Connect with us

Politica

Bătălia pentru Primăria Hârșova! Cine va ajunge primar în 2020? Aglomerație pe stânga!

Tatian Iorga

Publicat

la

Alegerile prezidențiale bat la ușă, însă, cei mai mulți politicieni au mintea la alegerile locale, care sunt programate în luna iunie a anului viitor. În această perioadă, partidele politice își fac tot felul de calcule, sondaje și poartă negocieri intense cu potențialii candidați. La Hârșova, un oraș care este dezvoltat mai mult pe hârtie decât în realitate, bătălia se anunță a fi dură, în condițiile în care trei foști și actuali primari ai localității, Viorel Ionescu, Tudorel Nădrag și Ionel Chiriță, au în intenție de a câștiga Primăria în 2020. Interesant este că, deși nu se află într-o perioadă tocmai favorabilă, PSD pare să fie un magnet pentru politicieni, care se luptă pentru postura de candidat din partea social democraților. Unul dintre cei care transpiră pentru a candida din partea PSD este fostul primar Tudorel Nădrag, președintele Organizația locală a PSD. Acesta se autointitulează deja drept candidat din partea PSD și încearcă să recâștige postul pe care l-a pierdut în 2016. Acesta și-a pus semnătura în calitate de „candidat pentru funcția de primar al orașului Hârșova“ pe o invitație adresată locuitorilor orașului, care au fost chemați în 6 decembrie la o acțiune electorală. Contactat telefonic de Ordinea.ro, Nădrag a negat cu nonșalanță faptul că și-a pus semnătura pe un astfel de document în calitate de candidat. Însă, invitația care a fost pusă în toate cutiile poștale din localitate demonstrează cu totul altceva. În schimb, Nădrag spune că pe el îl oprește multă lume pe stradă și îl roagă să candideze la funcția de primar. Fostul edil a mai spus că merge cu fruntea sus și că nu a stat niciodată la mâna Primăriei. Cu toate că spune că este neprihănit, presa dobrogeană a relatat mai multe afacere cu iz penal derulate în vremea când Nădrag conducea Primăria. Într-un articol publicat pe dezvaluiri.ro, SC Ticoterm SRL, care îl are ca asociat unic și administrator pe Nădrag Titu Constantin, fiul lui Tudor Nădrag, primarul orașului Hârșova în perioada 2008-2016, a facturat servicii de execuție și montaj jaluzele verticale, montaj tâmplărie PVC și executarea unor reparații la o creșă de copii.

Mai multe despre afacerile familiei Nădrag cu Primăria puteți citi aici: https://www.dezvaluiri.ro/fosta-conducere-a-primariei-harsova-afaceri-in-familie-100-000-lei-din-buget-catre-firmele-familiilor-nadrag-si-bratianu/

La fel de tenebroasă este și activitatea politică a lui Nădrag. Acestuia i se poate pune cu ușurință ștampila de „traseist politic“, în condițiile în  are s-a plimbat pe la nu mai puțin de trei partide. Tudorel Nădrag și-a început aventura politică la PRM, iar apoi s-a mutat la PDL, partid pe listele căruia a candidat în 2008 la funcția de primar, iar apoi a schimbat brusc macazul spre PSD, partid din care face parte și în prezent. În urmă cu aproximativ în an a circulat o informație potrivit căreia Tudorel Nădrag ar fi fost tentat să schimbe din nou tabăra politică și să se mute la ADER, partid înființat de Neculai Onțanu, fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei. Imediat, conducerea filialei Partidului Social Democrat Hârșova a reacționat și a dezmințit informațiile.

Ionescu de la ALDE se autopropune candidat al PSD

Un alt personaj politic care încearcă clanța de la ușa PSD este actualul primar al orașului Hârșova, Viorel Ionescu, zis și ”primarul Colgate” sau „primarul care vrea să mănânce ficații“, după prestația sa din cadrul ultimului episod al serialului de investigații ”Județe la stăpân” de la Pro Tv, difuzat duminică, 13 octombrie a.c.. Pro Tv l-a făcut cunoscut întregii țări, ca un edil incapabil să termine proiectele începute, care a făcut învârteli bizare cu banii publici, dar mai ales ca un personaj de un cinism cu totul remarcabil. Membru al ALDE, mandatul lui Viorel Ionescu a fost marcat de numeroase controverse și decizii cel puțin ciudate. Poate că cele mai ciudate și, totodată, controversate decizii ale lui Ionescu au fost luate la numai trei luni de la preluarea mandatului. Aceasta a fost acuzat, atunci, de fostul viceprimar Ionel Dia, că a numit o coafeză ca manager al Spitalului si o ospătăriță pe postul de administrator al creșei, din localitate. În replică, primarul a susținut atunci managerul de spital are studii de specialitate, iar administratorul creșei a obținut funcția prin concurs legal.

Potrivit emisiunii „România, te iubesc!“ “Județe la stăpân” difuzată pe PRO TV, Viorel Ionescu ar fi în vizorul DNA cu mai multe fapte. Printre acestea se numără și faptul că Primăria Hârșova ar fi atribuit către două firme Hercinic și Siluan Proiect, care ar aparține preotului Mădălin Iscru din Tulcea, prin încredințare directă nu mai puțin de 17 contracte. De la studii de fezabilitate, la proiecte tehnice sau execuții pentru asfaltare, canalizare, școli sau piețe agroalimentare. Toate ar fi acum în vizorul DNA, notează PRO TV.

„Pe 9 iunie 2017, în doar două minute, Primăria Hârșova a dat șase contracte firmei Siluan Proiect. Trei studii de fezabilitate și trei proiecte tehnice pentru reabilitarea unor unități de învățământ. Două săptămâni mai târziu Siluan Proiect primește și execuția celor trei școli. Toate au fost atribuite înainte de finalizarea proiectelor tehnice din care ar fi trebuit să rezulte prețul corect al execuției“, arată sursa citată.

Dincolo de deciziile mai mult sau mai puțin controversate, actualul nu concepe să nu candideze la un nou mandat.

„Având în vedere că am proiecte importante începute, printre care se numără racordarea orașului la rețeaua de gaze, și având în vedere că nu știu cine ar veni în locul meu, și dacă ar veni ce ar putea face, da, voi candida. Mă obligă datoria față de oraș ca să continui datoria mea față de oraș. În ceea ce privește partidul din partea căruia voi candida, în prezent sunt membru ALDE, dar mai sunt opt luni până la alegeri, vom vedea“, a declarat Ionescu pentru Ordinea.ro.

Întrebat dacă nu exclude candidatura din partea altui partid, în special din partea PSD așa după cum se zvonește, primarul din Hârșova a afirmat că este prematur o astfel de discuție în acest moment, însă nu a negat o astfel de ipoteză. Asta se traduce prin faptul că actualul edil din Hârșova joacă la mai multe capete și așteaptă să vadă de unde trage cartea câștigătoare.

„Cei de la PSD spun că sunt neserios pentru că am discutat cu cei de la PNL, cei de la PNL spun că sunt cu cei de la PSD. Eu sunt ALDE momentan. Dar, eu am un principiu de bază. Eu ajut pe cine mă ajută“, a spus Ionescu.

Întrebat, de asemenea, pe cine crede că va avea adversar în campania electorală la alegerile locale, Ionescu a spus că are adversari atât la vedere, cât și din umbră, pentru că „nu au demnitatea de a veni și să se declare“.

„În momentul de față am văzut că domnul Nădrag (Tudorel Nădrag, n.r.) a avut o întâlnire duminică, 6 octombrie, și a trimis, în stil comunist, fițuici prin toate scările și în care s-a semnat candidat la Primăria Hârșova; domnul Ionel Chiriță am văzut că pe Facebook, dacă majoritatea va dori, va candida, cum vedem a cui majoritate și cum va putea el să cuantifice această majoritate. Mai bine să fie bărbat și să spună că vrea să candideze, punct. Dar el ne aduce aminte când s-a retras în turul doi. Cam are o teamă așa de eșec și preferă să o arunce așa în dodii. Și ar mai fi Ionel Dia. Acesta ar vrea să candideze, sau măcar în tandem cu Nădrag din partea PSD, drept dovadă că participă activ la activități politice din partea PSD, pentru că a fost la întâlnirea de duminică, 6 octombrie. Domnul Tudorel Gurgu a zis că idolului în viață este Valentin Vrabie de la Medgidia și vrea de la primar de comună (Ciobanu, n.r.) vrea să ajungă primar de oraș. Și, iacătă, PSD are în momentul de față cel puțin trei candidați. Eu sunt deja pe lângă. Dar, potrivit proverbului, e posibil să se bată trei și să vină al patrulea. Apoi, pe plan local mai avem un posibil candidat în persoana fostei președintă a Judecătoriei Mariana Pelelungă, care ar vrea să candideze fie din partea ADER sau Pro România. În ceea ce privește, din partea USR am văzut un domn Roșca…Fiecare e liber să candideze“, a notat Viorel Ionescu.

Și în cazul lui Ionescu putem vorbi de traseism politic, în condițiile în care acesta a trecut până în prezent pe la PNL – PC – ALDE. PSD ar fi a patra stație politică pentru actualul edil din Hârșova.

Gurgu de la Ciobanu se mută la Hârșova?

La bursa zvonurilor că la ușa PSD ar bate atât fostul viceprimar din partea PNL Ionel Dia, cât și actualul edil al comunei Ciobanu, Tudorel Gurgu (PSD), Unitate Teritorial Administrativă care se află la numai cinci kilometri de Hârșova. Despre acesta din urmă se spune că nu degeaba s-a străduit să o aducă la Ciobanu pe însăși Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Pentru a impresiona baronii PSD, Gurgu a organizat, joi seara, un mega-miting. Așa după cum a spus primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, toate aceste eforturi ale lui Gurgu ar fi fost făcute doar pentru a-l impresiona pe președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, iar acesta să-l desemneze drept candidat din partea PSD la funcția de primar al orașului Hârșova. Ordinea.ro a încercat să-l contacteze telefonic pe Gurgu pentru comenta zvonurile, însă acesta nu a răspuns la telefon. În ceea ce-l privește pe Ionel Dia, se zvonește că ar urma să facă echipă, din postura de viceprimar, cu viitorul candidat la funcția de primar al orașului Hârșova Tudorel Nădrag/Viorel Ionescu/Tudorel Gurgu. Contactat telefonic de Ordinea.ro, Ionel Dia a declarat că 100% nu dorește să candideze la funcția de primar al orașului Hârșova.

Un fost magistrat, printre aspiranții la funcția de primar

Printre cei care doresc să candideze la funcția de primar al orașului Hârșova se numără și fosta șefă a Judecătoriei Hârșova, Mariana Pelelungă. Aceasta a anunțat încă de anul trecut că va candida pentru funcția de primar al orașului Hârșova la alegerile locale din 2020. Anunțul a vinit în contextul în care Mariana Pelelungă a câștigat, în 27 decembrie 2018, la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, contestația depusă împotriva deciziei CSM de sancționare disciplinară din 19 decembrie 2017. Vorbim aici de o sancțiune care, în mod paradoxal, are legătură cu actualul primar din Hârșova, Viorel Ionescu.

”Spre informarea celor care au urmărit evoluția evenimentelor, plângerea primarului Ionescu Viorel si a avocatului Maereanu (nasul lui Stancu Lucian, cumnatul primarului) impotriva mea prin care, inițial, fusesem sanctionata cu reducerea salariului cu 10% pe 3 luni, a fost anulată de Înaltă Curte de Creație și Justiție” – a scris Mariana Pelelungă pe Facebook.

Contactată telefonic, Mariana Pelelungă a declarat pentru Ordinea.Ro că primarul Ionescu și avocatul Măereanu, ultimul acționând ca reprezentant convențional al unui alt politician local, au formulat plângeri împotriva sa la Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, în data de 27 mai 2017. Ionescu ar fi susținut în plângerea sa că Mariana Pelelungă, exercitând calitatea de președinte al Biroului Electoral de Circumscripție Hârșova la alegerile locale din luna iunie 2016, ar fi manifestat simpatie pentru Partidul Social Democrat, fiind îmbrăcată în haine roșii. De asemenea, președinta Judecătoriei a fost reclamată pentru diverse aspecte legate de activitatea soțului ei, unele vechi de zece ani de zile, dar și pentru faptul că ar fi refuzat să se abțină de la judecarea unui dosar penal. Cu alte cuvinte, cei doi reclamanți au scormonit în trecutul magistratului, miza probabilă fiind aceea de a fi îndepărtată din funcție, pentru a nu mai prinde cumva șefia biroului electoral la alegerile locale din 2020. Pelelungă spune că nu a manifestat niciun fel de simpatie pentru PSD sau pentru un alt partid politic, iar hainele roșii erau de fapt corai, aceasta fiind o nuanță pe care o îndrăgește. Mariana Pelelungă a declarat, recent, pentru Ordinea.ro că ea va candida din partea partidului lui Neculai Onțanu, ADER. Ea a mai spus că, până în prezent, nu a făcut politică și nu a făcut parte din niciun partid.

Chiriță (PNL) candidează „cu delegație de la cetățeni“

Un alt potențial candidat la funcția de primar al orașului Hârșova este Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor din România și președintele organizației locale a PNL. Fost primar al orașului Hârșova în perioada 2000 – 2008, Chiriță este un liberal convins și spune că este singura formațiune din care a făcut și va face parte. În ceea ce privește posibila sa candidatură, acesta spune că decizia va fi mai mult a hârşovenilor.

„Voi candida în alegerile locale de anul viitor, dacă majoritatea îmi va spune că aceasta este soluţia să punem capăt incompetenţei, greşelilor, abuzurilor şi, mai ales, infracţiunilor sărvârşite de administrația locală sub coordonarea lui Nădrag şi Ionescu, liderii „Combinaţiei toxice locale PSD-ALDE”, faţă de care mă delimitez total. Hârşovenii – liberali, pesedişti, aldişti sau de alte culori politice, cât şi cei care nu sunt angajaţi politic  – au toţi probleme comune, generate de lipsuri, griji, dificultăţi şi au speranţe, având nevoie de lideri politici naţionali şi locali care să îi ajute, să îi respecte şi să le ofere o perspectivă. Toți au nevoie de un edil competent, care să îi ajute și să îi respecte“, a punctat Chiriță.

Liberalul a spus că a revenit în viaţa publică, prin asumarea preluării conducerii organizaţiei locale a PNL, când a constatat că actualul primar conducea, direct sau prin interpuși, cele trei partide care contau în Hârşova: ALDE, PSD și PNL.

„Am revenit în viaţa oraşului cu o atitudine de cetăţean activ, propunând soluţii pentru a face din Hârşova un oraş atractiv pentru întreprinzători, cei care pot crea locuri de muncă, hotărât să lupt pentru deschidere şi transparenţă, pentru realizarea proiectelor abandonate sau anulate de Nădrag, cărora actualul primar refuză să le acorde atenţia necesară, cât şi pentru realizarea altora de care hârșovenii au nevoie. Trebuie să trecem reconstruim oraşul şi să le dem încredere hârşovenilor începând cu informarea acestora privind greşelile, abuzurile şi mai ales a infracţiunile sărvârşite în activitatea administaţiei publice locale. Iubesc Hârşova şi voi lupta ca locuitorii săi să fie respectaţi de autorităţile locale care trebuie să fie preocupate de dezvoltarea oraşului, atente la problemele tuturor cetăţenilor şi să vină cu proiectele și programe care să reprezinte nevoi reale, prioritare pentru cetăţeni şi făcute cu costuri acceptabile. Oraşul nostru poate redeveni curat şi plin de flori, liniştit şi sigur, putând să asigure generaţiilor care ne vor urma posibilitatea de a se bucura de condiţii pentru o viaţă mai bună şi dându-le încrederea că vor avea pentru ce să rămână în oraş sau, celor plecaţi, de ce să se întoarcă“, a declarat Chiriță pentru Ordinea.ro.

Rezumând situația politică de la Hârșova, putem spune că zona cea mai aglomerată pe partea stângă, în timp ce pe dreapta se prefigurează, până în prezent doar un singur candidat, cel al PNL. Nu trebuie neglijat și faptul că în cărțile pentru Primăria Hârșova va intra, cu șanse reale, și USR, partid care va avea un cuvânt greu de spus în ecuația alegerilor locale din 2020.

 

Comments

comments

Politica

Decizie în Parlament! Pensiile speciale, eliminate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputații au votat, astăzi, eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii socio-rofesionale. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale a fost votat cu 247 de voturi ‘pentru’ si 21 de abtineri. În cadrul dezbaterilor, au fost ridicate mai multe elemente de neconstituționalitate. Tot cu această ocazie, parlamentarii au decis să mențină pensiile pentru artiști și sportivi. Interesant este că, în plen, deputatul UDMR Szabo Odon a citit astăzi, în plen, la dezbaterea finală privind eliminarea pensiilor speciale, o statistică din care reiese că doar 4% din pensiile speciale se anulează prin proiectul supus la vot. Odon a spus ca pensiile speciale însează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomații beneficiază de 0,06% din acea sumă, parlamentarii – 0,04%, magistrații – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt plătite celor din sistemul de apărare și siguranța națională (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umblă.

„Practic, prin această propunere în momentul de față, pe care o aveam și care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminăm toate pensiile speciale și trecem pensiile ocupaționale pe contributivitate și le recalculam, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale rămân în vigoare”, a declarat deputatul.

Legea prevede eliminarea pensiilor speciale pentru:

 • Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
 • Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
 • Foștii Președinți ai României
 • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
 • Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
 • Membrii Curții de Conturi
 • Avocatul Poporului
 • Funcționarii publici parlamentari
 • Corpul diplomatic și consular
 • Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
 • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Sursa: stiripesurse.ro

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Propunere-șoc în Parlament! PMP vrea ANULAREA subvenției pentru partide

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat, astăzi, că va depune în Parlament un proiect de lege de ANULAREA subvenției pe care partidele politice o primesc de la bugetul de stat. Tomac a declarat pentru Ordinea.ro că economia care se va prin anularea subvenției pentru partide parlamentare este una extrem de importantă și se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, anual. Stiripesurse.ro notează că doar în luna decembrie a anului trecut, partidele au primit în total subvenții în valoare totală de de 21.051.599 de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro. Tomac a mai spus pentru Ordinea că Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să vină cu alte soluții pentru finanțarea partidelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiectul de anulare a pensiilor speciale, retrimis la comisii? ALDE susține ideea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților urmează să dezbată astăzi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. La nivel declarativ, puterea și opoziția vor să elimine aceste pensii speciale. În forma ieșită din Comisia de Muncă, se păstrează pensiile speciale ale polițiștilor, dar se elimină cele ale magistraților, aviatorilor, personalului diplomatic, parlamentarilor, personalului din Parlament, personalului auxiliar din justiție. Pe de altă parte, un amendament introdus de deputatul PSD, Adrian Solomon, elimină și rentele viagere ale sportivilor sau sumele încasate de academicieni sau actorii ieșiți la pensie. Pentru a fi considerat adoptat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul deputaților să fie de acord cu această inițiativă – 165 de voturi. Din cauza presiunilor venite în special din zona de justiție, parlamentarii sunt dispuși să dea înapoi și să „îngroape proiectul“. Cei care au venit cu ideea retragerii proiectului sunt cei de la ALDE, care vor ca acesta să fie retrimis la comisii.

„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaților proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecințe în spațiul public (printre care protestele din justiție). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiție nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii și personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraților, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independență în exercitarea atribuțiilor și responsabilităților pe care le au. ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista o discuție serioasă cu privire la schimbarea sistemului privind pensiile speciale. Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm niște decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară și care afectează mai multe categorii profesionale. De aceea, ALDE susține ca astăzi, în Camera Deputaților, proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut și analizat împreună cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.“, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: