Connect with us

Administratie

Cât de capabil e Făgădău (II). Dezvoltarea Constanței, gâtuită de asistența socială!

Tatian Iorga

Publicat

la

Primăria Constanța a publicat, în urmă cu câteva zile, pe site-ul propriu, proiecția bugetară pentru 2019. La o primă lectură, cotidianul Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit pentru dezvoltarea orașului, acela că la capitolul atragere de fonduri europene, municipalitatea constănțeană va aduce de la Uniunea Europeană „imensa sumă“ de 1,5 milioane de euro. Tot Ordinea scria că suma este caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în alte două municipii de mărimea Constanței. Ne referim aici la Cluj-Napoca și, respectiv, la Iași. Potrivit proiectului de buget publicat, localitatea administrată de fostul premier Emil Boc va primi de la UE 57.372.520 de euro, în timp ce Iașul condus de Chirica va primi de la UE 28,6 milioane de euro.

677 de milioane FUNCȚIONAREA, 121 de milioane dezvoltarea

Trecând de capitolul fonduri europene, vom încerca azi să vedem pe ce vrea Primăria Constanța să cheltuie veniturile din acest an și excedentul din anul trecut (adică banii pe care Făgădău nu a reuit să-i cheltuie în 2018). Potrivit proiectului de buget, cheltuielile prognozate pentru 2019 sunt de 798.782.000 lei. Din totalul cheltuielilor, 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit, ATENȚIE!, doar 121.692.000 de lei.

Asistență socială: 125 de milioane

„Repartizarea acestei sume s-a făcut pe următoarele capitole bugetare: Cap. 51 Autorități publice și acțiuni externe – 107.779.000 lei – 13,49%; Cap.54 Alte servicii publice generale – 3.279.000 lei – 0,41 %; Cap.55 Tranzacții privind datoria public și împrumuturi – 12.021.000 lei – 1,5%; Cap.61 Ordine publică și siguranță națională – 37.739.000 lei – 4,72 %; Cap.65 Învățământ – 61.022.000 lei – 7,65%; Cap.66 Sănătate – 19.344.000 lei – 2,42%; Cap.67 Cultură, recreere și religie – 56.101.000 lei – 7,02%; Cap.68 Asigurări și asistentă socială – 125.727.000 lei – 15,74%; Cap.70 Servicii și dezvoltare publice, locuințe, mediu și ape – 153.734.000 lei -19,25%; Cap.74 Protecția mediului – 81.148.000 lei – 10,16%; Cap.80 Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă – 6.242.000 lei -0,78%; Cap.81 Combustibili și energie – 29.209.000 lei – 3,66%; Cap.84 Transporturi – 105.437.000 lei – 13,2%“, se arată în proiectul de buget.

Nu putem să nu remarcăm faptul că, pentru asistența socială, Făgădău a alocat mai mulți bani decât pentru dezvoltare.

Programele multianuale: tramă, coșuri de gunoi și salvamar

În prezentarea bugetului pe site, Primăria Constanța se laudă din cap de loc că se va continua cu programele multianuale, privind „reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban-coșuri de gunoi și bănci de odihnă, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar“.

RESPECT. Mult respect

În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani și 100 de ani, rechizite și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, mai spune Primăria Constanța în prezentarea bugetului.

Spectacole estivale

Conducerea administrației constănțene ne mai informează că în acest an își dorește să finanțeze acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul iernii, revelion 2020, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanța, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene-ziua Dobrogei, ziua romilor și finanțarea sportului de performanță.

„În vederea dezvoltării activităților de tineret și sport, municipiul Constanța a preluat stadionul „Gheorghe Hagi“, iar începând cu 2019 începe curățenia acestuia, reabilitarea lui pentru a deveni funcțional și a-l pune la dispoziția sportivilor constănțeni indiferent de sport. Și în anul 2019 în domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele. Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare și de asemenea vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții“, adaugă Primăria.

Alți bani, alte distracții: Podul de la Butelii, 3 creșe, condiții mai bune în Henri Coandă

Potrivit prezentării proiectului de buget, administrația condusă de Decebal Făgădău ne spune, la capitolul obiective de investiții majore, că va continua lucrările de reparații capitale și modernizare a pasajului rutier de pe strada Cumpenei (Podul de la Butelii), va finaliza reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ și vor fi reamenajate locurile de joacă.

În plus, în proiectul de buget mai sunt incluse investiții în reabilitarea și modernizarea a trei creșe din municipiu, reamenajarea pietonală în centrul istoric – etapa a 2-a, acces și mobilitatea pietonală în zonă centrală, cofinanțare proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apa și apa uzată în aria de operare a SC RAJA SA, reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei, îmbunătățirea mediului urban în zonele Tomis Nord – H. Coandă, Coiciu – Casa de Cultură și elaborarea strategiei energetice a municipiului Constanța în vederea absorbției fondurilor europene destinate reabilitării termice a cât mai multor clădiri publice în special instituții de învățământ, cultură și sănătate.

Din prezentarea Primăriei, nu putem să nu remarcăm faptul că Făgădău și compania îi anunță pe constănțeni că anul acesta va începe reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei. În ciuda intenției lăudabile, credem că includerea unei astfel de investiții în cheltuielile bugetare a fost făcută doar cu titlu de glorie, pentru că, în realitate, este puțin probabil ca aceste lucrări să înceapă în acest an, având în vedere experiențele anterioare.

În rest, administrația constănțeană pare să se concentreze iar pe partea socială, nu de alta, dar vin alegerile.

Iași și Cluj au alocat la dezvoltare sume mult mai mari decât Constanța!

La fel ca și în materialul precedent publicat de Ordinea, „Cât de capabil e Făgădău! Fonduri europene de numai 1,5 milioane de euro în 2019“, și de data aceasta facem comparația financiară cu cele două municipii – Cluj Napoca și Iași. Dacă la Iași din bugetul de cheltuieli, secțiunea de funcționare are alocată suma de 494.391.000 de lei, iar secțiunea de dezvoltare are 228.678.000 de lei, la Cluj Napoca lucrurile sunt cu adevărat impresionante.

În municipiul condus de fostul premier, bugetul de funcționare a fost estimat la 901.698.000 lei, iar bugetul de dezvoltare a fost estimat la 645.337.246 de lei. Este de remarcat în aceste două cazuri că, atât Iași, cât mai ales Cluj, au bugetele de dezvoltare mult mai mari decât Constanța, Iași cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mult, iar Cluj Napoca cu peste 520 de milioane de lei mai mult.

Comments

comments

Administratie

Constanța. Începe „Festivalul Vinului Dobrogean 2019 Pontus Euxinus”!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deschiderea „Festivalul Vinului Dobrogean 2019 Pontus Euxinus” va avea loc joi, 22 august 2019, ora 17:00, în Piața Ovidiu, în prezența reprezentanților autorităților locale atât din Constanța cât și din Tulcea, ai Organizației Patronale Mamaia Constanța, ai Asociației de Management Turistic Delta Dunării, Guvernatorul Deltei Dunării, ai mediului economic din destinația turistică Mamaia – Constanța, specialiști în turism. Primăria Constanța ne informează că la cea de-a doua ediție a evenimentului participă nouă crame din Dobrogea – Crama Histria, Crama Rasova, Crama Trantu, Crama Măcin, Crama Hamangia, Crama Darie, Crama Navigo, Crama Viișoara și Stațiunea de Cercetare Murfatlar. De asemenea, vor fi prezenți mai mulți producători locali din zona de gastronomie, care vor completa sesiunile de degustări cu binevenite preparate culinare ce pot fi asociate cu excepționalele vinuri dobrogene, vestiți brutari și maeștri ai cofeturilor. Programul festivalului conține sesiuni de prezentare a cramelor și ateliere de educație oenologica prezentate de vinificatori și somelieri cunoscuți, care vor prezenta atât calitățile vinurilor oferite publicului spre degustare, cât și modalitățile de asociere a acestora cu preparatele culinare tradiționale sau de import. Atmosfera specifică unei eveniment dedicat vinului și valențelor sale turistice va fi completată de spectacolele susținute de ansambluri populare tradiționale dobrogene si interpreți ai cântecelor populare, precum și de prezența mai multor meșteri populari și a cunoscuților păstrători ai tradițiilor ucrainene din delta Dunării.

PROGRAM ZILNIC:

Joi, 22 august: 12:00 – 22:00

Vineri, 23 august: 12:00 – 22:00

Sâmbătă, 24 august: 12:00 – 22:00

Duminică, 25 august: 12:00 – 22:00

Pentru buna desfășurare a evenimentului, în perioada 22.08.2019, orele 08:00 – 26.08.2019, orele 08:00, se vor lua măsuri de blocare a următoarelor artere de acces în locația de desfășurare a „Festivalului Vinului Dobrogean Pontus Euxinus”:

  • Strada Marcus Aurelius la intersecția cu strada Dimitrie Cantemir;
  • Strada Vasile Canarache la intersecția cu strada Sulmona;
  • Strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona;
  • Strada Traian la intersecția cu strada Sulmona;
  • Strada Revoluției din 22 decembrie 1989 la intersecție cu strada Crângului;
  • Strada Arhiepiscopiei cu strada Crângului;

De asemenea, în perioada desfășurării evenimentului, strada Marcus Aurelius va avea dublu sens de mers. Evenimentul este organizat de Irish Pub Constanța SRL, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Organizația Patronală Mamaia – Constanța, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Centrul Cultural Județean Theodor Burada, Centrul Cultural Jean Constantin și Muzeul Militar National Regele Ferdinand I – Filiala Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție, apicultori. Urmează campania de dezinsecție cu avionul în orașul Eforie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În intervalul 23-24 august, primăria orașului Eforie  organizează o campanie de dezinsecție avio pentru combaterea țânțarilor.

Substanța folosită în cadrul dezinsecției cu avionul este K-OTHRINE PROFI EC 250.

”Apicultorii sunt rugați să ia toate măsurile de protecție pentru familiile de albine aflate pe raza orașului Eforie, în scopul evitării contactului cu substanța distribuită pe toate zonele verzi din Eforie Nord și Eforie Sud.”, precizează  Primăria orașului Eforie.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău mai face o încercare de a achiziționa conductele de la CET. CLM, în ședință extraordinară!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, i-a convoacat, mâine, 22 august, pe consilierii locali într-o ședință extraordinară, pentru a rezolva problema cumpărării rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța SA (CET). Este a doua încercare a lui Făgădău de a trece acest proiect. Amintim că, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Constanța, șapte consilieri ai PNL au votat împotriva unui proiect de hotărâre, propus de Făgădău, și care viza achiziționarea rețelei de transport primar de la CET. Pentru ca Primăria să intre în posesia rețeilei, Făgădău le-a propus consilierilor să scoată din buget aproximativ 2,3 milioane de lei. În favoarea inițiativei au votat doar consilierii PSD, PMP și independentul Victor Constantin. Pentru ca să fie aprobat, proictul trebuia votat de două treimi din numărul total al consilierilor. După votul negativ din CLM, Făgădău și liberalii s-au lansat într-un război al declarațiilor. Pe de o parte, primarul Constanței a declarat că liberalii saboteză orașul și că, din cauza gestului lor, orașul Constanța riscă să piardă 65 de milioane de lei din fonduri europene, bani care ar fi fost accesați pentru modernizarea sistemului de termoficare din oraș. De partea cealaltă, liberlii, prin liderul consilierilor locali, Adriana Arghirescu, spun că Făgădău vrea să plătească niște bani fără a avea un studiu tehnic care să arată în ce stadiu se află rețeaua. În plus, cei de la PNL îl acuză pe primar că, deși îi acuză pe liberali de sabotaj, în realitate, chiar el este cel care îi sabotează pe constănțeni.

„Discuțiile pentru achiziționarea rețelei de termoficare de către municipalitate au început în luna februarie a acestui an. În tot acest timp, Făgădău a păstrat o secretomanie suspectă și nu a dat niciun detaliu despre acest proiect. Practic, primarul a avut peste șase luni să pună la punct tranzacția și să prezinte consilierilor un proiect de hotărâre documentat și complet și nu o “fițuică” strecurată în ultimul moment pe ordinea de zi suplimentară a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Este destul de clar că Decebal Făgădău nu crede că acest proiect se va realiza vreodată și îl folosește doar ca promisiune de campanie pentru a mai obține încă un mandat. În fapt, Făgădău îi șantajează pe constănțeni să îl voteze anul viitor în speranța că nu vor mai avea probleme cu căldura după ce rețeaua de termoficare va fi cumpărată de autoritățile locale. Nimic mai fals, iar reprezentanții Electrocentrale Constanța SA cu care am discutat civilizat și concret ne-au confirmat că nu există posibilitatea ca agentul termic să fie oprit în timpul iernii indiferent dacă rețeaua este cumpărată de municipalitate sau rămâne în proprietatea lor. Cât privește amenințarea primarului că pierdem 65 milioane de euro fonduri europene este total nefondată având în vedere că, șase luni de zile, nu a făcut niciun efort să atragă acești bani pentru reabilitarea rețelei de termoficare pe care ar urma să o cumpere. Făgădău joacă periculos și subestimează inteligența constănțenilor care nu vor permite să fie manipulați în așa hal. Îi punem în vedere primarului să aibă temele făcute la întâlnirea de joi dacă vrea ca acest proiect să aibă votul liberalilor“, a declarat Adriana Arghirescu.

Înainte de ședința CLM, Făgădău va încerca să-i convingă pe consilierii liberali de necesitatea și utilitatea aprobării acestui proiect în cadrul unei întâlniri pe care primarul a convocat-o în sala ovală a Instituției Prefectului. Ținând cont de disputele dintre cele două părți din ultima perioadă, este greu de crezut că liberalii vor vota pozitiv acest proiect.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: