Connect with us

Politica

Bogdan Bola, deputat PNL de Constanța: “România se îndreaptă spre haos administrativ”. Vezi argumentele

Publicat

la

Bogdan Bola este unul dintre liberalii atipici, unul dintre aceia care a spus cu subiect și predicat care îi sunt nemulțumirile legate de Guvernul condus de Florin Cîțu. La momentul alegerilor interne din partid, liberalul deputat de Constanța a ales să îl susțină, în mod deschis, pe Ludovic Orban.

Joi, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, parlamentarul PNL de Constanța și-a exprimat îngrijorarea față de direcția administrativă a României. Aflată în haos sanitar din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, țara noastră, spune parlamentarul constănțean, se îndreapă și spre un “haos administrativ”.

“Pe lângă actualele interdicții ale Guvernului interimar, acesta e în pericol să nu mai poată adopta nici hotărâri de guvern, întrucât acestea trebuie avizate de către Ministerul Justiției”, scrie Bogdan #Bola în mediul online.

Iată mesajul complet:

“În locul unor decizii imediate și în interesul țării, Guvernul României se îndreaptă către o perioadă în care nu va mai putea adopta niciun fel de acte normative. Pe 20 octombrie se termină termenul limită de ministru interimar la Justiție, iar moțiunea de cenzură adoptată împotriva Guvernului Cîțu nu prelungește în niciun fel mandatele miniștrilor interimari. Nu există un text constituțional care să sprijine aceasta ipoteză, termenul stabilit de către art. 107 alin. (5) din Constiție fiind de “cel mult 45 de zile”.
Domnul Lucian Bode a fost numit ministru interimar la ministerul justiției în data de 2 septembrie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion, iar noi, #PNL, nu am făcut până acum o propunere de ministru plin. Asta înseamnă că, pe lângă actualele interdicții ale Guvernului interimar, acesta e în pericol să nu mai poată adopta nici hotărâri de guvern, întrucât acestea trebuie avizate de către Ministerul Justiției.
Potrivit art. 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, mai arată Codul administrativ (art. 37). Iar într-o perioadă de grele încercări, un astfel de haos legislativ nu ar trebui să fie permis în guvernarea noastră, sub nicio formă.
Codul administrativ, intrat în vigoare la 3 iulie 2019, vine cu completări, precizând că Guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi.
Prelungirea interimatului nu se poate efectua de la sine, fiind necesar un act juridic întemeiat legal or, normele constituționale nu conțin dispoziții referitoare la o astfel de situație. Procedurile constituționale trebuie folosite în scopul asigurării funcționării statului, a colaborării loiale între instituții, nu a blocării lui. Prin urmare, oricât de mult ar încerca unii și ar apela la jocuri politice nedorite de nimeni, Guvernul Cîțu nu va mai putea efectiv să guverneze până la instalarea unei noi echipe guvernamentale.
Toate astea în timp ce zilnic sunt peste 15.000 de persoane confirmate drept infectate cu Covid-19, nu mai există paturi la ATI și zilnic peste 300 de persoane pierd lupta în fața Covid-19. Iar colac peste pupăză, examenul de rezidențiat de luna viitoare este în pericol de a nu mai putea fi susținut atunci și de a fi amânat.
Când am fost aleși prin vot anul trecut, am promis că nu vom repeta greșelile PSD, iar noi acum ne îndreptăm cu pași repezi spre scenariul anului 2019! Și atunci, din cauza lipsei semnăturii unui ministru, examenul de rezidențiat s-a amânat! Ieri, s-a dat Ordinul 2067/2021 privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat, pentru sesiunea 21 noiembrie 2021, însă mai sunt încă două ordine necesare pentru susținerea examenului: cel prin care se desemnează comisia comuna centrală și comisiile locale pentru organizarea concursului și altul prin care se aprobă cifra de școlarizare la concurs.
În doar opt zile, nu vom mai avea ministru interimar nici la Sănătate, mandatul domnului Cseke Attila expirând pe 22 octombrie! Și prin urmare nu va mai fi nimeni să semneze acele ordine, care vor afecta în mod direct viața a mii de tineri medici! Nu ne permitem acest lucru nici măcar într-o perioadă fără pandemie, d-apoi acum! Și uite așa, clamând lupta împotriva Covid, uităm de cei cu care spunem că ne mândrim, cei aflați în prima linie.
Sper din tot sufletul ca aceste lucruri să ajungă la urechile reprezentanților Guvernului, la cei care azi se țin de jocuri politice și mascarade ieftine, care ne costă scump! În loc să ne ținem de treabă și să avem o perioadă de stabilitate și predictibilitate, așa cum am promis oamenilor nu cu mult timp în urmă, noi parcă suntem setați astăzi spre autodistrugere!”

Vă recomandăm și:

41 de parlamentari PNL îl propun premier pe Orban. Printre ei se numără și deputatul de Constanța Bogdan Bola

 

Comments

comments

Politica

Judecătorul Cristi Danileț, exclus pentru a doua oară din magistratură. Stelian Ion: „Derapajul CSM este foarte grav“

Publicat

la data de

Scris de

Judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus a doua oară din magistratură, de această dată pentru activitate politică, decizia fiind luată, astăzi, de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceeași instituție a stabilit și pe 13 decembrie 2021, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Dănileț susține că ONG-urile din care face parte nu fac politică, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu ar fi competent să stabilească ce este o formațiune politică.

O reacție pe această temă a avut-o și fostul ministru al Justiției Stelian Ion.

„De fapt, nici de data asta, judecătorul Danileț nu a avut basca potrivită: apără independența magistraților, apără supremația dreptului european, este împotriva plagiatorilor din justiție și a legilor care permit hărțuirea magistraților.

Judecătorul nu face parte din niciun partid politic, ci doar din organizații neguvernamentale (ONG), dar pentru majoritatea din CSM acestea sunt „formațiuni politice”.

Derapajul CSM este foarte grav. De-a lungul timpului, CSM a fost încurajat, tacit sau printr-o atitudine de non-combat, și de ministrul Cătălin Predoiu, care a pactizat cu echipa antireformistă din CSM, a tăcut când magistrații care au protestat față de legile lui Dragnea și OUG 13 au fost pe rând luați în vizor de Inspecția Judiciară și care este mai mult preocupat de cum să-și păstreze funcția.

Cătălin Predoiu, care și-a clădit cariera politică pe cărămizile Elenei Udrea, este membru de drept al CSM și sub ochii lui se duce o veritabilă vânătoare de vrăjitoare împotriva magistraților curajoși.“, spune Stelian Ion.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Băsescu, SOMAT să părăsească vila de protocol în care stă

Publicat

la data de

Scris de

Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) tramsmite, astăzi, într-un comunicat oficial, că luni a expirat termenul în care fostul preşedinte Traian Băsescu trebuia să elibereze vila de protocol, iar fostul Preşedinte al României a fost notificat de acest lucru. Regia spune că, în condiţiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reşedinţei oficiale, vor demara procedurile de evacuare.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială.

În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1.

Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc.“, notează RAAPPS în comunicat.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, astăzi, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cine își poate amâna plata ratelor la bănci? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat, astăzi, cine își poate amâna plata ratelor la bănci.

„Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni. Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată.

Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor.  Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.

Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.”, a spus Adrian Câciu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: