Connect with us

Administratie

Consilierii județeni au rectificat bugetele mai multor instituții din subordine

Publicat

la

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 40 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, dintre care proiectul de hotărâre nr. 284/06.12.2021 a fost retras. Un număr considerabil de proiecte de hotărâre au vizat rectificări ale bugetelor instituțiilor subordonate CJC, și, implicit, rectificarea bugetului județului Constanța. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi s-a aflat un număr de 14 proiecte de hotărâre ce au vizat rectificarea bugetelor instituțiilor subordonate CJC. Printre acestea, amintim rectificarea bugetelor instituțiilor de cultură, a instituțiilor medicale precum și a celor educaționale.

În ceea ce privește bugetul Muzeului de Artă Constanța, acesta a fost rectificat prin suplimentarea cu suma de 15.000 lei, din venituri proprii, de la valoarea de 2.485.000 lei, la 2.500.000 lei. Pentru alte trei instituții de cultură, bugetele au fost rectificate în sensul diminuării acestora, mai exact, bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost diminuat cu suma de 213.261 lei, de la 10.490.330 lei, la 10.277.069, această modificare fiind reflectată la capitolul cheltuieli și reprezentând subvenție cheltuieli de personal. În cazul Teatrului de Stat Constanța, bugetul a fost diminuat cu suma de 164.700 lei, de la 8.111.250 lei, la 7.946.550 lei, rectificare necesară bunei funcționări a instituției de cultură, până la sfârșitul anului curent. Tot despre o diminuare a bugetului vorbim și în cazul Teatrului pentru Copii si Tineret Constanța „Căluțul de mare”, cu suma de 354.000 lei, de la 3.867.015 lei, la 3.513.015 lei.

Rectificări între articolele bugetare, fără a influența însă valoarea totală a bugetului, au fost prevăzute în cazul altor două proiecte de hotărâre, respectiv pentru Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, unde bugetul rămâne neschimbat, cu o valoare totală de 5.212.000 lei, iar în ceea ce privește Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, totalul veniturilor sunt în sumă de 15.240.000 lei.

Pe ordinea de zi de astăzi s-a aflat și rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli a două instituții medicale, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța și “Unitatea de Asistență Medico-Sociala Agigea”. Dacă în cazul SCJU Constanța vorbim de o majorare a bugetului, cu suma de 734.450 lei, în cazul celei din urmă instituții medicale vorbim de o rectificare în sensul redistribuirii unor sume între articole bugetare, astfel că, bugetul rămâne la același nivel.

În ceea ce privește Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Delfinul” Constanța, au fost suplimentat bugetul cu suma totală de 494.600, din care 269.000 lei sunt necesari asigurarii drepturilor de hrană si cazarmament ce se acorda elevilor cu cerințe educaționale speciale, iar suplimentarea cu suma de 225.600 lei este necesară în vederea achitării burselor școlare pentru un număr de 188 de beneficiari, până la sfârșitul anului 2021. Bugetul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” Constanța a fost rectificat și el prin majorarea cu suma de 344.000 lei. Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros” Constanța i-a fost aprobată majorarea bugetului cu suma de 456.000 lei.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost aprobat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 și modificarea listei de investiții, pentru Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, în sensul operării unor modificări între articole bugetare. Și bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a fost rectificat prin suplimentarea cu suma de 8000 de lei, necesară acoperirii cheltuielilor de bunuri și servicii.

Tot astăzi, consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind amânarea organizării Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ‘’Dan Moisescu”, pentru prima jumătate a anului 2022, precum și diminuarea bugetului necesar organizării Concertului Extraordinar de folclor Ansamblul Folcloric “Brâulețul”. Aceste modificări au intervenit ca urmare a prelungirii stării de alertă la nivel național, și implicit, a necesității asigurării unui mediu cât mai sigur din punct de vedere epidemiologic tuturor participanților la evenimentele culturale și acțiunile Centrului Cultural Judetean Constanța „Teodor T. Burada”.

În urma rectificărilor bugetare ale instituțiilor subordonate, a fost modificat și Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Judetului Constanta, pentru anul 2021. Astfel, acesta a fost suplimentat cu suma de 1.890.646 lei, veniturile totale în acest moment fiind de 496.853.711 lei.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a vizat aprobarea transmiterii unei solicitării Primăriei Municipiului Constanța, pentru efectuarea demersurilor necesare privind trecerea unor bunuri imobile, Morga-C5, Capela Mortuara-C7 și terenul aferent, din domeniul public al U.A.T. Municipiul Constanța în domeniul public al U.A.T. Județul Constanța, care a întrunit un număr de 33 de voturi pentru.

Aprobarea protocolului de colaborare între Centrul de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică “Acad. David Davidescu” și UAT Județul Constanța, a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre care a primit un număr de 34 de voturi pentru. Scopul proiectului este acela de a sprijini dezvoltarea durabilă, bioeconomia și conservarea biodiversității.

Proiectul privitor la aprobarea transmiterii unei solicitări Primăriei Municipiului Constanța pentru efectuarea demersurilor necesare privind trecerea unui bun imobil, din proprietatea publică a Municipiului Constanța, în domeniul public al U.A.T. Județul Constanța, a primit un număr de 31 de voturi pentru. Solicitarea se referă la un imobil situat în B.dul Mamaia nr. 331A, mun. Constanța, județ Constanța, teren aferent Pavilionului Expozițional. Scopul transmiterii terenului este acela de a reîntregii proprietatea, respectiv terenul aferent construcției Pavilion Expozițional.

Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din impozitul pe profit în anul 2021 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT-urile din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, a reprezentat un alt punct important aflat pe ordinea de zi. Astfel, în urma analizării solicitărilor scrise primite din partea reprezentanților primăriilor din județ, Comisia de analiză a solicitărilor UAT-urilor formulate în vederea repartizării sumelor, a fost întocmită o propunere de repartizare a sumelor, pe care o puteți consulta aici.

Tot astăzi, consilierii județeni au fost solicitați să dezbată și să voteze nominalizările pentru comisia de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale Secretarului General al județului Constanța. Astfel, la propunerea inițiatorului proiectului, președintele CJC, Mihai Lupu, au fost nominalizați consilierii județeni Geanina Topolov și Stelian Gima, propunere care a întrunit 27 de voturi pentru.

Ședința de astăzi a fost condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima și s-a ținut în regim de videoconferință, fiind prezenți 36 de consilieri județeni.

Comments

comments

Administratie

Chițac vrea achiziționarea a încă 22 de autobuze electrice. O parte din primul lot zace în garajul CT Bus

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chișac, a anunțat, în urmă cu câteva minute, că a depus cererea de finanțare pentru achiziția a încă 22 de autobuze electrice pentru oraș.

„Este vorba despre un proiect în valoare de 12,1 milioane de euro, eligibil 100% pentru bugetare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (ceea ce înseamnă că nu va presupune cofinanțare din partea Primăriei). Pe lângă achiziția celor 22 de autobuze, contractul prevede și achiziția a 22 de stații de reîncărcare lentă, pentru garajul CT Bus, și achiziția a 7 stații de reîncărcare rapidă, ce se vor monta pe traseu.

Este un nou pas important pe care Constanța îl face în vederea îmbunătățirii calității aerului pe care îl respirăm, orașul nostru urmând să aibă una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de transport în comun prietenos cu mediul din România. Să nu uităm că, vreme de mulți ani, la Constanța parcul auto pentru transportul public a fost unul învechit și deloc prietenos cu călătorii și cu mediul înconjurător.

Noul proiect vine în completarea inițiativelor pe care le-am avut anul trecut: achiziționarea a 125 de stații de autobuz și a altor 41 de autobuze electrice, de 10 și 12 m lungime. O mare parte dintre aceste autobuze se află deja în garajul CT Bus, iar pe parcursul sezonului estival ne așteptăm să le vedem pe traseu.

Transportul public reprezintă cartea de vizită a unui oraș civilizat. Odată cu aceste investiții și cu îmbunătățirea sistemului public de transport în comun, Constanța face mulți pași înainte în lupta cu poluarea și cu aglomerația.“, a spus Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

„Ziua Constanței“. Vezi care este programul manifestărilor din weekend

Publicat

la data de

Scris de

Ziua Constanței cuprinde zeci de evenimente, sute de artiști și mii de constănțeni.

Programul manifestărilor este următorul:

VINERI – 20.05.2022.

 1. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE”, ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei – o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste cu mesaj existențial, un omagiu adus patronilor spirituali și ocrotitorilor orașului Constanța, la ceas aniversar, întru cinstire.

Distribuție: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Liliana Hodorogea, Tomi Cristin, Silviu Mircescu și altii. Adaptare dupa Cristina Tamas.

SÂMBĂTĂ– 21.05.2022.

 1. MARATONUL NISIPURILOR : eveniment sportiv internațional, interval orar 07:00 – 19:00 (PLAJA NEVERSEA)
 2. EXPOZITIE ÎN AER LIBER – PIAȚA OVIDIU : CONSTANȚA NOASTRĂ – O POVESTE BIMILENARĂ.
 3. SPORT ÎN PARC – eveniment sportiv în cinci etape care se vor desfășura în centrul orașului, pe bulevardul Tomis, în perioada 21 mai – 22 mai 2022.

Evenimentul este structurat sub forma unui triatlon sportiv: baschet, minifotbal si tenis cu piciorul. De asemenea, tot pe bulevardul Tomis se vor organiza și alte competiții și concursuri pentru iubitorii de mișcare.

4.SIMBOLURI DE ZIUA CONSTANȚEI, PIAȚA OVIDIU, între orele 11:00-13:00. Vor fi dezvelite încă două plăci din granit, pe care sunt gravate monumente de patrimoniu. În cadrul acestei manifestări, ansamblurile minorităților vor susține un spectacol de dansuri tradiționale și va fi organizată o tombolă cu premii    atractive.

 1. OVIDIO RUNNING – începând cu ora 17.00 va debuta prima ediție a „Ovidio Running”, o cursă de alergare pe distanța de 3 km, care se va desfășura în Constanța, pe traseul Cazino Constanța – faleza – portul Tomis – Str. Lebedei – Str. Remus Opreanu – Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989 – Str. Marcus Aurelius – Str. Sulmona – Str. Vasile Canarache – Piața Ovidiu.

„Ovidio Running” face parte din manifestările dedicate consolidării brandului identitar al lui Publius Ovidius Naso, poetul născut la Sulmona și exilat în bătrânul Tomis.

 1. MUZICĂ DE FANFARĂ – FALEZA CAZINOULUI, ORA 17:30. Fanfara „Muzica apelor” îi va bucura pe toți cei care se vor afla pe faleza Cazinoului
 2. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE” – ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei

8.MUZICIENI CONSTĂNȚENI DE ZIUA CONSTANȚEI – spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski, începând cu ora 20:30.

 1. CONCERT INCENDIAR ÎN PIAȚA OVIDIU – ORA 21:30:

BARBAROSSA SAMBA GROUP

CARLA’S DREAMS

VIDEO MAPPING

SHOW MULTIMEDIA – FOC DE ARTIFICII

DJ MANUEL RIVA

ALEXANDRA STAN

De asemenea, începând cu ora 21:00, timp de 30 de zile, 4 cladiri emblematice ale Constanței vor fi iluminate arhitectural: Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța , Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța ,Muzeul de Artă Populară Constanța.

DUMINICA – 22.05.2022

 1. SPORT IN PARC – Activități sportive pe bulevardul Tomis, în fața Primăriei Constanța: tenis de picior, fotbal, baschet, concursuri etc.
 2. MUZICĂ FOLK PE FALEZA CAZINOULUI – ora 17:00, Walter Ghicolescu va susține un recital de muzică folk pe faleza Cazinoului, langa statuia lui Mihai Eminescu.
 3. INVITAȚIE LA REVERIE MUZICALĂ – ora 20:30- spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac îi bagă pe consilierii locali în ședință extraordinară

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța au fost chemați de primarul Vergil Chițac, vineri, 20 mai, în ședință extraordinară pentru a dezbate trei proiecte de hotărâre:

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2022;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 1

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 490/2021 privind înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Constanţa;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 şi nr. 5

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 402/2021 privind aprobarea cererii de finanţare şi a devizului generat aferent proiectului „Bulevardul Madrid”;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi 5

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: