Connect with us

Actual

Ce știţi despre Căminul de Vârstnici? Oamenii au primit îmbrăcăminte pentru iarnă!

Maria Ionescu

Publicat

la

In municipiul nostru există un loc în care pensionari se pot retrage pentru a fi îngrijiti. Acolo beneficiaza de tot confortul, contra cost! Stim cu totii cât este de greu să ajungi la o vârsta inaintată si să ai probleme de sănătate. In ziua de azi, când lumea munceste pentru a face fată dificultătilor cotidiene, este aproape imposibil să aibă grijă de parintii sau de rudele vârstnice care au probleme.  Din acest motiv există si Căminul de Vârtsnici, situat pe strada Unirii. Demersurile întreprinse de Serviciul Public de Asistență Socială pentru sensibilizarea comunității cu privire la problematica persoanelor  în vârstă nu au rămas fără ecou. Nu cu multa vreme in urma, S.C. Diesel  Mecanica S.R.L.  a donat beneficiarilor instituționalizați în Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța articole de îmbrăcăminte necesare sezonului rece: papuci de casă, bluze damă, căciuli, șosete, treninguri, bluze de corp, pantaloni  de corp, prosoape. Cu aceasta ocazie, autoritatile au ținut să mulțumeasca celor care au găsit timp  și resurse pentru persoanele aflate la vârsta a treia.

Cine este Diesel Mecanica?

Diesel Mecanica este reprezentant autorizat Caterpillar Marine in Romania pentru pentru nave fluviale, nave maritime, nave de pescuit si aplicatii in larg. DM ofera clientilor sai sisteme complete de propulsie noi, incluzand putere suplimentara precum propulsoare prova, pompe pentru motoare, grupuri electrogene si motoare pentru toate aplicatiile, ca si proviziile suplimentare necesare. Este dealer autorizat pentru: reparatii, intretinere, piese de schimb, grupuri electrogene si motoare, linii complete de propulsie Caterpillar.

Caminul functioneaza de 39 de ani!

Potrivit Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primariei, Căminul pentru Persoane Vârstnice și-a început activitatea ca serviciu de asistență socială în data de 1 mai 1977. În prezent, deși există o evidentă tendință de a promova dezinstituționalizarea, funcționează diferite forme de ocrotire a vârstnicilor în asemenea așezăminte. Vârstnicul este o persoană matură care are dreptul de a decide ce este mai bine pentru el, dar poate fi sprijinit, consiliat, prezentându-i-se riscurile și beneficiile traiului singur sau în instituție. Căminul pentru Persoane Vârstnice oferă asistență pe termen lung și se află sub tutela Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și a consiliilor locale. Instituția deservește 250 de beneficiari, oferind condiții optime pentru satisfacerea nevoilor persoanelor vârstnice. Ce se intampla in Camin? Satisfacerea nevoilor beneficiarilor (fundamentale, ocupaționale, afective); facilitarea adaptării vârstnicilor la condițiile unei vieți instituționalizate; cultivarea și armonizarea relațiilor interpersonal; asigurarea persoanelor îngrijite a maximum de autonomie și siguranță; oferirea de condiții care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea persoanei vârstnice; stimularea participării persoanei vârstnice la viața social; prevenirea și tratarea consecințelor legate de procesul de îmbătrânire.

Ce servicii le sunt oferite

Căminul dispune de o sală de mese și în funcție de afecțiunile vârstnicilor se stabilește un meniu specific, deservirea făcându-se, după caz, și la camera persoanei asistate. Comunicarea, ca expresie a sociabilității, are cadrul asigurat prin prezența în aceeași cameră  a mai multor persoane . Pentru o mai bună adaptare se încurajează personalizarea interioarelor. Persoana vârstnică fiind vulnerabilă din numeroase puncte de vedere, confruntându-se cu o polipatologie și dependențe caracteristice, o fac să necesite asistență medicală permanent și diversificată. Acesta se asigură non-stop prin intermediul unui personal calificat format din medici, asistente medicale și infirmiere. Consilierea psihosocială și asistența medicală se asigură atât în birouri dar și la camere, în funcție de necesitate. Aceasta este asigurată de către un preot care oficiază săptămânal slujbe religioase, în cadrul bisericii ridicată în curtea Căminului și asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale bătrânilor, permanent, prin intermediul confesiunilor și a sfintei împărtășanii. Se asigură servicii de menaj, spălătorie, frizerie. Datorită unor limite care decurg din traiul în comun, din vârsta înaintată a persoanelor asistate, din starea de sănătate a acestora, folosirea timpului liber nu cunoaște un evantai prea larg de variante, dar satisfacerea cu ușurință a unor preferințe contribuie din plin la asigurarea unui grad ridicat de satisfacție. Instituția oferă prin cele  două cluburi posibilitatea asistaților de a viziona programe TV, de a organiza diferite concursuri de table, șah. Instituția încurajează activitățile intelectuale punând la dispoziția persoanelor vârstnice o bibliotecă.

Consiliul Local Municipal a aprobat costul mediu lunar de întreținere
Unul dintre proiectele de hotărâre din şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa de pe data de 31 august s-a referit la „Aprobarea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice la Căminul pentru persoane vârstnice Constanța pe anul 2016”. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Constanţei, Decebal Făgădău. Conform proiectului de hotărâre, persoanele dependente și semidependente vor achita în plus 50 de lei pe lună, contribuție suplimentară. De asemenea, persoanele care locuiesc în garsonieră singure, vor plăti în plus 50 de lei, reprezentând utilități exclusive. Reamintim ca ingrijirea persoanelor vârstnice în cămine reprezintă o măsură de asistență socială și poate fi dispusă cu titlu de excepție pentru persoanele care se găsesc în una dintre situațiile: Nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta; Nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii; Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; Nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Teodosie insistă: „Pelerinajul de la Sf. Andrei se ține, am vorbit cu autoritățile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deși instanța i-a respins de două ori apelul, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunțat, vineri seara, că pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, de pe 30 noiembrie, care se ține anual în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol se va ține, în cele din urmă.

”Am vorbit cu Jandarmeria, cu Poliția, au fost deja acolo. Va fi distanțare fizică, avem dezinfectant, se vor purta măști, am marcat deja locurile. Acolo încap câteva mii de oameni. Îi chem pe toți românii la sărbătoarea Sfântului Andrei. Am discutat cu autoritățile, sper ca oamenii să nu fie bruscați. Pelerinii nu vin cu gânduri rele. Sfântul Andrei nu este un sfânt local, e un sfânt al tuturor românilor. Credincioșii nu trebuie amendați.”, a spus ÎPS Teodosie la România TV, citat de stiripesurse.ro.

„IPS Teodosie invită Statul român la sărbătoarea națională religioasă Sf. Andrei. Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A murit antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă. Sala de sport din Nisipari va purta numele reputatului tehnician

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă, de la secția de haltere a Liceului cu Program Sportiv Constanța a murit în această dimineață la numai 44 de ani. El a fost internat la spitalul din Medgidia, infectat fiind cu SARS-CoV-2. Autoritățile din Nisipari, satul unde Angheluș Beșleagă antrena cu succes copiii din zonă, spun că antrenorului i s-a făcut rău în urmă cu câteva zile și a fost transportat la spital, el având și afecțiuni pulmonare.

Angheluș Beșleagă era unul dintre cei mai apreciați antrenori din țară cu rezultate deosebite. În satul Nisipari, comuna Castelu, profesorul avea o adevărată pepinieră de halterofili, care au uimit prin rezultatele obținute în diverse competiții. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai săi se numără și Bianca-Daniela Dumitrescu, multiplă  campioană națională și europeană.

În memoria reputatului antrenor de haltere, autoritățile din Castelu au hotărât ca sala de sport din localitatea Nisipari să poarte numele de „Angheluș Beșleagă“.

„A murit o certitudine a sportului din comuna Castelu. Pe Angheluș Beșleagă l-au recomandat rezultatele sportive la haltere, fiind campion național. A practicat din tinerețe acest sport, iar acum experiența acumulată de el în calitate de sportiv o împărtășea copiilor atât la Liceul sportiv Constanța, cât și în satul în care locuiește – Nisipari. A construit în Nisipari o sala de antrenament din fonduri proprii atrăgând copiii pasionați de acest sport, văzând în ei viitori sportivi, lucru concretizat prin rezultate excelente în concursurile sportive naționale și europene. Regretăm dispariția prematură a profesorului antrenor ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ! În memoria a ceea ce a reprezentat la nivel județean, și în primul rând local, în prima ședință de Consiliu local vom propune domnilor consilieri ca Sala de Sport Nisipari să poarte numele “ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ”!“, este mesajul primarului din Castelu, Nicolae Anghel.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: