Connect with us

Politica

Ciolacu (PSD): „Am propus un guvern de uniune națională condus de Alexandru Rafila“

Publicat

la

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, astăzi, după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Iohannis, că i-a propus șefului statului un guvern de uniune națională care să fie condus de Alexandru Rafila și din care să facă parte inclusiv PNL. Liderul PSD a spus că este exclus ca social democrații să voteze un guvern PNL.

„Președintele României ne-a felicitat că am câștigat aceste alegeri și a spus că persoana domnului Rafila este o persoană onorabilă pentru funcția de premier. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție de la Vila Lac nu au ce căuta într-o democrație reală și am insistat că așteptăm finalizarea lor pentru a aunge la o concluzie. A spus că România trece printr-o criză sanitară și nu ne permitem altă criză în Parlament, credem un guvern de uniune națională este singura soluție pentru România. Singurele negocieri în spiritul Constituției sunt cele de la Cotroceni. Am făcut propunerea unui guvern de uniune națională cu toate partidele din Parlament, inclusiv PNL. Noi am exclus orice posibilitate a unui guvern cu PNL, cu excepția unui guvern de uniune națională. Într-un guvern de uniune națională, PSD ar face propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila. Am avut mai multe discuții cu lideri de partid, nu am avut punctuale“, a declarat Ciolacu, citat de stiripesurse.ro.

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Politica

Senatorul USR Remus Negoi a prezentat raportul activității parlamentare pentru ultimele șase luni

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a prezentat raportul activității parlamentare pentru ultimele șase luni. În afara activității din comisiile parlamentare din care face parte, luări de cuvânt, interpelări sau declarații politice, Remus Negoi este inițiatorul mai multor inițiative legislative.

„Activitatea mea parlamentară din ultimele 6 luni a însemnat participarea la şedinţele de plen și la cele ale comisiilor permanente din care fac parte, luări de cuvânt, interpelări sau declarații politice. De asemenea, sunt cosemnatarul sau iniţiatorul mai multor proiecte de lege pe care le susțin alături de colegii mei din USR PLUS. Printre acestea se numără:

Inițiativă legislativă proprie pentru a marca cu semnul C programele audiovizuale din perioada comunistă care au fost supuse cenzurii;

Propunere legislativă depusă în nume propriu pentru modificarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice;

Legea  pentru acordarea alocației de stat și pentru elevii majori din învățământul special;

Legea 360/2021 pentru declararea datei de 24 iunie „Ziua națională a iei”;

Proiectul de lege prin care terenurile de sport din incinta unităților de învățământ trebuie să fie deschise pentru copii şi în afara orelor de program școlar;

Legea prin care activitățile economice desfășurate de către persoanele fizice autorizate sunt recunoscute ca vechime în muncă sau în specialitate;

Legea consumatorului vulnerabil;

Proiectul de lege pentru transparentizarea administrației locale;

Legea care permite intrarea gratuită a studenților în toate bibliotecile universitare;“, spune Negoi.

El afirmă că este pasionat de cultură şi, ca membru în Comisia pentru cultură şi în Comisia reunită pentru relaţia cu UNESCO, caută permanent soluții pentru conservarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului nostru național.

„Din acest motiv, am mers la mai multe monumentele istorice pentru a vedea la fața locului starea în care se află. În ultimele 6 luni am fost la Cetatea Sarmisegetusa, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, Cetatea bizantină Vicina sau Cetatea Arrubium.

Îi reprezint în Parlament pe constănțeni și, de aceea, încerc să fiu permanent la curent şi cu problemele din teritoriu, mă implic în rezolvarea lor şi, în calitate de senator, le aduc în atenția celor abilitați să găsească soluții. Printre problemele semnalate de constănțeni se numără:

Depozitarea unor cantități însemnate de moloz în zona „La Derea” din Cumpăna, situație pe care am adus-o la cunoștința Gărzii de Mediu Constanța;

Haosul urbanistic din cartierul Tomis Plus – am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii;

Blocarea cursurilor de apă Valea Agigea şi Valea Lazu cu deşeuri provenite din construcţii aruncate de localnici şi de agenţii economici – am înaintat o solicitare către ABADL pentru igienizarea zonei şi decolmatarea cursurilor de apă.

Vocea tinerilor este importantă pentru mine, de aceea am continuat să desfășor, în cadrul cabinetului parlamentar, stagii de practică pentru studenți, cu scopul de a se familiariza cu activitatea unui senator atât în Parlament, cât și pe plan local.“, a mai spus Negoi.

Bilanţul activităţii mele parlamentare în perioada iulie-decembrie 2021 poate fi citit aici:

Raport De Activitate Iulie Decembrie 2021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul va da ordonanță de urgență pentru pachetul de măsuri privind reducerea prețurilor la energie și la gaze

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei. Dialogul face parte din seria consultărilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de măsuri pe care Executivul îl pregătește pentru protejarea cetățenilor, sprijinirea mediului de afaceri și menținerea locurilor de muncă, în contextul crizei energetice.

Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului.

“Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici. Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

Sursa foto: gov.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Alexandru Rafila: “Sistemul de sănătate românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize ca pandemia COVID-19”

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că sistemul sanitar românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19, menţionând că stabilitatea organismelor de conducere în domeniu ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

“Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om – sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID-19”, a declarat Rafila, la conferinţa “Rezilienţa sistemelor de sănătate ale UE pentru a promova cooperarea la scară europeană”, organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Rafila a participat la eveniment alături de alţi miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val, se precizează în comunicat.

“Stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID-19”, a adăugat ministrul.

El a menţionat că principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost “pe deplin implicată” pentru a face faţă pandemiei.

“Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că este nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate.

“Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a adăugat Rafila.

În opinia sa, colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor – ECDC şi Biroului Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor.

“Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”, a arătat ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului citat. (sursa: agerpres.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: