Connect with us

Societate

Ce s-a întâmplat la Delfinariu în 2018

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a rămas, și în 2018, una din cele mai atractive destinații de petrecere a timpului liber din Constanța. Turiști sau constănțeni, vizitatorii au avut spectacole pe cinste, delfinii dar și leii de mare californieni aduși anul acesta la CMSN s-au dovedit a fi cele mai bune gazde. De aici și încasările record ale instituției. De altfel, Consiliul Județean Constanța a adoptat o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

Povestea de succes a leilor de mare de la Delfinariu

În ani trecuți, Delfinariul din Constanța a încercat să își diversifice oferta cu reprezentații ale leilor de mare. Exemplarele achiziționate atunci aparțineau unei specii care viețuiește pe coastele puțin populate ale Patagoniei. Din acest motiv, exemplarele în cauză erau mai timide și mai puțin receptive față de vizitatori.

Anul acesta, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a găsit un parteneriat care a făcut posibilă aducerea la Constanța a trei lei de mare dintr-o specie care viețuiește în Oceanul Pacific, pe coastele intens populate ale Californiei. Vorbim în acest caz de un mascul și două femele, animale foarte inteligente, jucăușe și iubitoare de copii. Pe numele lor: Inuk, Sam și Kali. Toți trei s-au născut în captivitate, masculul la Nurenberg, în Germania, iar femelele la o grădină zoologică din Franța. Masculul are 9 ani, iar femelele, 5 ani. Mamiferele au venit la Constanța deja antrenate și au o experiență solidă în interacțiunea cu publicul.

Conducerea CMSN consideră că prezența leilor de mare la Constanța reprezintă și o temă de meditație față de poluarea cu deșeuri plastice a mărilor și oceanelor.

“Leii de mare sunt o noutate și o atracție: oamenii sunt foarte bucuroși și mulțumiți când pleacă de-acolo. Ei adaugă elementul de “fun”, de distracție – o educație distractivă. Vizitatorii râd și se bucură,  prezentarea este interactivă și se înțelege că trebuie să facem ceva cu poluarea și  cu plasticul. Plasticul face rău planetei. Planeta asta a suportat destule, multe: căldură, frig, dar cu pasticul nu s-a mai întâlnit și sperăm să găsim noi o soluție să nu se întâlnească în continuare, fiindcă avem un Everest în plus pe această planetă, din plastic. Un Everest: atâta plastic este “pierdut” prin oceane. Nu mai vorbesc de ce-i băgat prin gropi”, a explicat doctoral Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului din Constanța.

Puțin din prima reprezentație a leilor de mare de la Delfinariu puteți urmări aici:

Un nou concept: ore de biologie în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a luat în serios rolul educativ al instituției pe care o manageriază. În acest scop, un nou concept a fost lansat anul acesta și, în fiecare săptămână doctoral Bîlbă a susținut o lecție publică de biologie, pentru cei dornici să aprofundeze acest domeniu. Astfel, timp de 30 de minute acesta prezentă informații despre natură, povești frumoase ale naturii, în special din zona litoralului românesc al Mării Negre.

“Suntem și noi ființe biologice ca toate celelalte. Știința, acceasi care ne-a adus tehnologii diverse în jurul nostru și-a permis să ne exploreze interiorul genetic, ajungând la niște concluzii. Merită să le aflați”, susține directorul Adrian Bîlbă.

Un nou concept, lansat la Delfinariu

Flori din ceramică viu colorate

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și cercul de ceramică de la Palatul Copiilor au organizat, tot în acest an, expoziția de lucrări ”Lumea Florilor”. Evenimentul s-a desfășurat la începutul sezonului estival, în holul secției Delfinariu din cadrul Complexului. Expoziția a fost compusă dintr-o colecție de lucrări realizate din ceramică și colorate cu culori acrilice, reprezentând universul floral.

Ideea expoziției provine din alte proiecte derulate în comun de Palatul Copiilor și CMSN. Ne referim aici la pictura murală realizată de 30 de copii de la cercurile tematice ale Palatului Copiilor, pe zidul exterior al manejului din cadrul complexului muzeal, dar și la lucrări expuse în bazinele cu pești de la Acvariu, care formează o expoziție permanentă.  Micii artiști au revenit acum cu flori… din ceramică, viu colorate.

Detalii veți găsi în clipul pe care vi-l punem la dispoziție:

“Intelect Parc”, un nou loc de joacă

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Asociația “Împreună pentru Viitor” Constanța au inaugurat, tot în 2018, “Intelect Parc”, un loc de joacă pentru toți copiii din orașul Constanța și nu doar pentru ei, oricine este așteptat să intre în tărâmul magic al copilăriei.

Adrian Bîlbă, directorul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a ținut să explice, la evenimentul de inaugurare, că noua locație pentru copii este un concept inovativ de parc pentru România.

“Prin acest concept inovativ de parc ne propunem să le oferim copiilor o alternativă utilă și plăcută de a-și petrece timpul liber, departe de calculator, în aer liber, socializând și dezvoltându-se intelectual prin jocurile minții”, susține doctorul Adrian Bîlbă.

Mai multe informații despre cum își pot petrece timpul liber copiii dvs, aflați din clipul următor:

Informații utile: INTELECT PARC este un concept nou de parc pe care Asociația Impreuna pentru Viitor Constanta îl propune copiilor și care reunește numai jocuri în mărime uriașă, de stimulare intelectuală, socializare și divertisment. Copiii vor putea să joace în INTELECT PARC, șah, cu piese gigantice, pe o tablă de xmp, Turnul instabil, Scrable – Jocul cuvintelor, x si 0, jocul Dame, joc de Cărți uriașe, dar și jocurile copilăriei care au fascinat generații întregi, Nu te supăra frate, Piticot și Roata Provocărilor. Toate aceste jocuri au fost concepute în marime uriașă, astfel încât să fie jucate în aer liber și să permită copiilor să facă mișcare în timp ce le joacă.

În trecut, noi jucam Piticot stând pe scaun, în jurul mesei, acum, cei mici vor juca un Piticot în mărime naturală, aruncând cu zaruri foarte mari pentru a înainta în căsuțele jocului și vor fi pionii care fac mișcarile pe tabla de joc. Indiferent că sunt jocuri de echipă sau individuale, copiii vor fi provocați să gândească, să calculeze, să își dezvolte vocabularul, să își testeze istețimea și echilibrul, să învețe să piardă cu onoare, să își ajute coechipierii, când este cazul.

Bilete online

Biletele pentru Delfinariul din Constanța se pot cumpăra și online, din fața calculatorului sau chiar de pe mobil.

Tot ce trebuie să faceți este să dați click AICI. Este link-ul care vă trimite pe pagina de internet a Delfinariului, unde puteți face achiziția. Puteți selecta ziua și data spectacolului. De asemenea, aveți opțiunea să intrați gratuit la Planetariu. Dacă nu vreți să vă faceți un cont pe site, vă puteți autentifica folosind Facebook. Simplu și eficient. Pentru biletele achiziționate online se percepe un comision de maxim 10% (+ TVA) din prețul biletului, dar nu mai puțin de 1 leu (+TVA) pentru fiecare bilet achiziționat.

Conform Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006, persoanele cu dizabilități au intrarea gratuită in functie de gradul de dizabilitate precum și dreptul la un însoțitor.

Urmează investiții peste 25 de milioane de lei

Consilierii județeni au aprobat, în ultima ședință ordinară a lui 2018, proiectul de hotărâre intitulat “Extindere Delfinariu, municipiu Constanța” în vederea finanțării acestuia prin Hotărârea Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a creșterilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism.

Astfel, valoarea totală a proiectului privind extinderea Delfinariului din Constanța se ridică la suma de 22.184.476,40 lei fără TVA, respective 26.367.659,10 lei inclusiv TVA.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor turistice de identitate națională prin extinderea și dotarea la standarde europene a infrastructurii Delfinariului, astfel încât infrastructura turistică de agrement extinsă să vizeze creșterea calității vieții, dezvoltarea turismului și crearea de noi locuri de muncă în județul Constanța. Obiectivele specifice vizează, între altele, dezvoltarea unui obiectiv turistic competitiv pe plan internațional, care să respecte reglementările în vigoare privind condițiile minime de deținere a mamiferelor marine.

„A durat ceva. Un an și jumătate… Primele discuții au început de pe vremea fostului ministru Dobre (Mircea Dobre – fostul ministru constănțean al Turismului n.r.), au continuat cu domnul ministru Trif, actual ministru la turism. Vorbim despre un proiect în valoare de cinci milioane de euro. Sperăm că în următoarea perioadă avem și lansarea. Se crează alte bazine, pentru antrenamente ș.a.m.d. Este o altă clădire, în aceeași zonă. Așteptăm finanțarea, să văd contractul și finanțat să facem procedurile. Aici am eu o mare problemă, cu contestațiile la licitații, durează foarte mult și după ce văd finanțarea pot să spun exact termenul”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Comments

comments

Societate

Cinci militari români, răniți în Afganistan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, care se află în misiune în Afganistan, au fost răniți vineri, 24 mai, în jurul orei 12.30, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar.

Cei cinci militari români sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Militarii răniți în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton și Florin-Alexandru Ștefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie și fruntașul Nicolae Petcu.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” angajează specialiști

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Apărării Naționale anunță demararea procedurilor de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști și ingineri în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată de la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.

Prin încadrarea unor noi specialiști cu performanțe în domeniul cercetării și inovării, institutul intră într-o nouă etapă de dezvoltare, sprijinind demersurile comunității științifice care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul acestei instituții prestigioase de cercetare și dezvoltare.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, aflat în coordonarea secretarului de stat Mihai Dan Chirică, șeful Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a demarat procedurile de achiziții și investiții, în baza bugetului aprobat în valoare de aproximativ 40 milioane de lei, pentru modernizarea zonelor de producție prin achiziția de noi echipamente, de înalt nivel tehnologic, respectiv consolidarea și reabilitarea infrastructurii existente.

Măsurile concrete adoptate până în prezent de conducerea Institutului s-au materializat printr-o creștere semnificativă a producției de SOD Natural, cel mai cunoscut antioxidant și imunostimulator românesc, realizat în exclusivitate în cadrul Institutului Cantacuzino.

În primele cinci luni ale acestui an, vânzările de SOD Natural au depășit totalul vânzărilor pe anul 2018.
De asemenea, conducerea M.Ap.N. a inițiat, în cursul acestei luni, discuții cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în vedere stabilirii condițiilor necesare în perspectiva reautorizării unei viitoare producții de vaccinuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

ANPDCA: Mii de copii sunt abuzați fizic, emoțional sau sexual

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a înregistrat, în 2018, 15.253 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, din care 6.748 în mediul urban şi 8.505 în rural.

Potrivit AGERPRES, conform statisticilor ANPDCA, cele mai multe cazuri au fost de neglijare – 10.852, din care 6.177 în mediul rural. Anul trecut au fost închise 7.516 cazuri, iar în 193 de situaţii s-a iniţiat urmărirea penală a celor responsabili.

În perioada menţionată au fost înregistrate 1.173 de cazuri de abuz fizic, 1.826 de abuz emoţional şi 951 de abuz sexual. La acestea se adaugă 290 de cazuri de exploatare prin muncă, 26 cazuri de exploatare sexuală şi 135 de exploatare pentru comitere de infracţiuni.

Totodată, în 2018, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a dispus plasamentul în regim de urgenţă pentru 2.762 copii, iar pentru 177 de copii plasamentul de urgenţă a fost dispus de instanţă.

În total, în 1.047 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, din care în 239 de cazuri pentru abuz fizic, în 68 de cazuri pentru abuz emoţional, în 482 de cazuri pentru abuz sexual, 193 de cazuri pentru neglijare, un caz de exploatare prin muncă, 14 cazuri pentru exploatare sexuală şi 50 de cazuri pentru exploatare în vederea comiterii de infracţiuni

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: