Connect with us

Administratie

Cât de capabil e Făgădău (II). Dezvoltarea Constanței, gâtuită de asistența socială!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Primăria Constanța a publicat, în urmă cu câteva zile, pe site-ul propriu, proiecția bugetară pentru 2019. La o primă lectură, cotidianul Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit pentru dezvoltarea orașului, acela că la capitolul atragere de fonduri europene, municipalitatea constănțeană va aduce de la Uniunea Europeană „imensa sumă“ de 1,5 milioane de euro. Tot Ordinea scria că suma este caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în alte două municipii de mărimea Constanței. Ne referim aici la Cluj-Napoca și, respectiv, la Iași. Potrivit proiectului de buget publicat, localitatea administrată de fostul premier Emil Boc va primi de la UE 57.372.520 de euro, în timp ce Iașul condus de Chirica va primi de la UE 28,6 milioane de euro.

677 de milioane FUNCȚIONAREA, 121 de milioane dezvoltarea

Trecând de capitolul fonduri europene, vom încerca azi să vedem pe ce vrea Primăria Constanța să cheltuie veniturile din acest an și excedentul din anul trecut (adică banii pe care Făgădău nu a reuit să-i cheltuie în 2018). Potrivit proiectului de buget, cheltuielile prognozate pentru 2019 sunt de 798.782.000 lei. Din totalul cheltuielilor, 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit, ATENȚIE!, doar 121.692.000 de lei.

Asistență socială: 125 de milioane

„Repartizarea acestei sume s-a făcut pe următoarele capitole bugetare: Cap. 51 Autorități publice și acțiuni externe – 107.779.000 lei – 13,49%; Cap.54 Alte servicii publice generale – 3.279.000 lei – 0,41 %; Cap.55 Tranzacții privind datoria public și împrumuturi – 12.021.000 lei – 1,5%; Cap.61 Ordine publică și siguranță națională – 37.739.000 lei – 4,72 %; Cap.65 Învățământ – 61.022.000 lei – 7,65%; Cap.66 Sănătate – 19.344.000 lei – 2,42%; Cap.67 Cultură, recreere și religie – 56.101.000 lei – 7,02%; Cap.68 Asigurări și asistentă socială – 125.727.000 lei – 15,74%; Cap.70 Servicii și dezvoltare publice, locuințe, mediu și ape – 153.734.000 lei -19,25%; Cap.74 Protecția mediului – 81.148.000 lei – 10,16%; Cap.80 Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă – 6.242.000 lei -0,78%; Cap.81 Combustibili și energie – 29.209.000 lei – 3,66%; Cap.84 Transporturi – 105.437.000 lei – 13,2%“, se arată în proiectul de buget.

Nu putem să nu remarcăm faptul că, pentru asistența socială, Făgădău a alocat mai mulți bani decât pentru dezvoltare.

Programele multianuale: tramă, coșuri de gunoi și salvamar

În prezentarea bugetului pe site, Primăria Constanța se laudă din cap de loc că se va continua cu programele multianuale, privind „reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban-coșuri de gunoi și bănci de odihnă, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar“.

RESPECT. Mult respect

În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani și 100 de ani, rechizite și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, mai spune Primăria Constanța în prezentarea bugetului.

Spectacole estivale

Conducerea administrației constănțene ne mai informează că în acest an își dorește să finanțeze acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul iernii, revelion 2020, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanța, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene-ziua Dobrogei, ziua romilor și finanțarea sportului de performanță.

„În vederea dezvoltării activităților de tineret și sport, municipiul Constanța a preluat stadionul „Gheorghe Hagi“, iar începând cu 2019 începe curățenia acestuia, reabilitarea lui pentru a deveni funcțional și a-l pune la dispoziția sportivilor constănțeni indiferent de sport. Și în anul 2019 în domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele. Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare și de asemenea vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții“, adaugă Primăria.

Alți bani, alte distracții: Podul de la Butelii, 3 creșe, condiții mai bune în Henri Coandă

Potrivit prezentării proiectului de buget, administrația condusă de Decebal Făgădău ne spune, la capitolul obiective de investiții majore, că va continua lucrările de reparații capitale și modernizare a pasajului rutier de pe strada Cumpenei (Podul de la Butelii), va finaliza reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ și vor fi reamenajate locurile de joacă.

În plus, în proiectul de buget mai sunt incluse investiții în reabilitarea și modernizarea a trei creșe din municipiu, reamenajarea pietonală în centrul istoric – etapa a 2-a, acces și mobilitatea pietonală în zonă centrală, cofinanțare proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apa și apa uzată în aria de operare a SC RAJA SA, reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei, îmbunătățirea mediului urban în zonele Tomis Nord – H. Coandă, Coiciu – Casa de Cultură și elaborarea strategiei energetice a municipiului Constanța în vederea absorbției fondurilor europene destinate reabilitării termice a cât mai multor clădiri publice în special instituții de învățământ, cultură și sănătate.

Din prezentarea Primăriei, nu putem să nu remarcăm faptul că Făgădău și compania îi anunță pe constănțeni că anul acesta va începe reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei. În ciuda intenției lăudabile, credem că includerea unei astfel de investiții în cheltuielile bugetare a fost făcută doar cu titlu de glorie, pentru că, în realitate, este puțin probabil ca aceste lucrări să înceapă în acest an, având în vedere experiențele anterioare.

În rest, administrația constănțeană pare să se concentreze iar pe partea socială, nu de alta, dar vin alegerile.

Iași și Cluj au alocat la dezvoltare sume mult mai mari decât Constanța!

La fel ca și în materialul precedent publicat de Ordinea, „Cât de capabil e Făgădău! Fonduri europene de numai 1,5 milioane de euro în 2019“, și de data aceasta facem comparația financiară cu cele două municipii – Cluj Napoca și Iași. Dacă la Iași din bugetul de cheltuieli, secțiunea de funcționare are alocată suma de 494.391.000 de lei, iar secțiunea de dezvoltare are 228.678.000 de lei, la Cluj Napoca lucrurile sunt cu adevărat impresionante.

În municipiul condus de fostul premier, bugetul de funcționare a fost estimat la 901.698.000 lei, iar bugetul de dezvoltare a fost estimat la 645.337.246 de lei. Este de remarcat în aceste două cazuri că, atât Iași, cât mai ales Cluj, au bugetele de dezvoltare mult mai mari decât Constanța, Iași cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mult, iar Cluj Napoca cu peste 520 de milioane de lei mai mult.

Comments

comments

Administratie

(Foto) Exercițiu pentru stoparea imigrației la Marea Neagră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Fenomenul migrației și gestionarea imigrației și integrării refugiaților au devenit unele dintre preocupările constante ale omenirii în ultimii ani. Acesta este motivul pentru care Primăria Municipiului Constanța a sprijinit organizarea Exercițiului combinat cu mijloace de mobilitate navală și aeriană pentru stoparea imigrației ilegale la Marea Neagră, organizat de Ministerul Afacerilor Interne cu sprijinul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Exercițiul se desfășoară în cadrul cursului ”Challenges of securing maritime areas for the European Union”, organizat de Colegiul Național de Afaceri Interne sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare, în parteneriat cu Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Academia Navală ”Nicola Vaptsarov” de la Varna și cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Garda de Coastă.

Cursul de Securitate Maritimă reprezintă una dintre cele mai înalte forme de instruire existente la nivelul Uniunii Europene a cadrelor statelor membre implicate în realizarea Politicii de Securitate și Apărare Comune orientate pe problema securității maritime.

Reamintim că Primăria Municipiului Constanța este partener în cadrul proiectului „Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”, al cărui lider de proiect este municipalitatea din Lampedusa și Linosa, care aduce în prim plan provocările pe care fluxurile migratorii le au asupra orașelor, în special asupra celor aflate la graniță.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Continuă procesul de mutare în case de tip familial a copiilor instituționalizați. CJC a semnat alte trei contracte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, împreună cu Sirma Caraman, secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Luminița Mihailov, director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, dar și cu Petre Dinică, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, au semnat, astăzi, 23 mai, contractele de finanțare pentru proiectele „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”, „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont” și „Sprijin pentru o viață normală”. Prin aceste proiecte, Consiliul Judeţean Constanţa urmăreşte creşterea calității vieții persoanelor aflate în regim instituționalizat.

„Finanțările joacă un rol important pentru autoritățile locale din județul Constanța. Dacă luna trecută am semnat 4 contracte în parteneriat cu DGASPC, astăzi am semnat încă 3 contracte, cu o valoare totală de aproximativ 14 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean Constanța este de aproximativ 1,2 milioane de lei. Toate aceste proiecte sunt deosebit de importante pentru județul Constanța și, mai ales, pentru cei care au nevoie de asistență socială la cele mai înalte standarde. Cei care vor beneficia de aceste servicii formează o categorie specială, oameni care au nevoie de atenția și susținerea noastră și este firesc să fim motivați și să gândim modalități prin care să venim în întâmpinarea nevoilor lor și să îi sprijinim pentru a duce o viață normală”, a declarat Țuțuianu.

Contractele semnate azi vor fi implementate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2020. Directorul General al DGASPC Constanța, Petre Dinică, a prezentat fiecare proiect în parte nu înainte de a declara că cele trei proiecte se înscriu în strategia națională, dar și în cea județeană, de dezvoltare a serviciilor sociale.

„DGASPC Constanța a depus pentru finanțare 4 proiecte pe POR (Programul Operațional Regional). Unul dintre ele a fost semnat luna trecută; astăzi este rândul celorlalte două, iar al patrulea – Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Cristina – se află deja pe masa Ministerului Dezvoltării în vederea aprobării“, a precizat Petre Dinică.

PREZENTAREA PROIECTELOR:

Titlul proiectului: „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul“ COD SMIS 119917

Finanțare: Programul Operațional Regional  2014-2020 P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii

Obiective:

1.1: Construirea și dotarea a două Case de Tip Familial în orașul Murfatlar, str. Ion Creangă, nr. 27, județul Constanța, aferente proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”                                                                                                     1.2: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat pe str. Pandurului, Nr.120, județul Constanța, în vederea deschiderii unui Centru de Zi aferent proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul” (durata de impementare 18 luni)

Finanțare: 4.509.883,09 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 90.197,66 lei

Titlul proiectului: “Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”, COD SMIS 116058

Finanțare: Programul Operațional Regional  2017/8/8.1/8.3/C/1 Grup vulnerabil: copii

Obiective:

1.1: Construirea și dotarea a două Case de Tip Familial în comuna Lumina, str. Morii, nr. 79P, județul Constanța, aferent proiectului „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”                                                                                               1.2: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat în comuna Lumina, str. Morii, nr. 79J, județul Constanța, în vederea deschiderii unui Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilități/beneficiarilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Orizont” și din comunitate.

1.3: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat în str. Horia Agarici , nr.5, județul Constanța în vederea deschidereii unui Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilități/beneficiarilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Orizont” și din comunitate (durata de impementare 18 luni)

Finanțare: 5.652.727,51 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 90.576,00 lei;

Titlul proiectului: “Sprijin pentru o viață normală”  RCE 212

Finanțare: Programul de Interes Național „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate

Obiective:

1.1: Construirea a patru locuințe protejate în localitatea Băneasa, comuna Băneasa, județul Constanța a câte 10 locuri/per locuință

1.2: Modernizarea/reabilitarea/dotarea imobilului din localitatea Băneasa, comuna Băneasa, Județul Constanța în vederea deschiderii unui Centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip Locuințe Protejate și din comunitate.

Finanțare: 3.533.186 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 980.186 lei

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Guvernul anunță deschiderea ofertelor pentru reabilitarea Cazinoului!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vicepremierul Daniel Suciu a anunțat, pe Facebook, că statul român a mai făcut un pas în reabilitarea Cazinoului din Constanța.

„Acum 2 zile, constănțenii și-au serbat orașul, istoria și oamenii din acest frumos oraș. Și știu că nu doar constănțenii vor simbolul orașului readus la strălucirea de altădată. În 3 iulie se deschid ofertele pentru reabilitarea Cazinoului, licitația fiind deja urcată pe SICAP. Am vorbit mai puțin în această perioadă și am făcut ceea ce așteaptă oamenii de la noi, adică rezultate, când poate nimeni nu credea în reușita demersului nostru. Se întâmplă!“, se arată în mesajul lui Suciu.

Amintim că proiectul privind reabilitarea Cazinoului din Constanța a fost aprobată la începutul lunii mai de Guvernul României. În cadrul unei ședințe a Executivului, premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul deblochează lucrările pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un proiect de investiții estimat la aproape 112 milioane de lei.

„Apreciez, domnule vicepremier Suciu, că vă asumați realizarea acestui proiect care a fost abandonat ani de zile și am convingerea că acest important obiectiv va redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională“, a spus Dăncilă.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a precizat, pe Facebook, faptul că unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, în stil Art Nouveau, va fi consolidat și restaurat: Guvernul României a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța, în şedinţa de azi, 8 mai a.c.

Investiția, estimată la peste 100 de milioane de lei

Durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Lucrările, în urma cărora Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, cu o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități de 150 de locuri. vor fi realizate de #MDRAP, prin Compania Naţională de Investiţii (#CNI), iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 111.553.449,35 lei (cu TVA).

„Ne-am luat astăzi angajamentul ca acest obiectiv emblematic al României să fie reabilitat și am convingerea că vom reuși să ducem la bun sfârșit și acest proiect extrem de așteptat de către toți românii”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu.

Amintim că, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile-Daniel Suciu, a declarat la Techirghiol că luni, 25 martie, va intra la avizare în Comitetul tehnico-economic a treia tură a indicatorilor economici privind proiectul reabilitării și modernizării Cazinoului din Constanța. Apoi, proiectul va fi trimis la avizare interministerială, iar ulterior va fi dată o hotărâre de Guvern. În final, vor fi parcurși pașii pentru organizarea licitației privind stabilirea unei firme sau consorțiu de firme care să se ocupe de reabilitarea acestui edificiu.

„Nu vreau să dau un termen pentru începerea lucrărilor, pentru s-au spus atâtea despre reabilitarea Cazinoului. Știu ce înseamnă acest simbol pentru Constanța și România. Cred că trebuie să ne asumăm cu toții ca acest obiectiv să fie finanțat și reabilitat. Așa cum mă cunosc mulți, sunt destul de încăpățânat să duc și acest obiectiv până la capăt“, a spus Suciu.

Ministrul a mai afirmat că, și în acest caz, la fel ca în multe altele, situația a fost blocată din cauza contestatarilor de profesie, care au dus la blocarea proiectului. Deși ministrul s-a ferit să ofere vreun termen, surse apropiate șefului de la Dezvoltare au declarat că licitația pentru stabilirea câștigătorului care să se ocupe de lucrări va începe în luna mai a acestui an.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: