Connect with us

Administratie

Camera de Comerț se implică în problema bulevardului care va fi lăsat fără parcări

Publicat

la

Mâine, 1 octombrie 2021, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură din Constanța organizează o dezbatere cu agenții economici care își desfășoară activitatea pe bulevardele 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu. La baza inițiativei se află solicitările venite din partea mai multor firme membre ale CCINA, în contextul în care activitatea acestora poate fi afectată chiar până la faliment de proiectul privind modernizarea bulevardului. Și nu modernizarea în sine îi deranjează pe antreprenori, ci faptul că toate parcările de pe bulevard vor fi desființate pur și simplu. E limpede că activitățile comerciale de pe Lăpușneanu vor paraliza, pentru că, în marea lor majoritate, constănțenii nu merg la cumpărături cu trotineta sau autobuzul. Clienții vor prefera mall-urile care au parcări, iar magazinele stradale vor rămâne cu ochii în soare. Fără cumpărători, comerțul stradal se stinge cu totul. O demonstrează exemplul străzii pietonale Ștefan cel Mare, care din aorta comerțului stradal a ajuns o venă înfundată. O demonstrează și segmentul fără parcări din bulevardul Tomis, din zona Primăriei, unde prăvăliile stau cu obloanele închise, pentru că bicicliștii și trotinetiștii nu prea veneau la cumpărături.

Temerile antreprenorilor de pe Lăpușneanu că desființarea parcărilor le va distruge afacerile sunt, așadar, justificate. Inițiativa Primăriei Constanța este privită ostil și de către locuitorii blocurilor de pe Lăpușneanu. Elocvente în acest sens sunt miile de comentarii negative care au fost postate de constănțeni pe Facebook de-a lungul ultimilor doi ani. Aceștia se tem că vor trebui să renunțe la mașini, deoarece nu vor mai avea unde să le lase.

Primăria Constanța nu a ascultat aceste mesaje, pentru că pur și simplu opinia locuitorilor în această privință nu i-a interesat niciodată pe decidenți. Iar aici e și călcâiul lui Ahile, pentru că niciodată nu s-a făcut o dezbatere publică pe tema desființării parcărilor, ceea ce nu este chiar legal.

Proiectul de modernizare a fost conceput în această manieră de fostul primar Decebal Făgădău, care a și semnat contractul de finanțare din fonduri europene. Deși în mai multe apariții publice a vorbit de filozofia sa de a-i încuraja pe constănțeni să meargă pe jos, cu trotineta, bicicleta sau autobuzul, Făgădău a ascuns o lungă perioadă de timp planul privind desființarea parcărilor. Acest aspect a fost cunoscut de opinia publică abia după ce proiectul de modernizare a fost aprobat de Consiliul Local. Or o decizie cu un impact atât de negativ pentru mediul privat nu putea fi luată, legal, fără o consultare publică reală.

În campania electorală de anul trecut, Asociația Constanța Altfel, fondată de actualul primar Vergil Chițac, l-a tocat mărunt pe Făgădău pentru problema parcărilor de pe Lăpușneanu. Iar criticile pe această temă au contribuit decisiv la alegerea lui Chițac în funcția de primar al Constanței. Însă după ce s-a văzut cu sacii în căruță, Chițac a îmbrățișat mai toate ideile pe care le criticase înainte la Făgădău. Când era un simplu opozant, Chițac atacase cu asociația sa regulamentul de parcări al Constanței. Dar când s-a văzut primar, a făcut alt regulament, mai extremist, cu universală aplicare pe teritoriul Constanței. Cât de bună este această politică s-a văzut peste vară, când Mamaia a pierdut turiști în fața Năvodariului și a altor stațiuni rivale, spre disperarea investitorilor locali.

Luat la rost că vrea să jecmănească șoferii, noul primar a replicat că nu arată bine orașul cu atâtea mașini. El a mai spus că orașul trebuie să fie al oamenilor, nu al mașinilor – de parcă mașinile nu sunt conduse de oameni, ci de elefanți. Și a mai spus primarul cam tot ce auzisem la fostul primar, despre mersul pe jos, cu autobuzul și cu trotineta.

Evident că, în aceeași logică, Vergil Chițac a continuat și proiectul de desființare a parcărilor de pe Lăpușneanu. Ba chiar, primarul actual și-a pus sloganul ”ConstanțaCuMine” și îndemnul ”aveți încredere” pe poza proiectului. Așadar, vorbim de o asumare totală a inițiativei care va lăsa fără parcare locuitorii, dar și clienții firmelor de pe Lăpușneanu.

Trebuie să mai spunem că lucrările de modernizare au început de mai bine de o lună de zile. Constructorul angajat de Primărie a ras vechile trotuare de pe ambele părți ale bulevardului, pe tronsonul Satul de Vacanță – Bulevard. Totodată, parcările din zonă nu mai pot fi folosite de riverani, fiind blocate cu balize rutiere. De atunci, pe șantier nu s-a mai întâmplat nimic notabil, semn că lucrurile nu evoluează în ritmul potrivit. Un aspect care complică proiectul este legat de înlocuirea rețelelor subterane de utilități, mai ales că pe bulevard crapă în fiecare an, în aceleași locuri, conductele de agent termic primar.

Lăpușneanu este doar o piesă dintr-un puzzle, deoarece și bulevardul 1 Mai, și șoseaua Mangaliei urmează, în curând, o soartă similară. Iar într-un viitor, nu foarte îndepărtat, și alte artere importante se vor moderniza tot fără parcări, spre disperarea locuitorilor și a mediului de afaceri. Câteva mii de firme din oraș vor fi afectate de această viziune a ultimilor doi primari.  Și o dată cu ele, angajații lor.

Iar marea problemă juridică este – așa cum am spus mai sus – că populația și firmele afectate de acest proiect nu au fost niciodată consultate. Tocmai de aceea, întâlnirea de la Camera de Comerț ar putea să deschidă probleme mari Primăriei. Cel mai probabil, antreprenorii se vor organiza să înceapă un proces, după modelul prin care și proprietarii de active turistice din Mamaia au contestat recent controversatul regulament al parcărilor.

Comments

comments

Administratie

Consilierii locali din orașul Ovidiu, chemați în ședință ordinară. Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi

Publicat

la data de

Scris de

Marți, 24 mai, cu începere de la ora 15.00, se va desfășura ședința ordinară a Consiliului Local al orașului Ovidiu.

Primarul George Scupra a inițiat mai multe proiecte de hotărâre, care vor fi supuse aprobării. Iată despre ce este vorba:

CONVOCATOR nr. 11690/ 19.05.2022

În conformitate cu dispoziţiile art. 133, alin. 1, art. 134 alin.1, lit.”a” si alin. 3, lit. „a” din  Ordonata de Urgenta nr.57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, se convoacă  în şedinţă ordinara, Consiliul Local al oraşului Ovidiu, în ziua de marti, 24.05.2022, ora 15.00,  la sala de sedinte a Consiliului Local al orasului Ovidiu din orasul Ovidiu.

PROIECTUL ORDINII DE ZI:

 1. Proiect de hotărâre privind actualizarea inventarului domeniului privat al orașului Ovidiu în luna mai 2022. (aviz comisia nr. 2 si 4)
 2. Proiect de hotărâre privind acceptarea ofertei de donaţie a F.C.V. FARUL CONSTANTA S.A., prin care aceasta își exprimă intenția de a dona oraşului Ovidiu terenul în suprafaţă de 4156 m², înscris în CF nr. 112244 Ovidiu, nr. cadastral 112244, situat în intravilanul orasului Ovidiu, parcela 469/6 lot 1/1/1/2/2/1 (aviz comisiile nr. 2 si 4)
 3. Proiect de hotărâre privind darea în administrare Clubului Sportiv Public orășenesc Ovidiu a terenurilor de sport din orașul Ovidiu, str. Uzinei nr. 3, sat Culmea și sat Poiana. (aviz comisia nr. 2 si 4)
 4. Proiect de hotărâre privind revocarea HCL Ovidiu nr. 141/24.11.2021 privind actualizarea componenței Consiliului de Administrație al OVI PROTECT S.R.L., societate cu asociat unic Consiliul Local al orașului Ovidiu. (aviz comisia nr. 4)
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli și a Listei de investiții pentru anul 2022 al societății OVI PROTECT S.R.L. (aviz comisia nr. 2)
 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării unui teren în suprafață de 302 mp, situat în orașul Ovidiu, sat Poiana, Str. Lirei, nr. 47, județul Constanța, aferent construcţie-locuință, proprietate privată, cu respectarea dreptului de preempțiune al proprietarului construcției (Hîrjău Alina) (aviz comisia nr. 2 și 4)
 7. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării unui teren în suprafață indiviză de 138,30 mp, situat în orașul Ovidiu, Str. Pescarilor, nr. 2, județul Constanța, aferent construcţie-locuință, proprietate privată, cu respectarea dreptului de preempțiune al proprietarului construcției (Niculescu Mihai) (aviz comisia nr. 2 și 4)
 8. Proiect de hotărâre privind constituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, fără licitație publică, asupra unui teren în suprafață de 218 mp, situat în orașul Ovidiu, sat Culmea, str. Pelinului nr. 20, jud. Constanța, în favoarea lui Ispas Dorel (aviz comisia nr. 2 și 4)
 9. Proiect de hotărâre privind constituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, fără licitație publică, asupra unui teren în suprafață de 148 mp, situat în orașul Ovidiu, str. Cireșului nr. 17A, jud. Constanța, în favoarea lui Ciobanu Ghiulen (aviz comisia nr. 2 și 4)
 10. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T1, etaj 2, ap.10, județul Constanta Titular contract DABU MARIA RODICA (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 11. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orasul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T1, etaj 1, ap.6, județul Constanta Titular contract CONSTANTIN NECULAI (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 12. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T5, etaj 1, ap.7, judetul Constanța Titular contract ANTONIE LAURA ELENA (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 13. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T3, etaj 1, ap.7, județul Constanța Titular contract TUCA STELIAN (aviz comisiile nr. 2 și 4)
 14. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilului – locuință A.N.L., situat în orașul Ovidiu, Str. Primăriei nr.44A, bloc T2, etaj 2, ap.10, județul Constanța Titular contract GHEORGHE DANIELA EMILIA (aviz comisiile nr. 2 și 4)

Comisiile de specialitate sunt convocate în data de 23.05.2022 orele 14.00 în scopul emiterii avizelor de specialitate la proiectele de hotărâre înscrise pe ordinea de zi.

INŢIATOR PROIECTE: PRIMAR, SCUPRA GEORGE

SECRETAR GENERAL UAT: ANTONIE LAURA – ELENA

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Se lucrează continuu la podul rutier de la Năvodari. Primarul Chelaru supraveghează lucrările

Publicat

la data de

Scris de

Continuă lucrările de reabilitare și modernizare a podului rutier de la intrarea în orașul Năvodari dinspre stațiunea Mamaia.

Ieri noapte, lucrările au fost supravegheate chiar de primarul orașului, Florin Chelaru.

Într-o postare pe contul său de Facebook, edilul vorbește despre importanța lucrării, dar mai ales despre urgentarea finalizării lucrărilor.

“Este aproape miezul nopții, dar suntem în continuare pe șantier. Am început de câteva minute să asfaltăm podul de peste Ecluză, ca până mâine dimineață lucrarea să fie gata! Am luat această decizie pentru a nu îngreuna și mai mult traficul rutier!
Vestea bună: în câteva zile deschidem circulației partea reabilitată de pod și ne vom muta cu lucrările pe partea cealaltă. Cu ceva efort și atenție, sper să putem circula pe două benzi. Mâine dimineață mă întâlnesc cu Poliția Locală și Poliția Rutieră pentru a institui anumite restricții de circulație care să ne permită traficul pe două benzi. Voi comunica in momentul in care vom avea si noul aviz de trafic pe pod de la Politia Rutiera Constanta”, a scris primarul Chelaru în mediul online.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

USR Constanța: „În timp ce le spunea constănțenilor „aveți încredere“, Chițac mergea și dădea cu subsemnatul la DNA“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, au calitatea oficială de suspecți într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Constanța, a notat ieri Ordinea.ro care a citat G4Media.Ro. Conducerea USR Constanța a reacționat față de ce cele relatate de mass-media și îl ironizează pe primarul Constanței spunând că în timp ce Chițac dădea cu subsemnatul la DNA, el le transmitea constănțenilor să „aibă încredere“.

Cei de USR spun că au semnalat, încă de la începutul anului trecut, faptul că reluarea contractului cu fosta Pomacost, actualmente Garden Shop, trebuia făcutăî prin Consiliul Local, nu cum au procedat Chițac și Constantinescu.

„Presa relatează că Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a audiat pe primarul Vergil Chițac și pe Horia Constantinescu în calitate de SUSPECȚI, într-un dosar ce vizează modul în care au fost făcute plățile din banii publici către o firmă care denunțase contractul cu Primăria. Practic, în timp ce domnul primar Chițac le spunea constănțenilor „aveți încredere“, el mergea și dădea cu subsemnatul la DNA, fiind suspect într-un dosar de corupție, alături de pesedistul Constantinescu, pe care îl luase alături de el ca să decidă soarta Constanței.

Încă din luna ianuarie 2021, USR Constanța a dat semnale de alarmă clare cu privire la statutul ilegal al contractului sau, mai bine spus, a înțelegerii pe care primarul PNL Vergil Chițac și fostul său consilier de atunci și responsabil de spații verzi, Horia Constantinescu (în prezent directorul ANPC), l-au făcut cu fosta Pomacost, actualmente Garden Shop.

Reluarea contractului cu Garden Shop trebuia să fie aprobată în Consiliul Local, însă consilierii locali nu au știut nimic despre acest lucru. Nimeni nu a fost informat, însă plăți s-au făcut. Tot în ianuarie 2021, consilierii USR Constanța au făcut o sesizare către Instituția Prefectului cu privire la potențiala ilegalitate a acestui demers. Domnul prefect, Silviu Coșa, colegul de partid al primarului, ne transmitea că va solicita Primăriei Constanța „date și informații“ în această speță. Nu a mai transmis nimic.

Așa cum ne-a obișnuit la capitolul transparență, la fel cum a procedat și când a făcut înțelegerea cu Garden Shop, la fel cum procedează față de toți consilierii municipali și, mai ales, față de constănțeni, Vergil Chițac, protejat de Silviu Coșa, a ales să nu comunice nimic. Salutăm demersul procurorilor DNA, le urăm spor la treabă și avem toată încrederea că, în cele din urmă, Legea va decide dacă a fost sau nu comisă o ilegalitate.“, au spus cei de la USR Constanța.

Citește și:

Vergil Chițac și Horia Constantinescu au calitatea de SUSPECȚI într-un dosar de corupție instrumentat de DNA

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: