Conecteaza-te cu noi
drumuri judetene

Actual

Biserica arsă FUNCȚIONA de… 10 ani cu autorizație PROVIZORIE. Precizările ISU Constanța

Published

on

Astăzi, 29 august, reprezentanții Biroului de presă al ISU Constanța au făcut precizări referitoare la situația autorizării și avizării solicitate de Parohia Sf. Mare Muceniță Ecaterina, în incinta căreia s-a declanșat un incendiu violent, ieri, în timpul slujbei religioase, la care participau circa 30 de persoane.

Iată comunicatul oficial:

În data de 2 septembrie 2012, Parohia Sf. Mare Muceniță Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcție la un lăcaș de cult – nivel parter, construcție din beton – situat pe strada Brest, cartierul Tomis Plus, Constanța. Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentației trimise.

Ulterior, în data de 23 noiembrie 2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu de modificare în curs de execuție pentru același lăcaș de cult, dar cu regimul de înălțime s+p+2e, contruit tot din zidărie. Aceeași solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniță Ecaterina conținea și un lăcaș social cu același regim de înălțime (s+p+2e), construcție din beton.

Advertisement

Pentru lăcașul de cult nu a fost solicitată autorizația de securitate la incendiu deoarece construcția nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Având în vedere că, în evidențele instituției noastre lăcașul de cult era în construcție, menționăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv.

Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28 august, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social s+p+2e, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Tototdată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn.

În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu.

Cum s-a produs evenimentul de ieri

Ieri, în jurul orei 11.00, la biserica din cartierul Tomis Plus, a izbucnit un incendiu violent. Pompierii au stabilit ulterior că incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

Advertisement

Circa 30 de  persoane care se aflau în biserică au fost evacuate de Gruparea Mobilă de Jandarmi, 11 persoane s-au autoevacuat din bloc, iar alte 4  au fost evacuate de ISU.

Se adaugă un echipaj al Serviciului de Ambulanță, care a asistat două persoane cu atac de panică și una cu arsuri minore la antebraț.

Flăcările s-au extins și la blocul din imediata vecinătate a bisericii. Latura dinspre biserică a fațadei blocului a fost afectată. 4 din 11 apartamente au fost afectate de incendiu și de fum, restul numai de fum (7 apartamente).  Aproximativ 500 mp construcție lemn din curtea bisericii a ars complet.

La fața locului salvatorii au acționat cu 6 autospeciale de stingere, 2 autoscări, 1 autospecială pentru transport victime multiple și 1 ambulanță SMURD. În sprijinul echipajelor din teren a fost alocată și 1 ambulanță SAJ.

Update: În urmă cu puțină vreme, Biroul de presă al ISU Constanța a revenit cu precizări.

Advertisement

”În urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efecutate la lăcașurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecției de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentația depusă pentru aviz. Construcția era din material combustibil (lemn). Pentru deficiențele constatate, preorul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente. Printre neregulie constatate, menționăm: construcția improvizată funcționa fără solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenție (stingătoarele) nu erau verificate, instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații.”, au precizat reprezentanții ISU Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions