Connect with us

Administratie

Cazinoul din Constanța, premieră negativă în România. Lucrarea este blocată de… 7 ani!

Tatian Iorga

Publicat

la

Telenovela privind reabilitarea Cazinoului din Constanța se transformă într-o dramă. De mai bine de șapte ani, procedurile de atribuire a contractului pentru reabilitarea și modernizarea edificiului sunt blocate și se învârte în jurul contestațiilor. Asta pentru că, la Constanța, vicepremierul și ministrul demis al Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunțat că societatea Eldiclau SRL, lider în asociere cu alte firme a contestat din nou licitația pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă susținută împreună cu primarul Constanței, Decebal Făgădău, chiar în incinta Cazioului. Cu o zi înainte, premierul Viorica Dăncilă anunțase, triumfal, de la Palatul Victoria, că mâine (astă, n.r.) va fi semnat contractul pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului Constanţa. Ba chiar, Dăncilă îl delegase pe vicepremierul Dan Suciu să vină la Constanța pentru semnarea actelor de atribuire a contractului.

„După zeci de ani de așteptare, mâine, unul dintre simbolurile României – Cazinoul din Constanța – va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit, în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul, astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat. În această noapte, la ora 12.00, expiră și ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare. Domnule vicepremier Suciu, ați arătat cum trebuie să acționeze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiți (Suciu, n.r.) la Constanța și să vă asigurați că acest contract va fi semnat!“, a declarat Dăncilă în ședința de Guvern de luni.

Socoteala celor de la PSD nu s-a potrivit cu cea din târg. Asta deoarece, aceeași firmă care contestase și în luna septembrie SC Eldiclau SRL, a depus contestație cu numai câteva ore înainte de expirare a termenului. Daniel Suciu a explicat că societatea Eldiclau a depus respectiva contestaţie privind reabilitarea Cazinoului Constanța atât la Curtea de Apel Constanța, cât și la Consiliul Național de Soluționare a Contestaţiilor. În mod evident, nu a mai putut fi semnat. Cu toate acestea, vicepremierul a venit la Constanța, pentru a susține o conferință de presă în care a pus tunurile pe firma care a contestat licitația. Conferința de presă a fost deschisă de primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a spus că are o veste total neplăcută pentru românii, care identifică acest simbol cu identitatea națională. Făgădău a spus că această „piesă de teatru“ tinde să se transforme într-o tragedie, deși speram să avem un final fericit. La rândul său, vicepremierul Daniel Suciu a spus că a venit la Constanța cu capul plecat. El a sperat că după șapte ani de discuții, de contestații, de orgolii, de povești, de bani și de interese reabilitarea Cazinoului să devină realitate.

„În opt luni de mandat la ministerul Dezvoltării, nu am pomenit nici măcar o dată un nume de firmă, pentru că nu acesta era rolul meu. Dar de data aceasta voi face o excepție și mă voi referi la orgolii, la interese, la bani și la o CRONOLOGIE A NESIMȚIRII. Nu am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când în ultima zi când se putea depune contestație, licitația a fost contestată. Același sentiment l-am trăit și ieri când, tot în ultima zi de depunere a contestației, acest lucru s-a întâmplat. Spun din capul locului că nu mai cred în coincidențe când discutăm de subiectul Cazinoului de la Constanța. Contestația depusă ieri este 95% același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-au luat 10 zile să adauge două propoziții la contestația depusă în luna septembrie. Adică, mă gândesc, cât de intensă trebuia să fie această operațiune de a încropi un text încât să contești o licitație în care să adaugi doar o îndoială. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau, în asociație cu Telecom și cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai au nicio jenă în a-și bate joc de un simbol așa cum este Cazinoul de la Constanța“, a spus Suciu.

Dăncilă, dusă în eroare vicepremierul Suciu

Ministrul demis al Dezvoltării a declarat că este optimist că atât CNSC, cât și instanțele de judecată vor face lumină în acest caz. El a spus că avea curaj să vină la Constanța și să semneze contractul de începere a lucrărilor, chiar dacă Eldiclau contesta la Curtea de Apel, dar ministrul a spus că nu a luat în calcul faptul că firma a contestat și la CNSC, ceea ce i-a dat calculele peste cap. Cu alte cuvinte,  vicepremierul Suciu s-a pripit să anunțe semnarea contractului. Tot el este și cel care o informase și pe Dăncilă că se poate semna contractul. În aceste condiții, putem spune că Suciu l-a indus în eroare pe premierul României.

„Nu am luat în calcul, și chiar îmi pare rău pentru constănțeni, faptul că, deși nu mai erau parte acestui proces, cei de la Eldiclau au atacat și la Consiliul Național pentru Soluționare a Contestațiilor, iar eu sunt obligat să aștept termenul legal de 10 zile pentru ca cei de la CNSC să se pronunțe. Până la urmă, indiferent cine va fi ministru, eu cred că aceste orgolii se vor termina, iar Cazinoul va fi reabilitat. Nu înțeleg de ce o firmă (Telekom, n.r.) unde statul este acționar este parte a acestei contestații. Mă aștept ca CNSC să respingă și această contestație“, a subliniat ministrul.

Făgădău vrea să se îndrepte împotriva Eldiclau

Primarul Constanței a spus că vrea ca să se știe în toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța.

„Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Nun pot să îmi dau seama cum o firmă care nu are experiență, care și-a căutat prin terți experiență similară și care este descalificată de CNSC, se opune unui proiect atât de important. Este o batjocură la adresa municipiului. Deja m-am consultat cu avocații municipiu să vedem cum putem fi ca parte direct interesată, fiind proprietarii cazinoului, ca să putem să apărăm această procedură. Ceea ce s-a întâmplat ieri este peste puterea mea de înțelegere. Eldiclau, care nu mai era în joc, a depus simultan două contestații. Sperăm ca același complet de la CNSC”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2012

În anul 2011, CNI a preluat Cazinoul de la UAT Constanța. În urma aprobării indicatorilor tehnico-economici prin HG 3/2012, CNI a demarat procedura de achiziție publică privind lucrările de reabilitare și consolidare. Astfel, a fost publicat in SEAP anunțul nr. 134378/29.03.2012.

Încă de la faza publicării anunțului în SEAP au fost depuse două contestații de către 2 operatori economici (SC PROCONSTRUCT INTERN INOVATIV SRL respectiv SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA). Cele doua contestații au fost tratate unitar de către CNSC, și în urma pronunțării deciziei CNSC nr. 1323/134C7/1134/1160, procedura de achiziție publică a fost anulată în data de 28.05.2012. De la publicarea anunțului de participare și până la anularea procedurii s-au scurs 2 luni de zile.

Ulterior anulării acestei proceduri, UAT Constanța a preluat Cazinoul, până în anul 2014. Astfel, în perioada 2012 – 2014, CNI nu a putut demara proceduri de reavizare indicatori, respectiv contractare de lucrări, dat fiind faptul că acest obiectiv nu era predat către CNI.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2015

În anul 2015, în urma reavizării indicatorilor tehnico-economici prin ordinul MDRAP nr. 369 din 10.03.2015, CNI a demarat o nouă procedură privind achiziția de lucrări de consolidare și reabilitare a Cazinoului Constanța. Astfel a fost publicat anunțul de participare nr. 159314/08.05.2015.

La procedură s-au înscris 5 asocieri de firme. În urma analizei ofertelor, toate acestea au fost declarate inacceptabile sau neconforme, în baza prevederilor art. 36 alin (1) lit. b) și a art. 79 alin. 1 din HG 925/2006. Drept urmare decizia comisiei de evaluare a fost anularea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică.

Decizia comisiei de evaluare, a fost contestată de liderii a 2 dintre asocierile participante (SC AEDIFICIA CARPATI SA respectiv SC EUROMATERIA SRL). CNSC a respins una dintre contestații și a admis-o pe cea de-a doua, dispunând reanalizarea ofertei respectivului participant (SC EUROMATERIA SRL).

În paralel, decizia CNSC a fost contestată la Curtea de Apel de ofertantul a cărui contestație fusese respinsă (SC AEDIFICIA CARPATI SA). Aceasta a fost respinsă ca nefondată prin Hotararea Civila nr. 5903/03.12.2015 a Curții de Apel București.

În urma reevaluării ofertei așa cum a fost dispus de CNSC, comisia de evaluare a declarat din nou oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL ca fiind neconformă în baza prevederilor art. 36 alin (2) lit. a) din HG 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, procedura a fost din nou anulată deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile și neconforme.

De aici și până la anularea efectivă a procedurii au fost depuse în repetate rânduri contestații, fie la CNSC fie la Curtea de Apel de către ofertantul SC EUROMATERIA SRL. Ultima dintre contestații a fost soluționată la Curtea de Apel prin Hotărarea Civilă nr. 2395/20.04.2016 care a respins această plângere ca fiind nefondată. Drept urmare, CNI a putut anula procedura în SEAP în data de 28.0.42016.

Concluzionând, pe durata derulării acestei proceduri au fost depuse un total de 7 contestații, 3 dintre ele fiind soluționate de Curtea de Apel. Durata totală a întregii proceduri, de la publicarea anunțului și până la anularea acesteia, a fost de aproximativ 11 luni și jumătate.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2016

Ulterior anulării procedurii demarate în anul 2015, CNI a demarat o nouă procedură de achiziție publică, în anul 2016 prin publicarea anunțului de participare cu nr. 168128/11.05.2016. La această procedură au fost depuse un total de 6 oferte de către tot atâția ofertanți.

În urma analizării ofertelor, a fost declarată admisibilă o singură ofertă, și anume cea depusă de asocierea SC EURAS SRL –  SC POLARH DESIGN SRL în vederea calificării în etapa următoare. În urma comunicării acestei decizii către toți participanții au fost depuse două contestații la CNSC de către 2 dintre ofertanți (SC EUROMATERIA SRL respectiv SC CORINT SRL). CNSC admite una dintre ele (SC EUROMATERIA SRL) și o respinge pe cea de-a doua.

Decizia CNSC este atacată la Curtea de Apel, de această dată de către CNI, instanță care prin decizia nr. 1029 din 07.03.2017 respinge plângerea ca nefondată.

În paralel, CNI a reevaluat oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL, întocmai deciziei dispuse de CNSC, și o califică drept conformă, intrând alături de cealaltă în runda electronică a licitației.

Ulterior emiterii acestei decizii de către comisia de evaluare, au fost înregistrate două noi contestații, una la CNSC și una la Tribunalul București de către cei doi ofertanți calificați în runda electronică. În urma pronunțării unei soluții de către Tribunalul București, care a respins plângerea ca nefondată, a fost formulat recurs, înregistrat la Curtea de Apel București de către ambii ofertanți calificați în runda electronică.

Ca urmare a acestei noi contestații, Curtea de Apel se pronunță și admite contestațiile la data de 18.08.2017 și constată totodată că nu au fost îndeplinite cerințele fișei de date pentru ambii operatori economici. Ca urmare a deciziei Curții de Apel și acționând întocmai cum a rezultat din motivările acesteia, CNI a anulat procedura de atribuire și a comunicat operatorilor economici rezultatul procedurii care a fost din nou contestat la CNSC și ulterior la Curtea de Apel.

În data de 26.01.2018, CNI a anulat în SEAP procedura de achiziție publică, în urma pronunțării Curții de Apel prin hotărârea nr. 74/2018 prin care este respinsă ca fiind nefondată plângerea formulată de SC EUROMATERIA SRL împotriva deciziei CNSC nr. 3049/C11/3783,3827/17.11.2017.

Așadar, cea de-a treia procedură de achiziție publică organizată de CNI a durat aproximativ 20 de luni, timp în care procedura a fost blocată în repetare rânduri cu multiple contestații dat fiind faptul că prevederile Legii 101/2016 cu modificările și completările ulterioare permit operatorilor economici să conteste oricare act al unei autorități contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2019

După reavizarea indicatorilor tehnic-economici pentru acest obiectiv de investiții, prin emiterea HG nr. 271/08.05.2019 a fost demarată cea de-a patra procedură de achiziție publică prin publicarea in SICAP a anunțului nr. CN1011468/23.05.2019.

Deschiderea ofertelor a avut loc în data de 16.07.2019. În cadrul procedurii au fost depuse 3 oferte de către următoarele asocieri:

  1. SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA
  2. AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL
  3. SC CONSTRUCTII ERABSU SA & SC CONCAS SA & SC EURAS SRL & SC POLARH DESIGN SRL

În data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestațiilor privind rezultatul procedurii, la CNSC a fost înregistrată contestația formulata de asocierea SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA impotriva rezultatului procedurii de achiziție publică. Contestația a fost soluționată de CNSC care a dispus anularea in parte a raportului procedurii initial, respectiv a mentinut decizia comisiei de evaluare de respingere a ofertei depusa de asocierea ELDICLAU ca inacceptabila si neconforma si a dispus reevaluarea ofertelor financiare admisibile prin solicitarea de clarificări.

Pentru punerea in aplicare a deciziei CNSC, comisia de evaluare a solicitat clarificari celor doi ofertanti ramasi in procedura si a incheiat un nou raport al procedurii, publicat in SICAP in data de 17.10.2019, prin care asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL a fost desemnata castigatoare.

În data de 28 octombrie, ultima zi în care era posibilă contestarea noului raport al procedurii incheiat în urma reevaluării, urmare deciziei CNSC, a fost depusă o nouă contestație de către aceeași asociere, respectiv SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA.

Tot in data de 28 octombrie, la nivelul CNI SA a fost inregistrata plangerea asocierii mai sus mentionata impotriva deciziei CNSC nr. 1769/C7/1854/10.10.2019, formulata la CURTEA DE APEL BUCURESTI.

Comments

comments

Administratie

Proiect de reabilitare a Moscheei Carol I, inițiat de UDTR și consilierul Secil Cantaragiu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, alături de consilierul Secil Cantaragiu au realizat un proiect în vederea alocării de fonduri pentru demararea reabilitării Moscheei Carol I din Piața Ovidiu. Consilierul Secil Cantaragiu a înaintat acest proiect către Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local Constanța. Moscheea Carol I se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar reabilitarea ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru Constanța, având în vedere că este unul din marile simboluri ale orașului nostru. În acest sens, șeful Cultului Musulman din România a înaintat o adresă în 25 februarie 2019, depusă la Primăria Constanța, prin care solicită ajutorul necesar în vederea salvări acestui monument.

Președinte Comisiei de Tineret a UDTR, Harun Osman, spune că Moscheea Carol I este un simbol al oraşului Constanța și exprimă armonia conviețuirii între etnici musulmani și români, deoarece construcția acestui monument a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Harun Osman notează că Regele Carol I a fost un susținător permanent al Dobrogei și probabil motivul pentru care această regiune a României este renumită chiar și în prezent pentru coexistenţa paşnică a unui număr mare de etnii. Moscheea Carol I a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu și intră în manualele de specialitate datorită marelui inginer şi inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oară în România betonul armat în construcţia boltei subţiri de 4-5 cm grosime (8 cm după arhitectul Radu Cornescu). Îmbinând elemente stilistice egiptene şi bizantine, cu inserţii arhitecturale româneşti având ca model Moscheea Konya din Anatolia. La temelia Moscheei Regale au fost zidite vechile planuri ale Kiustengeului, denumirea otomană a Constanţei înainte de 1878. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentanților cultului musulman în România.

„În adolescență, însemnând acum 15 ani, am avut șansa de a lucra ca ghid turistic al acestei Moschei. Un lucru de care voi rămâne mereu impresionat este covorul dăruit de către Abdul Hamid insulei Ada Kaleh. Istoria a făcut ca acest covor să ajungă în Moscheea Carol. Pentru mine a fost o experiență de neuitat, deoarece nu a existat zi în care sa nu fiu întrebat, de diversele comori ascunse în interiorul acestui simbol al Constanței. Vă pot spune, fără a exagera, ca într-o singură zi de vară pășeau prin porțile Moscheii în jur de 400 de turiști. Le povesteam despre legendele construirii Moscheii, a covorului din interior, a cupolei și a obiectelor sfinte puse la temelia ei. Pe chipul lor se putea observa fascinația pentru cultura orientală adusă la viață în Constanța de către Regele Carol. De aceea nu putem permite ca acest monument să fie lăsat uitării și trebuie sa intervenim cât mai repede pentru reabilitarea ei. Turcii și Tătarii din Dobrogea vor avea mereu un respect față de Regele Carol I, ceea ce ne-a îndemnat să depunem acum trei săptămâni un proiect în Consiliul Local prin reprezentantul comunității turco-tătare Secil G. Cantaragiu, pentru omagierea lui Carol I și a celorlalți întemeietori ai Dobrogei Moderne (I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu), prin realizarea unor statui în orașul Constanta. Aducând toate aceste simboluri la viața ne vom asigura că generațiile ce vor urma vor cunoaște valorile și istoria acestei frumoase regiuni și își vor aprecia înaintași.”, a declarat Harun Osman, președinte Comisia de Tineret al UDTR.

„Uniunea Democrată Turcă din România și Muftiatul Cultului Musulman din România ne aduc la cunoștință o problemă a comunității musulmane, de fapt o problemă a întregii comunități constănțene, privind greutățile cu care se confruntă referitor la stadiul avansat de degradare a Moscheii Carol I din zona peninsulară, Piața Ovidiu. Aceștia solicită ajutorul Consiliului Local și al Primăriei Constanța, în obținerea fondurilor necesare reabilitării generale a Moscheii Carol. Din puținele surse financiare de care au dispus și prin contribuțiile enoriașilor, Muftiatul a reușit să facă anumite reparații minore pentru a evita ca acest simbol al Constanței, construit de Regele Carol I drept recunoștință adusă comunității musulmane de pe aceste meleaguri, să se închidă din cauza deteriorării. Moscheea Carol este un punct de atracție pentru turiștii sosiți în Constanța, dar mulți refuză să îi treacă pragul datorită stării în care se afla. Am depus un proiect în acest sens, prin care solicit alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea și punerea în valoare a acestei clădiri, una din cele mai cunoscute clădiri ale Constanței alături de Cazino și Farul Genovez. Ea prezintă un potențial turistic ce poate fi valorificat prin taxe de acces și suveniruri.”, a spus Secil Cantaragiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(VIDEO) Bacchus i-a dat curaj. Un constănțean a încercat să-și recupereze CU FORȚA mașina ridicată de Poliția Locală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Supărat că mașina pe care o parcase neregulamentar pe strada I.Ghe. Duca i-a fost ridicată, un bărbat în vârstă de 43 de ani a făcut circ la parcul auto de pe strada Caraiman, nr.1, informează Primăria Constanța. Sursa citată notează că bărbatul a pândit momentul când poarta a fost deschisă pentru ca mașinile angajaților și cea de ridicări să poată ieși din unitate și a intrat în parcare pentru a-și recupera mașina. După un schimb dur de replici cu angajații, omul s-a dus glonț către mașina lui și s-a suit la volan cu gândul să o recupereze. Tot incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere instalate în curte iar pe imagini se vede cum șoferul ajunge în dreptul porții și vrea să forțeze ieșirea.

„La poartă dă însă de un angajat care încearcă să blocheze poarta cu autoturismul personal. Bărbatul reușește totuși să treacă de prima poartă și demarează în trombă spre cea de-a doua care e deja închisă. Furios că nu poate ieși, bărbatul se dă jos din autoturism și începe să tragă de poartă. Angajații opun rezistență, moment în care omul se urcă din nou la volan și încearcă să dea cu mașina peste cei care păzeau poarta. Are loc un nou schimb dur de replici, moment în care angajații parcului apasă butonul de panică iar la fața locului sosesc două mașini de la firma de pază și polițiștii locali. În cele din urmă bărbatul este convins să mute mașina din nou în parcul auto, moment în care sună la 112, reclamând că este ținut înăuntru, fără voia lui. La fața locului sosesc și polițiștii de la Secția 5 din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, dar și un echipaj de la Serviciul Rutier.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcool test care a arătat faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice, el având o alcoolemie de 0,67. El este cercetat acum de polițiști pentru infracțiunile de violare a sediului profesional și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau alte substanțe. În plus, a fost sancționat și pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112.“, notează Primăria Constanța.

Primăria Constanța spune că autovehiculele care staționează sau sunt oprite neregulamentar vor fi ridicate, transportate, depozitate și eliberate de reprezentanții SC Confort Urban SRL. Mașinile vor fi depozitate în parcul auto situat pe strada Caraiman, nr. 1 și se vor afla în paza operatorului, până la momentul eliberării. Paza acestui dispozitiv se realizează atât cu agenți cât și prin intermediul camerelor de supraveghere video. Conducătorii auto își pot recupera mașinile doar după ce au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/ 2018 și numai în prezența unui polițist local: tarif ridicare mașini: 450 de lei, tarif transport mașini: 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi: 60 de lei. Programul de restituire este non-stop.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Fix ce îi lipsea Constanței. Făgădău bagă peste 130.000 de lei în mobilier de birou nou

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea administrației publice locale din Constanța a postat pe pagina de internet a instituției un anunț prin care își exprimă intenția de a achiziționa mobilier și scaune, pentru care este dispusă să scoată din visterie peste 120.000 de lei. Conform documentului, achiziția va fi una directă și presupune cumpărarea de mobilier în valoare de 72.545 de lei fără TVA, adică 86.328 de lei cu TVA, și a 137 de scaune, pentru care a pregătit un buget de 40.763 de lei fără TVA, adică 48.507 cu TVA. În total, 134.835 de lei, cu TVA.

„Condiții participare: Cu respectarea prezentului anunț și a specificațiilor atașate. Ofertantul va trebui sa dovedească o formă de înregistrare în condițiile legii din țara de rezidență din care să reiasă că este legal constituit, ce nu se află în niciuna din situațiile de anulare a constituirii precum și faptul că are capacitatea profesională de a realiza activitățile care fac obiectul contractului de achiziție publică, prin prezentarea certificatului constatator (copie lizibila ce poartă mențiunea conform cu originalul) emis de Registrul Național al Registrului Comerțului sau pentru persoanele juridice străine, documente echivalente, emise în conformitate cu legislația aplicabilă în țara de rezidența, prin care se dovedește forma de înregistrare ca persoană fizică/juridică (copie lizibilă ce poartă mențiunea conform cu originalul).

Criterii adjudecare: Atribuirea achiziției se va face pe baza criteriului de atribuire prețul cel mai scăzut.“, se arată în documentație.

Amintim că Primăria Constanța nu este la prima dată când achiziționează mobilier. Nu mai târziu de anul trecut, alde Făgădău și compania scoteau din visteria orașului peste 55.000 de lei pentru a cumpăra mobilier de lux. Cotidianul Ordinea.ro nota într-un articol publicat în 26 septembrie 2018 detaliile achiziționării mobilierului de lux, printre care se numără birouri și mese de consiliu din sticlă neagră și crom, fotolii și canapele din piele naturală. Articolul complet poate fi citit aici: https://www.ordinea.ro/ultima-fita-in-primaria-lui-fagadau-mobilier-de-lux-pentru-viceprimari-de-peste-55-000-de-lei/

Pentru că în cazul de față vorbim de o sumă mult mai mare la achiziția de mobilier, 72.545 de lei fără TVA, ne putem aștepta la o mobilă de lux. Este valabil și pentru achiziția de scaune, pentru care primarul Decebal Făgădău vrea să cheltuie aproape 50.000 de lei, adică aproximativ 354 de lei pentru un scaun.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: