Connect with us

Politica

“Băiatul de la Loterie” este noul subprefect al Constanței. Dan Jeacă este cunoscut ca un vechi prieten al deputatului Mircea Banias

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Dan Jeacă este noul subprefect al Constanței. Decizia numirii lui Jeacă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, astăzi. Astfel, premierul demis, Sorin Grindeanu, l-a numit pe Dan Jeacă subprefect de Constanța, prin Hotărârea nr. 433 privind exercitarea, cu caracter temporat, prin detașarea în condițiile legii, a funcției publice de subprefect al județului Constanța. Hotărârea a fost adoptată în ședința de Guvern desfășurată în data de 9 iunie.

Jeacă nu e deloc străin de viața publică a Constanței, de activitățile publice desfășurate de-a lungul ultimilor ani. A fost șef al Loteriei Române filiala Constanța – Călărași și este fost membru al Partidului Conservator. Acum, Jeacă este membru ALDE. Totodată, este cunoscută relația politică apropiată a lui Jeacă de liderul exclus al ALDE, deputatul Mircea Banias. De altfel, Jeacă a fost propunerea deputatului pentru această funcție, încă din iarnă, atunci când relația cu liderul de partid, Călin Popescu Tăriceanu, nu era una tensionată. Contactat telefonic, Banias a declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele: “Știam propunerea, însă nu aveam cunoștință că aceasta a fost semnată de premierul Grindeanu.”

Răspunsul lui Andrei Gerea pentru ziarul nostru este unul numai bun de analizat… Despre numirea lui Jeacă, Gerea a răspuns scurt: “Așa se pare”. Să fie ăsta un semn că și exclus și trimis din funcția de președinte al ALDE Constanța, deputatul Mircea Banias controlează organizația de la Constanța a partidului? Rămâne să analizăm și să revenim cu informații.

Reprezentanții Instituției Prefectului Județului Constanța au confirmat numirea, însă ne-au explicat faptul că nu a fost primită o informare oficială pe marginea numirii unui nou subprefect pentru Constanța.

Facem precizarea că Dan Jeacă îl înlocuiește pe Ersun Anefi, după ce acesta a candidat din partea ALDE pentru un post de parlamentar, la ultimele alegeri.

Cine este Dan Jeacă și când o fi plecat din ALDE la PSD?!

Dan Jeacă este licențiat în domeniul Socio – Psiho – Pedagogic având brevet de ofițer de informații, după ce a absolvit Academia Națională de Informații, Facultatea de Psiho – Sociologie. Are un master în Legislație Marină și mai are o diploma de licență în științe economice și un master în contabilitate, expertiză și audit, obținute la Universitatea Spiru Haret din Constanța.

Toată lumea știa despre Jeacă faptul că este membru al ALDE, după ce a trecut prin Partidul Conservator, însă conducerea PSD Constanța transmite, prin intermediul unui comunicat de presă faptul că proaspătul numit subprefect al județului este social democrat de aproape un an de zile. “În urma articolelor apărute în presă, Partidul Social Democrat Constanța face următoarele precizări: domnul Dumitru Jeacă, numit astăzi în funcția publică de subprefect al județului Constanța prin Hotărârea nr. 433/2017  publicată în Monitorul Oficial al  României, este membru al PSD Constanța de aproximativ un an de zile. Domnul Dumitru Jeacă a fost numit în această funcție la propunerea Partidului Social Democrat, Organizația Județeană Constanța”, explică liderii PSD Constanța.

Cum e posibil acest lucru, în condițiile în care propunerea pentru funcția de subprefect vine de la ALDE și datează de vreo jumătate de an, adică de prin luna ianuarie… rămâne să studiem. Vom reveni.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Norica Nicolai, seminar despre pescuitul la Marea Neagră, la hotelul Ramada din Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai va organiza un seminar despre pescuitul la Marea Neagră, pe 27 octombrie 2018, la hotelul Ramada din Constanța. Evenimentul a fost anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de senatorul Ion Popa, președintele ALDE Constanța. Popa a declarat că și-a format convingerea, în urma unor discuții, că este necesară schimbarea legii pescuitului.

Norica Nicolai a fost raportor pentru Raportul privind situația pescuitului recreativ în Uniunea Europeană, adoptat de comisia de profil a Parlamentului European în luna ianuarie 2018. Documentul adoptat introduce distincții între pescuitul recreativ și semi-comercial. Problema de fond care a generat acest raport a fost aceea că, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cu deschidere al Oceanul Atlantic, existau situații când, sub aparența pescuitului recreativ, scutit de taxe, se practica un pescuit mult mai intens, având deja și un scop comercial… dar fără a se plăti taxe. Din acest motiv, raportul Noricăi Nicolai introduce conceptul de pescuit semi-comercial, care deschide calea taxării pentru această zonă gri.

Într-un interviu acordat pentru Radio Constanța (vezi AICI), Norica Nicolai declara că ”ALDE, în momentul de față, este preocupat de un proiect simplificat de absorbție a fondurilor europene, în ceea ce privește România. (…) Dacă reglementăm foarte clar regimul piscicol, dacă nu mai implicăm atât de multe autorități în avize care sunt necesare, eu cred că comunitățile locale pot organiza ele ferme de pescuit fiabile și pot crea locuri de muncă pe teritoriul lor. Dacă, însă îi blocăm pe oameni în obținerea a numeroase avize așa cum se întâmplă astăzi, pescuitul devine sau rămâne un deziderat.”.

Potrivit informațiilor noastre, la nivelul județului Constanța au fost înființate grupuri de acțiune ale pescarilor, încă din anul 2014, în scopul accesării fondurilor nerambursabile din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Din păcate, această inițiativă a fost intens politizată și căpușată de grupuri de interese fără legătură reală cu domeniul pescuitului. Ca dovadă, Grup Local Dobrogea Sud (FLAG Sud) cu sediul la Agigea, care a gestionat fondurile pentru partea de sud a litoralului, este condusă chiar de primarul acestei localități, Cristian Maricel Cîrjaliu. Cea mai de seamă realizare a FLAG-ului de sud a fost un festival așa-zis pescăresc organizat în Vama Veche, de care nu-și mai amintește nimeni. De asemenea, FLAG Nord a dirijat banii europeni pentru pescuit la finanțarea unor proiecte de construire a unor pensiuni așa-zis pescărești și a unui atelier de împletit coșuri din răchită. Beneficiarii banilor au fost niște afaceriști arondați baronilor locali PSD, dar și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, erijată spontan în membru al comunității pescărești.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dragnea, despre Legea offshore: E obligatoriu ca săptămâna viitoare să intre în Comisii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, 17 octombrie a.c., că Legea offshore va intra în Comisii până săptămâna viitoare, dar nu există niciun argument ca prevederile din acest act normativ să fie modificate.

„Cred că săptămâna viitoare obligatoriu trebuie să intre în Comisii (Legea offshore, n.r.). Mi-aş fi dorit să intre ieri, dar până săptămâna viitoare nu văd niciun motiv să nu intre în Comisii”, a declarat președintele PSD.

Întrebat dacă vor fi modificate prevederile care au creat nemulţumiri, Liviu Dragnea a spus că nu există niciun motiv pentru asta.

„E posibil să nu fie modificate, dar vedem. La noi nu a ajuns niciun argument serios ca ele să fie modificate”, a spus liderul PSD.

Amintim că în 3 octombrie a.c., liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut retrimiterea în comisii a Legii offshore, în condiţiile în care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale. De asemenea, în aceeași perioadă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie stabilită o formulă de calcul care să permită ambelor părţi să fie cointeresate.

Important de precizat este și faptul că Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Robert Turcescu, în lacrimi. Tatăl său a murit în această dimineață

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Doliu în familia deputatului Robert Turcescu. Tatăl său a murit în această dimineață, lăsând multă durere și suferință în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, după cum fostul jurnaliști și realizator TV a scris pe pagina sa de Facebook.

Robert Turcescu a anunțat că înmormântarea va avea loc în satul Valea Mare Podgoria, orașul Ștefănești:

„Tatăl meu, Barbu Turcescu, a fost cel mai bun tată din lume. Bunul meu tată s-a dus la Domnul în această dimineață. Toti cei care l-au cunoscut si vor sa-si ia ramas bun de la el sunt asteptati incepând de mâine după-amiază la capela cimitirului din satul Valea Mare Podgoria, oraș Stefănești, județul Argeș. Înmormântarea va fi joi, 18 octombrie, în cimitirul de la Valea Mare, la ora 12.00. Dumnezeu sa te odihnească în pace, dragul meu tată!”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul jurnalist.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: