Connect with us

Societate

Cel puțin câteva zile mai avem căldură la calorifere

Maria Ionescu

Publicat

la

Deși vremea s-a încălzit foarte mult, iar afară este o primăvară frumoasă, în apartamentele celor care sunt racordați la RADET este căldură la calorifere. Am fost curioși să știm cât vor mai fi calde acestea, motiv pentru care am stat de vorbă cu directorul Liviu Popa. El ne-a declarat: “Energia termică livrată în sistem centralizat pornește la începerea sezonului rece atunci când media temperaturilor nocturne scade sub 10 grade, timp de 3 zile consecutiv, iar prognoza meteo indică o înrăutățire a vremii în perioada următoare. În mod similar, când primăvara sunt 3 nopți consecutive în care temperatura crește peste 10 grade, iar prognoza meteo indică o creștere a temperaturilor se procedează la oprirea furnizării energiei termice în sistem centralizat.” Așadar, mai avem de așteptat, deoarece prognoza meteorologică nu indică nopți atât de calde. Dacă situația rămâne neschimbată și prognozele meteorologice sunt reale, peste câteva zile poate vom scăpa de căldura de la calorifere. (Nu pentru că ne este foarte cald, ci pentru că ne usucă de bani această cheltuială inutilă la această oră!). Ciudat este faptul că cei de la RADET nu iau de capul lor decizia de a opri alimentarea cu căldură. Nu, o fac cu acordul consumatorilor. “Ne consultăm cu Uniunea Asociațiilor de Proprietari.”, a declarat directorul RADET, Liviu Popa.

Zeci de mii de oameni au căldură de la RADET

De niște ani, însă, sunt foarte mulți constănțeni care nu și-au mai dorit să fie racordați la RADET, așa că au apelat la centrale termice. Costurile pe care le-au avut pentru a-și monta o centrală și pentru a înlocui caloriferele  au fost de peste 10.000 de lei, dar au considerat că este mult mai bine să depindă numai de nevoia lor de căldură. În Constanța, RADET asigură încălzirea pentru 65.559 apartamente și 1135 de case, în care locuiesc 177.729 de constănțeni. “Acest fenomen de deconectare este unul normal în zilele noastre, întrucât fiecare consumator caută să își asigure un confort termic la un preț convenabil, iar publicitatea excesivă  a producătorilor de centrale de apartament îi determină pe mulți să schimbe sursa de încălzire, necunoscând întotdeauna costurile pe care urmează să le suporte. În sezonul 2015 s-au deconectat 1865 de apartamente cu avizul RADET și am identificat aproximativ același număr de apartamente deconectate în mod ilegal, deoarece nu au avut aviz în conformitate cu prevederile legale. Gradul de debranșare este de 20%, ceea ce înseamnă foarte puțin. Municipiul Constanța este cel de-al doilea mare oraș al României, după Capitală, care deține un  sistem de termoficare mare.”, ne-a declarat directorul Popa.

Comments

comments

Societate

Potrivit ministrului Educației, TOATE posturile de director din țară se vor scoate la concurs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, postul de radio Europa FM l-a avut ca invitat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Într-o ediție specială, el a spus că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

”Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare. Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”, a precizat Cîmpeanu.

Întrebat dacă urmează un proces de  scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta, ministrul Educației a spus: ”Cu siguranță, da.”

”Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”, a întrebat realizatorul Cătălin Striblea.

”Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”, a precizat ministrul Cîmpeanu, dar a spus că vor fi scoase la concurs atât posturile de director, cât și cele de director adjunct.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță este un lucru foarte clar. Este un principiu care ar face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății”, a spus Cîmpeanu.

Funcțiile de conducere contează și ele foarte mult în reforma pe care ministrul Educației o anunță în sistemul educațional, motiv pentru care el spune că vrea ca toate funcțiile de directori pentru școli să fie obținute prin concurs:

„Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context. Întâi trebuie să clarificăm managementul de sistem, relația dintre minister, inspectorate și scoli. Orice structură depinde în evoluție de calitatea managementului. Este o mare nevoie de profesionalizare a guvernării scolii românești. Trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii în școli. (…) E chiar mai important să ai conduceri bune în școli decât să ai conduceri bune în inspectorate. Obiectivul este înainte de vacanța de vară. În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se organizeze în luna octombrie a acestui an.”, a spus Cîmpeanu, citat de Europa FM.

În plus, ministrul Educației a mai spus că va lua în calcul și titularizarea pe o perioadă determinată a cadrelor didactice.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”, a spus Cîmpeanu.

Foto: Europa FM

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Avarie RADET. Fără căldură și apă caldă în cartierul Tomis Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, s-a oprit furnizarea căldurii și a apei calde în cartierul Tomis Nord.

Potrivit unui comunicat de presă al RADET Constanța, din cauza acestei avarii – care a apărut pe rețeaua de transport amplasată pe strada Soveja – nu se pot asigura deocamdată serviciile de termoficare în zona Tomis Nord.

”Echipele de intervenție ale R.A.D.E.T Constanța au început lucrările de eliminare a avariei. Estimăm reînceperea furnizării energiei termice în cursul acestei zile.”, au precizat reprezentanții RADET.

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Sturion de 140 de kg, descoperit într-o căruță. Peștele avea o lungime de peste 2,5 metri

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență doi cetăţeni români care transportau, într-un atelaj hipo, un morun de 140 kilograme.

În data de 04.03.2020, în jurul orei 13.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, județ Tulcea, acționând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea.

În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de peste 2,50 metri.

Cei doi bărbaţi au declarat că, au pescuit peștele în fluviul Dunărea și intenționau să-l comercializeze.

Peștele a fost redat mediului natural în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, a polițiștilor de frontieră şi a unuia dintre suspecți.

În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Vezi video:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: