Connect with us

Societate

Cel puțin câteva zile mai avem căldură la calorifere

Maria Ionescu

Publicat

la

Deși vremea s-a încălzit foarte mult, iar afară este o primăvară frumoasă, în apartamentele celor care sunt racordați la RADET este căldură la calorifere. Am fost curioși să știm cât vor mai fi calde acestea, motiv pentru care am stat de vorbă cu directorul Liviu Popa. El ne-a declarat: “Energia termică livrată în sistem centralizat pornește la începerea sezonului rece atunci când media temperaturilor nocturne scade sub 10 grade, timp de 3 zile consecutiv, iar prognoza meteo indică o înrăutățire a vremii în perioada următoare. În mod similar, când primăvara sunt 3 nopți consecutive în care temperatura crește peste 10 grade, iar prognoza meteo indică o creștere a temperaturilor se procedează la oprirea furnizării energiei termice în sistem centralizat.” Așadar, mai avem de așteptat, deoarece prognoza meteorologică nu indică nopți atât de calde. Dacă situația rămâne neschimbată și prognozele meteorologice sunt reale, peste câteva zile poate vom scăpa de căldura de la calorifere. (Nu pentru că ne este foarte cald, ci pentru că ne usucă de bani această cheltuială inutilă la această oră!). Ciudat este faptul că cei de la RADET nu iau de capul lor decizia de a opri alimentarea cu căldură. Nu, o fac cu acordul consumatorilor. “Ne consultăm cu Uniunea Asociațiilor de Proprietari.”, a declarat directorul RADET, Liviu Popa.

Zeci de mii de oameni au căldură de la RADET

De niște ani, însă, sunt foarte mulți constănțeni care nu și-au mai dorit să fie racordați la RADET, așa că au apelat la centrale termice. Costurile pe care le-au avut pentru a-și monta o centrală și pentru a înlocui caloriferele  au fost de peste 10.000 de lei, dar au considerat că este mult mai bine să depindă numai de nevoia lor de căldură. În Constanța, RADET asigură încălzirea pentru 65.559 apartamente și 1135 de case, în care locuiesc 177.729 de constănțeni. “Acest fenomen de deconectare este unul normal în zilele noastre, întrucât fiecare consumator caută să își asigure un confort termic la un preț convenabil, iar publicitatea excesivă  a producătorilor de centrale de apartament îi determină pe mulți să schimbe sursa de încălzire, necunoscând întotdeauna costurile pe care urmează să le suporte. În sezonul 2015 s-au deconectat 1865 de apartamente cu avizul RADET și am identificat aproximativ același număr de apartamente deconectate în mod ilegal, deoarece nu au avut aviz în conformitate cu prevederile legale. Gradul de debranșare este de 20%, ceea ce înseamnă foarte puțin. Municipiul Constanța este cel de-al doilea mare oraș al României, după Capitală, care deține un  sistem de termoficare mare.”, ne-a declarat directorul Popa.

Comments

comments

Societate

Vezi câți jandarmi și polițiști asigură paza la mănăstirea Sf. Andrei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 130 de jandarmi și polițiști vor asigura măsurile de ordine publică la ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii ,,Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin.

Principalele obiective ale forțelor de ordine vor fi siguranța participanților și prevenirea producerii de incidente.

Pentru aceasta, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre și auto, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situației din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment și facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare față de anii precedenți și nici nu au fost mobilizate forțe și mijloace în sprijinul celor din județul Constanța.

În colaborare cu reprezentanții mănăstirii și ai DSP Constanța, au fost stabilite trasee interioare de deplasare a pelerinilor (către racla cu sfintele moaște, către altar și către lumânărar), au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mănăstire, precum și pentru participanții la slujba religioasă astfel încât să se respecte distanțarea fizică. Pentru desfășurarea fără incidente și în siguranță a evenimentului, solicităm tuturor participanților să respecte aceste marcaje, să nu staționeze excesiv în zona raclei și să nu forțeze accesul prin alte puncte decât cele marcate.

Reamintim faptul că, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm, legislația actuală prevede că „pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate.”

”Jandarmeria și Poliția fac apel la responsabilitate și recomandă tuturor participanților să respecte regulile de protecție individuală: păstrarea distanței fizice, purtarea corectă a măștii de protecție și dezinfectarea mâinilor  – pentru aceste măsuri, organizatorii asigură trei puncte în care sunt disponibili dezinfectanți și măști.”, precizează Compartimentul Informare și relații publice.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Azi puteți urmări online antrenamentul delfinilor Ni-Ni și Chan-Chan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, cu începere de la ora 11.00 puteți viziona sesiunea de antrenamente online pe care o va transmite Delfinariul din Constanța.

Ieri, pe pagina de Facebook a Delfinariului a fost postat următorul mesaj: ”Ni-Ni și Chan-Chan vă transmit toată dragostea lor.”, la care au răspuns zeci de persoane.

Reamintim că, începând cu data de 20 noiembrie vizitatorii nu au mai putut ajunge la nici una din secțiile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii dat fiind faptul că locuitorii zonei metropolitane a Constanței se află în carantină.

https://www.facebook.com/delfinariuconstanta/

Foto: Facebook Delfinariu Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine se poate dona sânge la Constanța. Numărul donatorilor este insuficient

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mâine se poate dona sânge, la sediul CRTS Constanța, strada Nicolae Iorga, nr. 85. Printr-un comunicat de presă, reprezantanții centrului roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă 28 noiembrie, în intervalul 9.00-13.00.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

”Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul.

Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge.”, precizează dr. Alina Mirella Dobrotă,  director CRTS Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: