Connect with us

Politica

Codul Penal și Codul de Procedură Penală, modificate cu SCANDAL de PSD-ALDE. PNL și USR atacă la CCR

Publicat

la

A fost mega-scandal azi în Parlament. Motivul a fost legat de eterna poveste  privind legile care guvernează Justiția. La numai câteva zile după ce l-a îndepărtat pe Tudorel Toader de la ministerul Justiției, PSD a reușit să adopte astăzi, cu ajutorul ALDE și a altor parlamentari, în Camera Deputaţilor, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Proiectul legislativ care prevede modificarea Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru“ 81 „împotrivă“ şi două abţineri. La rândul său, proiectul legislativ pentru modificarea Codului procedură penală a fost adoptat cu 181 „pentru”, 83 „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit digi24.ro, principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache sunt: scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu, dezincriminarea totală a neglijenței în serviciu, scăderea termenelor de prescripție (în acest caz specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive), reducerea la un an a termenului pentru denunț, iar după ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită și interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

Opoziția atacă la CCR noile Coduri!

La dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor asupra codurilor penale, puterea și opoziția și-au aruncat cuvinte grele. Liderul grupului deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat că poporul român îi va trimite la „lada de gunoi a istoriei“ pe cei care au votat pentru aceste schimbări, notează Mediafax.

„Am votat împotrivă pentru că nu credem în această mascaradă. Nu vă bucuraţi acum. Se va bucura la sfârşit poporul român când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei“, a declarat Eugen Tomac.

La rândul său, Raluca Turcan a declarat că PNL va contesta la CCR această „fărădelege şi bătaie de joc“.

„Votul din 26 mai poate să fie un moment în care românii să vă transmită tuturor celor care aţi votat azi că nu pentru asta v-au dat votul. Până la votul din 26 mai vă anunţăm că PNL va contesta la CCR toată această fărădelege şi bătaie de joc“, a afirmat liderul grupului PNL la Camera Deputaţilor Raluca Turcan.

De asemenea, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a spus că speră ca cei care au votat pentru aceste modificări la legile justiţiei că vor fi sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri.

„Un nimic atât de simplu după vorbă, după port îşi modifică legea în Parlament să scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolvă în instanţă. România va fi supusă de un infringement pentru că vă bateţi joc de angajamentele europene pe care ni le-am asumat. Sper să fiţi sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri, a afirmat Stelian Ion, citat de Mediafax.

De partea cealaltă, deputatul UDMR Marton Arpad a spus la finalul şedinţei: „Vă rog sa opriţi zbieretele acestor naţionalisti ultraduri“. PNL şi USR au anunţat că vor ataca la CCR proiectele de coduri penale. În schimb, Eugen Nicolicea a spus că persoane care habar nu au despre ce vorbesc şi care urlă de doi ani în Parlament vor să blocheze actele normative. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după, votul din Camera Deputaţilor pe Codul Penal şi Codrul de Procedură Penală, că nu s-a adus în Parlament nicio modificare faţă de decizia Curţii Constituţionale.

„Nu, nu a fost făcută nicio modificare. Codurile penale – s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut ca articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR. Parţial că or să atace la CCR din nou codurile pe nişte articole declarate deja constituţionale“, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Cum s-a votat

La votul pentru modificarea Codului Penal au votat „pentru“: PSD – 139, ALDE – 17, UDMR – 13, Minorități – 7, Neafiliați – 3, PMP – 1, iar contra PNL – 44, USR – 27, PMP – 7, Minorități – 2, Neafiliați – 1. În favoarea modificării Codului procedură penală au votat: PSD – 139, ALDE – 17, UDMR – 13, Minorități – 8 Neafiliați – 3, PMP – 1, în timp ce împotrivă au votat: PNL – 45, USR – 27, PMP – 8, Minorități – 2, Neafiliați – 1. Un deputat de la minorități s-a abținut.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După Novak, pe lista remanierilor lui Ciucă apar miniștrii Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), așa cum am anunțat aici:

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ciucă se pregătește să dea afară miniștrii neperformanţi sau care au fost implicați în scandaluri. Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului va pleca din guvern, spun surse politice. Aceasta este doar unul dintre cei trei miniştri pe care premierul a decis să-i schimbe în urma evaluării făcute. Pe lista celor care pleacă mai sunt unul de la PSD şi un ministru de la PNL.

Cabinetul Ciucă se reînoieşte în urma evaluărilor făcute, iar fiecare partid al coaliţiei – PNL, PSD, UDMR – schimbă câte unul din miniştrii în funcţie.

Eduard Novak, ministrul Sportului este cel pe care-l sacrifică UDMR, deşi liberalii l-ar fi vrut plecat pe Cseke Attila, care are banii de la Dezvoltare.

Novak nu a ieşit prea bine la evaluare, lui se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

Scandalurile în care a fost implicat Eduard Novak

În primul rând, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, imnul României. Practic a refuzat să să recite versurile.

Un al doilea moment care a ofensat opinia publică a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapest, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nici nu a fost măcar menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Acest fapt a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Novak.

Surse politice că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii.

Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost la meciul de hochei dintre România și Ungaria, când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

I se mai impută şi faptul că, de curând, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40% dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor.

sursa: antena3.ro / foto: g4media

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi prezintă activitatea din primele șase luni ale anului în circumscripția Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că, deși cea mai mare parte a muncii de parlamentar este în Legislativ, activitățile sale în cadrul circumscripției electorale Constanţa sunt foarte importantă pentru el.

„Sunt senator de Constanța şi problemele constănţenilor reprezintă o prioritate. Încerc permanent să le soluţionez sau să atrag atenția asupra acestora prin intervenții în Parlament sau prin sesizări adresate autorităţilor competente. În primele 6 luni ale acestui an am înaintat adrese către diverse instituții locale sau centrale cu privire la neregulile semnalate de constănțeni. Pentru că îi reprezint în Parlament pe constănţeni, ţin permanent legătura şi cu autorităţile locale şi am avut întâlniri cu vicepreşedintele CJC, cu viceprimarul sau cu prefectul judeţului cu privire la teme de interes local. În ultimele 6 luni am efectuat şi numeroase vizite în teritoriu, la Spitalul de Boli Infecţioase, pe plaja Corbu unde se ridică un complex rezidenţial pe o arie protejată sau la vama Isaccea unde am acordat sprijin refugiaţilor ucraineni.“, a declarat Remus Negoi.

Senatorul USR afirmă că, tot la Constanța, a organizat o dezbatere privind Codul Patrimoniului în luna februarie şi o dezbatere privind situația de pe plaja Corbu cu reprezentanţii Apelor Române.​ De asemenea, Negoi spune că, în această perioadă, a participat la trei conferințe de presă organizate de USR şi a avut numeroase discuții pe marginea inițiativelor legislative proprii.

„Am continuat, de asemenea, seria stagiilor de practică pentru studenţi la cabinetul parlamentar. De la Universitatea Bucureşti, 12 studenţi ai Facutăţii de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice, au desfăşurat orele de practică şi au contriuit la îmbunătăţirea comunicării în cadrul cabinetului. De la SNSPA, o studentă de la secţia Relaţii Intervaţionale şi Studii Europene s-a familiarizat cu activitatea din Senat, a analizat iniţiativele legislative aflate în circuit şi a participat la şedinţele de plen şi la lucrările din comisiile parlamentare. De la Universitatea Babeş-Bolzai din Cluj-Napoca, la al treilea stagiu de practică pentru ştiinţe politice, au fost 6 studenzi masteranzi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Acereştia au analizat iniţiative legislative aflate în circuit, au venit cu propuneri de noi iniţiative, au organizat dezbatri şi au participat la o şedinţă de plen. Voi susţine în continuare astfel de activităţi în cadrul cabinetului parlamentar pentru a-i ajuta pe tineri să aplice în practică noţiunile pe care le învaţă la cursuri.“, afirmă Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: