamblul Statutar ”Poet Ovidiu”, inaugurat în urmă cu patru ani.

El este sculptor, doctor în inginerie industrială, membru UAPR Iași și UAPR Chișinău, consultant artistic și ambasador al artelor al fundației Maria Nobrega.

Laurențiu Mogoșanu este singurul constănțean dintre artiștii care performează la Ovidiu. El s-a născut în Băneasa și a urmat studiile în Capitală. A absolvit Academia de Artă din București, secția sculptură. Este membru UAPR București.

Nicolae-Ovidiu Popa este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, membru al UAPR București.

Valentin Vârtosu a absolvit Facultatea de Arte Plastice și este membru al UAP Chișinău și UAPR Iași.

Dumitru Verdianu a absolvit Academia de Arte Frumoase din St. Petersburg. Este membru al UAP Chișinău, UAP St. Petersburg, UAP Viena.

Fiecare artist va prelucra un bloc de piatră brut, de aproximativ 2 m cubi, proporțiile blocurilor fiind diferite, în funcție de fiecare proiect în parte.

Simpozionul este organizat după modelul taberelor de sculptură internaționale consacrate, fiind invitați artiști cu experiență în domeniul sculpturii monumentale. Opera lui Ovidiu va constitui punctul de plecare al acestei tabere de creație. Libertatea de expresie, spiritul avangardist și bucuria creației vor constitui valorile de bază ale simpozionului, dorindu-se crearea unui nucleu artistic care să promoveze orașul Ovidiu la nivel național și internațional.

Deschiderea oficială a acestei tabere de sculptură a avut loc în incinta Muzeului de Artă, în prezența primarului orașului Ovidiu, George Scupra, a curatorului Maria Bilașevschi, critic de artă, doctor în arte vizuale și a directorului muzeului, Lelia Rus-Pîrvan.

”Este un evenimet important, pentru că ne arată că esențele tari se țin în sticluțe mici. (…) Nu trebuie să fii o metropolă ca să ai artă de calitate.”, a precizat curatorul Maria Bilașevschi în deschiderea simpozionului.

Ea i-a prezentat pe cei cinci artiști care se aflau déjà pe platoul din Ovidiu și demaraseră lucrările. ”Cei cinci artiști sunt un grup, de fapt. Ei vor schimba nu doar fața orașului, nu doar comunitatea locală, ci vor avea o funcție educațională, o funcție de continuitate a ceea ce vorbim azi de arta contemportană. Este un risc destul de mare atunci când organizezi un festival de cultură pentru că, pe lânga truda organizării unui simpozion de cultură, de la găsirea pietrelor potrivite, la tot ce înseamnă logistică, nu e ușor. Trebuie să fii un om curajos și, de asemenea, un mare iubitor de artă. (…) Lucrările lor (n.r. – ale celor cinci sculptori) sunt liantul comun al tuturor. Este artă, cu A mare. Ei nu vor face lucrări care să arate bine, nu vor face lucrări care să promoveze un spațiu, așa cum și-ar dori, poate, autoritățile. Vor face lucrări care vin dinlăuntrul lor. Trebuie felicitat cel care stă în spatele tuturor mofturilor, a tot ce înseamnă   tabără de sculptură, dl. primar Scupra, foarte la locul lui.”, a spus Maria Bilașevschi.

La rândul său, primarul orașului Ovidiu, George Scupra a precizat că nu a riscat nimic atunci când a avut inițiativa de a organiza acest eveniment, al unei tabere de sculptură: „Avem experiență cu Vladlen Babcinețchi  foarte reușită, spunem noi. Nu știm exact ce va ieșit peste 30 de zile. Artiștii sunt consacrați, abia așteptăm să vedem finalul. Ieri am făcut un prim tur cu artiștii în orașul Ovidiu pentru că încă nu am stabilit unde vom monta aceste creații. În funcție de viziunea lor, de forma și varianta finală a operei vom stabili asta. Această tabără de sculptură ne dorim să devină tradiție în timp, sunt premize de viitor pentru că, spre exemplu, în primăvara anului viitor vom deschide castrul roman, acolo poate fi oricând o tabără de creație de sculptură sau pictură”. 

Precizăm că piatra necesară artiștilor a fost adusă din Viștea, sat din județul Cluj.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Bacalaureat 2022. Vezi ce liceu din județul Constanța a înregistrat promovabilitate 100%

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Educației a publicat pe site-ul dedicat rezultatele finale (obținute în urma evaluării lucrărilor cu note contestate) ale absolvenților studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022.

La nivelul județului Constanța, rata cumulată de promovare a crescut la 70,99 (înainte de contestații fiind 69,60%). Sunt declarați „reușiți” 76,3% din promoția curentă și 29,92% din promoțiile anterioare. În total, 4 candidați au obținut media 10, celor trei dinaintea contestațiilor alăturându-li-se un absolvent al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

S-au înregistrat:

 1. a) încă 4 note de 10 la proba Ea), față de cele 27 inițiale;
 2. b) încă 12 note de 10 la proba Ec), față de cele 167 inițiale;
 3. c) încă 14 note de 10 la proba Ed), față de cele 166 inițiale.

– medii între 6 și 6,99: 727 (inițial: 677);

– medii între 7 și 7,99: 799 (inițial: 830);

– medii între 8 și 8,99: 916 (inițial: 953);

– medii între 9 și 9,99: 770 (inițial: 690).

Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa a înregistrat 100% promovabilitate.

Unități de învățământ cu promovabilitate 0% sunt:

 • Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa;
 • Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu;
 • Liceul Tehnologic „Nicolae Istrăţoiu” Deleni.

Unități de învățământ cu un singur candidat declarat reușit:

 • Liceul Tehnologic Crucea – 50.00%;
 • Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanţa – 9,09%;
 • Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Mihai Viteazu – 50%;
 • Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna – 33,33%;
 • Liceul Tehnologic „Tomis” Constanţa – 4,55%.

”Vor fi analizate amănunțit situațiile unităților de învățământ care au înregistrat promovabilitate scăzută și se vor identifica măsuri și acțiuni care se impun pentru sesiunea august-septembrie și pentru anul școlar viitor.”, a precizat Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Peste 2.200 de posturi, scoase la concurs de Poliția Română

Publicat

la data de

Scris de

Poliția Română scoate la concurs 2.212 posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă, din sursă externă.

Înscrierile se fac în perioada 29 iunie – 12 iulie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior, nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile investigarea criminalității economice, rutieră, ordine publică, cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, comunicații și informatică, logistică, financiar, resurse umane, structura de securitate, criminalistică, cercetarea şi prevenirea criminalității, reţinere şi arestare preventivă, acţiuni speciale, poliţie transporturi, psihosociologie şi siguranţă şcolară, informare şi relaţii publice, pregătire profesională, protecţia animalelor și implementare proiecte.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs.

În perioada 8 – 29 august a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.

La data de 3 septembrie 2022, va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.

”Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-au soluționat contestațiile: 75,2%, rata de promovare la Bacalaureat

Publicat

la data de

Scris de

Rezultate finale în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2022 (după soluționarea contestațiilor): 75,2% – rata de promovare

– Rata de succes la examen a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoțiilor, comparativ cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie – iulie 2021 –

Rezultatele finale obținute de absolvenții studiilor liceale la probele scrise ale examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2022) au fost afișate astăzi, 1 iulie, în centrele de examen și pe site-ul dedicat.

După soluționarea contestațiilor, numărul candidaților promovați este de 91.332, cu 2.741 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși a fost inferior (7.211 candidați în minus, comparativ cu 2021). Rata cumulată de promovare (toate promoțiile) este 75,2%, superioară cu 1,9%, în raport cu rezultatele inițiale (73,3%) și cu 5,4% față de prima sesiune a anului trecut (69,8% – rată de succes în anul 2021)

Pentru promoția curentă, rata de reușită este 80% (75,7% în 2021), iar pentru promoțiile anterioare – 32,1% (30,2% în 2021). Astfel, din totalul celor 121.473 de candidați prezenți (108.452 din promoția curentă + 13.021 din promoțiile anterioare) au promovat 86.804 candidați din promoția curentă, respectiv 4.174 din promoțiile anterioare.

Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 222 de la 162 (înainte de contestații). În sesiunea iunie – iulie 2021, 146 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10.

Au fost depuse 49.115 contestații, număr ce marchează o scădere în comparație cu sesiunea similară a anului trecut (55.980 de contestații). După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 46.363 de lucrări (în anul 2021 acest număr a fost de aproximativ 53.000).

Dintre acestea, 86,27% s-au modificat cu maximum 1 punct, iar 8,13% s-au modificat cu mai mult de 1 punct.

În privința celor 120 lucrări care au primit note mai mari sau mici cu peste 2 puncte, fiecare situație va fi analizată punctual.

După soluționarea contestațiilor, 42 de unități de învățământ liceal au avut procent 0 de promovare în prima sesiune.

Din cele 651 de contestații înregistrate în județul-pilot Călărași, o singură notă s-a modificat cu mai mult de două puncte, 41 de note (6%) s-au modificat cu valori între 1 și două puncte, 152 de note (22%) s-au modificat cu valori între 0,5 și 1 punct, iar 457 (67%) s-au modificat cu mai puțin de 0,5 puncte. Rata finală de promovare în acest județ-pilot a fost de 61%.

Precizăm că procentul de promovare se calculează din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați (105).

A doua sesiune de examen din acest an se va desfășura în perioada 16 august – 3 septembrie, fiind precedată de etapa de înscriere (18 – 25 iulie).

***

Informații detaliate privind rezultatele finale înregistrate la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2022, pot fi consultate în dosarul de presă atașat și în graficele de mai jos.

Sursa: Ministerul Educației Naționale

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: