Connect with us

Politica

Codul Penal și Codul de Procedură Penală, modificate cu SCANDAL de PSD-ALDE. PNL și USR atacă la CCR

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost mega-scandal azi în Parlament. Motivul a fost legat de eterna poveste  privind legile care guvernează Justiția. La numai câteva zile după ce l-a îndepărtat pe Tudorel Toader de la ministerul Justiției, PSD a reușit să adopte astăzi, cu ajutorul ALDE și a altor parlamentari, în Camera Deputaţilor, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Proiectul legislativ care prevede modificarea Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru“ 81 „împotrivă“ şi două abţineri. La rândul său, proiectul legislativ pentru modificarea Codului procedură penală a fost adoptat cu 181 „pentru”, 83 „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit digi24.ro, principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache sunt: scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu, dezincriminarea totală a neglijenței în serviciu, scăderea termenelor de prescripție (în acest caz specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive), reducerea la un an a termenului pentru denunț, iar după ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită și interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

Opoziția atacă la CCR noile Coduri!

La dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor asupra codurilor penale, puterea și opoziția și-au aruncat cuvinte grele. Liderul grupului deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat că poporul român îi va trimite la „lada de gunoi a istoriei“ pe cei care au votat pentru aceste schimbări, notează Mediafax.

„Am votat împotrivă pentru că nu credem în această mascaradă. Nu vă bucuraţi acum. Se va bucura la sfârşit poporul român când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei“, a declarat Eugen Tomac.

La rândul său, Raluca Turcan a declarat că PNL va contesta la CCR această „fărădelege şi bătaie de joc“.

„Votul din 26 mai poate să fie un moment în care românii să vă transmită tuturor celor care aţi votat azi că nu pentru asta v-au dat votul. Până la votul din 26 mai vă anunţăm că PNL va contesta la CCR toată această fărădelege şi bătaie de joc“, a afirmat liderul grupului PNL la Camera Deputaţilor Raluca Turcan.

De asemenea, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a spus că speră ca cei care au votat pentru aceste modificări la legile justiţiei că vor fi sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri.

„Un nimic atât de simplu după vorbă, după port îşi modifică legea în Parlament să scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolvă în instanţă. România va fi supusă de un infringement pentru că vă bateţi joc de angajamentele europene pe care ni le-am asumat. Sper să fiţi sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri, a afirmat Stelian Ion, citat de Mediafax.

De partea cealaltă, deputatul UDMR Marton Arpad a spus la finalul şedinţei: „Vă rog sa opriţi zbieretele acestor naţionalisti ultraduri“. PNL şi USR au anunţat că vor ataca la CCR proiectele de coduri penale. În schimb, Eugen Nicolicea a spus că persoane care habar nu au despre ce vorbesc şi care urlă de doi ani în Parlament vor să blocheze actele normative. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după, votul din Camera Deputaţilor pe Codul Penal şi Codrul de Procedură Penală, că nu s-a adus în Parlament nicio modificare faţă de decizia Curţii Constituţionale.

„Nu, nu a fost făcută nicio modificare. Codurile penale – s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut ca articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR. Parţial că or să atace la CCR din nou codurile pe nişte articole declarate deja constituţionale“, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Cum s-a votat

La votul pentru modificarea Codului Penal au votat „pentru“: PSD – 139, ALDE – 17, UDMR – 13, Minorități – 7, Neafiliați – 3, PMP – 1, iar contra PNL – 44, USR – 27, PMP – 7, Minorități – 2, Neafiliați – 1. În favoarea modificării Codului procedură penală au votat: PSD – 139, ALDE – 17, UDMR – 13, Minorități – 8 Neafiliați – 3, PMP – 1, în timp ce împotrivă au votat: PNL – 45, USR – 27, PMP – 8, Minorități – 2, Neafiliați – 1. Un deputat de la minorități s-a abținut.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Adina Vălean, validată pentru postul de Comisar european

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Propunerea României pentru postul de Comisar european, Adina Vălean, a fost validată astăzi de Comisia de transporturi a Parlamentului cu 36 de voturi ”pentru”, au declarat surse europene pentru G4Media.ro. Vălean a fost audiată azi la Bruxelles, în Comisia de transport şi turism a Parlamentului European (TRAN). Vălean a avut unele dificultăți în cursul audierilor, relatează site-ul Politico.eu. conform Mediafax.

„Vă mulțumesc că m-ați suportat astăzi. Îmi cer scuze dacă răspunsurile mele nu au fost suficient de complexe, dar dumneavoastră cunoașteți atât de multe detalii. Vă pot promite că în curând voi ști mai multe lucruri“, a declarat Adina Vălean la finalul audierii.

„Nu este nici pe departe un expert“, a comentat site-ul Politico.eu.

Surse:g4media.ro, stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis dezbate cu jurnaliști. „Dăncilă, o mega-dezamăgire”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Criticat pentru faptul că nu a vrut să participe la o dezbatere cu candidatul PSD, Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis a susținut, în această seară, o conferință de presă, fiind prima pe care șeful statului o organizează după foarte mult timp în afara Palatului Cotroceni. Cu această ocazie, Iohannis a afirmat că de la sediul PNL, de ce nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale.

Iohannis a precizat, însă, că săptămâna viitoare va organiza, împreună cu echipa sa de campanie, o dezbatere “așezată”, alături de politologi, formatori de opinie și jurnaliști.

„Dăncilă a fost partea activă a mârlăniilor pesediste. A fost foarte activă când a fost vorba să facă zid în fața unor persoane cu probleme penale. A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor. E reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat contra românilor și acum, în campanie, mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu respect. Nu accept o dezbatere cu această persoană, care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani din România. Îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. N-are decât să stea în Opoziție. Voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marțea viitoare. Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată”, a spus Klaus Iohannis, citat de B1 TV.

Totodată, Iohannis a punctat că Viorica Dăncilă, pe care o credea pro-europeană pentru că a fost eurodeputată, a fost o ”mega-dezamăgire” pentru el. ”Nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile”, a adăugat președintele.

”Mi s-a prezentat ca pe o doamnă care a fost 10 ani în Parlamentul European și am crezut că are priviri euro. Nu am cunoscut-o, recunosc că este o mega-dezamăgire pentru mine pentru că lucrat împotriva românilor, acum spune că nu ea a fost acolo, că este nevinovată. Este ciudat. Ca rezultat final, spun că îmi pare rău. A fost o majoritate puternică în Parlament, PSD cu ALDE. Nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile.”, a spus Klaus Iohannis, citat de stiripesurse.ro.

S-a plâns că nu și-a mai luat vacanță de doi ani

Klaus Iohannis a declarat că în cinci ani de mandat și-a luat doar trei vacanțe și niciuna în ultimii doi ani, căci a trebuit să se lupte cu PSD-iștii și să-i apere pe români, notează B1 TV.

„Chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Nu e concediu pentru președinte. Munca pe care o facem nu poate fi preluată de nimeni și când am plecat în vacanță am luat mapa, pixul, actele și am lucrat pe documente. Lumea sper că a urmărit cu drag cum președintele reușește să rupă câte o zi. Am mers câte o zi la munte, m-am întâlnit cu românii, sper că le-am stârnit apetitul pentru munte”, a mai spus el.

Dăncilă este prost…informată

Iohannis a afirmat, într-o conferință de presă, că nu are probleme penale și că subiectul caselor invocat de Viorica Dăncilă este o problemă „creată de PSD”. Despre casa pierdută în instanță, el a zis ca a fost o problemă „civilă”.

„Nu este nicio vulnerabilitate. Însă dna Dăncilă este prost informată. Nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Nu sunt 6 case, sunt 5 pentru că între timp una a fost eliminată. Această problemă a apărut în anul 2000, când am intrat în politică a fost creată de PSD să fie folosită de PSD în campania electorală. Vă dați seama câtă inventivitate din partea PSD dacă în fiecare campanie vine cu aceeași temă. Nu-mi reproșez nimic, sunt un om cinstit, le-am cumpărat legal și cinstit și chestiunile din justiție sunt chestiuni de procese civile. Zicea dna Dăncilă că aș fi și eu un fel de penal. Nu am avut niciodată dosar în sensul să fiu cercetat penal. Nu am absolut nimic de ascuns, lucrurile sunt clare și nu cred că trebuie să le luam în detaliu”, a zis Iohannis, arată stiripesurse.ro.

”În 2017, Klaus Iohannis a pierdut definitiv în instanță casa din centrul Sibiului, care îi aducea cele mai mari venituri. Cu banii câștigați din închirierea respectivului imobil, Iohannis și-a cumpărat în decursul timpului alte case.”, precizează stiripesurse.ro.

Surse:stiripesurse.ro, b1.ro

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După ce Guvernatorul BNR le-a dat peste nas, liberalii insistă: “Gaura din buget este de 21 de miliarde de lei”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că, pentru primele nouă luni ale anului, Guvernul PSD a estimat venituri de 249 de miliarde de lei, dar execuţia arată 228 de miliarde de lei. “Gaura după 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei”, susţine el.

Florin Cîţu afirmă, într-o postarea pe Facebook, că Guvernul PSD a “estimat” venituri de 249 de miliarde de lei în primele 9 luni din 2019.

“Execuţia arată 228 miliarde lei!!! Gaura după 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei”, susţine Cîţu.

Cifrele lui Isărescu

Amintim că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a anunțat, la finalul săptămânii trecute că România nu este nici în prăpastie, nici pe marginea prapastiei.

Astfel, Isărescu spune că Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 4,2% la 3,8% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a coborât, de la 3,4% la 3,1%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în care economia României nu este ”nici în prăpastie, nici pe marginea ei”.

”Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei. Însă, cea mai mare parte a creşterii economice este bazată pe consum. Cererea şi-a menţinut ritmul crescut de creştere, iar această creştere nu este la un nivel sustenabil”, a avertizat Isărescu.

Isărescu consideră că va ajunge la o înţelegere cu noul Guvern în ceea ce priveşte politica fiscală.

”Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară. Vom analiza măsurile avute în vedere în domeniul salarial, acestea fiind foarte importante”, a spus guvernatorul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: