Connect with us

Actual

Ce salarii au ”amărâții” de la Administrația Portuară? Directorul general avea 214.167 lei/an!

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu câteva zile v-am promis că vom încerca să realizăm un serial al companiilor de stat și al regiilor autonome, plătite tot de la bugetul de stat sau de la Primărie ori Consiliul Județean. Am început prin a vă prezenta salariile angajaților de la Compana Națională de Administrare a Infrastructurii  Rutiere, iar uimirea noastră a fost foarte mare dat fiind faptul că se spune că suntem o țară în care veniturile angajaților sunt destul de mici din cauza bugetului care nu stă pe roze. Iar salariile angajaților, precum și schema de directori existenți ne-a dat mari bătăi de cap. Astăzi ne-am propus să facem un episod care să vizeze una dintre cele mai mari companii din Constanța, respectiv Administrația Porturilor Maritime. Așa cum se știe, APMC aparține tot de Ministerul Transporturilor. Care s-a confruntat în aceste zile cu proteste ale angajaților CFR. Și din cauza salariilor mici…Am încercat să intrăm pe site-ul companiei APMC, în ideea că vom găsi acolo salariile tuturor celor aproximativ 900 de angajați. Din păcate, nu le-am găsit dar am aflat că sunt confidențiale. Am insistat însă să aflăm între ce limite minime și maxime se situează acestea dar ni s-a cerut o cerere scrisă și am preferat să ne limităm la ceea ce am găsit pe site. Cu siguranță nu este vorba despre un echilibru între veniturile mici, ale femeilor de serviciu, de exemplu, cu cele ale unui angajat cu studii superioare. Dar … am găsit ceva și aici, și nu ne putem abține să nu vă informăm și pe voi, cititorii. Pe site-ul APMC există o categorie a declarațiilor de avere și interese pe care figurează 70 de persoane. Știm că este vorba despre diferiți directori și șefi de departamente.

Departamente numeroase la APMC

Iată ce departamente și servicii există în subordinea directorului general: departamentul resurse umane-administrativ, în cadrul căruia există Serviciul organizare, Sector tipografic, Serviciul Informatică, care are birou de administrare rețea, birou documentare și arhivă, birou de sănătate și securitate în muncă și compartimentul de informații clasificate. Este apoi Serviciul juridic și contencios, care are birou de consultanță legală, negocieri necontencioase și avizări dar și biroul de litigii și negocieri contencioase. Apoi există un birou de audit intern, unul de control financiar gestiune, un compartiment consilieri, asistent director, departamentul achiziții publice, care are în subordine serviciul de aprovizionare. Nici aici nu lipsește biroul de proiecte europene. Apare și direcția economică, care are în subordine departamentul financiar contabil. La rândul său, acesta are în subordine servciul contabilitate, serviciul financiar, birou de contabilitate infrastructură, compartimentul financiar-contabilitate SNTP, compatriment financiar – contabilitate SSP, compartiment financiar – contabilitate SEP. Există apoi serviciul bugete, analize economice și tarife, serviciul facturări și recuperări creanțe și biroul control financiar preventiv. Nu lipsește nici direcția comercială, care la rândul ei are următoarele servicii: serviciul contracte agenți și armatori,   serviciul contracte închirieri și concesiuni, serviciul marketing, care are în subordine biroul de relații internaționale și cel de comunicare. La rândul său, directorul general adjunct are în subordine direcția tehnică, ce conține serviciul patrimoniu, serviciul cadastru și evidențe funciare, serviciul tehnic, reparații dar și direcția exploatare. La rândul ei, aceasta are în subordine serviciul exploatare și siguranța portuară, biroul urmărire trafic maritim, biroul urmărire trafic fluvial, biroul siguranță Midia, serviciul securitate portuară, serviciul autorizări și control, biroul litigii maritime și asigurări, biroul de mediu, biroul PSU, situații de urgență. Și directorul coordonator are în subordine mai multe sucursale. Iată-le: sucursala nave tehnice port Constanța, compartiment tehnic, administrativ, compartiment nave tehnice, depoluare, sucursala de servicii port Constanța, respectiv compartimentul tehnic, administrativ, compartiment construcții civile, compartiment apă, canal, stații de tratae și compartiment auto. Mai există și sucursala energetică port Constanța, care are compartiment tehnic, administrativ, compartiment furnizare energie electrică și compartiment furnizare energie termică. Ați obosit citind? Dacă da, să știți că și eu am obosit scriind! Este adevărat, Administrația Porturilor Constanța administrează un domeniu foarte mare, face foarte mulți bani și are o activitate intensă. Însă în ceea ce privește numărul de angajați, lucrurile stau cu totul altfel.

Salarii mari, oare justificate?

Așa cum vă spuneam, salariile angajaților APMC sunt mari. Nu vreau să intru în alte detalii de care nu dispun. Mă voi limita la a vă spune câteva salarii ale conducerii. Concluziile le trageți singuri. Iată cât au câștigat în cursul anului trecut angajații cu funcții mari sau mai puțin mari: Cel mai mare salariu pe care l-am identificat noi (poate nu e cel mai mare, dar asta am găsit) era al fostului director general, Valeriu Ionescu. Acesta a câștigat suma de 241.167 lei/an. Dacă sunteți curioși să faceți un mic calcul, veți afla că omul câștiga nu mai puțin de 20.097 lei/lună. Ceea ce înseamnă ”doar” 4400 euro/lună. L-am regăsit pe această listă și pe consilierul județean ALDE Emil Sorin Banias. Nu vă speriați, el nu câștigă atât de mult, dar tot un salariu mare are. A câștigat anul trecut 95.729 lei în calitate de șef al Sucursalei nave tehnice. Ceea ce înseamnă un câștig de aproape 8.000 de lei pe lună. Vreți să știți în valută cât înseamnă asta? Aproape 1800 de euro în fiecare lună! Un alt director, l-am adus în atenție pe Decebal Șerban, are 167.588 de lei pe an, adică 13965 lei/lună. Ceea ce înseamnă în jur de 3000 de euro pe lună. Asta nu e nimic, dar omul  are și 13 terenuri agricole în județul Constanța și în Dâmbovița. În plus, pe lângă contractul individual de muncă cu funcția de bază, el mai avea și un contract de muncă part-time, de pe urma căruia a câștigat 11.462 de lei/an. Am găsit și salarii ceva mai mici, cum ar fi al unui angajat care lucrează împreună cu soția sa la APMC. El are 57.958 lei/an (adică în jur de 4.900 de lei/lună), dar și soția sa are 59.755 de lei, adică tot pe acolo, aproape 5.000 de lei pe lună. Cel mai mic salariu pe care l-am găsit pe această listă este al unui consilier juridic, care a câștigat 33.082 lei/an, adică ceva mai mult de 2.700 de lei pe lună. Angajatul pare a fi tânăr, așa că viitorul îi va surâde și lui. Sunt salarii mari, știu și eu și știți și voi, cei care câștigați mult mai puțin.  Dar să nu sperați că v-ați putea angaja aici. Este foarte greu.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Sute de permise de conducere au fost REȚINUTE, ieri, la nivel național

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, polițiștii au intervenit la 2.715 evenimente și au aplicat peste 10.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 4.000.000 de lei. Pentru neregulile constatate în trafic, au reținut 809 permise de conducere și au retras 207 certificate de înmatriculare.

La data de 22 februarie a.c., polițiștii au organizat 249 de acțiuni punctuale și au intervenit la 2.715 de evenimente, 2.245 fiind sesizate prin 112.

În urma activităților desfășurate, au fost constatate 750 de infracţiuni, 150 de persoane fiind depistate în flagrant delict.

De asemenea, au fost depistate 19 persoane urmărite național sau internațional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 27 de măsuri preventive.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 10.376 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.051.277 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de aproape 40.000 de lei.

În trafic, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie. Astfel, au constatat 144 de infracțiuni la regimul rutier, au fost reținute 809 permise de conducere și au fost retrase 207 certificate de înmatriculare.

Activităţile au fost desfăşurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Simona Halep a câștigat turneul din Dubai

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Simona Halep a câștigat, sâmbătă seara, în Dubai, primul său turneu din acest an.

Constanteanca a învins-o pe jucătoarea din Kazakhstan Elena Rybakina, în vârstă de 20 de ani (locul 19 WTA), în trei seturi (3-6, 6-3, 7-6).

Halep ia 470 de puncte WTA şi 696.860 de dolari. A fost finala cu numărul 37 din cariera Simonei. Este prima finală la care Simona a ajuns, după cea de la Wimbledon, când a învins-o pe Serena Williams.
Halep şi Rybakina s-au mai întâlnit o singură dată, însă partida s-a încheiat devreme. Se întâmpla la Wuhan, anul trecut, când Simona abandona la scorul de 4-5, în primul set, din cauza unei accidentări.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vremea se schimbă RADICAL. Vezi ce spun meteorologii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Vremea se schimbă radical, începând de mâine dimineață. Potrivit meteorologilor, de la ora 6.00 a dimineții, până la ora 18.00, mai multe zone din țară se vor afla sub cod galben. (vezi imaginea)

În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1500 m rafalele vor atinge 80…90 km/h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.

Notă: intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…55 km/h, vor fi și în nord-vestul țării.

Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării.
L
a munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și pe arii restrânse
85…90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55…70 km/h.

Notă: vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile.

 COD PORTOCALIU

De mâine seară, de la ora 20.00 și până pe 24 februarie, ora 18.00, va fi în vigoare un cod portocaliu.


Fenomene și zone vizate: în zona montană intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă

În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: