Connect with us

Administratie

Chițac îndeamnă la rațiune și cumpătare în problema Spitalului de Boli Infecțioase: „Nu l-am mințit pe ministrul Sănătății“

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a ieșit pentru prima dată cu un mesaj public după protestul de ieri privind redeschiderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Deși, într-o țară normală (din punct de vedere democratic) ne-am fi așteptat să vină în fața mulțimii și să explice de ce este încă închis și când are de gând să redeschidă unica unitate sanitară de tratare a bolilor infecțioase din județ, Chițac s-a mulțumit să iasă cu un mesaj pe Facebook la mai bine de 24 de ore după protest. El a îndemnat la rațiune și cumpătare în problema Spitalului de Boli Infecțioase. În continuarea mesajului, Chițac a preferat să atace mass-media și pe toți cei care îl contestă.

„Constat cu uimire că în mass media și chiar în declarațiile politice ale unor lideri locali se acreditează ideea că eu l-aș fi mințit pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la situația reală a clădirii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Mai exact, se susține că i-aș fi ascuns acestuia faptul că îmi doresc să demolez clădirea SCBI, folosindu-mă în acest scop de o expertiză care a fost făcută la comandă! Vreau să clarific toate aceste aspecte redând câteva secvențe din vizita ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la Constanța.

Domnul ministru a ajuns la SCBI pe 11 ianuarie, iar expertiza a fost recepționată de conducerea spitalului pe data de 12 ianurie. Deci, la acea oră, nu aș fi avut cum să-i ascund ministrului un document, pentru că nu-l dețineam. Dar ce mă surprinde cel mai tare este că la aceeași întâlnire la care am fost prezenți atât subsemnatul cât și ministrul Alexandru Rafila au participat inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, Harry Boiangian, și profesorul Dragoș Vintilă, autorul expertizei și, printre altele, s-a discutat și despre concluziile acestei expertize.

De față cu reprezentanții sindicatului și cu conducerea SCBI s-a arătat care este situația clădirii, iar profesorul Dragoș Vintilă și-a susținut lucrarea cu argumentele sale. Deci toată lumea aflată în Sala Studenți de la SCBI cunoștea din 11 ianuarie situația clădirii. Subsemnatul am fost singurul contrariat de concluziile expertizei, chestionându-l pe profesorul Dragoș Vintilă referitor la cum este posibil să fie diferențe atât de mari între concluziile sale și cele ale unei expertize făcute clădirii cu foarte puțin timp anterior.

În concluzie, cum l-am putut eu minți pe ministrul Rafila când am aflat despre pretinsa situație a clădirii în același timp cu domnia sa!? Cred că unii deținători de bloguri merg prea departe cu mistificarea adevărului.

Profit de ocazie pentru a adresa un  apel la rațiune și la cumpătare, atât în declarațiile politice, cât și în așa zisele dezvăluiri. Subiectul Spitalului de Boli Infecțioase nu trebuia să ajungă subiect politic! Toate aceste lupte intestine ale personalului Spitalului de Boli Infecțioase create pe fondul ieșirilor publice ale unor persoane fără niciun fel de competența profesională în reabilitări de spitale arse au fost speculate de toate partidele politice și transformate în atacuri împotriva subsemnatului, cu scopul unic de a se acumula capital politic. Asemenea atitudini nu fac bine tocmai Spitalului de Boli Infecțioase.

Vă asigur că am făcut și fac tot ce-mi stă în putință pentru a repune clădirea în funcțiune cât mai repede la standardele de calitate din 2022.“, a scris Chițac, fără să mai avanseze vreun termen pentru redeschiderea spitalului.

Amintim că Spitalul de Boli Infecțioase este închis de șase luni.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: