Connect with us

Societate

Ce s-a întâmplat la Delfinariu în 2018

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a rămas, și în 2018, una din cele mai atractive destinații de petrecere a timpului liber din Constanța. Turiști sau constănțeni, vizitatorii au avut spectacole pe cinste, delfinii dar și leii de mare californieni aduși anul acesta la CMSN s-au dovedit a fi cele mai bune gazde. De aici și încasările record ale instituției. De altfel, Consiliul Județean Constanța a adoptat o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

Povestea de succes a leilor de mare de la Delfinariu

În ani trecuți, Delfinariul din Constanța a încercat să își diversifice oferta cu reprezentații ale leilor de mare. Exemplarele achiziționate atunci aparțineau unei specii care viețuiește pe coastele puțin populate ale Patagoniei. Din acest motiv, exemplarele în cauză erau mai timide și mai puțin receptive față de vizitatori.

Anul acesta, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a găsit un parteneriat care a făcut posibilă aducerea la Constanța a trei lei de mare dintr-o specie care viețuiește în Oceanul Pacific, pe coastele intens populate ale Californiei. Vorbim în acest caz de un mascul și două femele, animale foarte inteligente, jucăușe și iubitoare de copii. Pe numele lor: Inuk, Sam și Kali. Toți trei s-au născut în captivitate, masculul la Nurenberg, în Germania, iar femelele la o grădină zoologică din Franța. Masculul are 9 ani, iar femelele, 5 ani. Mamiferele au venit la Constanța deja antrenate și au o experiență solidă în interacțiunea cu publicul.

Conducerea CMSN consideră că prezența leilor de mare la Constanța reprezintă și o temă de meditație față de poluarea cu deșeuri plastice a mărilor și oceanelor.

“Leii de mare sunt o noutate și o atracție: oamenii sunt foarte bucuroși și mulțumiți când pleacă de-acolo. Ei adaugă elementul de “fun”, de distracție – o educație distractivă. Vizitatorii râd și se bucură,  prezentarea este interactivă și se înțelege că trebuie să facem ceva cu poluarea și  cu plasticul. Plasticul face rău planetei. Planeta asta a suportat destule, multe: căldură, frig, dar cu pasticul nu s-a mai întâlnit și sperăm să găsim noi o soluție să nu se întâlnească în continuare, fiindcă avem un Everest în plus pe această planetă, din plastic. Un Everest: atâta plastic este “pierdut” prin oceane. Nu mai vorbesc de ce-i băgat prin gropi”, a explicat doctoral Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului din Constanța.

Puțin din prima reprezentație a leilor de mare de la Delfinariu puteți urmări aici:

Un nou concept: ore de biologie în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a luat în serios rolul educativ al instituției pe care o manageriază. În acest scop, un nou concept a fost lansat anul acesta și, în fiecare săptămână doctoral Bîlbă a susținut o lecție publică de biologie, pentru cei dornici să aprofundeze acest domeniu. Astfel, timp de 30 de minute acesta prezentă informații despre natură, povești frumoase ale naturii, în special din zona litoralului românesc al Mării Negre.

“Suntem și noi ființe biologice ca toate celelalte. Știința, acceasi care ne-a adus tehnologii diverse în jurul nostru și-a permis să ne exploreze interiorul genetic, ajungând la niște concluzii. Merită să le aflați”, susține directorul Adrian Bîlbă.

Un nou concept, lansat la Delfinariu

Flori din ceramică viu colorate

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și cercul de ceramică de la Palatul Copiilor au organizat, tot în acest an, expoziția de lucrări ”Lumea Florilor”. Evenimentul s-a desfășurat la începutul sezonului estival, în holul secției Delfinariu din cadrul Complexului. Expoziția a fost compusă dintr-o colecție de lucrări realizate din ceramică și colorate cu culori acrilice, reprezentând universul floral.

Ideea expoziției provine din alte proiecte derulate în comun de Palatul Copiilor și CMSN. Ne referim aici la pictura murală realizată de 30 de copii de la cercurile tematice ale Palatului Copiilor, pe zidul exterior al manejului din cadrul complexului muzeal, dar și la lucrări expuse în bazinele cu pești de la Acvariu, care formează o expoziție permanentă.  Micii artiști au revenit acum cu flori… din ceramică, viu colorate.

Detalii veți găsi în clipul pe care vi-l punem la dispoziție:

“Intelect Parc”, un nou loc de joacă

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Asociația “Împreună pentru Viitor” Constanța au inaugurat, tot în 2018, “Intelect Parc”, un loc de joacă pentru toți copiii din orașul Constanța și nu doar pentru ei, oricine este așteptat să intre în tărâmul magic al copilăriei.

Adrian Bîlbă, directorul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a ținut să explice, la evenimentul de inaugurare, că noua locație pentru copii este un concept inovativ de parc pentru România.

“Prin acest concept inovativ de parc ne propunem să le oferim copiilor o alternativă utilă și plăcută de a-și petrece timpul liber, departe de calculator, în aer liber, socializând și dezvoltându-se intelectual prin jocurile minții”, susține doctorul Adrian Bîlbă.

Mai multe informații despre cum își pot petrece timpul liber copiii dvs, aflați din clipul următor:

Informații utile: INTELECT PARC este un concept nou de parc pe care Asociația Impreuna pentru Viitor Constanta îl propune copiilor și care reunește numai jocuri în mărime uriașă, de stimulare intelectuală, socializare și divertisment. Copiii vor putea să joace în INTELECT PARC, șah, cu piese gigantice, pe o tablă de xmp, Turnul instabil, Scrable – Jocul cuvintelor, x si 0, jocul Dame, joc de Cărți uriașe, dar și jocurile copilăriei care au fascinat generații întregi, Nu te supăra frate, Piticot și Roata Provocărilor. Toate aceste jocuri au fost concepute în marime uriașă, astfel încât să fie jucate în aer liber și să permită copiilor să facă mișcare în timp ce le joacă.

În trecut, noi jucam Piticot stând pe scaun, în jurul mesei, acum, cei mici vor juca un Piticot în mărime naturală, aruncând cu zaruri foarte mari pentru a înainta în căsuțele jocului și vor fi pionii care fac mișcarile pe tabla de joc. Indiferent că sunt jocuri de echipă sau individuale, copiii vor fi provocați să gândească, să calculeze, să își dezvolte vocabularul, să își testeze istețimea și echilibrul, să învețe să piardă cu onoare, să își ajute coechipierii, când este cazul.

Bilete online

Biletele pentru Delfinariul din Constanța se pot cumpăra și online, din fața calculatorului sau chiar de pe mobil.

Tot ce trebuie să faceți este să dați click AICI. Este link-ul care vă trimite pe pagina de internet a Delfinariului, unde puteți face achiziția. Puteți selecta ziua și data spectacolului. De asemenea, aveți opțiunea să intrați gratuit la Planetariu. Dacă nu vreți să vă faceți un cont pe site, vă puteți autentifica folosind Facebook. Simplu și eficient. Pentru biletele achiziționate online se percepe un comision de maxim 10% (+ TVA) din prețul biletului, dar nu mai puțin de 1 leu (+TVA) pentru fiecare bilet achiziționat.

Conform Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006, persoanele cu dizabilități au intrarea gratuită in functie de gradul de dizabilitate precum și dreptul la un însoțitor.

Urmează investiții peste 25 de milioane de lei

Consilierii județeni au aprobat, în ultima ședință ordinară a lui 2018, proiectul de hotărâre intitulat “Extindere Delfinariu, municipiu Constanța” în vederea finanțării acestuia prin Hotărârea Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a creșterilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism.

Astfel, valoarea totală a proiectului privind extinderea Delfinariului din Constanța se ridică la suma de 22.184.476,40 lei fără TVA, respective 26.367.659,10 lei inclusiv TVA.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor turistice de identitate națională prin extinderea și dotarea la standarde europene a infrastructurii Delfinariului, astfel încât infrastructura turistică de agrement extinsă să vizeze creșterea calității vieții, dezvoltarea turismului și crearea de noi locuri de muncă în județul Constanța. Obiectivele specifice vizează, între altele, dezvoltarea unui obiectiv turistic competitiv pe plan internațional, care să respecte reglementările în vigoare privind condițiile minime de deținere a mamiferelor marine.

„A durat ceva. Un an și jumătate… Primele discuții au început de pe vremea fostului ministru Dobre (Mircea Dobre – fostul ministru constănțean al Turismului n.r.), au continuat cu domnul ministru Trif, actual ministru la turism. Vorbim despre un proiect în valoare de cinci milioane de euro. Sperăm că în următoarea perioadă avem și lansarea. Se crează alte bazine, pentru antrenamente ș.a.m.d. Este o altă clădire, în aceeași zonă. Așteptăm finanțarea, să văd contractul și finanțat să facem procedurile. Aici am eu o mare problemă, cu contestațiile la licitații, durează foarte mult și după ce văd finanțarea pot să spun exact termenul”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Comments

comments

Societate

”Necenzurat”, la liceul ”Lucian Blaga” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Constanța va  implementa, în perioada  martie  – iunie 2019, proiectul național de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, ,,Necenzurat”, în rândul adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani.

Proiectul național  este inițiat de Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța.

Proiectul pune accent pe formarea abilităților sociale ale elevilor, implică profesorii și părinții și folosește metode interactive, având la bază studii care dovedesc eficiența acestui tip de intervenții. Cele 12 activități care se vor desfășura cu elevii au ca obiectiv:

  • Crearea unui mediu securizant în clasă;
  • Stimularea și eficientizarea comunicării în grupul de elevi;
  • Dobândirea de cunoștințe corecte despre droguri;
  • Formarea unor abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri.

Pe lângă activitățile destinate elevilor, acest proiect are și un modul adresat părinților, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ și eficient între școală și familie, în educația antidrog a copiilor.

La nivelul Liceului Teoretic Lucian Blaga, Constanța, proiectul este implementat de director prof. Iuliana Linea și prof. Florentina Ioana Reșit, care au beneficiat de o sesiune de formare cu tema ”Abilități de viață la preadolescenți – prevenirea consumului de droguri”, cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, în perioada 31.01 – 02.02.2019. 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Tătarii sărbătoresc mâine Nawrez-ul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

21 martie este o zi cu totul și cu totul specială pentru comunitatea tătară din România – Nawrez-ul – sărbătoare asemănătoare Paștelui creștin, eveniment ce marchează debutul primăverii și a anului nou. Cu acest prilej, femeile fac curățenie în casă și pregătesc cele mai bune bucate, vopsesc ouă în trei culori (roșu, galben și verde), bărbații merg la geamie, iar copiii colindă, primind drept răsplată dulciuri și bani.

Și în acest an, tătarii din România vor sărbători Nawrez-ul la sediile filialelor UDTTMR din țară. La sediul din București va fi prezent, alături de personalități ale lumii culturale, politice și academice, și avocatul Varol Amet, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, omul care a contribuit în mod decisiv la aducerea în actualitate a acestei sărbători cultural-religioase.

Trebuie amintit faptul că Varol Amet, în calitate de deputat al legislaturii 2012-2016, a inițiat proiectul Legii 333, adoptată pe 25 noiembrie 2015, prin care ziua de 21 martie devine zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din România.

Inițiatorul legii a declarat cu acest prilej că este extrem de bucuros că a reușit să reînvie această tradiție veche, apreciind că sărbătorile religioase, obiceiurile, tradițiile sunt elementele cele mai importante ale păstrării identității culturale, transmițând în încheiere tuturor un Nawrez fericit!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-ar putea legaliza canabisul și în România. Doar în interes medical!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european.

Potrivit News.ro, legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (…) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

”Este deja o practică europeană (…) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie”, a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: