Connect with us

Politica

Cîțu, despre facturile la energie: „Cu o așa măsură, nu vom avea bani la buget să dăm tuturor, în fiecare lună“

Published

on

Fostul premier Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, astăzi, într-un interviu pentru dcnews că nu e de acord ca toți românii să primească subvenții la energie. El spune că „nu vom avea bani la buget să dăm tuturor, în fiecare lună, bani să-şi plătească facturile, şi persoane fizice, şi companii.“

„Soluţiile pe care le facem acum – şi asta vreau să fie foarte clar – de a compensa o parte din facturi, de a reduce costurile pe termen scurt, nu sunt soluţii care vor rezolva problema pe termen lung. Reprezintă soluţii pe termen scurt, dar nu este o soluţie care va rezolva problema. Pentru că eu vă spun că dacă noi ştim că aceste preţuri cresc doar până în martie, OK, este o soluţie, dar mie mi se pare, dacă mă uit la ce se întâmplă la nivel global dar şi în România, că dinamica preţurilor nu va scădea aşa de rapid după martie. Şi oricât am vrea noi, nu vom avea bani la buget să dăm tuturor, în fiecare lună, bani să-şi plătească facturile, şi persoane fizice, şi companii.

Mai este ceva: o măsură cu bani de la buget trebuie să se ducă spre toată lumea. În ceea ce priveşte consumatorii, vreau să mă duc mai întâi la consumatorul vulnerabil şi apoi şi la clasa medie, dar la companii nu pot să folosesc o măsură în care să dau bani de la buget pentru un anumit sector şi să las celelalte sectoare să se descurce. Dacă iau o măsură, ea trebuie să fie unitară, altfel nu este o măsură unitară.

Unele măsuri care sunt acum trebuie să înţelegem că nu vor rezolva problema pe termen lung, şi atunci care sunt soluţiile pentru termen lung? Bineînţeles că sunt extinderea capacităţii de producţie – aici e vital ca legea offshore să fie trecută prin Parlament în prima sesiune; dacă sunt câteva proiecte de a putea creşte capacitatea de producţie foarte rapid şi, bineînţeles, de a creşte interconectivitatea, ca România să poată importa, dacă e nevoie, energie mai ieftină din altă parte mai rapid”, a declarat, într-un interviu acordat DC News, Florin Cîţu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta