Conecteaza-te cu noi

Societate

CMSN returnează Consiliului Județean o parte din subvenția primită. Încasări record la Delfinariu

Published

on

Consiliul Județean Constanța a adoptat, la ultima sa ședință, o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.  În cazul CMSN vorbim de o întâlnire potrivită între o conducere a Consiliului Județean motivată să atragă fonduri europene și un specialist care și-a pus la bătaie întreaga experiență și imagine publică pentru a atrage vizitatorii.

 

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

Advertisement

O situație comparativă pe ultimii trei, luând în calcul doar lunile ianuarie – septembrie, arată progresul permanent, atât în privința numărului de vizitatori, cât și în privința încasărilor. Iată evoluția numărului de vizitatori, centralizată pentru secțiile Acvariu și Delfinariu, pe lunile ianuarie-septembrie din ultimii trei ani:

2016: 347.235 de vizitatori;

2017: 429.562 de vizitatori;

2018: 518.187 de vizitatori.

Evident că și încasările au evoluat proporțional. În 2016 s-au realizat încasări de 5.513.684 de lei. În 2017, încasările au ajuns la 7.083.589 de lei, iar anul acesta s-au majorat la 8.379.377 de lei. Precizăm că situația comparativă a încasărilor se referă și ea doar la lunile ianuarie-septembrie ale celor trei ani.

Advertisement

După cum sugeram anterior, managementul actual de la CMSN a condus la rectificarea bugetului pe minus. Trebuie să spunem că bugetul inițial al CMSN prevedea subvenții din partea Consiliului Județean în valoare de 1.980.406 lei. De altfel, această sumă a fost vărsată integral de Consiliul Județean, încă din primele două trimestre ale anului. În primul trimestru, subvenția de la Consiliul Județean a fost de 905.000 de lei, iar în al doilea de 1.075.406 lei. Deja în trimestrul al III-a, atunci când s-au înregistrat și cele mai mari încasări din vânzarea biletelor de acces, CMSN nu a mai accesat subvenții de la Consiliul Județean. Ba, mai mult, în trimestrul al IV-lea, instituția condusă de dr. Adrian Bîlbă returnează Consiliului Județean 40.000 de lei din subvenția primită. În varianta rectificată a bugetului, CMSN realizează venituri proprii în valoare de 8.654.962 de lei, dar și venituri din sponsorizare de încă 20.000 de lei.

Pe lângă subvenția cadru la care ne-am referit mai sus, Consiliul Județean Constanța va mai asigura o subvenție de 92.000 de lei pentru implementarea unui proiect cu finanțare europeană, programat să înceapă în trimestrul actual, spre sfârșitul anului. Proiectul constă în modernizarea Planetariului și se realizează prin atragerea de fonduri europene NERAMBURSABILE în valoare de 1,1 milioane de euro.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions