Connect with us

Politica

Ce ar fi făcut USR cu 40 de milioane de euro

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

USR ar fi folosit 40 de milioane de euro (banii cheltuiți de statul român pentru organizarea referendumului privind modificarea Constituției n.r.) pentru problemele reale de care ne lovim toți în fiecare zi. Domeniul infrastructurii este unul la care România ocupă locuri codașe în UE, iar guvernul nu dă semne că are în plan să îmbunătățească drumurile din țară, se arată într-un comunicat al conducerii partidului.

“Ieri am auzit că Bruxelles-ul se roagă de Guvernul PSD-ALDE să depună proiecte pentru că sunt destui bani care așteaptă să vină în România, însă Viorica Dăncilă se încăpățânează să ne țină rupți de Europa prin lipsa autostrăzilor. Cu 40 de milioane de euro nu făceam o autostradă, dar s-ar fi putut asfalta 875 de kilometri de drum județean (2.5% din total). Costul pentru 1km este de 40 de mii euro, iar România are peste 30.000 de km de drumuri pietruite și de pământ. De asemenea, s-ar fi putut îmbunătăți și transportul în comun, conform standardelor europene. Primăria Cluj, spre exemplu, a achiziționat autobuze electrice la un preț de 600 de mii euro/bucată, cu 40 de milioane s-ar fi cumpărat cel puțin 58 de autobuze electrice. Nici CFR-ul nu stă prea bine când vine vorba despre condițiile pe care le oferă celor care plătesc bilete de tren. Cu 40 milioane s-ar fi putut reabilita la standarde europene mii de vagoane CFR, dat fiind că refacerea unui vagon costă puțin peste 10 mii de euro”, susțin liderii Uniunii Salvați România.

În același document, se mai arată că pentru municipiul București ar fi fost găsite soluții pentru decongestionarea traficului, iar absorbția de fonduri europene ar fi principala preocupare a liderilor USR “când vom fi la guvernare”.

“Bucureștiul este printre primele trei cele mai aglomerate capitale din lume, iar soluții pentru decongestionarea traficului sunt chiar la noi în țară. Timișorenii au rezolvat o intersecție supraaglomerată construind un pod şi un pasaj subteran cu puțin peste 10 milioane euro din bani europeni. Cu 40 de milioane sigur s-ar fi construit unul și în capitală. Sunt multe lucruri de făcut, însă avem nevoie de un guvern competent care să vadă nevoile reale ale cetățenilor. Când USR va fi la guvernare, absorbția fondurilor europene pentru infrastructură va fi prioritatea 0”, se mai arată în documentul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Taxa pe.. lăcomie, noua găselniță a Guvernului PSD – ALDE. Băncile vor fi taxate in funcție de indicele ROBOR

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul a anunţat, marţi, că va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va  de la 1 ianuarie 2019 o „taxă pe lăcomie” pentru bănci pentru a „proteja românul”.

Teodorovici a ironizat și afirmația băncilor care spun că sunt parteneri loiali în economie.

Ministrul a spus că va fi convins de acest lucru doar atunci când „ambii parteneri câștigă”, nu doar băncile și a indicat faptul că firmele românești primesc condiții de creditare mai severe decât în alte state „invocându-se riscul de țară”.

Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al Robor la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului Robor la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creşte la 0,6% dacă media Robor este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Klaus Iohannis îi scrie Vioricăi Dăncilă. Președintele vrea să știe agenda fiecărei ședințe de Guvern

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis luni, 17 decembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

Doamnei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dragnea anunță restructurări de personal în ministere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, a avut loc Consiliul Național al PSD, prilej cu care președintele Liviu Dragnea a avut un discurs de aproape două ore. Printre subiectele abordate s-a numărat și acela legat de restructurarea și reorganizarea ministerelor.

El a spus că în România sunt insituții mult prea ”umflate” dar și unele care nu ar trebui să existe:

”Atâtea agenții sunt în România care s-au autoinventat și și-au pus taxe ca să poată să aibă finanțare.”  Argumentul reprezentanților acestora este că ei se autofinanțează, dar niciodată nu-și pun problema că poate românii ar vrea să plătească mai puține taxe.

”Sunt prea multe agenții, sunt prea mulți oameni la agenții…”, a continuat Liviu Dragnea.

El a afirmat că există instituții care au nevoie de personal suplimentar, dar nu pot face angajări întrucât sunt altele supradimensionate.

”Cred că miniștrii o să aibă curaj…”, a spus Dragnea. ”Eu cred că trebuie să intrați serios și să faceți analiză a sistemului bugetar. O să țipe că dăm afară mii de oameni. Pot să țipe! Până la urmă, e important ce se finalizează.”, și-a continuat președintele PSD discursul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: