Conecteaza-te cu noi

Politica

Ciolacu a anunțat sprijin pentru fermieri: „Trebuie să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine privind importul de cereale din Ucraina“

Published

on

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, astăzi, un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal care au fost afectați de războiul din Ucraina.

„Astăzi, adoptăm mai multe decizii în sprijinul fermierilor români și, în primul rând, acordăm un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-și valorifica producția din 2022, din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. Din informațiile mele, 30 milioane euro sunt de la Uniunea Europeană și 30 milioane de euro de la bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor.“, a spus Ciolacu.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, “oricare va fi” aceasta, privind importul de cereale din Ucraina.

„Profit de ocazie să îi cer domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine – oricare va fi – privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni, care sper să fie solidari cu acest demers.“, a subliniat Ciolacu.

Advertisement

În plus, șeful Guvernului a anunțat și o suplimentare financiară de 65 de milioane de lei pentru Programul Tomata.

„Decidem azi continuarea și îmbunătățirea Programului Tomata. Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, existând un record de beneficiari înscriși în acest an, de peste 22.000. De la debut, avem în program peste 100.000 de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei. Iar producția internă a crescut cu 20%.

În plus, aprobăm norme de aplicare a Programului INVESTALIM. Creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm, ca și până acum, materie primă, și să importăm alimente procesate în afara țării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023 – 2026, mai exact 150 de milioane de euro anual.“, a mai spus premierul.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions