Connect with us

Politica

Bărăganu SRL. Magdalena Neague, soția fostului primar incompatibil, candidatul PSD pentru alegerile parțiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Guvernul a stabilit organizarea, în data de 5 noiembrie a.c., a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, precum și pentru alegerea consiliului local într-o comună, se arată într-un comunicat al Executivului.

În județul Constanța, alegeri parțiale pentru funcția de primar se vor desfășura în localitățile Pantelimon și Bărăganu. De asemenea, în comuna Mereni vor fi organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local, din cauza faptului că aleșii locali nu s-au întrunit în ședință timp de două luni, iar acest for a fost dizolvat printr-o decizie a Tribunalului Constanța. Revenind la funcțiile de primar, dacă în comuna Pantelimon scrutinul are loc după ce primarul localității, Vasile Neicu, a decedat, localitatea Băgăranu a rămas fără primar după ce Titu Neague, edil reales la alegerile locale organizate anul trecut a fost declarat incompatibil cu funcția de inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Hotărârea prefectului județului Constanța a încetat înainte de termen, însă magistrații au menținut-o.

ANI a precizat că Titu Neague a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, a încheiat un contract de arendare între Primăria Comunei Bărăganu şi SC La Titu Frumosu SRL (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator). Astfel, Titu Neague a încălcat dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.

Recent, principalele formațiuni politice și-au desemnat candidații pentru alegerile parțiale din aceste localități. Cea mai interesantă candidatură vine de la PSD, formațiunea politică aducând o propunere interesantă pentru funcția de primar a comunei Bărăganu. Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru alegerile parțiale din localitate. Purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, Lucian Lungoci, a declarat pentru “Ordinea.ro” că soția fostului primar, Titu Neague, este candidatul oficial și nu va interveni nicio schimbare. “Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru Primăria comunei Bărăganu și nu vor interveni schimbări. Aceasta a fost propunerea organizației locale Bărăganu a Partidului Social Democrat, Organizaia Județeană a luat act de aceasta și a fost aprobată în ședința Biroului Județean. Știu că doamna cunoaște realitățile locale, problemele oamenilor, este anhajată a Primăriei Bărăganu de mai mult timp, deci sunt destule recomandări pentru soția fostului primar al localității”, a declarat Lucian Lungoci pentru ziarul nostru. De altfel, este important să precizăm faptul că Magdalena Neague este angajată a administrației locale din Bărăganu încă din timpul mandatului primarului Constantin Bențea, decedat în ianuarie 2011. Mai mult decât atât, locuitorii, dar și angajați din Primăria Bărăganu au doar cuvinte de laudă la adresa Magdalenei Neague, despre care spun că este “de departe, cea mai bună angajată a Primăriei”.

Marieta și Magdalena

Ceea ce este interesant abia acum apare: Magdalena Neague nu este primul caz al PSD prin care se dorește ca funcția de primar să rămână în… familie! În 2010, după ce primarul comunei Adamclisi, Emil Burcea, a decedat, soția acestuia a fost desemnată candidatul social democraților pentru funcția de primar al localității. Atunci, liderii PSD Constanța au precizat că Marieta Burcea a obținut 57% din intenția de vot a locuitorilor, în urma unui sondaj de opinie efectuat. Marieta Burcea a pierdut alegerile, funcția de primar la alegerile parțiale din 2010 fiind obținută tot de un Burcea, Anton Burcea, candidat din partea Partidului Democrat Liberal. Anton Burcea avea în sondajul PSD doar 15% din încrederea cetățenilor cu drept de vot din comuna Adamclisi.

Detalii organizatorice pentru alegerile parțiale

Prin HG, Guvernul precizează că, potrivit Legii 115/2015, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. De asemenea, Executivul a stabilit, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale: cu 15 zile înainte de data alegerilor, respectiv 22 octombrie, începe campania electorală și se încheie pe 4 noiembrie, ora 7,00.

Guvernul a decis și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, fiind stabilite atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor prefectului, primarilor, președinților consiliilor județene și președinților tribunalelor.

Conform documentului, fondurile necesare în vederea organizării alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie se ridică la 4,368 milioane de lei și vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru acest an.

Comments

comments

Politica

Orban: Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că demiterea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este prioritate zero pentru PNL, în contextul în care “ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul”, referindu-se la faptul că Dragnea a chemat la baie un jurnalist. Orban spune că acest lucru arată atitudinea şefului PSD faţă de presa independentă, “care îndrăzneşte să critice sau să pună întrebări incomode, atitudine de cenzor comunist”, şi adaugă: “Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate. Vom face ceea ce trebuie cât de curând”.

Orban afirmă, într-o postare pe Facebook, că demiterea lui Liviu Dragnea este prioritate zero pentru PNL.

“Ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul. Să chemi la baie un jurnalist care te întreabă de nerealizarea promisiunilor electorale arată un comportament de interlop, de mardeiaş de la colţul străzii. Arată, de asemenea, atitudinea şefului PSD faţa de presa independentă, care îndrăzneşte să critice sau să pună întrebări incomode, atitudine de cenzor comunist”, susţine Orban.

Potrivit acestuia, devine o obligaţie morală pentru orice parlamentar să voteze “scoaterea de pe faţa Parlamentului a acestui furuncul care desfigurează imaginea forului democratic cel mai reprezentativ”.

“Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate. Vom face ceea ce trebuie cât de curând”, afirmă Ludovic Orban.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, vineri, de un jurnalist despre autostrăzile promise în programul de guvernare, Dragnea spunând că nu vrea să răspundă şi invitându-l pe jurnalist în baie.

Întrebat de jurnalistul Alex Dima de la Pro Tv dacă are un sentiment de frustrare pentru că promisiunile electorale nu au fost îndeplinite, Liviu Dragnea spune iritat: „Aşa se fac interviurile? Vii cu mine în baie?“ Liderul PSD repetă de mai multe ori această invitaţie.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Calculul politic al deputatului Turcescu: Kovesi, candidat la alegerile prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, susține că evenimentele din ultimele zile ar putea constitui o trambulină spre o candidatură la prezidențiale pentru Laura Codruța Kovesi. Din acest motiv, susține parlamentarul constănțean, pentru Klaus Iohannis, președintele în funcție al României, este esențial să o împingă pe Kovesi spre funcția de procuror-șef al Parchetului European.

“Calm, la rece, pentru cine mai are ragazul sa citeasca si sa inteleaga.
Kovesi are (si) potential de candidat de succes la Presedintie. A dovedit-o in ultimele 24 de ore. E peste Ciolos si ar putea sa-i puna mari probleme lui Iohannis in primul tur daca va concura la scrutinul prezidential sustinuta de USR-PLUS. Va reamintesc ca USR a anuntat inca de acum mult timp ca va avea propriul candidat la presedintie, iar Ciolos, o spun masuratorile sociologice, nu eu, n-avea sanse intr-o competitie pe “dreapta” cu Iohannis. Dar Kovesi are. Acum, Iohannis e obligat de noua realitate sa se bata ca LCK sa fie Procuror European ca sa n-o aiba contracandidat la Presedintie. Si, probabil, o va face, desi nu prea avea chef
E foarte posibil/probabil ca LCK sa cistige postul de Procuror European, spre cosmarul pesedistilor si usurarea lui Iohannis. Dar asta nu inseamna decit o mare victorie pentru ea si cariera ei. Pentru politica romaneasca a urmatorilor ani va fi complicat, pentru ca Iohannis a aratat, din pacate, ca nu are suficienta forta sa se bata cu pesedistii. Asa ca pe viitor e foarte posibil sa (re)traim, acelasi cosmar: guvernare pesedista, cu sau fara Dragnea, si un sef de stat actionind greoi spre deloc. Plus o Opozitie strivita in Parlament de o majoritate PSD- ALDE.
Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar…”, scrie deputatul constănțean pe contul său de Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Stelian Ion (USR), atac virulent la ministrul Justiției: “Tudorel Toader este un comunist sadea”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După ce i-a cerut ministrului Justiției să explice deiciziile din Dosarul retrocedărilor de la Constanța, deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, continuă seria atacurilor la adresa ministrului Justiției. Astfel, deputatul Ion declară, în direct la Antena 3 că Tudorel Toader este “comunist sadea”, iar argumentele sale pornesc de la “falsificarea realității”.

De altfel, imediat după intervenția televizată, deputatul Ion a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

Câteva lucruri am avut de spus:
– Tudorel Toader este un comunist sadea, ceea ce înseamnă și că toate argumentele sale pornesc de la falsificarea realității.
– Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost concepută ca un mecanism odios de intimidare a magistraților.
– Televiziunea lui Dan Voiculescu promovează în general persoane cu probleme penale grave.
– Acuzațiile la adresa Laurei Codruța Kovesi mi se par stupide.

Intervenția pe care parlamentarul constănțean a avut-o, în direct, la Antena 3 o puteți urmări aici .

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: