Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Campanie Declic. Petiție pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Published

on

Dat fiind numeroasele probleme apărute după scrutinul electoral din 9 iunie, când au existat numeroase acuze de fraudă, subiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin revine în actualitate. Astfel membrii ONG-ului Declic au introdus o petiție în care strâng semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. „Doar așa, primarul ales va reprezenta, în mod real, voința unei majorități a alegătorilor.“, spun inițiatorii.

„De ce este important?

Ultimele alegeri locale au confirmat implicațiile dezastruoase pe care le are asupra democrației alegerea într-un singur tur a primarilor.

Exceptând cazul candidaților care primesc peste jumătate dintre voturi, nu știm dacă primarii desemnați reprezintă voința unei majorități a celor prezenți la vot.

Nu există nicio certitudine că majoritatea celor cu drept de vot nu l-ar alege, la un al doilea tur, pe candidatul de pe locul doi. Iar esența alegerilor democratice este ca cei aleși să reprezinte, cu certitudine, majoritatea alegătorilor.

Există și numeroase localități în care diferențele dintre primii clasați sunt de sute sau chiar zeci de voturi. Sau localități unde voturile pentru primul clasat sunt depășite cu mult de suma voturilor următorilor doi. Un al doilea tur de alegeri ar putea arăta, mai clar, voința alegătorilor.

În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor.

Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2010, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.

Schimbarea legislației, în 2010, a fost făcută de partidele aflate  la putere, pentru că un singur tur dă o șansă mai mare partidelor mari. Greșeala va fi reparată doar dacă un număr uriaș de cetățeni va cere asta. Altfel, partidele de la putere vor păstra un sistem care le avantajează.

Semnează și tu petiția dacă vrei reinstaurarea democrației la alegerile pentru primari.“, se arată în petiție.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions