Connect with us

Administratie

Claudiu Palaz, fost prefect al Constanței, despre cum a ajuns Cazinoul “monument în paragină”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, lider al PMP Constanța și fost prefect al județului, Claudiu Iorga Palaz, a postat pe blogul personal istoria promisiunilor pe care le-a suportat clădirea simbol a României, un monument de însemnătate majoră pentru viitorul țării, Cazinoul din Constanța.

Redăm textul integral, concluziile vă aparțin:

CUM A AJUNS CAZINOUL UN MONUMENT ÎN PARAGINĂ

In anul 2000, Primaria Constanta, reprezentata de primarul Radu Mazare si directorul Babus Constantin, preia Cazinoul de la S.C. Litoral SA. Un an mai tarziu, potrivit Hotararii 385/02.10.2001 adoptate de Consiliul Local Municipal Constanta, Cazinoul trece din administrarea SC Confort Urban SRL in administrarea Municipiului Constanta. Prin aceeasi hotarare, consilierii locali decid aprobarea concesionarii prin licitatie publica a acestui imobil. In ianuarie 2006 Primaria Constanta demareaza procedura de concesionare a Cazinoului din Constanta prin licitatie internationala.

In anul 2007, in urma negocierii directe, Municipiul Constanta si Consiliul Local incheie cu S.C. Queen Investment INC SRL un contract de concesiune privind Cazinoul pentru o perioada de 49 de ani. In mai 2010, firma israeliana comunica autoritatii publice locale faptul ca nu-si poate achita obligatiile constractuale, dar primarul Mazare nu reactioneaza decat peste un an, cand initiaza proiectul de hotarare prin care se constata incetarea constractului de concesiune nr. 133098/2007 incepand cu data de 13.01.2011, data la care S.C. Queen Investment INC SRL urma sa achite conform obligatiilor contractuale redeventa in valoare de 144.595,23 EURO, suma la care se adauga majorari de intarziere in cuantum de 0, 25% pentru fiecare zi de intarziere si sa restituie bunul concesionat in aceeasi stare de functionare, asa cum a fost preluat, conform art. 10 din contract.

La 16 mai 2011, Consiliul Local Constanta aproba, la cererea S.C.Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fara a-i imputa starea avansata de degradare a cladirii, desi, prin contract, concesionarul avea obligatia de a intretine cladirea si de a investi in primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro (cca 142 de miliarde de lei vechi), deci aproximativ 660.000 euro pe an
(cca 28 de miliarde lei vechi), iar primaria avea obligatia de a urmari lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrarilor in vederea luarii tuturor masurilor necesare pentru a nu se aduce prejudicii de imagine Cazinoului. In aceeasi zi, primarul Radu Mazare anunta la un post de televiziune, referindu-se la Cazinoul din Constanta: ”scot aceasta fata batrana si urata la mezat”.

MAI 2011 – UN NOU INCEPUT AL CAZINOULUI DIN CONSTANTA

19 mai 2011 – Prefectul judetului Constanta, Claudiu-Iorga Palaz, ii transmite primarului Constantei o scrisoare deschisa prin care il previne ca va bloca orice hotarare prin care acesta va incerca sa scoata la vanzare Cazinoul si initiaza o campanie de salvare a monumentului.
Iunie 2011 – Pe site-ul Institutiei Prefectului, mii de constanteni voteaza impotriva vanzarii Cazinoului.
7 iulie 2011 – In cadrul unei conferinte de presa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz anunta ca a facut un apel scris catre toti consilierii locali prin care le solicita sa nu voteze hotararea de vanzare a Cazinoului, dupa care merge la Primarie cu o adresa similara, pentru a o inmana personal primarului, context in care daruieste angajatilor Primariei insigne aurite reprezentand Cazinoul, ca semn de pretuire a acestei cladiri – emblema a Constantei.
8 iulie 2011 – Ca urmare a presiunii publice declansate odata cu demararea campaniei initiate de prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Consiliul Local Municipal Constanta hotaraste amanarea proiectului privind vanzarea Cazinoului, iar primarul Mazare anunta ca soarta cladirii va fi decisa in urma unei consultari publice.
21 iulie 2011 – Primaria Constanta se adreseaza Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National cu apelul de a gasi solutii pentru reabilitarea Cazinoului, aflat ”intr-o stare avansata de degradare ce reclama o interventie cat mai urgenta pentru stoparea uzurii fizice”.
23 iulie 2011 – In cadrul unei emisiuni in direct organizate de Radio Romania Actualitati, cu participarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz si a viceprimarului Decebal Fagadau, prefectul propune trecerea Cazinoului in administrarea temporara a autoritatii centrale pentru restaurare si isi exprima sprijinul pentru urgentarea solutionarii acestei probleme.
29 iulie 2011 – La dezbaterea ”Reabilitarea si Administrarea Cazinoului din Constanta”, prefectul Claudiu-Iorga Palaz si primarul Radu Mazare se confrunta pe tema Cazinoului, primarul declarand in final ca este dispus sa vanda cladirea monument ”pentru un leu” Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sau Ministerului Culturii si Patrimonului National.
In replica, prefectul se opune instrainarii si propune darea Cazinoului fara plata in administrarea unuia dintre aceste ministere, in scopul reabilitarii, cu mentiunea ca acesta sa fie redat Constantei odata cu incheierea lucrarilor.

In aceeasi zi, Primaria Constantei revine cu adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National, manifestandu-si disponibilitatea transmiterii in proprietatea acestora a ”bunului imobil format din teren in suprafata de 3.108 mp si a cladirii cunoscute sub denumirea Cazino Constanta, situat in Constanta, imobil ce apartine domeniului privat al Municipiului Constanta, in schimbul contravalorii de 1 Leu”.

Claudiu-Iorga Palaz, Prefectul judetului Constanta

Cine si de ce a permis ca o cladire – monument istoric sa zaca in mizerie si decadenta? Aceeasi administratie care, facand abstractie de faptul ca monumentul e realmente un depozitar al culturii constantene, n-a facut niciun efort pentru a obtine finantare europena in scopul conservarii cladirii. Cazinoul e un spatiu incarcat de memorie, o valoare urbana si arhitectonica, o marturie a orasului de altadata. Aceste motive au stat la baza pledoariei mele pentru identificarea unei solutii de salvare a Cazinoului, alta decat cinica intentie a administratiei locale de a vinde cladirea. Atitudine care m-a contrariat, Cazinoul fiind al constantenilor, nu un obiectiv pentru specula imobiliara.
Fara Cazino, Constanta si-ar fi putut pierde o parte din identitate. Dupa consolidare si restaurare, acesta va fi redat municipalitatii, respectiv constantenilor, redevenind astfel ceea ce am putea numi un colt cultural si istoric. Cazinoul face parte din cultura locala, poarta amprenta Constantei si trebuie pus in valoare ca factor de identitate si originalitate. In final, revin cu intrebarea: de ce sa ne fi vandut o parte din identitate, atata vreme cat putem s-o cultivam?

7 august 2011 – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi da acceptul pentru implicarea financiara in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii, cu precizarea ca aceasta ”trebuie sa ramana in proprietatea constantenilor, prin Consiliul Local Constanta”, nefiind de acord cu propunerea primariei de a o prelua in proprietatea ministerului si mai ales cu evaluarea de 1 leu a imobilului.
24 august 2011 – Consiliul Local Municipal Constanta aproba Hotararea nr. 217 privind transmiterea imobilului apartinand domeniului privat al Municipiului Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar in aceeasi zi prefectul Claudiu-Iorga Palaz da aviz de legalitate acestei hotarari.
31 august 2011 – Guvernul Romaniei aproba, prin Hotararea de Guvern nr. 872/2011, preluarea imobilului-teren si constructie Cazino Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
14 septembrie 2011 – Guvernul Romaniei emite Ordonanta de Urgenta nr. 76/2011 privind aprobarea realizarii obiectivului de investitie ”Consolidare si restaurare Cazino Constanta” de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Compania Nationala de investitii.
5 octombrie 2011 – Se semneaza protocolul de predare-primire a Cazinoului intre Municipiul Constanta si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu scopul executarii lucrarilor de consolidare si restaurare. Conform Art. 3 din Protocol, MDRT se obliga sa asigure respectarea prevederilor legale specifice domeniului monumentelor istorice, precum si a regimului de monument istoric, iar Primaria sa asigure suprafetele necesare pentru depozitare si pentru organizarea santierului, precum si a racordurilor pentru utilitati pe toata durata realizarii lucrarilor.
15 octombrie 2011 – Prefectul Claudiu-Iorga Palaz deschide portile Cazinoului pentru publicul larg, astfel incat vizitatorii sa aiba ocazia, pana la demararea lucrarilor de reabilitare si restaurare, de a constata starea avansata de degradare in care administratia Mazare a adus acest monument, perla a arhitecturii si simbol al Constantei.

 

Comments

comments

Administratie

Constanța. Consilierii PNL cer să se aloce mai mulți bani pentru toaletarea copacilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali din Constanța ai PNL cer conducerii Primăriei să aloce mai mulți bani pentru lucrările de întreținere a spațiilor verzi. Liderul consilierilor locali ai PNL, Adriana Arghirescu a notat, într-o postare pe Facebook, că Primăria ar trebui să se ocupe mai bine de toaletarea copacilor, „care este una deficitară“.

„Într-un top al sesizărilor făcute de cetățenii Constanței, în afară de mizerie, străzi neasfaltate, lipsa iluminatului, se află și toaletarea deficitară a copacilor din municipiu. Actuala administrație locală nu a găsit formula eficientă astfel încât arborii din oraș să fie bine îngrijiți și să nu reprezinte un pericol pentru cetățeni și bunurile acestora în timpul furtunilor. La fiecare vânt puternic, în Constanța se prăbușesc copaci peste autoturismele parcate, pe străzi sau pe acoperișuri. Noi, consilierii municipali PNL, propunem alocarea unei sume cu 25% mai mari față de cea utilizată în 2019 pentru toaletarea și îngrijirea copacilor, art. bug. 67.02.05.03 – “Întreținere grădini publice, parcuri, baze sportive și de agrement”, se arată în mesajul Adrianei Arghirescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bulevardul lui Făgădău care va gâtui traficul din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a semnat, astăzi, contractul de finanțare a proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia“. La semnarea contractului a participat și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională SUD-EST Luminița Mihailov. Proiectul are o valoare de 91.361.000 de lei, aproximativ 20 de milioane de euro, cea mai mare parte a banilor provenind de la Uniunea Europeană. Contribuția autorității locale este de 1,8 milioane de lei. Proiectul prevede modernizarea bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu, de la Gară și până la intrarea în staţiunea Mamaia. Pe acest drum, autoritatea locală intenționează să amenajeze benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, piste de biciclete, staţii şi mobilier urban.

„Vom avea 11 km de bandă pentru transportul în comun, 45.000 de metri pătrați de trotuare modernizate, 8 kilometri de piste pentru biciclete, spații verzi, rampe pentru persoane cu dizabilități, mobilier urban, sistem de informare și iluminat smart la trecerile de pietoni. În plus, toate cablurile vor fi îngropate.“, a declarat primarul Făgădău.

Edilul că modernizarea bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu se va face în 18 luni, începând de astăzi. Decebal Făgădău a declarat că „este cel mai mare proiect de infrastructură care a fost semnat după Revoluție în Constanța. Proiectul a fost deja urcat pe SICAP.

Făgădău compară proiectul său cu celebrul „Avinguda Diagonal“, care este unul dintre cele mai largi și mai importante bulevarde ale Barcelonei și care taie orașul în două, în diagonală.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Continuă lucrările de modernizare a infrastructurii în cartierul constănțean Palazu Mare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Se montează borduri noi pe o arteră importantă din cartierul Palazu Mare.

Primăria Municipiului Constanța continuă procesul de reabilitare a infrastructurii trotuarelor în cartierul Palazu Mare. Pe strada Dumbrăveni se montează borduri noi și se decopertează suprafața pietonală deteriorată. Trotuarele vor fi modernizate pe o lungime de peste 1 kilometru.

De asemenea, pe strada Santinelei, tronsonul cuprins între strada Alexandru Sahia și strada Dumbrăveni, echipele SC Confort Urban SRL au finalizat procesul de înlocuire a bordurilor vechi cu unele moderne.

Pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație din cartier, infrastructura rutieră va fi recondiționată. Carosabilul va fi decopertat în vederea asfaltării.

Facem apel către locuitorii orașului să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu staționeze autovehiculele în zonele în care se execută lucrări, se arată într-un document de presă remis redacției de către Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: