Connect with us

Stiri

Câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Acvariul din Constanța

admin

Publicat

la data de

Pe 1 mai 1958, se inaugura la Constanța primul acvariu public din România. Clădirea care adăpostește, de atunci, fără întrerupere, cea mai mare expoziție de pești și viețuitoare acvatice din România, servise în trecut ca pavilion-restaurant al Cazinoului din Constanța. Așa apreciaseră, în 1912, arendașul Cazinoului și municipalitatea constănțeană, să dea acestui edificiu-emblemă o anexă utilă pentru lumea bună care, vizitând Cazinoul, ar fi dorit să petreacă, la masă, un timp plăcut. Avariat sever în timpul primului război mondial și refăcut mai apoi, ca atâtea alte edificii dobrogene, printre care chiar Cazinoul și Podul Carol I de la Cernavodă, pavilionul-restaurant a continuat să funcționeze în toată perioada interbelică. În anul 1932, pentru prima oară în istoria clădirii, o publicație constănțeană, respectiv revista ”Boabe de grâu”, lansa ideea alocării acestui spațiu pentru înființarea unei expoziții tematice cu peștii Mării Negre. În timp, ideea a mai fost susținută în spațiul public, însă abia în anul 1955, autoritățile de atunci au dat undă verde transformării edificiului burghez în primul acvariu public din România. Proiectul de arhitectură a fost conceput de arhitectul A. Bernovschi. Inițial, Acvariul din Constanța a avut 46 de bazine. În timp, însă, prin investiții succesive, s-a ajuns la actuala configurație: un bazin central de 30 de metri cubi și alte 56 de bazine secundare.

Până în anul 2015, bazinul principal a găzduit exemplare de pești din Marea Neagră, în principal sturioni. În anul menționat, la nivelul conducerii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța s-a simțit nevoia unei schimbări. În primul rând, exemplarele colecției erau îmbătrânite. Iar în al doilea rând, cerințele tehnice pentru păstrarea unei temperaturi scăzute a apei făceau tot mai dificilă exploatarea optimă, întrucât se forma condens aproape permanent, ceea ce crea un disconfort pentru vizitatori. În acest context, CMSN a luat decizia de a distribui exemplarele specifice Mării Negre în bazine mai mici, relocând bazinul central speciilor tropicale, exotice și viu colorate. Vorbim aici de pisici de Amazon, Arowana, Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopată, peştele pisică, scorpia, dragonul de mare, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare, pisică de mare, Tilapia de Nil.

Până pe 30 iunie 2016, inclusiv, tarifele de vizitare a Acvariului din Constanța sunt următoarele:

Adulți – 8 lei
Elevi/Studenți – 2 lei
Copiii până la 7 ani – intrare gratuită.

Programul de funcționare este, de luni până duminică, în intervalul 09.00 – 19.30.

Comments

comments

Stiri

Trafic auto blocat pe str. Unirii din Constanța! Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru remedierea unei avarii survenită astăzi – 22 ianuarie 2019, la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 150 mm, la intersecţia străzilor Căiuţi cu Zorelelor, din municipiul Constanța,  s-a impus restricționarea traficului auto, pe tronsonul cuprins de străzile Căiuţi şi Zorelelor, cu sensul de mers către complexul comercial Faleză Nord, în intervalul orar 08,30 -14,00.

Pentru efectuarea reparației, zona menționată a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

”Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.

Abonaţii deserviţi nu sunt afectaţi de această lucrare, întrucât echipele de intervenţie încearcă să efectueze reparaţiile cu conducta sub presiune.”, precizează Biroul de presă al RAJA.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Localitățile Ovidiu, Corbu, Lumina și parte din Năvodari, și azi fără apă potabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 22 ianuarie 2019, la ora 04,00, s-a reușit remedierea avariei înregistrată pe magistrala cu diametrul de 1.000 mm, care pleacă de la stația de tratare  Palace și alimentează cu apă localitățile: Ovidiu, Corbu, Lumina și Năvodari.

Imediat s-au făcut manevrele de vane necesare pentru reluarea furnizării apei potabile, însă, în scurt timp, a fost descoperită o nouă avarie, la o distanță de aproximativ 15 metri față de prima lucrare, pe aceeași conductă cu diametrul de 1000 mm.

In prezent se desfășoară lucrări de montare a unui colier și de etanșeizare a zonei prin sudură. Prin urmare, s-a sistat din nou pomparea apei pe această conductă până în jurul orei 11.00.

Ținând cont de diametrul mare, dar și de lungimea rețelei de distribuție, perioada de timp necesară pentru umplerea acesteia și intrarea în presiune este de aproximativ 5 ore.

In această situație, abonații de la blocurile ANL din Ovidiu, și cei din partea de Est a orașului Năvodari (străzile Recoltei, Liniștii, Macului, Apusului, Prelungirea Recoltei, Locomotivei, Eternității și Plopilor) rămân în continuare fără apă la robinete până în jurul orei 16,00.

”Ne cerem scuze față de consumatorii afectați de această avarie și îi asigurăm că echipele noastre de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor de reparații și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.”, a precizat  Biroul de presă al RAJA Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Se reia furnizarea apei potabile în tot municipiul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La ora 20,40, echipele de intervenție au terminat lucrarea de remediere a avariei la conducta de 800 mm de pe b-dul IC Brătianu. Imediat, lucrătorii care asigură permenența la stația de pompare și tratare Palas au început să facă manevrele de pornire a stației, pentru reluarea furnizării apei potabile către abonații afectați.

Având în vedere lungimea rețelei de distribuție, dar și debitul mare de apă, pentru intrarea sistemului în presiune este nevoie de o perioadă de aproximativ 3 ore.

”În aceste condiții, constănțenii din cartierele CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Brătianu, Km4-5, Km5, Abator, Gară, Casa de Cultură, Inel I, Inel II și Coiciu vor avea apă la robinete în jurul orei 24,00.”, a precizat Biroul de presă al RAJA Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: