Connect with us

Politica

Cine sunt Așii din mâneca PSD pentru alegerile prezidențiale – surse

Publicat

la

După cifrele proaste înregistrate la alegerile europarlamentare, social democrații încearcă regruparea. Puciștii sunt readuși în prima linie și primesc încredere totală, funcții și promisiunea că la viitoarele alegeri – în partid sau cele ce urmează a fi organizate la termen, conform legislației electorale din România – vor fi eligibili. Printre ei, Marcel Ciolacu (cel care a fi și recompensat deja, fiind ales, ieri, președintele Camerei Deputaților, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare). De asemenea, Gabriela Firea a redevenit liderul PSD București, după ce și-a dat demisia, nemulțumită fiind de modul de lucru al lui Dragnea. În fine, un alt nemulțumit de modul de lucru al lui Dragnea, Paul Stănescu, a fost votat pentru funcția de președinte executiv al PSD.

Și schimbările continuă. Liderii social democrați se pregătesc de alegeri interne. Jurnaliștii de la stitipesurse.ro scriu că social democrații iau în calcul organizarea a două Congrese extraordinare.

Conform stitipesurse.ro, PSD a discutat despre un prim Congres în luna iunie pentru schimbarea Statutului: alegerea conducerii partidului să nu se mai facă prin scrutin intern la care să voteze toți membrii partidului, ci alegerea liderilor PSD să se facă într-un Congres prin voturile delegaților trimiși de județe.

NOTĂ! În acest moment, sistemul de alegere a șefului PSD este similar cu cel de la alegerea Președintelui României: fiecare membru PSD poate să voteze candidatul pe care și-l dorește la șefia partidului. Se dorește acum un sistem de vot ca la numirea Guvernului, unde cetățenii nu votează direct miniștrii pe care și-i doresc, membrii Guvernului fiind numiți prin votul din Parlament al senatorilor și deputaților trimiși de cetățeni să-i reprezinte în legislativ. Metoda alegerii președintelui PSD prin votul direct al tuturor membrilor de partid a fost introdusă în 2015, în premieră, când a fost înscăunat Liviu Dragnea în fruntea partidului.

Marian Oprișan, posibil candidatul PSD pentru Palatul Cotroceni

Un al doilea Congres PSD, conform aceleiași surse, ar urma să fie organizat în luna septembrie, pentru alegerea noii conduceri a partidului și a candidatului la prezidențiale.

Între cele două Congrese se vor organiza ședințe în filiale care să stabilească delegații pe care fiecare organizație îi va trimite la marele Congres de alegeri. Vor conta numărul de membri și rezultatele fiecărei filiale la ultimele runde de alegeri locale, parlamentare și europarlamentare.

Stabilirea delegaților PSD ar putea să deschidă fronturi în unele filiale județene și nu este exclus să apară schimbări de lideri județeni la PSD între cele două Congrese, spun surse din partid pentru stiripesurse.ro.

Ar putea candida la Congres, în tandem, Viorica Dăncilă și Paul Stănescu pentru funcțiile de președinte și președinte executiv.

Pentru alegerile prezidențiale, variante sunt Eugen Teodorovici, Lia Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Marian Oprișan, Robert Negoiță.

Comments

comments

Politica

Deputatul Crușoveanu, la 147 de ani de la înființarea PNL: Generația mea are de demonstrat că se poate ridica la așteptările românilor

Publicat

la data de

Scris de

La împlinirea a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, liderii formațiunii au venit cu mesaje prin care își exprimă unitatea pentru a se ridica la nivelul așteptările românilor.

“Creșterea și modernizarea României și implicit a fiecărei comunități locale reprezintă o misiune de îndeplinit, în care principalul beneficiar este fiecare cetățean”,  a scris deputatul Marian Crușoveanu pe pagina sa de Facebook.

Iată mesajul complet al liderului PNL Constanța:

“147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal
Din 1875, PNL se află în slujba dezvoltării României, a promovării valorilor democratice și a modernizării instituțiilor statului care să fie în serviciul românilor.
#PNL nu este doar un partid cu o istorie îndelungată și bogată. Creșterea, afirmarea și modernizarea României și implicit a fiecărei comunități locale reprezintă o misiune de îndeplinit, în care principalul beneficiar este fiecare cetățean.
Pentru PNL, #România modernă înseamnă triumful democrației liberale, creșterea investițiilor, digitalizare, dezvoltarea comunităților locale, pe scurt, o Românie euro-atlantică. Așteptările românilor sunt enorme, mai ales că traversăm un moment istoric, cu atât de multe provocări dar, totodată, cu multe posibilități de a dezvolta România.
Generația mea, care a simțit din plin tranziția României, are de demonstrat că se poate ridica la așteptările românilor. Îmi doresc să putem reuși!
La mulți ani, liberali!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Noi măsuri luate în Coaliție: amânarea ratelor, 700 de lei pentru pensionarii cu venit sub 2000 lei, creșterea salariilor bugetarilor

Publicat

la data de

Scris de

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă anunță că în coaliția de guvernare s-a hotărât amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”, una dintre mai multe măsuri care vor fi luate de Guvernul Ciucă ca parte a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro. Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data 1 iulie.

„1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, sunt măsurile anunțate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pe Facebook.

foto: gov.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

România cere Comisiei Europene 3 miliarde de euro. Anunțul premierului Ciucă

Publicat

la data de

Scris de

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezidat, luni, reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dedicată pregătirii demersurilor pentru depunerea primei cereri de plată la Comisia Europeană, până la 31 mai.

„Calendarul foarte strâns pe care l-am urmărit pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR şi dialogul permanent între instituţiile statului român şi între Guvern şi Comisia Europeană fac posibilă transmiterea primei cereri de plată prin care România va beneficia de aproximativ trei miliarde euro sub formă de grant şi împrumut. Aceste resurse importante vor finanţa proiecte din toate componentele PNRR şi vor avea impact în mai multe domenii strategice pentru România. Este un efort instituţional care trebuie continuat pentru a obţine rezultate concrete, cu beneficii pentru cetăţeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În prima cerere de plată sunt incluse, conform calendarului de implementare al PNRR, cele 21 de jaloane şi ţinte îndeplinite de România în trimestrul patru al anului 2021. Cererea de plată include atât sprijin nerambursabil în valoare de 2.037.146.414 euro, cât şi sprijin sub formă de împrumut în valoare de 907.669.494 euro.

În cadrul reuniunii a fost analizat stadiul îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor aferente trimestrului al II-lea 2022 şi implementarea celor din trimestrul I ale aceluiaşi an. Totodată, s-a discutat despre calendarul de lansare a apelurilor de proiecte şi au fost prezentate concluziile rapoartelor privind auditul de sistem şi de operaţiuni.

Potrivit sursei citate, în cadrul PNRR, au fost prevăzute şi aprobate investiţii care includ 70 apeluri de proiecte competitive, cu o valoare totală de 13,909 miliarde euro (aproape jumătate din valoarea totală a PNRR), iar 60 dintre apelurile de proiecte au termen asumat de lansare anul acesta. Aceste proiecte sunt din următoarele domenii sănătate, solidaritate socială şi egalitate de şanse, mediu, investiţii, infrastructură şi lucrări publice, cercetare-inovare-digitalizare, energie, educaţie şi cultură.

Şeful Executivului a apreciat eforturile instituţiilor implicate în gestionarea PNRR şi a cerut menţinerea unui ritm susţinut pentru implementarea eficientă şi de calitate a proiectelor de investiţii şi a reformelor.

„Instituţiile statutului s-au mobilizat şi au colaborat pentru a asigura respectarea angajamentelor şi calendarului asumat de România în cadrul PNRR. Este un efort care trebuie continuat şi extins pentru a valorifica cele 30 de miliarde de euro de care România va beneficia prin PNRR în proiecte de modernizare şi dezvoltare a ţării”, a mai spus Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: