Politica

Băsescu vrea să modifice legislația electorală. Propune alegeri în două tururi pentru primari

apr. 03, 2018 Mihaela Tîrpan

Conducerea Partidului Mişcarea Populară a decis, în şedinţa de marţi, 3 aprilie, să demareze o amplă campanie în toată ţara, pentru strângerea unui număr de un milion de semnături. Scopul demersului propus de formațiunea politică a cărei activitate este coordonată de fostul președinte Traian Băsescu îl constituie modificarea legislaţiei electorală.

Potrivit preşedintelui PMP, Traian Băsescu, demersul are ca scop revenirea la alegerile în două tururi pentru primari.

“Am ajuns toţi la concluzia că menţinerea alegerilor într-un singur nu face decât să dea un rezultat care nu beneficiază de principiul de aur al alegerilor: jumătate plus unu din cei care participă. De exemplu, la Craiova, primăria s-a obţinut cu 7% din listele electorale. Este deja deformat principiul fundamental al democraţiei. Poate a fost bună la un moment dat ca soluţie, pentru a reduce cheltuieli, pentru a reduce timp de campanie, dar estge evident că trebuie să revenim, la fel cum am revenit de la votul uninominal, la alegerile în două tururi. În acest sens, toate filialele vor desfăşura campanii de strângere de semnături, încercând să strângem un milion de semnături într-un timp rezonabil”, a declarat Traian Băsescu.

Sistemul actual, cu alegeri într-un singur tur, avantajează partidele mari, în special PSD, pentru că mandatul de primar este adjudecat de candidatul care obţine cele mai multe voturi într-un singur tur, indiferent dacă reprezintă un procent de 50% sau mai puţin.

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!