Connect with us

Politica

Barna, la Constanța: „Spiritul lui Dragnea e pe buletinul de vot și se numește Dăncilă“

Publicat

la

Cu numai cinci zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul USR-PLUS la cea mai înaltă funcție în stat, Dan Barna, a efectuat o vizită la malul mării alături de echipa de campanie din USR și din PLUS. Prezidențiabilul USR a avut o întâlnire cu electoratul constănțean pe strada Ștefan cel Mare. Trecătorii, de toate vârstele, nu s-au sfiit să-l întrebe pe Dan Barna despre viziunea sa asupra României. În timp ce unii l-au rugat să se implice mai mult în construirea de autostrăzi, alții, mai învârstă, l-au avertizat că să nu taie pensiile. Tinerilor, Barna le-a promis că, în cazul în care va ajunge președinte, va încerca să facă tot ceea ce este posibil să facă o Românie din care să nu mai plece. Indiferent de mesajele recepționate de la cetățeni, Barna i-a rugat pe constănțeni să iasă la vot pentru ca PSD să nu mai ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, ceea ce ar fi o premieră pentru România.


 

„Este un moment important pentru România, pentru că la cei 30 de ani de la acel 85% ireal al lui Ion Iliescu avem șansa de a avea un tur doi fără PSD, avem șansa să avem un tur doi în care să discutăm despre viitorul României, despre cum facem o Românie care se modernizează, despre cum facem o Românie digitală, despre cum facem o Românie cu autostrăzi, cu spitale curate, din care părinții nu mai pleacă de teamă că li se îmbolnăvesc copiii. Primul pas se poate întâmpla acum pe 10 noiembrie, la alegerile prezidențiale, trimițând în turul doi candidatul USR-PLUS, Dan Barna, pentru că, în sfârșit, o generație care nu mai are de a face cu vechea clasă politică și post-comunismul din această țară are șansa de a se implica în viitorul acestei țări. Contez foarte mult pe constănțeni, pentru că, poate datorită mării și portului sau poate educației foarte bune care există aici, există în rândul lor un spirit civic puternic. Ați semnat petiția „fără penali“ și pentru asta vă mulțumesc, dar acum avem șansă să facem un nou pas și să scăpăm de PSD în turul doi. Ieri în Parlament a fost un vot grozav și am scăpat de PSD la guvernare, dar scăparea de PSD-ism se face și duminică la vot, pentru că spiritul lui Liviu Dragnea e pe buletinul de vot și se numește Viorica Dăncilă. De aceea mesajul este unul foarte clar, ieșiți la vot. Cu cât vă luați prietenii, vecinii ori colegii de servicii, cu atât mai mult avem șansa de avea un tur doi fără PSD, un tur doi în care România începe să se însănătoșească. Dincolo de măsurile economice necesare, dincolo de infrastructură, dincolo de măsurile obligatorii în educație și în sănătate, miza este încrederea pe care o are fiecare dintre noi în această țară. Această încredere se creează și poate crește foarte mult în turul doi în care vorbim de viitorul României și nu de condamnați penali care încearcă să conducă statul român. E un obiectiv important, iar apelul meu este: ieșiți la vot, iar împreună putem să transformăm România într-un loc în care să ne găsim fericirea“, a spus Barna într-o declarației dată presei constănțene.

Întrebat ce șanse își dă de a intra în turul doi, Barna a spus că sunt maxime, pentru a văzut rezultatul la europarlamentare.

„Am văzut că există componenta aceea activă a societății românești care se implică și care a înțeles că trebuie să ne implicăm în politică. Gropile din asfalt sunt politică, infecțiile din spitale sunt politică, iar manualele proaste sunt politică. Faptul că ne-a luat 30 de ani ca societate să înțelegem că politica nu trebuie făcută de alții, iar oamenii cinstiți să se ocupe de copii și de casă și că trebuie să facem și politica comunității, din această perspectivă sunt mulțumit. Alianța USR-PLUS și Dan Barna candidat la președinția României reprezintă acest aer proaspăt și necesar. În ultimele luni am fost în toate județele României. Un om din doi spune același lucru, e nevoie ca tinerii să se implice în politică, e nevoie de o nouă generație de politicieni. Acum ea există și se numește Dan Barna la Cotroceni, alianța USR-PLUS la guvernarea Românei și un primar USR-PLUS aici în Constanța“, a subliniat Dan Barna.

Barna a făcut referire și la mesajul său „fără PSD în turul doi“, despre care social democrații spun că nu este tocmai unul onest.

„Nu este nici pe departe un vot negativ. Este un vot prin care românii își asumă că este timpul să mergem mai departe și să sancționăm prin vot un partid (PSD, n.r.) care timp de 30 de ani aproape a scos România din Europa și a alungat peste cinci milioane de români din țară. Dacă mai dăm încă o dată votul celor de la PSD este ca și cum ne batem joc de efortul de trei ani și jumătate al societății și ale celor care au ieșit în stradă. Votul din 10 noiembrie este unul de viitor pentru România“, a notat Barna.

El a profitat de această ocazie pentru a invita la dezbatere și pe președintele Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă.

„Am spus și, repet, voi participa la orice dezbatere, indiferent de format și de numărul de candidați la care unul din cei doi vor participa, pentru că aceste dezbateri trebuie să fie despre viitorul României și nu doar exerciții de retorică“, a afirmat candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale.

Susținerea de care se bucură Dan Barna din partea filosofului Gabriel Liiceanu, proprietarul Editurii Humanitas, îl flatează pe candidatul USR-PLUS. Acesta spune că Liiceanu este un om remarcabil de cultură și consideră că a făcut o analiză corectă a contextului actual și îi mulțumește pentru susținere. El a precizat că, dacă va intra în turul doi, speră mesajul de modernizare și implicarea în politică a unor oameni competenți și onești speră să fie apreciat de câți mai mulți intelectuali. În final, Dan Barna a efectual o vizită și în Portul Constanța.

Comments

comments

Politica

Liderul PSD, atac dur la adresa PNL și USR: La toate lucrurile majore, PSD intervine și rezolvă problema (…) Restul este can can

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR, arătând faptul că, deși au existat și alte majorități în România, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”. Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a spus Marcel Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Legea Offshore a fost adoptată în Parlament

Publicat

la data de

Scris de

Legea offshore, care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea va merge la promulgare, asta dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională.

Legea a fost votată cu 248 de voturi pentru și 34 împotrivă.

Noua lege offshore, vitală pentru viitorul exploatărilor de gaze din Marea Neagră intră azi la vor final în plenul Camerei Deputaților. Legea amendează mai multe prevederi introduse în 2018, considerate ostile de către companiile petroliere care urmau să investească în dezvoltarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.

Iată principalele modificări

-Nivelul taxării se va păstra la nivelul actual (cel de la 1 ianuarie) pe toată durata acordului de concesiune petrolieră.
-Impozitul suplimentar se păstrează, dar pragurile de preț de la care el se aplică cresc. Astfel, impozitul suplimentar va avea în cote cuprinse între 15% și 70%, dar nivelul minim se va aplica de la prețuri de 85 de lei/MWh de gaze, nu de la 47 de lei, cât era în vechea lege.
-Limita maxima a deducerii investițiilor în segmentul upstream a fost ridicată la maximum 40% (era 30%) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.
-Sumele încasate de stat în contul impozitului suplimentar merg într-un fond destinat extinderii rețelelor de gaze. Guvernul poate decide însă și alte destinații.
-Impozitul asupra veniturilor suplimentare reprezintă, pentru companii, cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal
-Prevederile din legea actuală se vor aplica și zăcămintelor de uscat de mare adâncime (peste 3.000 de metri)
-Companiile nu mai sunt obligate să vândă o anumită cotă din producție pe piața internă, iar prețurile pentru gazele extrase nu vor fi reglementate. Cu toate acestea, potrivit unui amendament depus recent, companiile sunt obligate să oferteze gazele mai întâi Rezervelot de Stat și, dacă statul nu le cumpără, le pot vinde pe piață, dar la prețuri obligatoriu mai mari decât cele care au fost oferite statului. Toate contractele bilaterale de vânzare a gazelor vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei
– Guvenul poate decide introduce restricții temporare de preț și vânzare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.

foto cu rol ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis: Avem o creștere economică peste așteptări. Trebuie să mergem înainte, cu motoarele turate

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 18 mai 2022, un mesaj în cadrul celei de-a X-a ediții a Romanian Business Leaders Summit. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

”Doamnelor și domnilor,

Transmit felicitări Romanian Business Leaders cu ocazia celei de-a X-a ediții a Summitului dumneavoastră, un moment deopotrivă aniversar, dar și de bilanț și ambiție pentru viitor.

Comunitatea de afaceri își confirmă încă o dată reziliența și capacitatea de adaptare, chiar și în aceste circumstanțe dificile, dovadă fiind numeroasele rezultate pozitive ale proiectelor dumneavoastră.

Stimați invitați,

Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii și aduce noi provocări de ordin economic și social, inclusiv la nivel european.

Pe fondul crizei energetice resimțite de toate statele membre, Uniunea este în situația de a identifica soluții de avarie și de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European. În ciuda politicii de susținere a energiilor regenerabile și de creștere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situația actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependențe energetice critice față de Rusia.

Trebuie să fim conștienți că securitatea energetică și atingerea țintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări și costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziției verzi cu obiectivele noastre din domeniul securității energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice și a competențelor de care noi dispunem.

Doamnelor și domnilor,

Pandemia de COVID-19, criza energetică și, mai nou, războiul din vecinătatea țării noastre au determinat și o reevaluare a direcției și viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu și lung.

Soluția sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investițiilor din fonduri europene și resurse naționale. Astfel, provocarea esențială constă în implementarea accelerată a investițiilor, la standarde de calitate și cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai așa putem simți beneficiile unei politici pro-investiții, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiții.

Trebuie să investim pentru ca economia națională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura și industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu și lung.

Am încredere că pachetul de măsuri economice și sociale, anunțat recent de Guvern, va reuși să concilieze protecția categoriilor sociale vulnerabile și susținerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigențele de stabilitate financiară și bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism și pragmatism și să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenție își vor fi încetat aplicabilitatea.

Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I al anului, peste așteptări în raport cu prognozele. Știm însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflației, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros și prudent din partea autorităților de resort, în direcția stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare.

Doar printr-o abordare chibzuită și echilibrată vom reuși să atenuăm fragilitățile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să și răspundem, în același timp, provocărilor viitorului în privința tranziției digitale și tranziției verzi.

Inevitabil, digital și verde înseamnă regândirea și reașezarea realităților economice pe noi coordonate, de unde rezultă, totodată, și o invitație spre inovare și deschidere către noi oportunități de dezvoltare a afacerilor.

Este important ca mediul de afaceri să continue să se implice, ca și până acum, să fie o parte activă a acestui proces de reforme structurale și tranziție verde și digitală.

De aceea, vă încurajez să accesați fondurile europene, în special cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, dedicate dezvoltării afacerilor, accelerării digitalizării, tranziției verzi și infrastructurii energetice!

Absorbția accelerată a unui volum fără precedent de fonduri europene, prin implementarea adecvată a proiectelor de investiții, necesită un mediu de afaceri robust, dinamic și competitiv, care să facă față provocărilor cantitative și calitative cu care ne confruntăm.

Stimați oameni de afaceri,

Perioada pandemiei ne-a demonstrat importanța și beneficiile unei relații solide, funcționale și oneste dintre administrație și reprezentanții mediului de afaceri. De aceea, vă invit să reflectați la ideea reinventării mișcării patronale, pentru modernizarea, consolidarea și creșterea acesteia.

Avem nevoie de suflu proaspăt și de leadership autentic, nu numai în administrația publică, ci și în comunitatea românească de business!

Rezultatele pe care dumneavoastră, Romanian Business Leaders, le-ați obținut în domeniul antreprenoriatului, al educației sau al bunei guvernări sunt o dovadă a implicării și viziunii din partea mediului de afaceri!

De aceea vă felicit și vă încurajez să continuați! Vă îndemn să vă păstrați entuziasmul și implicarea în tot ceea ce vă propuneți!

Sunt convins că ambițiile și exigențele tranziției verzi și tranziției digitale vor reprezenta, pentru dumneavoastră, oamenii de afaceri, o nouă ocazie de a vă demonstra viziunea și pragmatismul, atât în afaceri, cât și în direcția modernizării propriei comunități!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: