Connect with us

Politica

Bărăganu SRL. Magdalena Neague, soția fostului primar incompatibil, candidatul PSD pentru alegerile parțiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Guvernul a stabilit organizarea, în data de 5 noiembrie a.c., a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, precum și pentru alegerea consiliului local într-o comună, se arată într-un comunicat al Executivului.

În județul Constanța, alegeri parțiale pentru funcția de primar se vor desfășura în localitățile Pantelimon și Bărăganu. De asemenea, în comuna Mereni vor fi organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local, din cauza faptului că aleșii locali nu s-au întrunit în ședință timp de două luni, iar acest for a fost dizolvat printr-o decizie a Tribunalului Constanța. Revenind la funcțiile de primar, dacă în comuna Pantelimon scrutinul are loc după ce primarul localității, Vasile Neicu, a decedat, localitatea Băgăranu a rămas fără primar după ce Titu Neague, edil reales la alegerile locale organizate anul trecut a fost declarat incompatibil cu funcția de inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Hotărârea prefectului județului Constanța a încetat înainte de termen, însă magistrații au menținut-o.

ANI a precizat că Titu Neague a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, a încheiat un contract de arendare între Primăria Comunei Bărăganu şi SC La Titu Frumosu SRL (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator). Astfel, Titu Neague a încălcat dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.

Recent, principalele formațiuni politice și-au desemnat candidații pentru alegerile parțiale din aceste localități. Cea mai interesantă candidatură vine de la PSD, formațiunea politică aducând o propunere interesantă pentru funcția de primar a comunei Bărăganu. Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru alegerile parțiale din localitate. Purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, Lucian Lungoci, a declarat pentru “Ordinea.ro” că soția fostului primar, Titu Neague, este candidatul oficial și nu va interveni nicio schimbare. “Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru Primăria comunei Bărăganu și nu vor interveni schimbări. Aceasta a fost propunerea organizației locale Bărăganu a Partidului Social Democrat, Organizaia Județeană a luat act de aceasta și a fost aprobată în ședința Biroului Județean. Știu că doamna cunoaște realitățile locale, problemele oamenilor, este anhajată a Primăriei Bărăganu de mai mult timp, deci sunt destule recomandări pentru soția fostului primar al localității”, a declarat Lucian Lungoci pentru ziarul nostru. De altfel, este important să precizăm faptul că Magdalena Neague este angajată a administrației locale din Bărăganu încă din timpul mandatului primarului Constantin Bențea, decedat în ianuarie 2011. Mai mult decât atât, locuitorii, dar și angajați din Primăria Bărăganu au doar cuvinte de laudă la adresa Magdalenei Neague, despre care spun că este “de departe, cea mai bună angajată a Primăriei”.

Marieta și Magdalena

Ceea ce este interesant abia acum apare: Magdalena Neague nu este primul caz al PSD prin care se dorește ca funcția de primar să rămână în… familie! În 2010, după ce primarul comunei Adamclisi, Emil Burcea, a decedat, soția acestuia a fost desemnată candidatul social democraților pentru funcția de primar al localității. Atunci, liderii PSD Constanța au precizat că Marieta Burcea a obținut 57% din intenția de vot a locuitorilor, în urma unui sondaj de opinie efectuat. Marieta Burcea a pierdut alegerile, funcția de primar la alegerile parțiale din 2010 fiind obținută tot de un Burcea, Anton Burcea, candidat din partea Partidului Democrat Liberal. Anton Burcea avea în sondajul PSD doar 15% din încrederea cetățenilor cu drept de vot din comuna Adamclisi.

Detalii organizatorice pentru alegerile parțiale

Prin HG, Guvernul precizează că, potrivit Legii 115/2015, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. De asemenea, Executivul a stabilit, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale: cu 15 zile înainte de data alegerilor, respectiv 22 octombrie, începe campania electorală și se încheie pe 4 noiembrie, ora 7,00.

Guvernul a decis și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, fiind stabilite atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor prefectului, primarilor, președinților consiliilor județene și președinților tribunalelor.

Conform documentului, fondurile necesare în vederea organizării alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie se ridică la 4,368 milioane de lei și vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru acest an.

Comments

comments

Politica

Incidente la Iași. Primarul Mihai Chirica, atacat cu iaurt

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost atacat, astăzi, de un protestatar cu o substanta albă, cel mai probabil cu iaurt, la aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Bărbatul care a aruncat cu iaurt în primarul Mihai Chirica a fost preluat de forțele de ordine. Bărbatul s-a aşezat lângă soborul de preoţi care se pregătea să oficieze slujba de Te Deum. În momentul în care primarul a trecut prin faţa lor, bărbatul a scos din haină o sticluţă cu iaurt şi a aruncat conţinutul pe haina primarului.

Primarul Mihai Chirica a apreciat că acest incident trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată clasa politică din România. Bărbatul care a recurs la acest gest s-a declarat nemulţumit de pensie. Chirica a spus că, după ani de frustrări, românii nu mai ştiu să dialogheze sau să respecte momentele importante din viaţa şi istoria statului român, precum cel care marchează 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor.

Sursa: România TV

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul vrea să acorde bilete de tratament balnear pentru pensionari. Vezi ce prevede proiectul

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari în anul 2021 a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Astfel, Guvernul vrea să acorde pentru anul 2021 un număr de maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. La acest număr de bilete se poate adauga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alți operatori economici, număr care se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2020.

În anul 2021, pensionarii pot beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Economiei: “Românii fac salariul jumi-juma cu statul”. Ce promite Năsui pentru anul fiscal 2022

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui citat de agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: