Connect with us

Administratie

CJ Constanța bagă 18.000 de lei într-o expertiză ca să pună în legalitate drapelul de la Pavilionul Expozițional

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Cel mai mare drapel din Dobrogea – așa este cunoscut steagul României care a costat… 80.000 de euro – a fost înălțat pe 1 decembrie 2018, în fața Pavilionul Expozițional de la intrarea în stațiunea Mamaia. Scandalul din jurul “proiectului” administrației județene din Constanța a fost pe măsura înâlțimii și a banilor scoși din bugetul Consiliului Județean. Era în an centenar, iar Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a motivat investiția astfel:

„Vorbim despre un monument care poate deveni în timp un punct de reper şi atracţie. În soclul acestuia vom îngropa, pe 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului, un pergament, cu semnăturile primarilor, parlamentarilor şi consilierilor din Constanţa şi Tulcea. Va fi un «Act de promisiune civică» între judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea. Crearea brandului Dobrogea“, a spus Ţuţuianu la momentul înălțării steagului.

Ca date tehnice, are 36 m înălțime iar drapelul are 150 mp. La baza lui a fost “îngropată” declarația de făgăduință semnată de CJC Constanța și CJC Tulcea, de Ziua Dobrogei.

Amintim că, licitaţia pentru amenajarea catargului pe care va fi arborat cel mai mare drapel din România a avut loc în luna octombrie 2018 şi a fost adjudecat de Nova Project & Konstruct Group SRL, înfiinţată în 2011, cu sediul social în comuna Cumpăna.

Tot ca notă informativă, amintim și că valoarea contractului este de 366.222 de lei cu TVA. Asociaţii firmei sunt Alexandru Eduard Ioniţă, Lenuţa Lepădatu şi Valentina Dinu, iar administrator este Alexandru Eduard Ioniţă. Anul trecut, firma a avut un profit de 93.000 de lei şi o cifră de afaceri de 272.000 de lei.

În vară, a dispărut steagul! Constănțenii s-au sesizat și au făcut anunțuri pe rețelele de socializare referitoare la faptul că steagul a dispărut. Se întâmpla în vara acestui an, mai exact prin luna iulie. Toate acestea pentru că, în caietul de sarcini scria clar că se va monta și un steag:

“Montarea se va face pe o fundație din beton armat, ce va fi prevăzută cu elemente de ancorare a stâlpului. Va fi prevăzut, în vârf, cu lumini de semnalizare și avertizare aeronautică și va avea troliu electric pentru ridicarea și coborârea drapelului. Trebuie să reziste la vânt care bate cu 120-130 km/oră și să susțină un drapel cu lungimea de 12 metri și lățimea de 10 metri. Constructorul stâlpului va veni și cu realizarea drapelului. CJC spune că acesta trebuie confecționat cu materiale din care se fabrică parașutele. Termenul de execuție a lucrărilor trebuie să fie de cel mult 30 de zile de la momentul ordinului de începere, iar garanția va fi de 24 de luni.”

Proiectul a fost inițiat și promovat de Claudiu Iorga Palaz, vicepreședintele CJ Constanța și a adus nemulțumirea liderilor PNL Constanța.

“Stâlpul nostru a costat 80.000 de euro, adică doar 366.222 de lei. Un chilipir practic, dacă v-ați lua după afirmațiile conducerii PSD-PMP a Consiliului Județean Constanța. Tot ei ne spun că nu e de fapt un stâlp, ci un monument… (…) Acuma..unde e steagul?! L-au furat multinaționalele, l-a șutit #Soroș, ni l-au luat americanii sau statul paralel?! Ca alte multe “investiții” făcute de conducerea PSD-PMP-ALDE, acesta s-a pierdut în neant, la nici măcar o lună de la inaugurarea lui….(…) Ce declara însă jucătorul de bambilici politic Palaz, vicepreședintele CJC, când eu și colegii mei liberali ne-am opus acestei cheltuieli: “îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară”. El atâta poate, săracul de el. Și acum că a marcat Centenarul, profesionist din cale afară, probabil și-a luat steagul să și-l pună pe perete în sufragerie, că și așa are ditamai palatul pe malul mării, din biata remunerație de angajat la stat. (…) Probabil acesta va reapărea peste câteva zile, cu o explicație penibilă despre “protejarea” acestuia în fața vremii capricioase, că a fost o problemă “da’ nu de la noi” și tot așa. Ce mai contează că profesionistul Palaz, erijat în apărătorul PSD-ului, ne explica despre calitățile extraordinare ale materialului și cum va rezista intemperiilor și bla bla. Cine știe, probabil a fost nevoie de steag la o întrunire de partid undeva și aveau nevoie de un fundal patriotic, că tot sunt ei cei mai mândri dintre români….”, a spus consilierul județean Bogdan Bola, PNL, potrivit TomisNews.ro.

În ceea ce prive;te costurile, Claudiu Palaz, a explicat că proiectul are o valoare ridicată din cauza “terenului foarte prost, a forajelor care se vor face, a folosirii unui anumit tip de beton ca să reușim să finalizăm lucrarea până la 1 decembrie“.

Se impune intrarea în… legalitate

Pe pagina de internet a Consiliului Județean Constanța a fost postat un anunț pentru achiziția de “Servicii de expertiză tehnică în vederea punerii în legalitate a catargului portdrapel la Pavilionul Expozițional Constanța”.

Mai exact, se dorește “realizarea documentației de punere în legalitate a catargului portdrapel de la Pavilionul Expozițional Constanța, Bulevardul Mamaia nr. 331A, Municipiul Constanţa, Judeţul Constanţa”.

Conform anunțului, expertiza tehnică va conține următoarele documente:
– Sinteza raportului de expertiză conform O.U.G. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea
riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– Date privitoare la sistemul structural și la ansamblul elementelor nestructurale. Se vor face
aprecieri calitative privind abilitatea sistemului structural de a rezista la acțiuni seismice;
– Rezultatul investigațiilor de diferite tipuri pentru determinarea rezistenței materialelor prin
măsurători nedistructive;
– Propuneri de soluții de eventuale intervenții. Fundamentarea acestor propuneri prin calcul
structural detaliat, dacă este cazul.
– Recomandări și măsuri ce trebuie luate la faza de exploatare a construcției.
– Valorile gradului de asigurare și încadrarea construcției în clasa de risc seismic;
– Recomandări privind calitatea lucrărilor;
– Fotografii
– Orice alte elemente considerate relevante
– Bibliografia materialului documentar utilizat și recomandat.
– La solicitarea expertului sepot pune la dispoziție fotografii cu lucrarile ascunse din timpul
execuției.

Tip achiziţie: Achiziţie directă de servicii, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța.

Valoarea estimată a achiziței a fost stabilită la 18.000 lei fără TVA.

Pot participa toţi operatorii economici interesaţi, indiferent dacă aceştia deţin sau nu cont în SICAP. Operatorii economici interesaţi pot posta oferta de preţ totală în sistemul electronic SICAP, secţiunea catalogul produse/servicii/lucrări.

Criteriul de atribuire: „prețul cel mai scăzut”, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor minime solicitate prin specificațiile tehnice, considerate obligatorii.

Pentru detalii ce țin de achiziție, vă punem la dispoziție și documentul postat pe site/ul Consiliului Județean Constanța:

01 Invitatie

 

Termenul limită de depunere a ofertelor: 17.10.2019, ora 12:00.

Lucrări supraevaluate?!

Contactat telefonic, inițiatorul proiectului, vicele CJ Constanța, Claudiu Iorga Palaz, a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu am contestat de acum lucrările în raport cu prețul, ci de atunci. Am cerut expertiză pentru a evalua exact valoare alucrărilor efectuate acolo, la Pavilionul Expozițional. Concret, am contestat valoarea catargului, a întregii lucrări. Demersul e făcut de atunci și m-am adresat tuturor autorităților implicate în proiect. Intenția este de a lămuri valoarea REALĂ a lucrărilor făcute de constructor.”

Istoria Pavilionului Expozițional și ea plină de semne de întrebare

Pavilionul Expozițional este o construcție imensă, amplasată ‒ cum spuneam ‒ la intrare în stațiunea Mamaia. Are o istorie tumultuoasă, au scris jurnaliștii de la România Liberă. Potrivit sursei citată, lucrările au început cu finanțare de la Uniunea Europeană, în 2004, și ar fi trebuit să coste 4 milioane de euro. După ce CJC a fost preluat de Nicușor Constantinescu, acesta a cerut o expertiză și a spus că lucrările sunt deficitare din punct de vedere al calității. Finanțarea europeană a fost stopată, iar în 2005 Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu i-au trântit, la propriu, ușa în față comisarului european Jonathan Scheele, care venise să vadă stadiul lucrărilor. Acestea au continuat cu bani de la CJC, ajungând să coste, în final, circa 10 milioane de euro. Noua conducere a CJC, instalată după 2016, a observat că imobilul nu are nici cadastru, nici asigurare de la pompieri, deși aici au avut loc expoziții, meciuri de box, sărbători are recoltei și chiar nunți. Printre cei care au făcut aici petrecerea de nuntă se numără deputatul PSD Radu Babuș, care a fost membru în Comisia de Control al SRI, dar și Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării. Aici funcționează, de anul trecut, și serviciile de permise și înmatriculări auto.

Comments

comments

Administratie

(Video) Moş Crăciun îşi mută căsuţa din Laponia în oraşul Ovidiu. Vezi ce mesaj a adresat copiilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

De o săptămână, în oraşul Ovidiu au început lucrările pentru amenajarea Târgului de Crăciun. Este agitaţie mare, dat fiind faptul că în acest an, pentru prima oară, Moş Crăciun va pleca din Laponia şi va ajunge la Ovidiu în seara zilei de 5 decembrie, în ajun de Moş Nicolae, când va fi deschis în mod oficial Târgul.

Iată ce mesaj a transmis Moş Crăciun copiilor in Ovidiu şi din întreaga ţară:

“Ho,ho,ho!… Din îndepărtata Laponie, din orașul în care trăiesc, transmit un mesaj pentru voi, copiii din Ovidiu, dar şi din întreaga ţară !

La invitația domnului primar îmi voi muta căsuța la… Ovidiu, oraş  pe care abia aștept să îl vizitez!

Împreună cu elfii mei  v-am urmărit tot anul, iar faptul că aţi fost cuminţi şi ascultători m-a adus la voi.

Se apropie sărbatorile, iar sania mea este pregatită de drum, renii sunt nerăbdători şi spiriduşii aproape au terminat de împachetat daruri pentru toţi copiii.

Vă invit să trăim împreună magia sărbătorilor !

Atenție!!! Voi ajunge la Ovidiu pe 5 decembrie, în Ajun de Moş Nicolae, iar la ora 17.00, în parcul Poet Ovidiu, lângă Primărie,  vom deschide oficial Târgul de Crăciun!

Ho ho ho, ce aud eu ? Voci cristaline, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului. Oare ei mă vor întâmpina ?

Şi lumini, câte lumini….le vom aprinde împreună!

Un brad mare, împodobit pentru noi !!

Vă aștept pe toți în casa mea, unde împreună cu spiridușii vom deschide cadourile. În atelierul de creație, ajutați de prieteni de nădejde, vom desena, ne vom juca și vom cânta colinde!

Să îmi aduceţi scrisorile voastre,  iar drept amintire a călătoriei mele la voi, vom face împreună o poză în fața șemineului! O veţi primi imediat, cadou din partea mea !

Va fi distracție mare în carusel, trenulet și alte jocuri puse la dispoziție gratuit de Primăria Ovidiu!!!

Nu, nu i-am uitat nici pe părinți și pe bunici!

Vor fi oaspeții târgului pregatit special pentru ei…cu vin fiert, ceai, dulciuri, vată de zahăr, mere glazurate, produse hand-made, toate specifice sezonului și sărbătorilor de iarnă.

Vă aștept sa veniti cu mic, cu mare, în casa mea din Ovidiu, zilnic intre orele 16-21!

HO HO HO …Ne vedem la Ovidiu!

Am plecat, vin spre voi …!!!!!!”

Urmăriţi-l pe Moş Crăciunîn acest video:

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Festivalul Iernii revine în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine și în acest an locul de întâlnire al tuturor copiilor. Festivalul Iernii 2019 își va deschide porțile pe 6 decembrie. Timp de mai bine de o lună, până de 12 ianuarie 2020, prichindeii se vor putea întâlni cu personajele lor preferate și vor asculta povești la Căsuța cu basme românești, vor învăța să confecționeze coșulete, globuri sau păpuși la Atelierul de artă și meșteșug, vor trăi clipe magice la Atelierul de Magie, iar la Căsuța lui Moș Crăciun se vor juca, vor învăța colinde și, bineînțeles, îl vor întâlni pe Moș Crăciun care va veni la Constanța special pentru ei pe data de 8 decembrie. Căsuța cu basme românești este o noutate a Festivalului Iernii. Pentru prima dată, lumea fantastică a basmelor nemuritoare românești va prinde viață în Țara Piticilor. Gazdele acestui eveniment sunt Ileana Cosânzeana și Făt Frumos care i-au invitat pe Harap Alb, Gerilă sau pe Prâslea cel Voinic, dar și personaje din literatura universală – Elsa, Olaf, Albă ca Zăpada sau Harry Potter. Iar surprizele nu se opresc aici. Copiii, părinții și bunicii se vor bucura de piese de teatru, spectacole și concerte de colinde. Decorurile spectaculoase, miile de beculețe și zecile de personaje de poveste pe care le vom întâlni la tot pasul îi vor încânta, cu siguranță, pe cei prezenți.

„Evenimentul va debuta, așa cum ne-am obișnuit, cu un fascinant foc de artificii și tot atunci se vor aprinde și beculețele în bradul de Crăciun care va domina Țara Piticilor.  Manifestările nu se opresc nici chiar în ziua de Crăciun. În data de 25 decembrie vor avea loc spectacole, concerte de colinde sau întâlniri cu personajele de poveste. Pentru ca spiridușii moșului să poată amenaja în condiții de siguranță spațiul în care se va desfășura Festivalul Iernii 2019, Țara Piticilor se va închide pentru public începând cu data de 21.11.2019“, spun organizatorii.

Festivalul Iernii 2019 este un proiect de interes general finanţat de Primăria Municipiului Constanţa și realizat de Asociaţia Culturală pentru Tineret şi Copii Art Theatre. Valoarea contractului este de 700.000 lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chiriță dezminte că va candida pentru o funcție guvernamentală: „Proiectul meu politic e legat de Hârșova“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Odată cu preluarea guvernării de către PNL, automat, liberalii vor trece la schimbarea tuturor prefecților susținuți de social-democrați. La Constanța, printre cei despre care s-a spus că ar urma să îi ia locul actualului prefect Dumitru Jeacă se numără și fostul primar al orașului Hârșova, liberalul Ionel Chiriță. Zvonurile lansate de piață au fost dezmințite categoric de Ionel Chiriță. Acesta a declarat pentru Ordinea.ro că dezminte categoric faptul că va candida pentru o funcție guvernamentală în acest moment.

„Dezmint zvonul că aș avea intenția să plec la Constanța sau București pentru vreun post în actuala guvernare. Proiectul meu politic se leagă de Hârșova. Oraşul are nrvoie de un primar care să înțeleagă, să respecte și să ajute cetățeanul. Hârșova are nevoie de un primar liberal și, de aceea, mi-am asumat, după o discuție membrii PNL, o candidatură la funcția de primar la alegerile locale de anul viitor. Proiectul meu politic este să arăt, din poziția de primar, că Hârșova poate mai mult, cu un președinte liberal, cu un prim-ministru liberal, cu un primar liberal! În Hârșova sunt mulți oameni care au nevoie de ajutorul autorităților, fie că sunt întreprinzători sau persoane aflate în nevoi, fie că sunt elevi, adulți, oameni maturi sau pensionari. Pentru a beneficia de acest ajutor este nevoie de edili capabili, buni gospodari, cinstiți, modești, entuziaști, cu inimă bună și devotați care să arate că orașul nostru poate mai mult. Voi candida în alegerile locale de anul viitor pentru a pune capăt incompetenței, greșelilor, abuzurilor şi, mai ales, infracțiunilor săvârșite de administrația locală sub coordonarea lui Tudorel Nădrag și Viorel Ionescu, liderii „Combinației toxice locale PSD-ALDE”, față de care mă delimitez total“, a spus Chiriță.

Liberalul, președintele executiv al Asociației Orașelor din România, referitor la zvonul că primarul în funcție ar putea candida din partea PNL, a afirmat că Birou Politic al PNL Hârșova a hotărât să nu susțină niciodată o candidatura a lui Ionescu Viorel.

„Decizia este argumentată prin următoarele: PNL Hârșova nu poate susține un traseist politic pentru funcția de primar, pentru a nu compromite principiile afirmate până acum; PNL Hârșova are în rândul membrilor și a simpatizanților săi potențiali candidați mult mai competenți și mai onești decât actualul primar; Niciunul din membrii actualei Echipe Liberale nu și-ar compromite imaginea personală, susținând candidatura actualului primar“, a afirmat Ionel Chiriță.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: