Connect with us

Actual

”Canalul este un filtru al apei din Dunăre”! Vezi ce se întâmplă cu modernizarea ecluzelor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În cursul zilei de azi, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile” S.A.  Constanța a organizat o conferință de presă pentru prezentarea proiectului “Modernizare ecluze. Echipamente şi instalații. Faza 2”, al cărui obiectiv general este acela de a asigura disponibilitatea și siguranța navigației pe cele două canale navigabile.

De asemenea, pe lângă prezentarea proiectului au fost abordate teme precum finanțarea acestuia și rezultatele așteptate la finalizarea lucrărilor de execuție.

Conferința a fost susținută de către directorul general al ACN, Daniel Georgescu și de specialiștii care se ocupă direct de acest proiect, respectiv: Adina Hilca, responsabil cu monitorizarea, Cristinel Ionescu, manager de proiect adjunct și Mihai Tomescu, responsabil tehnic.

Încă de la începutul conferinței, care a fost deschisă de Daniel Georgescu, acesta a precizat că este unul dintre cele mai mari proiecte din Dobrogea din domeniul naval, care include reabilitarea echipamentului de bază al ecluzelor Agigea – fir mal stâng, Cernavodă – fir mal stâng  şi Ovidiu – fir mal drept, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor auxiliare ce servesc echipamentului de bază al acestor ecluze, reabilitarea Staţiei de pompare complexă (SPC) Cernavodă şi a Staţiilor de pompare pentru apărarea localităţilor împotriva inundaţiilor (Saligny, Mircea Vodă, Faclia), Galerii de ape mari – Ecluza Ovidiu, Galerii de ape mari – Ecluza Năvodari.

Valoarea totală a proiectului este de 547.124.183 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 353.734.275 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile acordată de Comisia Europeană este de 265.300.706 lei.

Perioda de implementare a proiectului este de 60 de luni, respectiv între 01.07.2016 şi 30.06.2021.

” După 2 ani de funcţionare a ecluzelor, care au fost modernizate în prima fază a proiectului putem afirma că, pentru un nivel atât de complex al lucrărilor, nu au fost înregistrate defecte de proiectare sau de execuţie. Numai în acest an au fost efectuate un număr de 3191 ecluzări prin firul modernizat de la Agigea, 3908 ecluzări la Cernavodă şi 1708 ecluzări la Ovidiu. Cu această ocazie, vă pot informa şi de faptul că C.N.A.C.N. S.A. a depăşit prognoza până la această dată a anului, cu 1.000.000 tone capacitate.” a declarat Daniel Georgescu, directorul general al Companiei Naţionale “Administraţia Canalelor Navigabile” S.A.

Menţionăm că proiectul este finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a transportului cu metroul, Obiectiv Specific 1.3 – Creşterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe reţeaua TEN-T centrală.

Potrivit declarațiilor Adinei Hilca, până la acest moment sunt realizate 76% din lucrările contractate așa că este foarte posibil ca lucrările să fie finalizate până la data de 30 iunie 2019, respectiv cu doi ani mai devreme.

Cristinel Ionescu a făcut o descriere tehnică a unităților care se reabilitează și a făcut referire și la stațiile de pompare pentru apărarea împotriva inundațiilor de la Saligny, Mircea Vodă și Faclia. El a precizat că reabilitarea clădirilor stațiilor de pompare, reabilitarea conductelor de aspirație și refulare dar și modernizarea instalațiilor de siguranță vor aduce beneficii în ceea ce privește siguranța navigației, reducerea timpului de așteptare la ecluze  dar şi beneficii de transport.

La rândul său, Mihai Tomescu s-a referit la dușmanul major al canalelor navigabile, care este poluarea cu produse petroliere. De asemenea, s-a referit și la pericolul pe care îl constituie podul de gheață care se formează în iernile geroase pe canal.

Tomescu a spus și că apa din canal este perfectă pentru irigații dar că debitul este insuficient. El a mai afirmat că dacă s-ar pune pe picioare vechiul IELIF acest lucru ar fi posibil. ”Canalul este un filtru al apei din Dunăre”, a precizat Tomescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Este cod portocaliu de vânt puternic în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând cu ora 21.00, Dobrogea a intrat sub cod portocaliu de vânt puternic.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor semnala intensificări susținute ale vântului, cu rafale în jurul a 90 km/h.  Fenomene asociate  – ninsoare slabă.

Iată pentru ce zone este emis codul portocaliu:  În zona de litoral a județelor Constanța și Tulcea. De asemenea, în județul Tulcea este valabil și în localitățile: Murighiol, Mahmudia, Beștepe, Crișan, Maliuc.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vântul a ridicat tabla de pe acoperișul unui bloc din Constanța! Intervin pompierii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în urmă cu puțină vreme vântul puternic a creat mari probleme locuitorilor unui bloc situat pe b-dul Al. Lăpușneanu nr. 76 din Constanța. Tabla de pe acoperiș s-a desprins iar pentru degajarea ei de pe acoperișul blocului de 8 etaje intervin pompierii Detașamentului de pompieri Fripis.

S-au deplasat cu autoscara dar vântul puternic nu le-a permis să o ridice, astfel că aceaștia au fost nevoiți să urce pe bloc pe scara interioară.

Din fericire, au reușit să îndepărteze bucata fără probleme.

Alte apeluri la numărul de urgență 112 de efecte negative produse de vântul puternic nu sunt până la acestă oră.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța, sub atenționare COD GALBEN de vreme rea. Unde puteți semnala problemele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Constanța se află în continuare sub atenționare cod galben de vreme rea! Conform infomațiilor transmise de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, în următoarele ore vor cădea precipitaţii care se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar spre dimineață se poate produce polei. Vântul se va intensifica treptat și va depăşi la rafală 55 – 70 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de –5 grade.

În funcție de evoluția vremii, 9 sărărițe sunt pregătite să împrăștie material antiderapant pe străzile principale și secundare din municipiul Constanța.

Având în vedere faptul că vântul va sufla cu putere, Primăria Municipiului Constanța face apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe, și să circule cu atenție sporită prin dreptul panourilor publicitare.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecţie Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă şi Situaţii de Urgenţă – 0737552271.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: