Connect with us

Societate

Cameră de audiere pentru minori, inaugurată la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de azi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a fost inaugurată o cameră de audiere pentru minori. Aceasta a fost realizată de către Asociația ”Zi de Bine” și Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, împreună cu Ministerul Public.

La inaugurare au participat reprezentantele Melania Medeleanu și Luciana Zaharia (Asociația Zi de Bine), Mihaela Chiper (președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale), precum și Jill Julien Grigore Iacobici, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Procedura se desfășoară în două încăperi, despărțite printr-o fereastră-oglindă. În camera de audiere, amenajată specific pentru copii cu elemente și materiale suport care să îl ajute să își spună povestea, are loc discuția între copil și specialistul intervievator.

Discuția este ghidată după un protocol adaptat vârstei copilului. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Copilul nu mai este supus mai multor interogatorii nenecesare.

De ce a fost necesară construirea unor astfel de camere? Explicația a fost publicată pe pagina de Facebook a ascociației ”Zi de Bine”.

Iată ce scrie:

”Un copil agresat.

Un copil abuzat.

Un copil violat.

Un copil martor al celor mai întunecate manifestări umane.

Un copil victimă.

Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat.

E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inuman de des. Mai des decât am vrea să citim aici, negru pe alb: una din cinci victime din dosarele procurorilor este un copil. Anul trecut: 2.111 copii

Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este – paradoxal – și bine, și rău. E bine, pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil își povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit sau oroarea căreia i-a fost martor. Își retrăiește drama.

Sunt multe holuri de parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut. Uneori, nu o dată. Căci trebuie să răspundă întrebărilor mai multor reprezentanți ai instituțiilor.”

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

(FOTO) Exercițiu multinațional. Antrenament al scafandrilor militari la „Poseidon 21”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Exercițiul multinațional #Poseidon21, organizat de Forțele Navale Române și aflat în plină desfășurare în Marea Neagră, a cuprins și executarea unei secvențe de instruire interinstituțională, între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța și scafandrii de luptă #EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Scenariul a fost bazat pe producerea unui accident cu victime, în zona costieră a litoralului românesc, în urma căruia ar fi avut loc o explozie, iar potrivit martorilor, diferite materiale pirotehnice au fost proiectate în Marea Neagră. Conform procedurilor de apărare națională, ISU Constanța a solicitat sprijin colegilor de la Centrul de Scafandri, în vederea căutării și anihilării dispozitivelor explozive căzute în apă.

Scafandrii militari au identificat materialul periculos, după care l-au deplasat într-un loc sigur pentru a fi distrus, îndeplinind cu succes misiunea încredințată.

Precizăm că navele grupării NATO efectuează, în perioada 26 februarie – 6 martie, exercițiul „Poseidon 21”, organizat de Forțele Navale Române, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră. Participă peste 700 de militari români și străini, care utilizează 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Foto: Cosmin Costea, Centrul Media al Forțelor Navale

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

IJJ Constanța a ”scos la pensie” un câine ciobănesc german. Vreți să-l adoptați?

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Are numele Pol și a ieșit de curând la pensie. Este vorba despre un câine ciobănesc german, care aparține Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa.
S-a născut și a fost format la Centrul Chinologic Sibiu, acolo unde toți câinii polițiști își încep cariera.
Potrivit lt.col. Răzvan Ivan, purtător de cuvânt al IJJ Constanța, câinele POL s-a născut în anul 2012, iar acum este ”proaspăt rezervist”.
De-a lungul carierei, a efectuat misiuni de patrulare și intervenție, alături de conductorul său.
Cine dorește să îl adopte poate contacta Jandarmeria Constanța, la sediul situat pe straad Mircea cel Bătrân, nr. 108, precum și la telefon nr. 0241/618 969. Persoana de contact este Andreea Mihaiu.
”În situaţia în care Pol nu va fi adoptat, acesta va rămâne în continuare alături de colegii lui, unde va beneficia de îngrijire şi va avea parte de afecţiunea membrilor echipei în care şi-a desfăşurat activitatea.”, au precizat reprezentanții IJJ Constanța.
Precizăm faptul că IJJ Constanța dispune la ora actuală de 4 câini dresați.
Odată pensionați, câinii ajung de cele mai multe ori în grija dresorilor lor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Au trecut 44 de ani de la cutremurul din 1977

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu 44 ani, în seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22, în zona Vrancea s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazată pe moment seismic), care a afectat mai multe judeţe din România. Cutremurul a durat 55 de secunde și a fost resimțit în aproape toată regiunea balcanică.  Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite. Aproximativ 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cel mai grav afectate au fost sudul țării, capitala și estul țării, județele Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.

Numai în Bucureşti s-au prăbuşit peste 33 de clădiri şi blocuri mari. A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit România în secolul al XX-lea, din punct de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.

Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci, s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești; cântăreața de muzică ușoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafița. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalități ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante; actrița Eliza Petrăchescu; pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul și istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreața Filofteia Lăcătușu; scenograful Liviu Popă; fizicianul Florin Ciorăscu.

Foto: Historia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: