Connect with us

Actual

Cernavodă: Canalul colector care apără orașul de inundații, nefinalizat. După o noapte de ploaie torențială, centrul orașului este sub apă!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Un proiect care îi poartă semnătura fostului primar al orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, este aproape finalizat. Asta era declarația primarului oașului Cernavodă, Liviu Negoiță, pentru ziarul nostru, la finalul lunii marte. Astăzi, centrul orașului este sub apă! La propriu! Ploaia torențială de azi noapte a reușit să aducă în actualitate problema veche de ani buni a orașului Cernavodă și întrebarea: Ce s-a facut cu cei 1,7 milioane de lei, bani pe care primarul Negoiță anunța că s-au cheltuit pentru implementarea acestui proiect…

La finalul lunii martie, primarul Cernavodei ne spunea că a primit asigurări din partea constructorului că proiectul este finalizat în proporție de 90% , iar la sfârșitul primăverii va preda lucrarea. Ce credeți? Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă tocmai a declarat pentru “Ordinea.ro” că respectvul proiect se află în același stadiu și ne-a dat ca termen de finalizare și predare a lucrării un alt sfârșit de lună, cel al lunii septembrie!

“Proiectul se află, din păcate, în același stadiu de implementare pe care vi l-a prezentat domnul primar în luna martie. Ce se întâmplă? Malul stând al canalului se tot surpă, resectiv locul unde se pun decantoare. Concret, proiectul presupune ca apa care ajunge în canal să fie filtrată și este montat un dispozitiv de reținere a hidrocarburilor pentru ca apa care ajunge în canal să fie curată. Au fost operate niște modificări la proiect și la 30 septembrie va fi finalizat acest proiect. Este important ca oamenii să știe că prin finalizarea acestui proiect doar jumătate din problemele pe care le are centrul orașului Cernavodă vor fi rezolvate, respectiv partea dinspre Medgidia. Un astfel de proiect va trebui implementat și pe partea cealaltă a orașului și vom continua! Sunt studii în acest sens, urmează proiectele și mai apoi execuția. De asemenea, avem și banii necesari la buget pentru un astfel de proiect”, a declarat Marian Iordache pentru ziarul nostru.

Proiectul lui Hânsă din 2013

Fostul primar Gheorghe Hânsă a inițiat proiectul în 2013, după cele mai mari inundații care au fost în Cernavodă, moment când a anunțat că se impune construirea unui canal colector pe sub stadionul din localitate, obiectiv care ar elimina inundațiile, chiar și în cazul celor mai însemnate precipitații. Un an mai târziu, edilul anunța că administrația nu deține fondurile necesare pentru ca acest proiect să fie implementat și analiza posibilitatea contractării unui credit care să asigure finanțarea proiectului, asta în condițiile în care reprezentanții Ministerului Mediului – unde a fost depus proiectul în vederea finanțării – nu acordau banii necesari în termen scurt. De asemenea, se impune că amintim și că, în conformitate cu documentele care au stat la baza implementării proiectului, dar și a studiilor efectuate de către specialiști, proiectul ajungea să coste în jur de 700.000 de euro, bani pe care Hânsă susținea că Primăria și Consiliul Local Cernavodă nu îi dețin la bugetul local pentru lucrarea aceasta.

sursa foto: Facebook

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, în jurul orei 17.00, la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța a avut loc un eveniment rutier soldat cu o victimă.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la acest accident,  care s-a produs pe DN 2A, la pasajul CFR de la intrarea în Nicolae Bălcescu. Aceștia au fost anunțați că s-a răsturnat o mașină, iar o persoană a rămas încarcerată.

Potrivit reprezentanților ISU Constanța, dat fiind faptul că nu existau echipaje de salvare în apropiere, la fața locului s-au deplasat rapid elicopterul SMURD, ambulanța B precum și un echipaj de stingere de la Mihail Kogălniceanu, cu 3 subofițeri.

Descarcerarea a fost făcută de către pompierii de la stingere. Rănitul a fost preluat de către elicopter, conștient, cu traumatisme.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, un bărbat în vârstă de 44 de ani a condus un autoturism pe DN 2A, dinspre localitatea Nicolae Bălcescu spre Mihail Kogălniceanu, iar la un moment dat s-a răsturnat cu autoturismul în afara părții carosabile.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vezi ce amenzi au aplicat jandarmii Grupării Mobile Constanța în ultima săptămână

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada  16-23 octombrie a.c., peste 150 de jandarmi ai Grupării Mobile au acţionat zilnic, în mod independent dar şi în sistem integrat cu Poliţia, pentru menţinerea ordinii publice şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, în municipiul Constanţa. Au fost executate peste 200 de misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.

În această perioadă jandarmii au aplicat 581 sancţiuni contravenţionale, dintre care 460 avertismente scrise şi 121 amenzi, valoarea acestora fiind de peste 42.350 lei. Majoritatea sancțiunilor contavenționale au fost acordate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva virusului Covid 19 în zonele aglomerate (gări și supermarketuri), dar și în mijloacele de transport (trenuri și autobuzele CT Bus) .

De asemenea, jandarmii grupării au constatat nouă fapte de natură penală, dintre care trei în mod independent şi șase în cooperare cu Poliţia, fiind identificaţi 12 făptuitori.

Au mai fost executate zece misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete.

Recomandări:

Vă rugăm să purtati masca in spatii inchise pentru a va proteja pe dumneavoastră si pe cei din jur, păstrați distanțarea socială și evitați aglomerațiile; Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța; Respectați regulile de igienă, precum și toate recomandările și măsurile adoptate de autorități pentru a vă proteja!  Informați-vă doar din surse oficiale!”, precizează Compartimentul Informare, Relații publice și cu publicul.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Reprezentațiile spectacolului de teatru „Walk This (Milky) Way” vor fi transmise online

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a fost închis temporar pentru public. În aceste condiții, Rusu I. Georgiana PFA face precizarea că cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru „Walk This (Milky) Way” prevăzute a se desfășura în Planetariul Constanța nu mai pot fi susținute cu spectatori în sală.

„Prin urmare, cele 10 reprezentații ale spectacolului vor fi transmise online, pe pagina de Facebook  „Walk This Milky Way”, în perioada 29 octombrie – 7 noiembrie 2020, zilnic, cu începere de la ora 20:00.”, a declarat Sebi Pătrunjei, responsabil P.R.

Amintim că la Planetariu din Constanța vor avea loc, în perioada 23 – 30 octombrie 2020, zece reprezentanții ale spectacolului de teatru intitulat „Walk This (Milky) Way”, a cărui producție a fost realizată în cadrul proiectului omonim organizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. în parteneriat cu Complexul Muzeal de Stiințe ale Naturii Constanța – Secția Planetariu. Alți parteneri: Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați – Secția Planetariu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța și compania de transport auto Business Class Tour.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), Aria tematică: Artele spectacolului – Teatru. Bugetul total este de 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Story: în cadrul unui experiment științifico – social, Julia, Maria și Jean, cei trei astronauți de pe stația orbitală internațională – o americancă, o româncă și un francez – primesc vizita copiilor Juliei și Mariei. Prin intermediul imaginilor proiectate pe cupola Planetariului, al jocului actorilor, al decorurilor și costumelor special concepute, al muzicii tematice, spectatorii vor fi transpuși într-o călătorie spațială imaginară în care vor avea parte de 60 de minute de aventură, suspans, pasiune, iubire, conflict între generații, conflict între sexe, conflict între inteligența umană și cea artificială, mult umor și un final absolut surprinzător.

„Propunem din nou un spectacol de teatru în Planetariu pentru că ambianța oferită de acest spațiu special, combinată cu acțiunea de pe scenă, oferă spectatorului senzații deosebite, dar și pentru că cele două spectacole precedente, „Star Crush” și „Zero Gravity Dimension” s-au bucurat de un mare succes. Colaborarea cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a fost, ca de obicei, exemplară, organizatorii, artiștii și publicul beneficiind din nou de o experiență culturală inedită”, a declarat Georgiana Rusu, coordonator de proiect.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: