Conecteaza-te cu noi

Societate

Conferința „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”, la Universitatea Ovidius

Published

on

universitatea ovidius

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează miercuri, 8 noiembrie, conferința cu tema „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”.

Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), începând cu ora 12.00.

Studenţii interesaţi să afle care sunt tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news vor putea intra în dialog cu profesioniști în domeniu, în cadrul unui proiect derulat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași. Participanții vor putea afla de la specialiştii Veridica.ro (site dedicat demontării şi combaterii fake-news) cum pot verifica informaţiile pe care le accesează, care este procesul fabricării de fake-news şi cum pot fi demontate ele, care este contextul geopolitic în care diferite minciuni şi teme de propagandă pot influenţa publicul.

Afiș uoc

Vor susţine conferinţe live jurnaliştii Marian Voicu – realizator şi producător de emisiuni la TVR şi publisher Veridica.ro; Cătălin Gomboş – jurnalist specializat pe problematica Orientului Mijlociu şi redactor-şef Veridica.ro. Se vor alătura online jurnalistul Marin Gherman – editorialist Veridica.ro, şi Alexandru Gulei, expert în domeniul drepturilor omului.

Advertisement

Moderatorul dezbaterii va fi conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice.

***

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR, unde realizează, printre altele, emisiunea dedicată combaterii şi demontării fake news, „Breaking Fake News”.  A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este „Război și pace în Ucraina” (2019); cel mai recent volum publicat este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (București: Humanitas, 2018). A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar „Exodul: O tragedie siriană” (2015). A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2014).

***

Cătălin Gomboş lucrează ca jurnalist din 2001. Între 2003 și 2008 a fost corespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea „Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care „Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice „Manfred Woerner” pentru corespondențe de război. Este autorul volumului „Piano Man în Casa Războiului: Însemnări din Irak și Afganistan” (București: Corint Books, 2021).

Advertisement

***

Marin Gherman este editorialist Veridica.ro, doctor în ştiinţe politice, lector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, director al Institutului de Studii Politice şi Capital Social (Cernăuţi, Ucraina). Este, de asemenea, jurnalist Libertatea şi președinte-fondator al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.

***

Alexandru Gulei este directorul executiv al Asociaţiei Alternative Sociale. Are o vastă experienţă în domeniul organizaţiilor civice dedicate asistenţei sociale şi drepturilor omului. Este doctor în sociologie, cu o teză despre percepția socială a migranților, susţinută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este autor și coautor al mai multor studii şi recomandări pe tema respectării drepturilor omului în domenii precum servicii sociale, educaţie, poliţie sau sistemul judiciar.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions