Conecteaza-te cu noi

Societate

Cea de-a XVIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Istorie a Presei, la Universitatea Ovidius

Published

on

congres Ovidius

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Litere, programul de studii Jurnalism, şi Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) organizează, în perioada 23-24 mai, cea de-a XVIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Istorie a Presei. Manifestarea, cu tema „Ideologii în presă. Politici editoriale şi studii de caz”, este organizată în colaborare cu Organizaţia de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul reunește 80 de profesori, cercetători, studenţi şi practicieni din domeniul Ştiinţe ale comunicării. Totodată, la manifestare va participa conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiţă, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei.

Lucrările din cadrul congresului vor fi prezentate în zece secțiuni: Regimuri democratice şi libertatea de exprimare; Discursul extremist şi populist în media contemporană; Regimuri totalitare şi practici în media scrisă/audiovizuală; Regimuri politice şi propaganda în epoca modernă; Gen, relaţii inter-etnice şi ideologie; Ideologizarea mass-media în regimul comunist; Curente literare, problematici militare şi revistele de cultură; Politici editoriale şi influenţe prin conţinutul articolelor de informaţie şi opinie; Propagandă şi dezinformare în mass-media şi Curente literare şi problematici ideologice în revistele de cultură.

În plen, în cadrul manifestării, prof. univ. dr. habil. Gabriela Păsărin de la Universitatea din Craiova, Şcoala doctorală „Alexandru Piru”, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, va prezenta lucrarea „Cultura română prin filtrul ideologiei politicilor editoriale”, iar conf. univ. dr. Romina Surugiu, decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării, Universitatea din Bucureşti, va susţine prelegerea cu tema „Presă şi ideologie în România interbelică”. Tot în deschiderea manifestării, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, profesor emerit UOC şi membră fondatoare ARIP, va vorbi despre „Cercetarea istoriei presei în zona dobrogeană”.

„Lucrările Congresului Internațional de Istorie a Presei din acest an, cu tema «Ideologii și presă. Politici editoriale și studii de caz», propun o analiză critică a modului în care discursurile publice au modelat spațiul public prin intermediul presei, atât în timpul regimurilor totalitare, cât și în contextul actualei crize politice. Totodată, obiectivul nostru este să cercetăm maniera în care jurnalistul a reflectat, a susținut sau a contestat ideologii dominante, uneori, ca actor ideologic, alteori, ca gardian al adevărului și al responsabilității sociale. Ne bucurăm că, după 14 ani, Universitatea Ovidius din Constanța, prin Facultatea de Litere, Programul de studii de licenţă Jurnalism, redevine gazda acestui eveniment, cu interes în cercetarea istoriei presei și promovarea dialogului academic autentic. Împreună cu Asociația Română de Istorie a Presei, deschidem din nou un spațiu de reflecție și dezbatere asupra memoriei, evoluției și transformărilor comunicării publice.”, precizează lect. univ. dr. Mariana Bafană, preşedinta Filialei Dobrogea a Asociaţiei Române de Istorie a Presei şi, totodată, coordonatoarea programului de studii de licenţă Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC.

În contextul celei de-a XVIII-a ediţii a Congresului Internaţional de Istorie a Presei va avea loc decernarea premiilor Asociaţiei Române de Istorie a Presei: Premiul „Nicolae Sever Cărpinişan” – Filiala Dobrogea ARIP şi Premiul „Dr. habil. Maria Danilov” – Filiala Basarabia, Republica Moldova.

Totodată, în contextul manifestării ştiinţifice vor avea loc prezentări ale mai multor proiecte editoriale: Revista Română de Istorie a Presei, Editura Tritonic, Bucureşti, dar şi a unei baze de date specializate – platforma digitală de presă Arcanum.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions