Connect with us

Actual

“Cerul în mâinile tale – II. Planetariu pentru nevăzători”, proiect inaugurat la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa a fost duminică gazda unui eveniment cultural excepțional. În foaierul Planetariului a fost inaugurat proiectul cultural “Cerul în mâinile tale – II. Planetariu pentru nevăzători” această realizare de excepție în România, care nu putea lipsi şi de la Constanța. Acest proiect este iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare, finanțat cu ajutorul AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, este dedicat în special persoanelor cu deficiențe de vedere, dar și publicului larg. Promovează patrimoniul cultural imaterial legat de tradițiile populare românești despre aștri și constelații. Muzeul de Științe ale Naturii Constanța este partener în cadrul acestui proiect aparte, derulat în mai multe orașe din țară: Baia Mare, Bârlad, Galați, Constanța, București, Craiova, cât și la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. “Cerul în mâinile tale – II. Planetariu pentru nevăzători” va fi o expoziţie permanentă în foaierul Planetariului Constănţean, care constă într-un fotoliu reglabil, având posibilitatea rotirii la 360˚, iar deasupra o cupolă modulară din carton (cerul de iarnă, sau cerul de vară), reprezentând cele 39 de constelaţii formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. Cei cu deficienţe de vedere, le vor putea identifica prin pipăire. Acestea sunt realizate din margele înşirate pe aţă. Totul este încadrat într-o structura cubică de lemn, cu o platformă mobilă deasupra. Pentru auz, este pus la dispoziţie un ghid audio, cu explicaţii ştiinţifice disponibil pe Google Play store, care poate fi instalat pe dispozitivele android sau poate fi găsit pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

S-a deschis circulația rutieră între Lumina și Tulcea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 28 ianuarie, începând cu ora 11:00, s-a deschis circulația rutieră pe DN 22 – km 171+000 – km 287+400, între Tulcea și Lumina.

Reamintim că ieri, după o noapte de cod galben de ninsori importante cantitativ și viscol, Poliția Rutieră și CNAIR au luat măsura închiderii circulației pe acest sector de drum pentru toate categoriile de autovehicule. Măsura a fost luată din cauza viscolului și a ninsorilor consistente care a condus la o vizibilitate extrem de redusă.

”Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al CNAIR.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se fac angajări la Confort Urban. Vezi ce posturi sunt vacante

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

SC CONFORT URBAN SRL angajează:

-2 posturi maistru/tehnician/inginer construcții

-1 post de operator/mecanic utilaj (repartizator mixturi asfaltice)

-1 post de instalator instalații tehnico-sanitare

-1 post electrician auto

-1 post de conducător auto – macaragiu în cadrul Compartimentului ridicări auto

-10 posturi muncitori calificați în următoarele meserii- lucrători de drumuri: asfaltatori, betoniști, pavatori, bordurari, dulgheri, vopsitori, zidari

Condiţii:

 Să fie absolvenţi de studii medii/studii superioare de scurta durată/studii superioare, după caz, şi să deţină diplomă în domeniu;

-pentru postul de conducător auto-macaragiu condiții suplimentare: permis de conducere cat. B, C, E, autorizație de macaragiu, atestat profesional transport marfă, card tahograf;

Constituie avantaj: experiența anterioară pe un post similar

În vederea selecției, candidatul va depune un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:

  • Diplome/Certificatele de pregatire profesională (copii conforme cu originalul);
  • Actul de identitate (copie conformă cu originalul);
  • CV (în original);
  • 1 recomandare (în original)
  • Adeverință medicală (în original)
  • Cazier judiciar (în original)

Dosarele se depun la sediul societății din municipiul Constanța, str. Vârful cu dor nr.10, Biroul Resurse Umane.

Relații la telefon 0241/672299.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Milioane de țigări de contrabandă au ajuns în țară prin Portul Constanța. Azi se fac percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 7 percheziții, în București, Giurgiu și  Ilfov, la mai multe persoane și societăți comerciale bănuite că ar fi ar fi introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal, peste 8.200.000 de țigarete, disimulate într-un container sosit din Dubai.

La data de 28 ianuarie 2021, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, efectuează 7 percheziții, în București, Giurgiu și  Ilfov, la sediile sociale (punctele de lucru) ale unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, contrabandă asimilată și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală.

Din materialul probator administrat până în prezent au rezultat indicii că persoanele vizate ar fi introdus în țară, în cursul anului 2020, prin Portul Constanța, prin sustragere de la control, 8.241.000 de țigarete, fără timbru fiscal, de proveniență duty free.

Țigaretele ar fi fost disimulate într-un container sosit din Emiratele Arabe Unite – Dubai, acestea fiind ulterior transportate la un depozit din județul Ilfov.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de 5.550.803 lei, dintre care taxe vamale – 206.776 de lei, accize – 4.400.447 de lei și T.V.A. – 943.580 de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului vor fi instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând persoanelor bănuite.

În vederea continuării cercetărilor, vor fi conduse la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică 5 persoane, pentru audieri.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Institutul Național de Criminalistică și Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: