Connect with us

Actual

Biserica de la Boema ridicată fără autorizație pe un teren deținut fără titlu ar putea să scape de demolare. Enoriașii au strâns 550.000 de lei

Maria Ionescu

Publicat

la

Anul trecut s-a declanșat la Constanța un scandal monstru cu privire la bisericile ridicate fără autorizație de construire. Pe bulevardul Tomis, în zona de nord a orașului, există două astfel de lăcașe. Vorbim aici de bisericile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Mucenic Haralambie. În cazul celei dintâi, Primăria a anunțat decizia de relocare într-o parcare din zona pieței Tomis III. Soluția a împărțit deja locuitorii zonei în două tabere. Nemulțumiții au declanșat deja un proces de contencios-administrativ la Tribunalul Constanța, prin care cer anularea deciziei de relocare. Procesul este în plină desfășurare, iar până la o soluție finală va mai trece mult timp. În privința bisericii Sfântul Mucenic Haralambie, presa locală constănțeană a anunțat în martie 2016 că aceasta ar putea fi demolată, în condițiile în care nu deținea certificat de urbanism, avize de la proprietarii rețelelor edilitare care subtraversează zona, autorizație de construire și nici măcar un titlu legal valabil pentru folosința terenului. A trecut de atunci un an și jumătate, iar lăcașul de cult continuă să funcționeze. Preoții din parohie fac demersuri pentru intrarea în legalitate, beneficiind de un sprijin activ al enoriașilor, care au reușit să adune, până acum, 550.000 de lei pentru terminarea bisericii.

 Cum a început totul?

La începutul anilor 1990, pe b-dul Tomis, în zona Boema a fost solicitat autorităților locale  un teren pentru construirea unei biserici. Inițial, Primăria a promis terenul de la intersecția b-dului Tomis cu strada Sucevei (unde funcționează în prezent OMV Petrom) și, mai apoi, pe cel de pe b-dul Tomis, nr.301. Biserica a  început să fie ridicată, iar parohia Sf. Haralambie (care între timp funcționează aici) a făcut, în timp, mai multe solicitări scrise. Potrivit preotului paroh Ciprian Stanca, s-au făcut numeroase adrese, atât prin Arhiepiscopia Tomisului (nr. 1022/03.03.2012 înregistrată  la PMC cu nr. 26644/ 27.02.2012; nr. 67/19.05.2015, înregistrată la PMC cu nr. 69023/19.05.2015) cât și direct (nr. 38/11.04.2016 înregistrată la PMC cu nr. 58989/15.04.2016) la Primaria Municipiului Constanța pentru transferul terenului situat în municipiul Constanța, B-dul Tomis, nr.301, în vederea construirii bisericii. Anii au trecut, iar lucrurile s-au complicat.

Cereri aprobate

Inspectoratul județean în construcții Constanța și organele locale abilitate au considerat că trebuie clarificate unele aspecte privind rezistența și stabilitatea construcției și a posibilității devierii, de pe acest teren, a conductelor de apă și a rețelelor de curent electric. Potrivit preotului Ciprian Stanca, parohia Sf. Haralambie a obținut rezolutii favorabile la problemele de mai sus după efectuarea mai multor demersuri. A comandat la Expert  tehnic  M.D.L.P.L. ing. Barbu Eugen un ”Raport de expertiză tehnică pentru construirea Bisericii Sf. Sfințit Mucenic Haralambie, intrare în legalitate, b-dul Tomis, nr. 301, jud. Constanța”;  iar concluziile raportului (din luna martie 2016)  sunt : ”Considerăm că din punct de vedere tehnic al rezistenței și stabilității la solicitări gravitaționale și seismice, lucrările executate corespund și pot fi aprobate pentru intrarea în legalitate. Construirea bisericii noi peste cea veche care este funcțională, nu pune în pericol viața enoriașilor participanți la slujbe.”; De asemenea, RAJA  Constanța a dat următorul verdict: La solicitarea Parohiei Sf. Haralambie nr. 51/28.08.2017 către RAJA Constanța prin răspunsul nr.72242/27.09.2017 a precizat că pot fi executate lucrări de deviere a conductelor de apă. La rândul lor, ENEL și RADET au dat răspunsuri favorabile: Solicitarea Parohiei Sf. Haralambie nr.52/28.08.2017 la ENEL – Distribuție Dobrogea și răspunsul acestora nr. 2244/31.08.2017 cu precizările pentru executarea lucrărilor de deviere de catre o societate autorizată. Solicitarea Parohiei Sf. Haralambie nr.58/19.09.2017 la RADET Constanța și răspunsul acestora nr. 16678/20.09.2017 că nu detin conducte pe acest amplasament.

De ce vor enoriașii o biserică aici?

Enoriașii au strâns, de-a lungul timpului, circa 550.000 lei pentru construirea noii biserici, potrivit preotului Ciprian Stanca. Intre demersurile făcute de parohie la organele locale din Constanța, aprobările acestora pentru cedarea terenului din Constanța, b-dul Tomis, nr.301 și ritmul lucrărilor de construcție la biserică, s-a creat un decalaj de timp care persistă până astăzi. „De peste 7 ani este în funcțiune Biserica Sf. Sfințit Mucenic Haralambie cu un program cu slujbe liturgice zilnice dar și cu evenimente organizate special pentru diverse ocazii crestinești (de hram, sărbători bisericești etc.) la care au participat un număr impresionant de enoriași alături de episcopi, monahi, preoți și diaconi de la diferite mânăstiri din țară și din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Grecia. Enoriașii Bisericii Sf. Haralambie organizează zilnic activități caritabile de sprijinire a semenilor aflați în suferință. Biserica Sf. Haralambie asigura zilnic 50 porții pentru suplimentul copiilor de la Școala Inclusivă Delfinul din Constanța, iar la sediul bisericii se servesc zilnic circa 60 de porții de mâncare caldă pentru oamenii străzii ori persoane cu venituri mici.”, a precizat preotul Ciprian Stanca. Parohia Sf. Haralambie își propune ca Biserica să fie pictată pe exterior similar Mănăstirii Voroneț, contribuind astfel la îmbunătățirea zestrei arhitecturale a zonei și a municipiului Constanța. „Analizând cu obiectivitate totalitatea acțiunilor întreprinse și cu îngăduință pentru greșelile recunoscute de Parohia noastră coroborat cu substanțialele eforturi financiare și caritabile ale enoriașilor din zona Boema, nădăjduim să constatați că singura variantă viabilă pentru Biserica Sf. Haralambie – in dorinta de a deveni un simbol important în arhitectura Constanței – este păstrarea actualei locații și facilitarea transferului acestui teren de la Primăria Municipiului Constanța către Parohia Sf. Haralambie.”, precizează preotul paroh al bisericii, Ciprian Stanca, într-o adresă remisă Primăriei municipiului Constanța în urmă ce ceva vreme.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) Legătura dintre astronomie și astrologie. Directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, explică ce sunt constelațiile

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scăderea temperaturilor înseamnă un bun prilej pentru pasionații de astronomie și astrologie să observe cerul în timpul nopții. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă, a explicat pentru Ordinea.ro că la Planetariu se pot face observații în această perioadă de vreme rece. Singura condiție este ca cerul să fie senin.

„În această perioadă, avem câteva zile însorite și sperăm că și nopți clare, care înseamnă, mai ales dacă îngheață tot ce înseamnă vapori de apă din atmosferă și se depun sub formă de chiciură sau zăpadă, că aerul clar ne va putea permite să vedem aștrii. Și avem o conjuncție interesantă, în constelația capricorn, între apropiatele și cunoscutele Jupiter și Saturn cu Mercur. E interesant de văzut această conjuncție în condițiile în care vom avea cer clar. La Planetariul din Constanța vom anunța pe rețelele noastre de socializare dacă veți putea veni. Este o bucurie a noastră, pentru că așteptăm de multă vreme acest soare. Toți care vor să facă observații cerești pe timpul nopții așteaptă acest clar.“, a punctat Bîlbă.

Șeful CMSN a explicat pentru Ordinea.ro care este legătura dintre astronomie și astrologie și cum ne poate afecta viața.

„Pe văile marilor fluvii, din Egipt, de pe Nil, și până în China, pe Yangtze, pe văi largi, fără elemente de relief definitorii, cu cer înstelat, cu puțini nori și puține ploi, pe văile acestor mari fluvii, populațiile mari care circulau au folosit cerul ca reper, ca hartă. Pentru că se păstrează un pater, excluzând cei șapte rătăcitorii vizibili, cinci plante Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Soarele și Luna, vedem stele care sunt destul de constante și ne asigurau un reper în călătoriile noastre. Un reper care, văzând că se mișcă, face un 360 de grade într-un an, a devenit și un reper temporal, de am ajuns să știm cum să punem semințele înainte de marile inundații de revărsările naturale.

De la această hartă și acest calendar, personificarea s-a produs după ce reperele stelare, care sunt unite prin linii imaginare, imaginația înaintașilor noștri care au făcut zodiile. Toate astea au constituit un reper important, personificat apoi, și au devenit zodii. Acestea au devenit repere de personalitate ale celor care se nasc. Dacă soarele are o poveste cu capricornul, oamenii născuți în momentul acesteia au anumite caracteristici și în funcție de ce se întâmplă în perioada respectivă a anului s-a dat și personalitatea omului. Firește, treaba asta a funcționat datorită faptului că noi avem o tendință naturală pentru da explicații ceea ce nu înțelegem. Această explicație, mai multe sau mai puțin științifică, a generat poveștile zodiacale a unor aștrii care influențează personalitatea a noastră. Trebuie să înțelegem că de la Newton venire influența gravitațională depinde direct proporțional cu masa, dar invers proporțional cu pătratul distanței. Și în consecință, luna care este cel mai aproape obiect ceresc de noi influențează oceanul planetar pentru că e mare, dar nu reușește să influențeze Marea Neagră pentru că e mică. Sunt frumoase zodiile, e interesant să vorbim de ele, dar în același timp e un pic nefiresc ca numele de logos (astrologie) să fie furat de către aceștia“, a declarat Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vreme deosebit de rece în toată țara. Vezi când se încălzește

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie a fost postată estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 18 ianuarie – 31 ianuarie 2021.  Aceasta este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece, caracterizată prin valori maxime de -3…-2 grade și minime de aproximativ -9 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 21 – 23 ianuarie, când se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 11…12 grade, iar a celor minime de 4…5 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în ușoară scădere, astfel încât, în intervalul 24 – 31 ianuarie, temperaturile maxime vor fi de 6…8 grade, iar minimele nocturne vor scădea, în medie regională, spre -1….1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va deveni semnificativă după data de 23 ianuarie, astfel încât, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, acestea se vor semnala frecvent.

CRIŞANA

Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la -4 grade la început, spre 11…12 grade pe 22 – 23 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă. În cea de a doua săptămână se va resimți un proces de răcire ușoară, care va determina, în intervalul 24 – 31 ianuarie, maxime diurne de 4…6 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va concretiza prin valori medii de -11…-10 grade în primele dimineți, când vremea va fi local geroasă, pentru ca în jurul datei de 23 ianuarie să se înregistreze 4…5 grade, iar între 25 și 31 ianuarie să se înregistreze valori de -2…0 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 19 și 20 ianuarie, iar după data de 22 ianuarie acestea se vor semnala în fiecare zi.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, local geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime de -18…-14 grade. Apoi vremea se va încălzi și, în jurul datei de 24 ianuarie, media minimelor va fi de 0…1 grad, pentru ca apoi să coboare ușor, iar până la finalul celor două săptămâni, să se situeze în general între -4 și -2 grade. Maximele diurne vor fi de -6…-4 grade în primele zile, apoi vor crește spre 7…9 grade în intervalul 21 – 23 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Ulterior, va avea loc o răcire ușoară, iar media temperaturilor maxime se va încadra între 2 și 4 grade în intervalul 25 – 31 ianuarie. Precipitații slabe și pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 19 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 22 ianuarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților la începutul primei săptămâni de prognoză, când vor fi temperaturi maxime de -8…-7 grade și minime de -14…-12 grade. Apoi va avea loc o încălzire treptată, care va determina maxime diurne de 8 grade și minime nocturne de aproximativ 2 grade, în medie regională, în jurul datei de 23 ianuarie. Apoi vremea se va răci ușor, iar valorile termice vor fi între 2 și 4 grade, ziua și -3…-1 grad, noaptea, în medie, în intervalul 25 – 31 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 19 ianuarie și, din nou, începând cu data de 23 ianuarie până la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

MOLDOVA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Maximele termice vor crește de la medii de -8…-6 grade, la medii în jurul a 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade și ale minimelor, de -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

DOBROGEA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea, dar până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere semnificativă. Temperaturile diurne vor crește de la medii de -3…-2 grade, la medii în jurul a 13 grade, iar cele nocturne, de la medii de -10…-8 grade, la medii de 6…7 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere ușoară și treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de 1…2 grade. La începutul intervalului, doar trecător va mai ninge slab. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

MUNTENIA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere importantă. Maximele termice vor crește de la medii de -2…-1 grad, la medii de 10…11 grade, iar cele minime, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 3…4 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

OLTENIA

La începutul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea. Până în jurul datei de 22 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ și astfel, maximele vor crește de la medii de -1…0 grade, la medii în jurul a 9 grade, iar minimele, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 2…3 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea ușoare variații, media maximelor va fi de 6…8 grade, iar cea a minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii relativ extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

LA MUNTE

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Media maximelor va crește de la -12…-10 grade, la 3…4 grade, iar a minimelor, de la -18…-16 grade, la -2…-1 grad. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată, spre medii ale maximelor de -4…-1 grad și ale minimelor, de -8…-6 grade. În prima parte a intervalului vor mai fi ninsori slabe, pe arii restrânse, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Autoturism de lux căutat în Germania, găsit în municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În continuarea cercetărilor din data de 27.12.2020, când poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat, în baza unor informații, o acțiune pe linia prevenirii și combaterii traficului internațional cu autoturisme furate, ocazie cu care a fost descoperit un autoturism de lux căutat de autoritățile din Germania, în data de 15.01.2021 au efectuat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, o percheziţie domiciliară, la o adresă din  municipiul Constanţa.

Astfel, a fost depistat, un autoturism de lux, înmatriculat în Germania, care figurează ca fiind semnalat furat din Germania, alertă introdusă de autoritățile germane.

Autoturismul, în valoare de aproximativ 242.500 lei, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: