Connect with us

Administratie

Centrul medical de la Năvodari va avea Unitate de Primiri Urgențe

Tatian Iorga

Publicat

la

În câteva luni, orașul Năvodari va avea un Centru de Sănătate Multifuncțional la standarde europene, a dat asigurări președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Horia Țuțuianu într-o conferință de presă ce a precedat ședinței CJC de azi. Pe ordinea de zi, la punctul 19, aleșii județeni au aprobat modificarea statului de funcții și organigramei pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf.Apostol Andrei” Constanța, de care aparține Centrul Medical de la Năvodari. Concret, consilierii au aprobat cu unanimitate suplimentarea cu 41 de posturi, de la 3.145 la 3.186, a Spitalului Județean, având la bază înființarea Centru de Sănătate Multifuncțional la Năvodari. Potrivit referatului depus la proiectul de hotărâre, Centru de Sănătate de la Năvodari ar urma să aibă 12 medici specialiști, 19 asistenți medicali, 2 chimiști, 2 registratori medicali și șase îngrijitoare. Centrul de la Năvodari va avea cabinete medicale (medicină internă, cardiologie, neurologie, dermatovenerologie, chirurgie, ORL și pediatrie), spitalizare de zi, laborator de analize medicale, sterilizare, săli de tratament.

Ca o surpriză pentru locuitorii din zona de nord a județului, Centru de Sănătate Multifuncțional de la Năvodari va avea și o Unitate de Primiri Urgențe. Președintele CJC a anunțat în ședința de azi avizul pentru UPU a venit ieri.

După ce s-a aprobat toată structura medicală din acest stabiliment, care va fi în subordinea Spitalului Județean, ne trebuiau toate aprobările pentru a face și un punct UPU pentru a prelua cazurile de urgență din nordul județului. Ideea este de aprelua cazurile pe cod galben și verde, iar codurile roșii vor fi trimise la Spitalul Județean Constanța. Ieri a venit și avizul pentru UPU și suntem în linie dreaptă pentru a demara toate procedurile de achiziție în ceea ce privește dotarea acestui centru. Anul viitor îi vom face inaugurarea. Am pus la dispoziție din bugetul CJC toate sumele necesare pentru a dota acest spital.“, a spus Țuțuianu.

Șeful CJC a punctat că Spitalul va deservi locuitorii din Năvodari, dar și cei din nordul județului, adică aproximativ 130.000 de locuitori. Suma alocată pentru amenajarea Centrului se ridică la 20 milioane de lei, iar în funcție de necesități aceasta va fi suplimentată. În ședința de azi a CJC liderul consilierilor PNL, Marian Iordache a cerut lămuriri cu privire la demersurile PNL privind înființarea unei secții de ginecologie la Năvodari. Răspunsul a venit de la managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa, care a precizat că se pot face modificări pentru înființarea secției de ginecologie.

Comments

comments

Administratie

Locuitorii satului Culmea au primit noi cărți de identitate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 22 ianuarie 2020, în satul Culmea a avut loc prima acțiune de înmânare a noilor cărți de identitate pentru locuitorii satului Culmea.

”Era o necesitate și totodată un lucru normal să facem acest proiect fiind destul de dificil pentru ambulanță, pompieri, serviciile de curierat și orice tip de corespondență să asigure servicii prompte și corecte, cetățenii neavând o stradă și un număr poștal arodat. În acest moment am demarat o acțiune de schimbare a cărților de identitate, care este suportată de primărie și nu de cetățean, deoarece am considerat că așa este normal având în vedere faptul că unele cărti de identitate încă sunt valabile. Cei care doresc să-și schimbe buletinul sunt așteptați la Serviciul de Evidență a Populației din cadrul primăriei Ovidiu. M-am consultat cu bătrânii satului și am stabilit de comun acord cum ar trebui să denumim străzile. Astfel, s-a considerat oportun ca tematica aleasă pentru atribuirea denumirilor de străzi sa fie axată pe domeniul agriculturii si al ramurilor ce derivă din acest domeniu, ca fiind specificul zonei și pe relatările  oamenilor referitoare la: locul unde era situată Crama – str. Cramei, eroi de razboi – str. Locotenent Barbat Spiridon și str. Plutonier Vucea Niculae, hramul bisericii din localitate – str. Sf. Ilie, locul unde este situată școala – str. Școlii, locurile unde functionau ateliere sau activități meștesugaresti – str. Atelierului, str. Olarului, str. Croitorului, str. Tâmplarului, str. Strungarului, str. Troiței, str. Morii, precum și referitoare la Halta Culmea – str. Feroviară, str. Gării.”, a precizat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

 La sfârșitul anului 2019, la inițiativa primarului George Scupra, primăria Ovidiu, odată cu aprobarea  Planul Urbanistic General al orașului Ovidiu, a atribuit  satelor Culmea Nord și Culmea Sud  noi denumiri de străzi, în conformitate cu specificul zonei.

Criteriile au fost stabilite în funcție de istoricul acestei așezări și de relatarile oamenilor din zonă, care conviețuiesc în comunitate de mai bine de 30-40 de ani.

Iată denumirea finală a străzilor:

  1. Cartier Culmea Nord:

Str. Cantinei, str. Strungarului, str. Troitei, str. Tâmplarului, str. Croitorului, str. Atelierului, str. Morii, str. Balanței, str. Gării, str. Olarului, str. Plutonier Vucea Niculae

  1. Cartier Culmea Sud:

Str. Fermierului, str. Școlii, str. Serelor, str. Piersicilor, str. Cireșilor, str. Caișilor, str. Tineretului, str. Sf. Ilie, str. Murelor, str. Pelinului, str. Mare, str. Magnoliei, Aleea Livezilor, str. Principală, str. Zmeurei, str. Fragilor, str. Bobocilor, str. Bujorului, str. Ogorului, str. Berzei, str. Cărăbușului, str. Cramei, str. Locotenent Barbat Spiridon.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Măsuri împotriva îmbolnăvirilor. Școlile și grădinițele din Constanța, dotate cu dezinfectanți

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță, că unitățile de învățământ din Constanța au fost dotate cu dezinfectanți și covorașe, pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire la copii.

„Încă de la sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a acordat sumele necesare pentru achiziția de materiale igienico-sanitare la toate unitățile de învățământ din oraș. Din acești bani au fost achiziționate covorașe, dispensere, substanțe dezinfectante, precum și soluțiile necesare împiedicării răspândirii virusurilor de sezon. Aceste materiale au fost instalate la toate intrările și ieșirile din unitățile de învățământ, astfel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru protecția copiilor, a personalului și a părinților care îi însoțesc pe cei mici. Facem apel către conducerile unităților de învățământ, precum și către cadrele didactice pentru a-i educa, a-i sfătui și a-i învăța pe copii să le folosească și să respecte cu strictețe măsurile igienico-sanitare, astfel încât să diminuăm, pe cât posibil, riscul îmbolnăvirilor cu afecțiuni respiratorii, în special gripă. Medicii specialiști recomandă părinților să fie atenți la igiena celor mici iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria a preluat rețeaua de termie de la CET. Popa de la RADET se plânge de starea proastă a țevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a reușit să preia de la Electrocentrale Constanța (CET) rețeaua primară de termoficare, pentru care a plătit aproximativ 2 milioane de lei. De la 1 ianuarie, rețeaua de termoficare este în administrarea RADET, care a preluat de la CET și 38 de oameni ce lucrează la întreținerea conductelor. Cum rețeaua este foarte veche, de mai bine de 40 de ani, evident și problemele sunt mari. Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat pentru Ordinea.ro că, de la 1 ianuarie și până astăzi, angajații RADET au avut aproximativ 20 de intervenții asupra rețelei preluate.

„Sunt zile în care avem și câte 4, 5 sau 6 avarii. Lucrăm la foc continuu pentru a nu înregistra pierderi mari. Chiar acum aveam o avarie mare pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu“, a spus Popa.

Directorul RADET a dat ca exemplu strada Unirii, unde zile trecute s-a intervenit pentru o avarie, dar s-au descoperit la fața locului alte trei. Ordinea.ro a relatat în urmă cu două zile că pe strada Unirii, în dreptul grădiniței nr. 45, a apărut o avarie a RADET. Un constănțean a atras atenția asupra faptului că lucrarea este efectuată pe o stradă, care a fost recent asfaltată. Constănțeanul a mai spus că, anul trecut, în zonă au fost efectuate nu mai puțin de 20 de intervenții, iar problema nu pare să se rezolve prea curând. Contactat telefonic, dispeceratul RADET a confirmat, la vremea respectivă, că echipele lor intervin pe strada Unirii la conductele preluate de la CET.

Rețeaua va fi modernizată

Amintim că, municipalitatea va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene în vederea modernizarea și redimensionării rețelei de transport a energiei termice preluate de la CET. Modernizarea rețelei însemnă redimensionarea tuturor magistralelor, instalarea unui sistem de pompare a agentului termic în lanț și a unor senzori care să detecteze eventualele probleme.

„Proiectul, în situația în care va fi aprobat, el trebuie să se finalizeze în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheiere actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Adică, cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă.

O nouă companie – CT Heat & Energy

Tot primarul a precizat că municipalitatea are în vedere să înființeze o nouă companie a orașului în domeniul enerigie. Aceasta se va numi „CT Heat & Energy“ și care va avea cuprins în statul său atât procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și cel de producție. Cu alte cuvinte, municipalitatea dorește înființarea unei societăți, care să facă ceea ce fac acum CET și RADET. Bineînțeles că, în primă fază, noua companie se va ocupa doar de transportul energiei termice. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, noua societate va prelua și distribuția de la RADET.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: