Connect with us

Societate

Castelu. “Cupa Prieteniei” la fotbal în sală, competiție sportivă cu tradiție în județul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Week-end-ul trecut a debutat la Castelu a patra ediție a Cupei Prieteniei, un turneu de fotbal în sală care a devenit deja foarte popular. Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată Tătară în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Castelu, beneficiind de suportul tehnic al companiei Dornik Total Services. La startul competiției s-au înscris inițial 15 echipe de fotbal, însă ulterior două din ele s-au retras din turneu. Așadar, competiția continuă cu 13 echipe. Meciurile sunt programate în fiecare zi de sâmbătă și duminică. Stratul s-a dat pe 12 ianuarie, iar finala mare va avea loc pe 3 februarie 2019. Evenimentul are și o componentă caritabilă, în sensul că participanții, dar și publicul, sunt îndemnați să contribuie la o acțiune de donare în favoarea copiilor din familii sărace, zone defavorizate și centre de plasament.

Primul meci jucat în acest turneu a fost cel dintre echipa CS Castelu și Army King Agigea. Cele mai importante secvențe ale partidei le puteți urmări în clipul atașat. Trebuie să spunem că echipa din Castelu a învins la scor, 11 – 0. Castelanii s-au mobilizat exemplar, au pasat mult și au torpilat echipa adversă. În repriza a doua, echipa din Agigea a forțat golul de onoare, însă portarul de la CS Castelu s-a dovedit imbatabil. În schimb, pe contra-atac, a plouat cu goluri în poarta echipei din Agigea.

Viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan, declară că autoritatea locală sprijină deschis această inițiativă și s-a implicat în organizarea ei, fiind benefică pentru comunitate. De altfel, comuna Castelu derulează mai multe parteneriate cu diverse ONG-uri, sprijinind activitățile caritabile, de integrare socială și de prevenire a abandonului școlar.

De cealaltă parte, Naim Belgin, președintele Uniunii Democrate Tătare, cel care coordonează întregul eveniment sportiv și caritabil, se declară mulțumit de colaborarea și sprijinul Primăriei Castelu.

”Este cea de a patra ediție a Cupei Prieteniei. Două ediții s-au desfășurat la Medgidia, ediția numărul trei la Castelu și aceasta, cea de a patra ediție, încă o dată la Castelu, pentru că aici am găsit o primărie care s-a implicat. Le mulțumim foarte mult pentru invitația pe care ne-au făcut-o și pentru sprijinul pe care ni l-au acordat.”, declară Naim Belgin, președintele Uniunii Democrate Tătare și unul din organizatorii turneului.

”Noi facem un fel de Cupa Prieteniei încă din 2006, cu o fundație din București. La sfârșitul fiecărui an, cu banii care se adunau, făceam împreună cu reprezentanții fundației vizite la orfani, la copiii din zone defavorizate, la școli și grădinițe. Am zis să ridicăm puțin nivelul și să facem un eveniment sportiv și unul caritabil în același timp, dar de o anvergură mult mai mare. Anul trecut, după turneul organizat la Castelu, am fost la un centru de plasament. Am fost la 4 școli și grădinițe din Castelu. După aceea, la Dobromir, Lespezi și Văleni. În total, au fost 450-500 de copii care au beneficiat de această componentă caritabilă a evenimentului.” – declară Naim Belgin.

Iată cum sunt grupate echipele în această competiție:
Grupa A
1. Young Boys
2. La Chiftea
3. F.C. Năvodari
4. UDT Asancea (Valu Traian)
5. F.C. IMUM 95
6. Young Boys Balada
7. C.S. Tortomanu

Grupa B
1. King Army (Agigea)
2. C.S. Nisipari
3. Sport Team
4. Old Boys Karasù
5. C.S. Castelu
6. A.S. Tatar

Sferturi
1A-4B
2A-3B
3A-2B
4A-1B
Semifinale
Semifinala 1 (1A-4B; 3A-2B )
Semifinala 2 (2A-3B ; 4A-1B)
Finale
Finala Mică : 2 S1- 2 S2
Finala Mare : 1 S1- 1 S2

Comments

comments

Societate

Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare de astăzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare, vineri, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violență psihologică. Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite.

„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, se arată în noua prevedere introdusă în Legea educației.

În aceeași lege a mai fost introdusă o mențiune care arată că profesorii și învățătorii vor fi instruiți, în cadrul sesiunilor de perfecționare pe care le urmează, și cu privire la violența psihologică – bullying.

Potrivit legii promulgate luni de președintele Klaus Iohannis, este interzisă orice hărţuire psihologică. Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite.

Bullying-ul (violența psihologică) poate fi definit ca: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări, Ministerul Educației trebuie să elaboreze toate normele necesare aplicării. În lege nu au fost introduse sancțiunile pentru bullying, însă este menționat că profesorii vor aplica măsuri.

Bullying-ul în școli plasează România pe locul 3 la nivel european în privința fenomenului, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, iar aproape 400.000 de elevi sunt amenințați cu bătaia și 220.000 – bătuți în mod repetat de colegi, potrivit studiului național al Organizației Salvați Copiii, scria Mediafax în luna aprilie a acestui an.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Elevii cu media sub 5 la Evaluarea Naţională VOR PUTEA urma liceul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect care modifică metodologia de admitere în liceu. Elevii care au medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională vor putea participa la repartiţia computerizată pentru admiterea la liceu de anul viitor, care va avea loc pe 10 iulie.

Documentul prevede o singură condiție pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a.

Amintim că fostul ministru al Educaţiei, Daniel Breaz a stabilit la finalul lunii august, ca ministru interimar la Educație, ca învățământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care ar fi obținut o medie de admitere sub 5, după Evaluarea Națională. Potrivit acestuia, elevii care nu obţin media 5 la Evaluarea Naţională nu mai aveau acces la liceu şi devenea astfel obligatoriu învăţământul profesional.

Mai jos este Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021.

 

PROIECT Ordin%20modificare%20%2B%20completare%20ordin%20ADMITERE%20LICEU%202020 2021

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Primăriile și alte autorități publice, OBLIGATE PRIN LEGE să identifice clasa de risc seismic pentru spitale, policlinici și dispensare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Expertizarea tuturor clădirilor care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani de la data construirii și care funcționează ca spital, policlinică sau dispensar medical uman, în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, va fi obligatorie pentru primării și alte autorități publice cu astfel de unități în subordine. Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, care va trebui finalizată până la 1 iunie 2024.

Măsura este inclusă într-o propunere legislativă, care urmează să primească votul final al Parlamentului, în Camera Deputaților, după ce comisiile de specialiate i-au întocmit raport favorabil de adoptare.

Prevederea este similară celei prin care primarii și directorii instituțiilor de învățământ din România sunt obligați ca, până în 1 ianuarie 2021, să dispună începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor din administrea lor în care se desfășoară o activitate didactică, iar până în 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces.

Proiectul a fost adoptat de Senat încă din iunie 2018, dar deputații au așteptat până recent să îl dezbată.

Propunerea legislativă stabilește obligația pentru clădirile care au fost construite înainte de 1978, precizând că în cazul în care există deja o expertiză, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.

Inițial senatorii stabiliseră că dispunerea expertizei de către autorități trebuie efectuată până la 1 ianuarie 2020, dar deputații au prelungit termenul limită până la 1 ianuarie 2021.

”Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024”, prevede proiectul în forma finală stabilită de comisii.

În prezent, și legislația în vigoare stabilește drept contraventie și ancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea în termen de doi ani de la notificare a obligației privind expertizarea tehnică. În schimb, autorii inițiativei legislative, pentru același tip de contravenție, propun un cuantum al amenzii de zece ori mai mare, respectiv de la 50.000 lei la 100.00 lei.

Propunerea legislativă modifică și Legea finanțelor publice, introducând o reglementare potrivit căreia documentațiile tehnico-economice ce privesc investițiile cu valoarea de peste 450.000 lei asupra imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar uman vor conține și o expertiză tehnică cu o vechime de cel mult 10 ani.

sursa: profit.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: