Consilierii locali din Constanța au aprobat, astăzi, un proiect de hotărâre, nr. 430/2023, privind rectificarea bugetului local pe anul 2023. În fapt, este vorba de acordarea unui nou împrumut de 10 milioane de lei către Termocentrale Constanța, viitorul CET al orașului. Culmea este că acest nou împrumut vine la numai câteva zile de la acordarea unui împrumut de 11 milioane de lei tot către Termocentrale Constanța.
La inițiativa primarului Chițac, de data aceasta suma de bani a fost luată de la capitolul Învățământ, ceea ce a atras intervenția liderului consilierilor locali ai USR, fostul viceprimar Florin Cocargeanu:
„Am primit un amendament din partea domnului primar prin care ne anunță că sunt disponibilizați 10 milioane de lei de la Învățământ și duși către Termocrentrale. Am înțeles și raționamentul pentru care acei bani sunt luați de acolo, doar că nu suntem de acord ca cei 10 milioane de lei să fie luați de la Învățământ. De-a lungul timpului am votat toate împrumuturile care s-au acordat către termoficare, dar nu suntm de acord să fie luați bani de la educație.“
În replică, primarul Vergil Chițac a spus:
„Știți că bugetul orașului a fost de la bun început tensionat și rămâne tensionat pentru că proiectele pe care le derulăm, de exemplu mobilitățile, au fost calculate la devizele din 2019 și ele au fost executate acum, iar pentru finalizarea acestor proiecte a trebuit să facem un efort considerabil de la bugetul local. Acum am reușit să luăm CET-ul, să devină proprietatea publică a orașului. Numai că, societatea asta nou înființată (Termocentrale, n.r.) are nevoie de un împrumut de funcționare de 100 de milioane de lei.
De ce are nevoie de împrumutul ăsta? Pentru că prin legislația națională, gazul pe care trebuie să îl cumpărăm pentru iarnă, se plătește înainte. Dacă noi nu facem efortul să cumpărăm la un preț mic, de 150 lei/KwH, atunci ne vom trezi că, pe de o parte vom plăti penalități, pentru că avem cote de gaz rezervate, și pe de altă parte, în timpul iernii, când vom avea nevoie de el, îl vom cumpăra ca furnizor de ultimă instanță, de pe conductele de echilibrare a Transgazului, la 500 lei KWh, ori asta va impacta foarte mult prețul gigacaloriei. Ăsta este motivul pentru care trebuie să luăm bani și să îi ajutăm pe cei de la Termocentrale. În plus, ei vor trebui să facă un împrumut și noi să garantăm ca municipalitate. De ce am luat de la Îvățământ? Pentru că nu sunt probleme. În momentul ăsta nu avem cereri de la Învățământ.”
Pentru că nu sunt probleme. În momentul ăsta nu avem cereri de la Învățământ.”
Ca o concluzie, Florin Cocargeanu a mai spus că „în România educată, primarul PNL Vergil Chițac ia 10 milioane de lei de la învățământ pentru un împrumut către Termocentrale și se justifică, halucinant, declarând că „nu e nevoie de bani pentru școli“.“