Connect with us

Administratie

Claudiu Palaz, fost prefect al Constanței, despre cum a ajuns Cazinoul “monument în paragină”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, lider al PMP Constanța și fost prefect al județului, Claudiu Iorga Palaz, a postat pe blogul personal istoria promisiunilor pe care le-a suportat clădirea simbol a României, un monument de însemnătate majoră pentru viitorul țării, Cazinoul din Constanța.

Redăm textul integral, concluziile vă aparțin:

CUM A AJUNS CAZINOUL UN MONUMENT ÎN PARAGINĂ

In anul 2000, Primaria Constanta, reprezentata de primarul Radu Mazare si directorul Babus Constantin, preia Cazinoul de la S.C. Litoral SA. Un an mai tarziu, potrivit Hotararii 385/02.10.2001 adoptate de Consiliul Local Municipal Constanta, Cazinoul trece din administrarea SC Confort Urban SRL in administrarea Municipiului Constanta. Prin aceeasi hotarare, consilierii locali decid aprobarea concesionarii prin licitatie publica a acestui imobil. In ianuarie 2006 Primaria Constanta demareaza procedura de concesionare a Cazinoului din Constanta prin licitatie internationala.

In anul 2007, in urma negocierii directe, Municipiul Constanta si Consiliul Local incheie cu S.C. Queen Investment INC SRL un contract de concesiune privind Cazinoul pentru o perioada de 49 de ani. In mai 2010, firma israeliana comunica autoritatii publice locale faptul ca nu-si poate achita obligatiile constractuale, dar primarul Mazare nu reactioneaza decat peste un an, cand initiaza proiectul de hotarare prin care se constata incetarea constractului de concesiune nr. 133098/2007 incepand cu data de 13.01.2011, data la care S.C. Queen Investment INC SRL urma sa achite conform obligatiilor contractuale redeventa in valoare de 144.595,23 EURO, suma la care se adauga majorari de intarziere in cuantum de 0, 25% pentru fiecare zi de intarziere si sa restituie bunul concesionat in aceeasi stare de functionare, asa cum a fost preluat, conform art. 10 din contract.

La 16 mai 2011, Consiliul Local Constanta aproba, la cererea S.C.Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fara a-i imputa starea avansata de degradare a cladirii, desi, prin contract, concesionarul avea obligatia de a intretine cladirea si de a investi in primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro (cca 142 de miliarde de lei vechi), deci aproximativ 660.000 euro pe an
(cca 28 de miliarde lei vechi), iar primaria avea obligatia de a urmari lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrarilor in vederea luarii tuturor masurilor necesare pentru a nu se aduce prejudicii de imagine Cazinoului. In aceeasi zi, primarul Radu Mazare anunta la un post de televiziune, referindu-se la Cazinoul din Constanta: ”scot aceasta fata batrana si urata la mezat”.

MAI 2011 – UN NOU INCEPUT AL CAZINOULUI DIN CONSTANTA

19 mai 2011 – Prefectul judetului Constanta, Claudiu-Iorga Palaz, ii transmite primarului Constantei o scrisoare deschisa prin care il previne ca va bloca orice hotarare prin care acesta va incerca sa scoata la vanzare Cazinoul si initiaza o campanie de salvare a monumentului.
Iunie 2011 – Pe site-ul Institutiei Prefectului, mii de constanteni voteaza impotriva vanzarii Cazinoului.
7 iulie 2011 – In cadrul unei conferinte de presa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz anunta ca a facut un apel scris catre toti consilierii locali prin care le solicita sa nu voteze hotararea de vanzare a Cazinoului, dupa care merge la Primarie cu o adresa similara, pentru a o inmana personal primarului, context in care daruieste angajatilor Primariei insigne aurite reprezentand Cazinoul, ca semn de pretuire a acestei cladiri – emblema a Constantei.
8 iulie 2011 – Ca urmare a presiunii publice declansate odata cu demararea campaniei initiate de prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Consiliul Local Municipal Constanta hotaraste amanarea proiectului privind vanzarea Cazinoului, iar primarul Mazare anunta ca soarta cladirii va fi decisa in urma unei consultari publice.
21 iulie 2011 – Primaria Constanta se adreseaza Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National cu apelul de a gasi solutii pentru reabilitarea Cazinoului, aflat ”intr-o stare avansata de degradare ce reclama o interventie cat mai urgenta pentru stoparea uzurii fizice”.
23 iulie 2011 – In cadrul unei emisiuni in direct organizate de Radio Romania Actualitati, cu participarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz si a viceprimarului Decebal Fagadau, prefectul propune trecerea Cazinoului in administrarea temporara a autoritatii centrale pentru restaurare si isi exprima sprijinul pentru urgentarea solutionarii acestei probleme.
29 iulie 2011 – La dezbaterea ”Reabilitarea si Administrarea Cazinoului din Constanta”, prefectul Claudiu-Iorga Palaz si primarul Radu Mazare se confrunta pe tema Cazinoului, primarul declarand in final ca este dispus sa vanda cladirea monument ”pentru un leu” Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sau Ministerului Culturii si Patrimonului National.
In replica, prefectul se opune instrainarii si propune darea Cazinoului fara plata in administrarea unuia dintre aceste ministere, in scopul reabilitarii, cu mentiunea ca acesta sa fie redat Constantei odata cu incheierea lucrarilor.

In aceeasi zi, Primaria Constantei revine cu adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National, manifestandu-si disponibilitatea transmiterii in proprietatea acestora a ”bunului imobil format din teren in suprafata de 3.108 mp si a cladirii cunoscute sub denumirea Cazino Constanta, situat in Constanta, imobil ce apartine domeniului privat al Municipiului Constanta, in schimbul contravalorii de 1 Leu”.

Claudiu-Iorga Palaz, Prefectul judetului Constanta

Cine si de ce a permis ca o cladire – monument istoric sa zaca in mizerie si decadenta? Aceeasi administratie care, facand abstractie de faptul ca monumentul e realmente un depozitar al culturii constantene, n-a facut niciun efort pentru a obtine finantare europena in scopul conservarii cladirii. Cazinoul e un spatiu incarcat de memorie, o valoare urbana si arhitectonica, o marturie a orasului de altadata. Aceste motive au stat la baza pledoariei mele pentru identificarea unei solutii de salvare a Cazinoului, alta decat cinica intentie a administratiei locale de a vinde cladirea. Atitudine care m-a contrariat, Cazinoul fiind al constantenilor, nu un obiectiv pentru specula imobiliara.
Fara Cazino, Constanta si-ar fi putut pierde o parte din identitate. Dupa consolidare si restaurare, acesta va fi redat municipalitatii, respectiv constantenilor, redevenind astfel ceea ce am putea numi un colt cultural si istoric. Cazinoul face parte din cultura locala, poarta amprenta Constantei si trebuie pus in valoare ca factor de identitate si originalitate. In final, revin cu intrebarea: de ce sa ne fi vandut o parte din identitate, atata vreme cat putem s-o cultivam?

7 august 2011 – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi da acceptul pentru implicarea financiara in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii, cu precizarea ca aceasta ”trebuie sa ramana in proprietatea constantenilor, prin Consiliul Local Constanta”, nefiind de acord cu propunerea primariei de a o prelua in proprietatea ministerului si mai ales cu evaluarea de 1 leu a imobilului.
24 august 2011 – Consiliul Local Municipal Constanta aproba Hotararea nr. 217 privind transmiterea imobilului apartinand domeniului privat al Municipiului Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar in aceeasi zi prefectul Claudiu-Iorga Palaz da aviz de legalitate acestei hotarari.
31 august 2011 – Guvernul Romaniei aproba, prin Hotararea de Guvern nr. 872/2011, preluarea imobilului-teren si constructie Cazino Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
14 septembrie 2011 – Guvernul Romaniei emite Ordonanta de Urgenta nr. 76/2011 privind aprobarea realizarii obiectivului de investitie ”Consolidare si restaurare Cazino Constanta” de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Compania Nationala de investitii.
5 octombrie 2011 – Se semneaza protocolul de predare-primire a Cazinoului intre Municipiul Constanta si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu scopul executarii lucrarilor de consolidare si restaurare. Conform Art. 3 din Protocol, MDRT se obliga sa asigure respectarea prevederilor legale specifice domeniului monumentelor istorice, precum si a regimului de monument istoric, iar Primaria sa asigure suprafetele necesare pentru depozitare si pentru organizarea santierului, precum si a racordurilor pentru utilitati pe toata durata realizarii lucrarilor.
15 octombrie 2011 – Prefectul Claudiu-Iorga Palaz deschide portile Cazinoului pentru publicul larg, astfel incat vizitatorii sa aiba ocazia, pana la demararea lucrarilor de reabilitare si restaurare, de a constata starea avansata de degradare in care administratia Mazare a adus acest monument, perla a arhitecturii si simbol al Constantei.

 

Comments

comments

Administratie

Constanța. Modificări în traficul rutier de pe bulevardul Mamaia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța, prin SC Confort Urban SRL, a demarat lucrările de amenajare a unei noi treceri de pietoni pe bulevardul Mamaia, în dreptul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța. Primăria notează că trecerea va fi prevăzută cu scuar pentru a le oferi mai multă siguranță celor care traversează și va fi accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități prin montarea de pavele tactile.

„Măsura a fost luată în cadrul Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, la solicitarea cetățenilor, cu avizul Poliției Rutiere. În zona axului drumului va fi amplasat un refugiu protejat de garduri care le oferă astfel posibilitatea pietonilor să ajungă la mijlocul șoselei și să se asigure din nou, pentru a putea traversa în continuare. De asemenea, traficul rutier a fost resistematizat la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Ștefan Mihăileanu. Echipele SC Confort Urban SRL lucrează la prelungirea scuarului median de pe bulevardul Mamaia, accesul autovehiculelor dinspre strada Ștefan Mihăileanu fiind interzis. Participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenție sporită, să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră!“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Ziua și proiectul. Făgădău anunță asfaltarea a 15 străzi și alei din cartierul Compozitorilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

După ce ieri a anunțat că a semnat contractul pentru reabilitarea zonei centrale a Constanței, astăzi, primarul Decebal Făgădău a scris pe Facebook că a semnat 15 autorizații de construire pentru străzi și alei din cartierul Compozitorilor.

„Este vorba despre străzile Constantin Bobescu, Nicolae Kirculescu, Madrigalului, Clopoțeilor, Paul Constantinescu, Edmond Deda, Ion Perlea, Ion Voicu, Sabin Drăgoi, Haricleea Darclee, Dimitrie Cuclin și aleile Muzicii, Iosif Sava, Ion Voicu, Colindelor. Pas cu pas, finalizăm asfaltarea acestui cartier, unde în urmă cu 4 ani nu exista iluminat public, iar asfaltul era doar un vis frumos.“, notează Făgădău.

Sursa foto: facebook.com/pg/fagadaudecebal

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Lavoare cu apă și săpun în zonele aglomerate din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța a amplasat în 10 zone aglomerate din oraș lavoare mobile cu apă, săpun și șervețele.

Constănțenii au astfel posibilitatea să se spele frecvent pe mâini, fie că sunt în drum spre casă, spre serviciu sau spre cumpărături.

Lavoarele au fost montate în următoarele zone:

  1. Piața Tomis III

  2. Piața Brotăcei

  3. Cireșica ( cap de linie CT BUS)

  4. Piața CET

  5. Piața KM 4-5

  6. Piața Abator

  7. Gară

  8. Piața Poarta 6

  9. Magazin Tomis – strada Ștefan cel Mare

     10.Zona Cora – bulevardul IC Brătianu

Lavoarele dispun de un rezervor de 100 de litri de apa și sunt dotate cu un dispenser de săpun și unul de șervețele.

Trebuie precizat că nu există niciun contact direct al mâinilor cu aceste dispozitive. Pentru săpunul lichid se poate apăsa cu cotul, iar pentru apă se va apăsa cu piciorul o pedală.

Aceste dispozitive vor fi alimentate cu apă, săpun și șervețele ori de câte ori va fi nevoie.

Dacă este absolut necesar să ieșiți din case în această perioadă, vă recomandăm să folosiți cu încredere lavoarele. Respectarea unei igiene riguroase a mâinilor, prin spălare cu apă și săpun este esențială în lupta cu noul coronavirus.

Lavoarele au fost puse la dispoziție de către ENVIROTECH SRL, cu titlu gratuit, pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-COV-2. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: