Connect with us

Administratie

CJ Constanța bagă 18.000 de lei într-o expertiză ca să pună în legalitate drapelul de la Pavilionul Expozițional

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Cel mai mare drapel din Dobrogea – așa este cunoscut steagul României care a costat… 80.000 de euro – a fost înălțat pe 1 decembrie 2018, în fața Pavilionul Expozițional de la intrarea în stațiunea Mamaia. Scandalul din jurul “proiectului” administrației județene din Constanța a fost pe măsura înâlțimii și a banilor scoși din bugetul Consiliului Județean. Era în an centenar, iar Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a motivat investiția astfel:

„Vorbim despre un monument care poate deveni în timp un punct de reper şi atracţie. În soclul acestuia vom îngropa, pe 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului, un pergament, cu semnăturile primarilor, parlamentarilor şi consilierilor din Constanţa şi Tulcea. Va fi un «Act de promisiune civică» între judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea. Crearea brandului Dobrogea“, a spus Ţuţuianu la momentul înălțării steagului.

Ca date tehnice, are 36 m înălțime iar drapelul are 150 mp. La baza lui a fost “îngropată” declarația de făgăduință semnată de CJC Constanța și CJC Tulcea, de Ziua Dobrogei.

Amintim că, licitaţia pentru amenajarea catargului pe care va fi arborat cel mai mare drapel din România a avut loc în luna octombrie 2018 şi a fost adjudecat de Nova Project & Konstruct Group SRL, înfiinţată în 2011, cu sediul social în comuna Cumpăna.

Tot ca notă informativă, amintim și că valoarea contractului este de 366.222 de lei cu TVA. Asociaţii firmei sunt Alexandru Eduard Ioniţă, Lenuţa Lepădatu şi Valentina Dinu, iar administrator este Alexandru Eduard Ioniţă. Anul trecut, firma a avut un profit de 93.000 de lei şi o cifră de afaceri de 272.000 de lei.

În vară, a dispărut steagul! Constănțenii s-au sesizat și au făcut anunțuri pe rețelele de socializare referitoare la faptul că steagul a dispărut. Se întâmpla în vara acestui an, mai exact prin luna iulie. Toate acestea pentru că, în caietul de sarcini scria clar că se va monta și un steag:

“Montarea se va face pe o fundație din beton armat, ce va fi prevăzută cu elemente de ancorare a stâlpului. Va fi prevăzut, în vârf, cu lumini de semnalizare și avertizare aeronautică și va avea troliu electric pentru ridicarea și coborârea drapelului. Trebuie să reziste la vânt care bate cu 120-130 km/oră și să susțină un drapel cu lungimea de 12 metri și lățimea de 10 metri. Constructorul stâlpului va veni și cu realizarea drapelului. CJC spune că acesta trebuie confecționat cu materiale din care se fabrică parașutele. Termenul de execuție a lucrărilor trebuie să fie de cel mult 30 de zile de la momentul ordinului de începere, iar garanția va fi de 24 de luni.”

Proiectul a fost inițiat și promovat de Claudiu Iorga Palaz, vicepreședintele CJ Constanța și a adus nemulțumirea liderilor PNL Constanța.

“Stâlpul nostru a costat 80.000 de euro, adică doar 366.222 de lei. Un chilipir practic, dacă v-ați lua după afirmațiile conducerii PSD-PMP a Consiliului Județean Constanța. Tot ei ne spun că nu e de fapt un stâlp, ci un monument… (…) Acuma..unde e steagul?! L-au furat multinaționalele, l-a șutit #Soroș, ni l-au luat americanii sau statul paralel?! Ca alte multe “investiții” făcute de conducerea PSD-PMP-ALDE, acesta s-a pierdut în neant, la nici măcar o lună de la inaugurarea lui….(…) Ce declara însă jucătorul de bambilici politic Palaz, vicepreședintele CJC, când eu și colegii mei liberali ne-am opus acestei cheltuieli: “îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară”. El atâta poate, săracul de el. Și acum că a marcat Centenarul, profesionist din cale afară, probabil și-a luat steagul să și-l pună pe perete în sufragerie, că și așa are ditamai palatul pe malul mării, din biata remunerație de angajat la stat. (…) Probabil acesta va reapărea peste câteva zile, cu o explicație penibilă despre “protejarea” acestuia în fața vremii capricioase, că a fost o problemă “da’ nu de la noi” și tot așa. Ce mai contează că profesionistul Palaz, erijat în apărătorul PSD-ului, ne explica despre calitățile extraordinare ale materialului și cum va rezista intemperiilor și bla bla. Cine știe, probabil a fost nevoie de steag la o întrunire de partid undeva și aveau nevoie de un fundal patriotic, că tot sunt ei cei mai mândri dintre români….”, a spus consilierul județean Bogdan Bola, PNL, potrivit TomisNews.ro.

În ceea ce prive;te costurile, Claudiu Palaz, a explicat că proiectul are o valoare ridicată din cauza “terenului foarte prost, a forajelor care se vor face, a folosirii unui anumit tip de beton ca să reușim să finalizăm lucrarea până la 1 decembrie“.

Se impune intrarea în… legalitate

Pe pagina de internet a Consiliului Județean Constanța a fost postat un anunț pentru achiziția de “Servicii de expertiză tehnică în vederea punerii în legalitate a catargului portdrapel la Pavilionul Expozițional Constanța”.

Mai exact, se dorește “realizarea documentației de punere în legalitate a catargului portdrapel de la Pavilionul Expozițional Constanța, Bulevardul Mamaia nr. 331A, Municipiul Constanţa, Judeţul Constanţa”.

Conform anunțului, expertiza tehnică va conține următoarele documente:
– Sinteza raportului de expertiză conform O.U.G. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea
riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– Date privitoare la sistemul structural și la ansamblul elementelor nestructurale. Se vor face
aprecieri calitative privind abilitatea sistemului structural de a rezista la acțiuni seismice;
– Rezultatul investigațiilor de diferite tipuri pentru determinarea rezistenței materialelor prin
măsurători nedistructive;
– Propuneri de soluții de eventuale intervenții. Fundamentarea acestor propuneri prin calcul
structural detaliat, dacă este cazul.
– Recomandări și măsuri ce trebuie luate la faza de exploatare a construcției.
– Valorile gradului de asigurare și încadrarea construcției în clasa de risc seismic;
– Recomandări privind calitatea lucrărilor;
– Fotografii
– Orice alte elemente considerate relevante
– Bibliografia materialului documentar utilizat și recomandat.
– La solicitarea expertului sepot pune la dispoziție fotografii cu lucrarile ascunse din timpul
execuției.

Tip achiziţie: Achiziţie directă de servicii, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța.

Valoarea estimată a achiziței a fost stabilită la 18.000 lei fără TVA.

Pot participa toţi operatorii economici interesaţi, indiferent dacă aceştia deţin sau nu cont în SICAP. Operatorii economici interesaţi pot posta oferta de preţ totală în sistemul electronic SICAP, secţiunea catalogul produse/servicii/lucrări.

Criteriul de atribuire: „prețul cel mai scăzut”, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor minime solicitate prin specificațiile tehnice, considerate obligatorii.

Pentru detalii ce țin de achiziție, vă punem la dispoziție și documentul postat pe site/ul Consiliului Județean Constanța:

01 Invitatie

 

Termenul limită de depunere a ofertelor: 17.10.2019, ora 12:00.

Lucrări supraevaluate?!

Contactat telefonic, inițiatorul proiectului, vicele CJ Constanța, Claudiu Iorga Palaz, a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu am contestat de acum lucrările în raport cu prețul, ci de atunci. Am cerut expertiză pentru a evalua exact valoare alucrărilor efectuate acolo, la Pavilionul Expozițional. Concret, am contestat valoarea catargului, a întregii lucrări. Demersul e făcut de atunci și m-am adresat tuturor autorităților implicate în proiect. Intenția este de a lămuri valoarea REALĂ a lucrărilor făcute de constructor.”

Istoria Pavilionului Expozițional și ea plină de semne de întrebare

Pavilionul Expozițional este o construcție imensă, amplasată ‒ cum spuneam ‒ la intrare în stațiunea Mamaia. Are o istorie tumultuoasă, au scris jurnaliștii de la România Liberă. Potrivit sursei citată, lucrările au început cu finanțare de la Uniunea Europeană, în 2004, și ar fi trebuit să coste 4 milioane de euro. După ce CJC a fost preluat de Nicușor Constantinescu, acesta a cerut o expertiză și a spus că lucrările sunt deficitare din punct de vedere al calității. Finanțarea europeană a fost stopată, iar în 2005 Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu i-au trântit, la propriu, ușa în față comisarului european Jonathan Scheele, care venise să vadă stadiul lucrărilor. Acestea au continuat cu bani de la CJC, ajungând să coste, în final, circa 10 milioane de euro. Noua conducere a CJC, instalată după 2016, a observat că imobilul nu are nici cadastru, nici asigurare de la pompieri, deși aici au avut loc expoziții, meciuri de box, sărbători are recoltei și chiar nunți. Printre cei care au făcut aici petrecerea de nuntă se numără deputatul PSD Radu Babuș, care a fost membru în Comisia de Control al SRI, dar și Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării. Aici funcționează, de anul trecut, și serviciile de permise și înmatriculări auto.

Comments

comments

Administratie

Prefectura Constanța a stabilit calendarul ședințelor de constituire a consiliilor locale pentru 11 orașe și comune

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Până la data de 23 octombrie au fost emise Ordine ale Prefectului Judeţului Constanța privind convocarea consilierilor locali declaraţi aleşi la data de 27 septembrie 2020 și validați de instanțele de judecată, în şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local, pentru următoarele unităţi administrativ-teritoriale:

–           Murfatlar – la data de 25.10, ora 11:00;

–           Hârșova – la data de 26.10, ora 10:00;

–           Crucea – la data de 26.10, ora 13:00;

–           Agigea – la data de 27.10, ora 10:00;

–           Nicolae Bălcescu – la data de 27.10, ora 11:00;

–           Grădina – la data de 28.10, ora 11:00;

–           Cogealac – la data de 29.10, ora 10:00;

–           Târgușor – la data de 29.10, ora 11:00;

–           Năvodari – la data de 29.10, ora 15:00;

–           Eforie – la data de 30.10, ora 12:00;

–           Mihail Kogălniceanu – la data de 01.11, ora 12:00.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Judecătoria Medgidia a validat membrii noului Consiliului Local Castelu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Castelu anunță că Judecătoria Medgidia a validat membrii Consiliului Local 2020-2024, conform votului dat de cetățeni în 27 septembrie. Potrivit deciziei Judecătoriei, au fost validați în funcție:

Antoneta Prodan – PMP

Marius Ghiță – PMP

Mariana Mușat – PMP

Dumitru Beșleagă – PMP

Valentina Stoian – PMP

Adelina Bîrsan – PMP

Narcisa-Caliopi Chiru – PMP

Ilie-Nelu Drugă – PNL

Marius Dajiu – PNL

Gicu-Claudiu Huianu – PNL

Faruc Gealmambet – PNL

Ilie-Lică Botez – PNL

Constantin Crăciun – PNL

Gevat Cherim – PSD

Dumitru Lungu – PSD

Ședința de constituire a Consiliului Local Castelu va avea loc joi, 29 octombrie. Tot în aceeași zi, primarul ales Nicolae Anghel va depune jurământul în fața consilierilor locali. În lista consilierilor validați de instanța se numără și actualul viceprimar al localității, Antoneta Prodan, pe care unii din politicienii din opoziție au încercat să o elimine din forul legislativ al comunei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Curățenie de toamnă la Constanța!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța notează că echipele municipalității acționează în mai multe zone ale orașului, în parcurile de la Far, Casa de Cultură, Tăbăcărie, Teatrul „Oleg Danovski”, pe faleză, dar și în mai multe cartiere au loc acțiuni de igienizare și ecologizare. Sursa citată menționează că se cosește iarba, se greblează frunzele, sunt colectate resturile vegetale, se prășesc, se sapă trandafirii și se strâng gunoaiele.

„Încurajăm constănțenii să depună deșeurile în locurile special amenajate, iar cei care observă persoane ce aruncă gunoaie la întâmplare să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241484205-Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp.“, mai notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: