Conecteaza-te cu noi

Actual

Ce știţi despre Căminul de Vârstnici? Oamenii au primit îmbrăcăminte pentru iarnă!

Published

on

In municipiul nostru există un loc în care pensionari se pot retrage pentru a fi îngrijiti. Acolo beneficiaza de tot confortul, contra cost! Stim cu totii cât este de greu să ajungi la o vârsta inaintată si să ai probleme de sănătate. In ziua de azi, când lumea munceste pentru a face fată dificultătilor cotidiene, este aproape imposibil să aibă grijă de parintii sau de rudele vârstnice care au probleme.  Din acest motiv există si Căminul de Vârtsnici, situat pe strada Unirii. Demersurile întreprinse de Serviciul Public de Asistență Socială pentru sensibilizarea comunității cu privire la problematica persoanelor  în vârstă nu au rămas fără ecou. Nu cu multa vreme in urma, S.C. Diesel  Mecanica S.R.L.  a donat beneficiarilor instituționalizați în Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța articole de îmbrăcăminte necesare sezonului rece: papuci de casă, bluze damă, căciuli, șosete, treninguri, bluze de corp, pantaloni  de corp, prosoape. Cu aceasta ocazie, autoritatile au ținut să mulțumeasca celor care au găsit timp  și resurse pentru persoanele aflate la vârsta a treia.

Cine este Diesel Mecanica?

Diesel Mecanica este reprezentant autorizat Caterpillar Marine in Romania pentru pentru nave fluviale, nave maritime, nave de pescuit si aplicatii in larg. DM ofera clientilor sai sisteme complete de propulsie noi, incluzand putere suplimentara precum propulsoare prova, pompe pentru motoare, grupuri electrogene si motoare pentru toate aplicatiile, ca si proviziile suplimentare necesare. Este dealer autorizat pentru: reparatii, intretinere, piese de schimb, grupuri electrogene si motoare, linii complete de propulsie Caterpillar.

Caminul functioneaza de 39 de ani!

Advertisement

Potrivit Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primariei, Căminul pentru Persoane Vârstnice și-a început activitatea ca serviciu de asistență socială în data de 1 mai 1977. În prezent, deși există o evidentă tendință de a promova dezinstituționalizarea, funcționează diferite forme de ocrotire a vârstnicilor în asemenea așezăminte. Vârstnicul este o persoană matură care are dreptul de a decide ce este mai bine pentru el, dar poate fi sprijinit, consiliat, prezentându-i-se riscurile și beneficiile traiului singur sau în instituție. Căminul pentru Persoane Vârstnice oferă asistență pe termen lung și se află sub tutela Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și a consiliilor locale. Instituția deservește 250 de beneficiari, oferind condiții optime pentru satisfacerea nevoilor persoanelor vârstnice. Ce se intampla in Camin? Satisfacerea nevoilor beneficiarilor (fundamentale, ocupaționale, afective); facilitarea adaptării vârstnicilor la condițiile unei vieți instituționalizate; cultivarea și armonizarea relațiilor interpersonal; asigurarea persoanelor îngrijite a maximum de autonomie și siguranță; oferirea de condiții care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea persoanei vârstnice; stimularea participării persoanei vârstnice la viața social; prevenirea și tratarea consecințelor legate de procesul de îmbătrânire.

Ce servicii le sunt oferite

Căminul dispune de o sală de mese și în funcție de afecțiunile vârstnicilor se stabilește un meniu specific, deservirea făcându-se, după caz, și la camera persoanei asistate. Comunicarea, ca expresie a sociabilității, are cadrul asigurat prin prezența în aceeași cameră  a mai multor persoane . Pentru o mai bună adaptare se încurajează personalizarea interioarelor. Persoana vârstnică fiind vulnerabilă din numeroase puncte de vedere, confruntându-se cu o polipatologie și dependențe caracteristice, o fac să necesite asistență medicală permanent și diversificată. Acesta se asigură non-stop prin intermediul unui personal calificat format din medici, asistente medicale și infirmiere. Consilierea psihosocială și asistența medicală se asigură atât în birouri dar și la camere, în funcție de necesitate. Aceasta este asigurată de către un preot care oficiază săptămânal slujbe religioase, în cadrul bisericii ridicată în curtea Căminului și asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale bătrânilor, permanent, prin intermediul confesiunilor și a sfintei împărtășanii. Se asigură servicii de menaj, spălătorie, frizerie. Datorită unor limite care decurg din traiul în comun, din vârsta înaintată a persoanelor asistate, din starea de sănătate a acestora, folosirea timpului liber nu cunoaște un evantai prea larg de variante, dar satisfacerea cu ușurință a unor preferințe contribuie din plin la asigurarea unui grad ridicat de satisfacție. Instituția oferă prin cele  două cluburi posibilitatea asistaților de a viziona programe TV, de a organiza diferite concursuri de table, șah. Instituția încurajează activitățile intelectuale punând la dispoziția persoanelor vârstnice o bibliotecă.

Consiliul Local Municipal a aprobat costul mediu lunar de întreținere
Unul dintre proiectele de hotărâre din şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa de pe data de 31 august s-a referit la „Aprobarea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice la Căminul pentru persoane vârstnice Constanța pe anul 2016”. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Constanţei, Decebal Făgădău. Conform proiectului de hotărâre, persoanele dependente și semidependente vor achita în plus 50 de lei pe lună, contribuție suplimentară. De asemenea, persoanele care locuiesc în garsonieră singure, vor plăti în plus 50 de lei, reprezentând utilități exclusive. Reamintim ca ingrijirea persoanelor vârstnice în cămine reprezintă o măsură de asistență socială și poate fi dispusă cu titlu de excepție pentru persoanele care se găsesc în una dintre situațiile: Nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta; Nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii; Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; Nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions