Connect with us

Actual

Ce știţi despre Căminul de Vârstnici? Oamenii au primit îmbrăcăminte pentru iarnă!

Maria Ionescu

Publicat

la

In municipiul nostru există un loc în care pensionari se pot retrage pentru a fi îngrijiti. Acolo beneficiaza de tot confortul, contra cost! Stim cu totii cât este de greu să ajungi la o vârsta inaintată si să ai probleme de sănătate. In ziua de azi, când lumea munceste pentru a face fată dificultătilor cotidiene, este aproape imposibil să aibă grijă de parintii sau de rudele vârstnice care au probleme.  Din acest motiv există si Căminul de Vârtsnici, situat pe strada Unirii. Demersurile întreprinse de Serviciul Public de Asistență Socială pentru sensibilizarea comunității cu privire la problematica persoanelor  în vârstă nu au rămas fără ecou. Nu cu multa vreme in urma, S.C. Diesel  Mecanica S.R.L.  a donat beneficiarilor instituționalizați în Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța articole de îmbrăcăminte necesare sezonului rece: papuci de casă, bluze damă, căciuli, șosete, treninguri, bluze de corp, pantaloni  de corp, prosoape. Cu aceasta ocazie, autoritatile au ținut să mulțumeasca celor care au găsit timp  și resurse pentru persoanele aflate la vârsta a treia.

Cine este Diesel Mecanica?

Diesel Mecanica este reprezentant autorizat Caterpillar Marine in Romania pentru pentru nave fluviale, nave maritime, nave de pescuit si aplicatii in larg. DM ofera clientilor sai sisteme complete de propulsie noi, incluzand putere suplimentara precum propulsoare prova, pompe pentru motoare, grupuri electrogene si motoare pentru toate aplicatiile, ca si proviziile suplimentare necesare. Este dealer autorizat pentru: reparatii, intretinere, piese de schimb, grupuri electrogene si motoare, linii complete de propulsie Caterpillar.

Caminul functioneaza de 39 de ani!

Potrivit Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primariei, Căminul pentru Persoane Vârstnice și-a început activitatea ca serviciu de asistență socială în data de 1 mai 1977. În prezent, deși există o evidentă tendință de a promova dezinstituționalizarea, funcționează diferite forme de ocrotire a vârstnicilor în asemenea așezăminte. Vârstnicul este o persoană matură care are dreptul de a decide ce este mai bine pentru el, dar poate fi sprijinit, consiliat, prezentându-i-se riscurile și beneficiile traiului singur sau în instituție. Căminul pentru Persoane Vârstnice oferă asistență pe termen lung și se află sub tutela Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și a consiliilor locale. Instituția deservește 250 de beneficiari, oferind condiții optime pentru satisfacerea nevoilor persoanelor vârstnice. Ce se intampla in Camin? Satisfacerea nevoilor beneficiarilor (fundamentale, ocupaționale, afective); facilitarea adaptării vârstnicilor la condițiile unei vieți instituționalizate; cultivarea și armonizarea relațiilor interpersonal; asigurarea persoanelor îngrijite a maximum de autonomie și siguranță; oferirea de condiții care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea persoanei vârstnice; stimularea participării persoanei vârstnice la viața social; prevenirea și tratarea consecințelor legate de procesul de îmbătrânire.

Ce servicii le sunt oferite

Căminul dispune de o sală de mese și în funcție de afecțiunile vârstnicilor se stabilește un meniu specific, deservirea făcându-se, după caz, și la camera persoanei asistate. Comunicarea, ca expresie a sociabilității, are cadrul asigurat prin prezența în aceeași cameră  a mai multor persoane . Pentru o mai bună adaptare se încurajează personalizarea interioarelor. Persoana vârstnică fiind vulnerabilă din numeroase puncte de vedere, confruntându-se cu o polipatologie și dependențe caracteristice, o fac să necesite asistență medicală permanent și diversificată. Acesta se asigură non-stop prin intermediul unui personal calificat format din medici, asistente medicale și infirmiere. Consilierea psihosocială și asistența medicală se asigură atât în birouri dar și la camere, în funcție de necesitate. Aceasta este asigurată de către un preot care oficiază săptămânal slujbe religioase, în cadrul bisericii ridicată în curtea Căminului și asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale bătrânilor, permanent, prin intermediul confesiunilor și a sfintei împărtășanii. Se asigură servicii de menaj, spălătorie, frizerie. Datorită unor limite care decurg din traiul în comun, din vârsta înaintată a persoanelor asistate, din starea de sănătate a acestora, folosirea timpului liber nu cunoaște un evantai prea larg de variante, dar satisfacerea cu ușurință a unor preferințe contribuie din plin la asigurarea unui grad ridicat de satisfacție. Instituția oferă prin cele  două cluburi posibilitatea asistaților de a viziona programe TV, de a organiza diferite concursuri de table, șah. Instituția încurajează activitățile intelectuale punând la dispoziția persoanelor vârstnice o bibliotecă.

Consiliul Local Municipal a aprobat costul mediu lunar de întreținere
Unul dintre proiectele de hotărâre din şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa de pe data de 31 august s-a referit la „Aprobarea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice la Căminul pentru persoane vârstnice Constanța pe anul 2016”. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Constanţei, Decebal Făgădău. Conform proiectului de hotărâre, persoanele dependente și semidependente vor achita în plus 50 de lei pe lună, contribuție suplimentară. De asemenea, persoanele care locuiesc în garsonieră singure, vor plăti în plus 50 de lei, reprezentând utilități exclusive. Reamintim ca ingrijirea persoanelor vârstnice în cămine reprezintă o măsură de asistență socială și poate fi dispusă cu titlu de excepție pentru persoanele care se găsesc în una dintre situațiile: Nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta; Nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii; Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; Nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: