Conecteaza-te cu noi

Administratie

Cât de capabil e Făgădău (II). Dezvoltarea Constanței, gâtuită de asistența socială!

Published

on

Primăria Constanța a publicat, în urmă cu câteva zile, pe site-ul propriu, proiecția bugetară pentru 2019. La o primă lectură, cotidianul Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit pentru dezvoltarea orașului, acela că la capitolul atragere de fonduri europene, municipalitatea constănțeană va aduce de la Uniunea Europeană „imensa sumă“ de 1,5 milioane de euro. Tot Ordinea scria că suma este caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în alte două municipii de mărimea Constanței. Ne referim aici la Cluj-Napoca și, respectiv, la Iași. Potrivit proiectului de buget publicat, localitatea administrată de fostul premier Emil Boc va primi de la UE 57.372.520 de euro, în timp ce Iașul condus de Chirica va primi de la UE 28,6 milioane de euro.

677 de milioane FUNCȚIONAREA, 121 de milioane dezvoltarea

Trecând de capitolul fonduri europene, vom încerca azi să vedem pe ce vrea Primăria Constanța să cheltuie veniturile din acest an și excedentul din anul trecut (adică banii pe care Făgădău nu a reuit să-i cheltuie în 2018). Potrivit proiectului de buget, cheltuielile prognozate pentru 2019 sunt de 798.782.000 lei. Din totalul cheltuielilor, 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit, ATENȚIE!, doar 121.692.000 de lei.

Asistență socială: 125 de milioane

Advertisement

„Repartizarea acestei sume s-a făcut pe următoarele capitole bugetare: Cap. 51 Autorități publice și acțiuni externe – 107.779.000 lei – 13,49%; Cap.54 Alte servicii publice generale – 3.279.000 lei – 0,41 %; Cap.55 Tranzacții privind datoria public și împrumuturi – 12.021.000 lei – 1,5%; Cap.61 Ordine publică și siguranță națională – 37.739.000 lei – 4,72 %; Cap.65 Învățământ – 61.022.000 lei – 7,65%; Cap.66 Sănătate – 19.344.000 lei – 2,42%; Cap.67 Cultură, recreere și religie – 56.101.000 lei – 7,02%; Cap.68 Asigurări și asistentă socială – 125.727.000 lei – 15,74%; Cap.70 Servicii și dezvoltare publice, locuințe, mediu și ape – 153.734.000 lei -19,25%; Cap.74 Protecția mediului – 81.148.000 lei – 10,16%; Cap.80 Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă – 6.242.000 lei -0,78%; Cap.81 Combustibili și energie – 29.209.000 lei – 3,66%; Cap.84 Transporturi – 105.437.000 lei – 13,2%“, se arată în proiectul de buget.

Nu putem să nu remarcăm faptul că, pentru asistența socială, Făgădău a alocat mai mulți bani decât pentru dezvoltare.

Programele multianuale: tramă, coșuri de gunoi și salvamar

În prezentarea bugetului pe site, Primăria Constanța se laudă din cap de loc că se va continua cu programele multianuale, privind „reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban-coșuri de gunoi și bănci de odihnă, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar“.

RESPECT. Mult respect

Advertisement

În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani și 100 de ani, rechizite și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, mai spune Primăria Constanța în prezentarea bugetului.

Spectacole estivale

Conducerea administrației constănțene ne mai informează că în acest an își dorește să finanțeze acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul iernii, revelion 2020, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanța, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene-ziua Dobrogei, ziua romilor și finanțarea sportului de performanță.

„În vederea dezvoltării activităților de tineret și sport, municipiul Constanța a preluat stadionul „Gheorghe Hagi“, iar începând cu 2019 începe curățenia acestuia, reabilitarea lui pentru a deveni funcțional și a-l pune la dispoziția sportivilor constănțeni indiferent de sport. Și în anul 2019 în domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele. Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare și de asemenea vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții“, adaugă Primăria.

Alți bani, alte distracții: Podul de la Butelii, 3 creșe, condiții mai bune în Henri Coandă

Potrivit prezentării proiectului de buget, administrația condusă de Decebal Făgădău ne spune, la capitolul obiective de investiții majore, că va continua lucrările de reparații capitale și modernizare a pasajului rutier de pe strada Cumpenei (Podul de la Butelii), va finaliza reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ și vor fi reamenajate locurile de joacă.

Advertisement

În plus, în proiectul de buget mai sunt incluse investiții în reabilitarea și modernizarea a trei creșe din municipiu, reamenajarea pietonală în centrul istoric – etapa a 2-a, acces și mobilitatea pietonală în zonă centrală, cofinanțare proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apa și apa uzată în aria de operare a SC RAJA SA, reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei, îmbunătățirea mediului urban în zonele Tomis Nord – H. Coandă, Coiciu – Casa de Cultură și elaborarea strategiei energetice a municipiului Constanța în vederea absorbției fondurilor europene destinate reabilitării termice a cât mai multor clădiri publice în special instituții de învățământ, cultură și sănătate.

Din prezentarea Primăriei, nu putem să nu remarcăm faptul că Făgădău și compania îi anunță pe constănțeni că anul acesta va începe reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei. În ciuda intenției lăudabile, credem că includerea unei astfel de investiții în cheltuielile bugetare a fost făcută doar cu titlu de glorie, pentru că, în realitate, este puțin probabil ca aceste lucrări să înceapă în acest an, având în vedere experiențele anterioare.

În rest, administrația constănțeană pare să se concentreze iar pe partea socială, nu de alta, dar vin alegerile.

Iași și Cluj au alocat la dezvoltare sume mult mai mari decât Constanța!

La fel ca și în materialul precedent publicat de Ordinea, „Cât de capabil e Făgădău! Fonduri europene de numai 1,5 milioane de euro în 2019“, și de data aceasta facem comparația financiară cu cele două municipii – Cluj Napoca și Iași. Dacă la Iași din bugetul de cheltuieli, secțiunea de funcționare are alocată suma de 494.391.000 de lei, iar secțiunea de dezvoltare are 228.678.000 de lei, la Cluj Napoca lucrurile sunt cu adevărat impresionante.

Advertisement

În municipiul condus de fostul premier, bugetul de funcționare a fost estimat la 901.698.000 lei, iar bugetul de dezvoltare a fost estimat la 645.337.246 de lei. Este de remarcat în aceste două cazuri că, atât Iași, cât mai ales Cluj, au bugetele de dezvoltare mult mai mari decât Constanța, Iași cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mult, iar Cluj Napoca cu peste 520 de milioane de lei mai mult.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions