Connect with us

Actual

Caravana teatrului. Un maraton cultural care începe luni, în localitatea 23 August

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Evenimentul cultural „Caravana teatrului în județul Constanța”, ajuns la a doua ediție, începe luni, 2 octombrie. Prima oprire: localitatea 23 August, care va fi urmată, în zilele următoare, de Techirghiol și Tuzla.

Evenimentul constă în prezentarea, către publicul din aceste localități, a spectacolului de teatru „Online, Shakespeare, online!”.  Un spectacol de Daniel Chirilă, o transpunere modernă a poveștii celor patru îndrăgostiți din „Visul unei nopți de vară” al lui William Shakespeare. Vor urca pe scenă actori profesioniști, ce fac parte din compania de Teatru Lui’s Arts din Constanța, mulți dintre ei fiind angajați ai Teatrului de Stat din Constanța.

Spectacolele au loc în casele de cultură din localități, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

„Este a doua ediție a caravanei teatrului. Am luat decizia sa continuăm proiectul datorită succesului de care s-a bucurat prima ediție, în aprilie 2017. Spectatorii din județul Constanța, de la Mangalia și Cernavodă până la Peștera și 23 August, s-au putut bucura de teatru. Ne-au primit atât de frumos, încât ne-am gândit să continuăm proiectul. Este nevoie de mai mult decât o ediție, cu o floare nu se face primăvară”, a declarat Georgiana Rusu, organizator.

Programul complet al caravanei teatrului este următorul: 2 octombrie – localitatea 23 August, 3 octombrie – Techirghiol, 4 octombrie – Tuzla, 9 octombrie – Negru Vodă, 10 octombrie – Peștera, 11 octombrie – Medgidia, 16 octombrie – Mangalia, 17 octombrie – Hârșova, 18 octombrie – Cernavodă, 23 octombrie – Corbu, 24 octombrie – Agigea, 25 octombrie – Valu lui Traian.

Spectacolul de teatru „Online, Shakespeare, online!” se bazează pe un scenariu și o abordare care se adresează tinerilor. Plecând de la povestea celor patru tineri din piesa lui William Shakespeare „Visul unei nopți de vară”, textul vorbește despre evoluția tehnologiei și a informatizării în raport cu sentimentul iubirii la tinerii îndrăgostiți. Patru adolescenți din contemporan, exponenți ai generației Y, ajung să-și piardă siguranța realității și a certitudinii imediate în detrimentul mirajului oferit de realitatea virtuală. Cei doi băieți si două fete se depărtează de realitate, „furați” de magia online-ului, la fel cum Helena, Hermia, Demetrius și Lysander au căzut prada vrăjilor irealului Puck. Tinerii, caracterizați printr-o diversitate dusă la extrem, se lasă din ce în ce mai ușor influențați de TV, radio sau internet, situație care conduce la conflicte aprinse din cauza temei principale, iubirea. Textul vorbește despre pierderea loialității față de idealuri, despre flexibilitatea aparentă a luării deciziilor în funcție de oferta agresivă și uneori copleșitoare oferită de mediul online, astfel încât conflictele sociale și ideologice ating de multe ori cote de paroxism.

Proiectul „Caravana teatrului în județul Constanța” este realizat cu o finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și cu o contribuție proprie a Georgiana Rusu PFA.

Comments

comments

Actual

Județul Constanța. Au căzut cu ATV-ul într-un canal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, puțin după miezul nopții, militarii din cadrul ISU Constanța au fost solicitați să intervină la ieșirea din Ciocârlia de Sus, unde un ATV a căzut într-un canal.

Imediat au intervenit două echipaje medicale SMURD, una de prim ajutor și una de terapie intensivă mobilă. La fața locului au găsit 2 bărbați cu traumatisme multiple. Aceștia au fost transportați la spital pentru investigații medicale de specialitate.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Lacul Nuntași revine la viață

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând de ieri, 29 octombrie, Lacul Nuntași are din nou apă. ABADL Constanța a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Ieri a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a precizat că una din componentele activității – prin intermediul agenților și inspectorilor ecologi din teritoriu – este monitorizarea continuă a nivelului apelor din lacurile și canalele cuprinse în perimetrul Rezervației.

”De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% – a nivelului apei din Lacul Nuntași. În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală. La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntași.”, precizează Biroul de presă al ARBDD. 

Directorul ABADL Constanța, Bogdan Bola, a scris pe pagina sa de Facebook că așa (re)începe totul pe lacul Nuntași!

”Apa începe din nou să curgă în lacul secat acum trei luni. Va fi nevoie de foarte multă apă pentru a acoperi cele aproape 860 de hectare ale cuvetei lacului, însă cu multă muncă, răbdare, atenție și ploaie (nu se poate fără), vom reface biodiversitatea în această zonă.

Și da, este în totalitate meritul echipei mele de la #ABADL, cărora le sunt recunoscător pentru tot ce au demonstrat și pentru tot ce m-au învățat!”, a scris directorul Bogdan Bola.

Foto: Facebook Bogdan Bola

 

 

Mai jos puteți citi informații despre ce s-a întâmplat în ultimele luni:

ABADL a stabilit calendarul pentru salvarea Lacului Nuntași

Autoritățile se implică în salvarea Lacului Nuntași. Bola: ”E nevoie de timp și multă muncă”

(FOTO-VIDEO) Lacul Nuntași a secat în procent de 95%! Efectele secetei pedologice în Dobrogea!

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ceață densă în județul Constanța. Circulație îngreunată pe autostrăzile A2 și A4

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că traficul este îngreunat pe mai multe artere rutiere din partea de sud și sud-est a țării, precum și pe Autostrada A2 București – Constanța și pe Autostrada A4 Ovidiu – Agigea, din cauza ceții dense care, pe alocuri, reduce vizibilitatea sub 100 de metri.

Conducătorii auto care se deplasează în aceste zone sunt sfătuiți să reducă viteza, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să sporeanscă atenția la volan.

Pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie a fost postat un mesaj nou de vreme severă imediată, valabil de la ora 8.00, până la ora 9.30. Potrivit acestuia, este ceață în județul Constanța.

”Se vor semnala local și temporar, ceaţă care va determina scăderea vizibilității sub 200 m şi izolat sub 50 m.”, precizează meteorologii.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: