Connect with us

Politica

Claudiu Palaz, scrisoare deschisă către Ministrul de Interne: “Opacul de prefect a băgat capul în pământ ca struțul, transparența în administrație este o obligație, nu o opțiune!”

Published

on

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin intervențiile președintelui Claudiu Palaz, a atras atenția, în mod repetat și public, asupra activității prefectului județului Constanța, Adrian Nicolaescu. Astfel, Palaz a sesizat mai multe nereguli pe care, printr-o scrisoare deschisă i le-a adus la cunoștință ministrului de Interne, Carmen Dan. Printre acestea mai multe materiale necesare în alegerile locale de anul trecut, despre care PMP atrage atenția că au fost distruse, dar și modul în care prefectul a gestionat organizarea și desfășurarea alegerilor din 2016.

Prezentăm scrisoarea deschisă pe care liderul PMP o transmite pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar și mesajul primit din partea prefectului județului Constanța, urmare a sesizărilor făcute.

“Doamnă Ministru, Nu mai tolerați incompetența! Partidul Mișcarea Populară, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, a atras atenția în mod public asupra neregulilor și ilegalităților din Prefectura Constanța. Astfel, în ultima intervenție solicitam Instituției Prefectului județului Constanța să pună la dispoziție opiniei publice, pentru transparență, documentele prin care să ateste modul în care au fost distruse materialele necesare votării, atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele de la Senat și Camera Deputaților, având în vedere Legea 544/2011, privind o abordare transparentă a actelor administrative. Însă, cum era de așteptat, “OPACUL DE PREFECT” a băgat capul în pământ, ca struțul, și s-a rezumat să răspundă printr-o……..adresă. Doamnă ministru Carmen Dan, TRANSPARENȚA ÎN ADMINISTRAȚIE ESTE O OBLIGAȚIE, NU O OPȚIUNE! Cum înțelege constănțeanul că se fac lucrurile legal și transparent în instituția centrala a M.A.I., dacă înstituția prefectului din teritoriu nu dă nici cea mai mică dovadă de acest lucru? În plin scandal cu documente secrete, prefectul de Constanța, Adrian Nicolaescu, răspunde că documentele care în mod normal sunt publice, “nu fac parte din categoria documentelor publice”.

Doamnă ministru, vă rugăm public, dacă afirmația prefectului este reală, să ne spuneți care sunt ordinele în baza cărora s-a dispus secretizarea unor procese verbale de distrugere a materialelor necesare votării și care sunt motivele pentru care ați dispus acest lucru? Orice document administrativ are caracter public! Excepție fac doar cele pentru care au fost emise acte de autoritate și au fost trecute la secret. Dacă ați hotărât ca documentele care au fost întocmite în vederea distrugerii materialelor necesare votării să nu facă parte din “categoria documentelor publice” (conform adresei semnate de către Prefectul Constanței) vă rugăm public să menționați acest lucru. Nu este normal ca cetățenii să nu aibă acces la acte care au fost întocmite pentru distrugerea ștampilelor care au fost folosite la votare! Mai ales ale celor folosite la alegerile generale! Ștampilele cu mențiunea “VOTAT” au regim special! Pentru ele este necesar să se întocmească documente și să se distrugă în mod transparent! Să înțelegem, după spusele Prefectului, că ele nu au fost distruse și că de fapt nu există documente în acest sens? Este o afirmație periculoasă și care lasă loc de interpretare, în sensul că aceste ștampile cu  mențiunea “VOTAT”, vor putea fi folosite în alegerile prezidențiale, de diverse persoane, pentru o posibilă fraudă electorală! Doamnă ministru, subordonatul dumneavoastră, care se laudă peste tot cu relația de prietenie, în loc să comunice pentru transparența documentelor solicitate (procesele verbale de distrugere și componența comisiilor în acest sens), el a dispus verificarea scurgerilor de informații privitor la cele solicitate și care sunt documente publice! NU SE JUSTIFICĂ CARACTERUL LOR SECRET, decât dacă nu au fost distruse și s-au întocmit documente în fals, ori ele au dispărut și Ministerul Afacerilor Interne, prin Instituția Prefectului, nu poate justifica acest lucru. Față de cele menționate, doamnă Ministru Carmen Dan, vă rugăm să dispuneți o verificare în acest sens, și să prezentați o poziție publică, transparentă, față de dispariția materialelor necesare votării, mai ales a ștampilelor cu mențiunea “VOTAT”. În condițiile în care nu se confirmă clasificarea documentelor la “SECRET”, vă rugăm să dispuneți sancționarea prefectului, Adrian Nicolaescu, pentru opacitatea și incompetența de care a dat dovadă în acest sens, precum și pentru faptul că încearcă mușamalizarea dispariției ștampilelor de vot. Între UN PRIETEN INCOMPETENT și PROFESIONIST, este recomandat, spre binele cetățenilor, să alegem PROFESIONISTUL.”

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!