Connect with us

Administratie

CJ Constanța a pierdut procesul cu Asociația Elevilor: „Solicităm public președintelui Mihai Lupu să nu mai încalce Legea educației“

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța anunță că a obținut o victorie la Curtea de Apel Constanța în procesul cu cei de la Consiliul Județean Constanța. De aceea, elevii îi solicită public președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să se desisteze din a mai încălca Legea educației nationale (art. 84 alin. 1) care stabilește că elevii au dreptul la transport județean gratuit.

„Astăzi, Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză Asociației Elevilor din Constanța în procesul cu Consiliul Județean Constanța cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru elevi. Astfel recursul AEC, inițial respins de către Curtea de Apel Constanța, va fi rejudecat, ca urmare a admiterii contestației în anulare, o cale extraordinară de atac.

Solicităm public președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să se desisteze din a mai încălca Legea educației nationale (art. 84 alin. 1) care stabilește că elevii au dreptul la transport județean gratuit. Formulăm public o invitație de a ne așeza la masă, săptămână viitoare, pentru ca în cel mai scurt timp elevii să aibă transport gratuit, promisiune pe care a făcut-o în trecut și pe care nu a respectat-o. Considerăm că toate resursele AEC și CJC trebuie să fie concentrate spre rezolvarea problemei, nu spre generarea de cheltuieli de judecată inutile care vor fi, în cele din urmă, plătite din bugetul județean.

Mulțumim domnului avocat Alexandru Bajdechi  pentru tot sprijinul în acest dosar complicat și pentru diligența manifestată spre atingerea acestui rezultat.

Tip solutie: Admite contestaţia in anulare

Solutia pe scurt: Dec.38/CA – Admite contestaţia în anulare. Anulează în parte decizia civilă nr.855/CA/28.06.2022 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr.8374/118/2021, în ceea ce priveşte soluţia pronunţată asupra recursului. Menţine decizia în ceea ce priveşte soluţia pronunţată asupra cererii de sesizare a ÎCCJ. Fixează T: 16.03.2023, ora 11:00, pentru judecarea recursului, cu citare părţi. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19.01.2023. (RP-MDC)

Document: Hotarâre  38/2023  19.01.2023

Informații de context

Potrivit Legii nr. 226/2020, începând cu noiembrie 2020 elevii au dreptul la gratuitate la serviciile publice de transport. În ianuarie 2021, CJ Constanța a condiționat prin hotărâre această gratuitate de avansarea sumelor de la bugetul de stat. AEC a acționat în instanță și a obținut suspendarea executorie și ulterior definitivă a acestei condiționalități. Ulterior, Tribunalul Constanța a decis în sens contrar, iar AEC a formulat recurs și cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea de Apel Constanța a respins atât recursul cât și cererea de sesizare a ÎCCJ. AEC a formulat contestație în anulare împotriva acestei decizii definitive, care a fost admisă, astfel că recursul se va rejudeca.“, spun cei de la Asociația Elevilor din Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta