Connect with us

Societate

Azi a avut loc vernisajul primei tabere de sculptură internațională, care se desfășoară la Ovidiu. Vezi declarațiile organizatorilor

Published

on

Astăzi, 23 iunie, la Muzeul de Artă din Constanța a avut loc vernisajul primei tabere de sculptură cu transmisie live din România, care se va desfășura pe parcursul a 30 de zile, în cadrul proiectului –  Simpozionul ,,OVIDIENII’’, ediția a IV-a: Tabăra de sculptură în piatră pe temă ovidiană.

Astfel, timp de o lună, vizitatorii Muzeului de Artă Constanța vor putea viziona live, pe cele 5 ecrane amplasate în muzeu, performance-ul a 5 artiști consacrați, respectiv: Vladlen Babcinețchi, Laurențiu Mogoșanu, Nicolae-Ovidiu Popa, Valentin Vârtosu și  Dumitru Verdianu, care au început déjà să sculpteze în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu.

Vladlen Babcinețchi este foarte cunoscut în orașul Ovidiu, dat fiind faptul că el este sculptorul care a realizat Ansamblul Statutar ”Poet Ovidiu”, inaugurat în urmă cu patru ani.

El este sculptor, doctor în inginerie industrială, membru UAPR Iași și UAPR Chișinău, consultant artistic și ambasador al artelor al fundației Maria Nobrega.

Advertisement

Laurențiu Mogoșanu este singurul constănțean dintre artiștii care performează la Ovidiu. El s-a născut în Băneasa și a urmat studiile în Capitală. A absolvit Academia de Artă din București, secția sculptură. Este membru UAPR București.

Nicolae-Ovidiu Popa este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, membru al UAPR București.

Valentin Vârtosu a absolvit Facultatea de Arte Plastice și este membru al UAP Chișinău și UAPR Iași.

Dumitru Verdianu a absolvit Academia de Arte Frumoase din St. Petersburg. Este membru al UAP Chișinău, UAP St. Petersburg, UAP Viena.

Fiecare artist va prelucra un bloc de piatră brut, de aproximativ 2 m cubi, proporțiile blocurilor fiind diferite, în funcție de fiecare proiect în parte.

Advertisement

Simpozionul este organizat după modelul taberelor de sculptură internaționale consacrate, fiind invitați artiști cu experiență în domeniul sculpturii monumentale. Opera lui Ovidiu va constitui punctul de plecare al acestei tabere de creație. Libertatea de expresie, spiritul avangardist și bucuria creației vor constitui valorile de bază ale simpozionului, dorindu-se crearea unui nucleu artistic care să promoveze orașul Ovidiu la nivel național și internațional.

Deschiderea oficială a acestei tabere de sculptură a avut loc în incinta Muzeului de Artă, în prezența primarului orașului Ovidiu, George Scupra, a curatorului Maria Bilașevschi, critic de artă, doctor în arte vizuale și a directorului muzeului, Lelia Rus-Pîrvan.

”Este un evenimet important, pentru că ne arată că esențele tari se țin în sticluțe mici. (…) Nu trebuie să fii o metropolă ca să ai artă de calitate.”, a precizat curatorul Maria Bilașevschi în deschiderea simpozionului.

Ea i-a prezentat pe cei cinci artiști care se aflau déjà pe platoul din Ovidiu și demaraseră lucrările. ”Cei cinci artiști sunt un grup, de fapt. Ei vor schimba nu doar fața orașului, nu doar comunitatea locală, ci vor avea o funcție educațională, o funcție de continuitate a ceea ce vorbim azi de arta contemportană. Este un risc destul de mare atunci când organizezi un festival de cultură pentru că, pe lânga truda organizării unui simpozion de cultură, de la găsirea pietrelor potrivite, la tot ce înseamnă logistică, nu e ușor. Trebuie să fii un om curajos și, de asemenea, un mare iubitor de artă. (…) Lucrările lor (n.r. – ale celor cinci sculptori) sunt liantul comun al tuturor. Este artă, cu A mare. Ei nu vor face lucrări care să arate bine, nu vor face lucrări care să promoveze un spațiu, așa cum și-ar dori, poate, autoritățile. Vor face lucrări care vin dinlăuntrul lor. Trebuie felicitat cel care stă în spatele tuturor mofturilor, a tot ce înseamnă   tabără de sculptură, dl. primar Scupra, foarte la locul lui.”, a spus Maria Bilașevschi.

La rândul său, primarul orașului Ovidiu, George Scupra a precizat că nu a riscat nimic atunci când a avut inițiativa de a organiza acest eveniment, al unei tabere de sculptură: „Avem experiență cu Vladlen Babcinețchi  foarte reușită, spunem noi. Nu știm exact ce va ieșit peste 30 de zile. Artiștii sunt consacrați, abia așteptăm să vedem finalul. Ieri am făcut un prim tur cu artiștii în orașul Ovidiu pentru că încă nu am stabilit unde vom monta aceste creații. În funcție de viziunea lor, de forma și varianta finală a operei vom stabili asta. Această tabără de sculptură ne dorim să devină tradiție în timp, sunt premize de viitor pentru că, spre exemplu, în primăvara anului viitor vom deschide castrul roman, acolo poate fi oricând o tabără de creație de sculptură sau pictură”. 

Advertisement

Precizăm că piatra necesară artiștilor a fost adusă din Viștea, sat din județul Cluj.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement