Connect with us

Politica

Cine sunt Așii din mâneca PSD pentru alegerile prezidențiale – surse

Publicat

la

După cifrele proaste înregistrate la alegerile europarlamentare, social democrații încearcă regruparea. Puciștii sunt readuși în prima linie și primesc încredere totală, funcții și promisiunea că la viitoarele alegeri – în partid sau cele ce urmează a fi organizate la termen, conform legislației electorale din România – vor fi eligibili. Printre ei, Marcel Ciolacu (cel care a fi și recompensat deja, fiind ales, ieri, președintele Camerei Deputaților, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare). De asemenea, Gabriela Firea a redevenit liderul PSD București, după ce și-a dat demisia, nemulțumită fiind de modul de lucru al lui Dragnea. În fine, un alt nemulțumit de modul de lucru al lui Dragnea, Paul Stănescu, a fost votat pentru funcția de președinte executiv al PSD.

Și schimbările continuă. Liderii social democrați se pregătesc de alegeri interne. Jurnaliștii de la stitipesurse.ro scriu că social democrații iau în calcul organizarea a două Congrese extraordinare.

Conform stitipesurse.ro, PSD a discutat despre un prim Congres în luna iunie pentru schimbarea Statutului: alegerea conducerii partidului să nu se mai facă prin scrutin intern la care să voteze toți membrii partidului, ci alegerea liderilor PSD să se facă într-un Congres prin voturile delegaților trimiși de județe.

NOTĂ! În acest moment, sistemul de alegere a șefului PSD este similar cu cel de la alegerea Președintelui României: fiecare membru PSD poate să voteze candidatul pe care și-l dorește la șefia partidului. Se dorește acum un sistem de vot ca la numirea Guvernului, unde cetățenii nu votează direct miniștrii pe care și-i doresc, membrii Guvernului fiind numiți prin votul din Parlament al senatorilor și deputaților trimiși de cetățeni să-i reprezinte în legislativ. Metoda alegerii președintelui PSD prin votul direct al tuturor membrilor de partid a fost introdusă în 2015, în premieră, când a fost înscăunat Liviu Dragnea în fruntea partidului.

Marian Oprișan, posibil candidatul PSD pentru Palatul Cotroceni

Un al doilea Congres PSD, conform aceleiași surse, ar urma să fie organizat în luna septembrie, pentru alegerea noii conduceri a partidului și a candidatului la prezidențiale.

Între cele două Congrese se vor organiza ședințe în filiale care să stabilească delegații pe care fiecare organizație îi va trimite la marele Congres de alegeri. Vor conta numărul de membri și rezultatele fiecărei filiale la ultimele runde de alegeri locale, parlamentare și europarlamentare.

Stabilirea delegaților PSD ar putea să deschidă fronturi în unele filiale județene și nu este exclus să apară schimbări de lideri județeni la PSD între cele două Congrese, spun surse din partid pentru stiripesurse.ro.

Ar putea candida la Congres, în tandem, Viorica Dăncilă și Paul Stănescu pentru funcțiile de președinte și președinte executiv.

Pentru alegerile prezidențiale, variante sunt Eugen Teodorovici, Lia Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Marian Oprișan, Robert Negoiță.

Comments

comments

Politica

Propunere PSD. Toți românii ar putea să depună declarație de avere

Publicat

la data de

Scris de

PSD propune ca toți românii să depună declarație de avere, nu doar persoanele din sectorul bugetar. Măsura a fost propusă inițial în negocierile cu PNL pentru formarea Guvernului. Ideea a fost agreată, de principiu, de PNL, dar ambele partide s-au blocat la modul în care s-ar putea implementa. Măsura ar urma să fie aplicată cel mai probabil din 2023, în cazul în care PSD și PNL cad la înțelegere.

“Anul viitor, exclus. Trebuie să înțeleagă toată lumea: noi vom discuta o altă abordare fiscală din perspectiva aceasta în momentul în care avem digitalizare totală pe economie, nu numai pe instituții”, a declarat ministrul Adrian Câciu, în exclusivitate la Antena 3.

Propunerea este privită cu scepticism de specialiștii din finanțe, pentru că procedura de completare a declarațiilor de avere greoaie și ar duce la blocarea sistemului din finanțe.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu susține coborârea vârstei de VOTARE la 16 ani: „Eu cred că este un lucru bun“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat luni că și-ar dori ca vârsta cetățenilor cu drept de vot din România să fie coborâtă la 16 ani și că o modificare a Constituției.

„Vedem, de exemplu, în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani. Din punctul meu de vedere, da, eu cred că este un lucru bun”, a declarat Florin Cîţu. Președintele PNL precizat că sunt multe aspecte în actuala Constituție care ar trebui revizuite, în special în ceea ce privește raportul dintre principalii factori de decizie din țară: Președinte, Parlament și Guvern.

„Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem noi care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în Partidul Național Liberal întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţia dintre Preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – Preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate. Dar până nu avem în PNL o discuţie clară, despre ce ne dorim de la această modificare a Constituției, nu aş vrea să intru în detalii, dar sunt multe lucruri”, a mai spus Florin Cîțu.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale aleșilor locali? Senatorul Negoi: „Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă și Ministerul de Interne, Lucian Bode, își doresc indexarea pensiilor speciale și de serviciu odată cu restul pensiilor. În afara celor care au beneficiat până acum, mii de aleși locali din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. Surse liberale au declarat pentru presa centrală că liderii PNL iau în calcul să amâne intrarea în vigoare a Legii pensiilor speciale pentru primari. Conform surselor citate, amânarea s-ar putea aplica pentru o perioadă de 6 luni sau chiar 1 an de zile. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat într-o emisiune la Antena 3 de Constanța că formațiunea sa și-a dorit foarte mult eliminarea acestor pensii speciale, inclusiv ale primarilor și președinților de consilii județene.

„Ne zgârie pe timpan acest termen de pensie specială pentru primari. Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii județene. Eu merg benevol în aceste funcții. Sunt câțiva aleși care au performanțe, dar asta nu înseamnă că trebuie să le acorzi pensie specială. De ce nu le acordăm medicilor? De ce nu le acordăm profesorilor?“, a spus Negoi.

El a afirmat că are mari îndoieli că actuala alianță, PNL – PSD, își dorește cu adevărat eliminarea acestor pensii speciale pentru primari.

Astăzi, președintele USR, Dacian Cioloș, acuză Partidul Național Liberal că nu se gândește la pensiile oamenilor de rând. Liderul USR susține că propunerile celor de la PNL sunt „populiste”.

„USR e singurul din România care a împins spre elimiarea pensiilor speciale. A fost o condiție de intrare la guvernare, când am intrat cu PNL. Iată că PNL intră la guvernare cu PSD și în loc să facă ce a promis face noi pensii speciale, fără să crească pensiile mici. Noi avem nevoie de un sistem de pensii. Vedem o nouă categorie de pensii speciale și propuneri de creșteri procentuale populiste, fără să fie luate în considerare pensiile mici”, a spus Dacian Cioloș.

Unul dintre cei care beneficiază de pensie specială este actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, care are o specială de serviciu 8.000 lei pe lună.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: