Connect with us

Politica

Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009 vrea informații legate de numirea prefecților și șefilor de deconcentrate

Publicat

la

Parlamentarii din Comisia specială de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 au decis miercuri să ceară informații Secretariatului General al Guvernului cu privire la numirea prefecților și șefilor de deconcentrate în aceeași zi, cu o lună înaintea alegerilor, a anunțat președintele comisiei, Oana Florea citată de agerpres.ro.

“Astăzi s-a propus și s-a votat cu majoritate de voturi o adresă către Secretariatul General al Guvernului prin care să solicităm informații cu privire la numirea șefilor de deconcentrate și numirea secțiilor de votare după ce au fost schimbați prefecții în aceeași zi”, a precizat Florea, la finalul ședinței comisiei.

Comisia de anchetă a luat act miercuri de decizia CCR care a constatat obligația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața Parlamentului — Comisia specială de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei. Parlamentarii nu au putut însă avansa cu un calendar, în condițiile în care decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial, și așteaptă și motivarea acesteia.

“Deciziile Curții sunt obligatorii, dar ele își intră practic în forța juridică după publicarea în Monitorul Oficial. La acest moment avem un comunicat de presă al Curții, nu avem considerentele, respectiv motivarea. Aceste decizii ale CRR nu sunt retroactive, trebuie să așteptăm publicarea. Mai mult, pe lângă dispozitiv care este obligatoriu, sunt obligatorii și considerentele și tocmai pentru a lămuri cadrul constituțional în care ne desfășurăm activitatea este mult mai util să așteptăm aceste considerente și apoi să facem invitații, urmând ca între timp să administrăm proba cu acte”, a explicat Oana Florea.

Potrivit acesteia, motivările CCR, ca și în deciziile anterioare, explică pe larg cadrul legal în care se poate opera. “Exemplu — decizia anterioară cu privire la invitarea persoanelor — s-a făcut distincție între cele trei categorii de persone care pot fi invitate, respectiv unele citate, celelalte invitate și persoanele fizice obișnuite. Acest lucru nu l-am găsit practic în dispozitiv, l-am găsit în considerente, tocmai de aceea este util să așteptăm pentru a nu greși și a încălca cumva legea sau Constituția. Eu sunt deschisă la administrarea oricăror probe care ne duc la aflarea adevărului și la a ne duce misiunea la bun sfârșit”, a adăugat deputatul PSD.

Săptămâna viitoare parlamentarii din Comisia de anchetă speră să aibă motivarea CCR, dar nu exclud să ia legătura cu senatorii și deputații din Comisia de control al activității SRI pentru amănunte suplimentare. “Până atunci vom redacta către SGG solicitarea respectivă și, în funcție de răspunsul primit, vom vedea dacă avem nevoie de alte acte, date și vom pune în discuție și o eventuală adresă pentru Comisia de control SRI”, a adăugat Oana Florea.

Social-democrata a menționat că există două solicitări trimise de comisie — una la Președinție și alta la SRI — al căror termen a expirat în aceste zile. “Este vorba de o adresă către SRI — o întrebare adresată SRI — dacă știe, cunoaște că cei doi, respectiv fostul șef și fostul șef adjunct, se aflau în sufrageria domnului Oprea. Nu am primit niciun răspuns până la acest moment. Probabil vom discuta la ședința următoare dacă colegii consideră o revenire utilă. Cu privire la Administrația Prezidențială cred că era în același sens — ce opinie are dl președinte despre ceea ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea”, a spus Oana Florea.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Firmele din HoReCa ar putea fi scutite de o parte din impozit. Mircea – Titus Dobre: „Măsura este incompletă“

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul ar putea institui scutirea de la impozit, pentru o perioadă de 180 de zile, a contribuabililor care desfășoară activități în domeniul HoReCa, au declarat surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro. Potrivit sursei citate, măsura este luată în calcul pentru că starea de alertă o să fie prelungită, iar restricțiile afectează desfășurarea activității companiilor care oferă servicii în hoteluri, baruri, restaurante.

Scutirea de impozit specific, analizată la Guvern, este gândită pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Propunerea a fost comentată pentru Ordinea.ro de fostul ministru al Turismului, Mircea-Titus Dobre, actualul președinte al UGIR Constanța.

„Aceasta măsura ar fi trebuit completată prin scutirea impozitelor asupra bunurilor mobile, imobile, dar și pentru obligațiile de plată privind angajații.“, a spus fostul ministru al Turismului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

3% din sumele colectate de stat de pe urma jocurilor de noroc, redirecționate pentru monumentele istorice

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarul de Constanța Remus Negoi a susținut, astăzi, în Comisia Economică a Senatului proiectul pe care l-am inițiat pentru modificarea Legii nr. 422/2001 în vederea clarificării unor situații incerte privind colectarea Timbrului Monumentelor Istorice. În Lista monumentelor istorice din România figurează peste 30.000 de obiective, însă statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește starea de conservare a multora dintre acestea, spune Negoi.

„Timbrul Monumentelor Istorice reprezintă unul dintre puținele instrumente naționale de finanțare pentru protejarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice. Sunt însă probleme importante în ceea ce privește colectarea sumelor ce urmează a fi apoi reinvestite în lucrări de prezervare a patrimoniului cultural și, din acest motiv, am propus modificarea legii astfel:

  • Alocarea a 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc către Ministerul Culturii, pentru Institutul Național al Patrimoniului, în vederea finanțării lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice.
  • Timbrul monumentelor istorice se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de a proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, imobilelor situate în zona de protecție a monumentelor istorice, în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate.“, a afirmat Negoi.

Senatorii din Comisia Economică au votat „pentru” în unanimitate, iar reprezentantul Ministerului Culturii a susţinut modificarea legislativă pe care a senatorul constănțean a inițiat-o.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Țeapă! Ministrul Energiei: „Ordonanța privind corectarea facturilor uriașe nu se poate aplica retroactiv, ci de la 1 februarie“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le dă o veste proastă românilor. El a anunțat că schema de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, și nu retroactiv de la 1 ianuarie așa cum se anunțase inițial. Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern din această după-amiaza, a spus el, în conferinţa “Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News. Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021. “Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, conform Agerpres.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat. Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: