Connect with us

Administratie

„Bebe trusou“ pentru nou-născuții din Constanța. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local

Published

on

bebe trusou

Consilierii locali din Constanța au votat proiectul depus de aleșii locali ai PSD, intitulat „BEBE TRUSOU“, privind acordarea unui sprijin financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuții din municipiu. Banii vor fi virați pe card. Programul are ca scop creșterea natalității, diminuarea riscurilor sociale pentru nou-născuți și îmbunătățirea sănătății în municipiul Constanța. Potrivit unuia dintre inițiatori, fostul viceprimar Costin Răsăuțeanu, nu exista plafon la „Bebe trusou“.

„Acordarea sprijinului financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuți este o măsură socială ce va reprezenta un real ajutor pentru familiile tinere din municipiul Constanţa și o modalitate de revitalizare a populației municipale pe termen mediu și lung. Am stabilit această sumă având în vedere studiul de piață realizat recent de către Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu, care a estimat valoarea de 2.000 de lei ca fiind necesară articolelor esențiale pentru nou-născuți. Aşa cum bine ştim, cheltuielile necesare pentru satisfacerea nevoilor nou-născuţilor sunt foarte ridicate, iar cota alocată acestora, din totalul veniturilor unei familii, este din ce în ce mai scăzută ca urmare a inflaţiei foarte ridicate din ultimul an (de peste 15%).“, a declarat Costin Răsăuțeanu.

Vor beneficia de sprijin toţi nou-născuţii care au cel puţin un părinte cu domiciliul stabil /reşedinţa în Municipiul Constanţa de minimum 1 an înainte de data nașterii, fără discriminare, ţinând cont de prevederile Constituţiei art. 16: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”; art. 47: “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”; art. 49: “Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor”. În municipiul Constanţa, conform „Strategiei de sănătate publică a municipiului Constanța 2022 – 2031”, rata natalității a scăzut de la 9.6‰ în 2010 la 7.4‰ în 2020. Între 2017 şi 2020, numărul mediu anual al nou-născuţilor în municipiul Constanţa a fost de 5.681, pe baza datelor furnizate de Direcţia Locală de Evidenţă Persoane Constanţa, urmare a adresei înaintate cu nr. 170819/27.08.2021“, se arată în referatul de aprobare.,

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta