Connect with us

Administratie

Consilierii locali ai USR îi cer lui Chițac clarificarea unor aspecte privind unele cheltuieli din buget

Publicat

la

Liderul consilierilor locali ai USR din Constanța, Dumitru Caragheorghe, a declarat că, din cauza faptului că bugetul local pe 2022 a fost urcat în consultare publică fără o consultare prealabilă cu consilierii USR, formațiunea sa își dorește clarificarea unor aspecte privind unele repere de cheltuieli din buget legate de:

-sistemul de colectare a deșeurilor.

-parc inel 2 – zona Marvimex.

-perdeaua verde.

-parcări publice supraetajate.

-casa d’Italia ca obiectiv cultural.

-picturi murale.

-plantările pe aliniamente.

„Fac precizarea că pentru fiecare din aceste repere avem proiecte și este obligatoriu să primim clarificări din partea administrației.“, spune Caragheorghe.

Tot din cauza faptului că primarul Chițac a pus bugetul în consultare publică fără o discuție în prealabil, conducerea USR a decis să se facă publice propunerile Uniunii de proiecte pentru care așteaptă și susținerea colegilor lor liberali.

„Nu sunt valori colosale și sunt în beneficiul și prestigiul comunității.“, afirmă Caragheorghe.

Iată care sunt proiectele propuse de USR:

1️. Studiu de fezabilitate privind amenajarea unui nou parc public în Faleză Nord, pe malul mării, pe o suprafață de aproximativ 11.500 mp, între zona rezidențială Santa Maria Bay și ansamblul de blocuri Spectrum.

Suma propusă: 250.000 lei

2️. Studiu de fezabilitate Grădină Publică Compozitori.

Suma propusă: 100.000 lei

3️. Studiu de fezabilitate Parc cu regenerare urbană a componentelor patrimoniale (Valul Mare de Pământ) Bd Brătianu intrare Constanța.

Suma propusă: 250.000 lei

4️. Studiu de impact și studiu de fezabilitate privind Promenada Mării Negre.

Suma propusă: 300.000 lei

5️. Amenajare zonă pietonală Faleză Nord și acces către plajă între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu.

Suma propusă: 300.000 lei.

6️. Expropriere Hanul Balcan pentru realizare Centru de Inovare Digitală.

Suma propusă: 2.500.000 lei.

7️. Studiu de fezabilitate realizare loc de joacă și terenuri de sport în cartierul Palas, zona Grădiniței nr. 31 (str. Bradului).

Suma propusă: 50.000 lei

8️. Studiu de fezabilitate pentru realizare Centru de dezvoltare a afacerilor în zone marginalizate (clădirea dezafectată a liceului CFR Palas). Suma propusă: 100.000 lei

9️. Concurs Internațional de soluții pentru edificarea unui Parc Tematic în municipiul Constanța.

Suma propusă: 150.000 lei

 1. Concurs internațional de soluții privind edificare nou cartier financiar administrativ în zona denumita generic „Oil Terminal” (între Șos Mangaliei/Bd Aurel Vlaicu/Bd Brătianu).

Suma propusă: 500.000 lei

 1. 1 Studiu de fezabilitate privind construirea a 3 săli de sport în cadrul a 3 unități de învățământ – Suma propusă: 150.000 lei

1️2. Studiu de fezabilitate privind amenajarea unei grădini publice în vecinătatea Spitalului ISIS cu regenerare urbană.

Suma propusă: 150.000 lei

 1. Finalizarea noii clădiri a Grădiniței “Lumea Poveștilor”.

Suma propusă: 500.000 lei

1️4. Reabilitare Grădinița nr 16 (monument istoric) Peninsulă – .

Suma propusă: 500.000 lei

1️5. Expertizare tehnică a imobilelor destinate funcționării unităților de învățământ preuniversitar.

Suma propusă: 300.000 lei.

1️6. Studiu de prefazabilitate Arenă de Tenis – Parc Tomis Plus – .

Suma propusă: 50.000 lei.

1️7. Studiu de prefazabilitate Bazin Olimpic – Complex Badea Cârțan.

Suma propusă: 50.000 lei

 1. Expropriere teren din vecinătatea Marii Porți a Cetății Tomis cu regenerare urbană.

Suma propusă: 1.000.000 lei

1️9. Valorificare urbanistică zona Harta Mozaic cu înlocuire chioșc ziare cu machetă cu suport din piatră gri-antracit și propunere de reconstrucție prin reprezentarea 3D a Cetății Tomis cu monumentele ei antice reprezentative și instalare panou de reconstituire virtuală a Turnului Măcelarilor.

Suma propusă: 400.000 lei

2️0. Organizare eveniment Lights On România

Suma propusă: 130.000 lei.

Comments

comments

Administratie

Chițac vrea achiziționarea a încă 22 de autobuze electrice. O parte din primul lot zace în garajul CT Bus

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chișac, a anunțat, în urmă cu câteva minute, că a depus cererea de finanțare pentru achiziția a încă 22 de autobuze electrice pentru oraș.

„Este vorba despre un proiect în valoare de 12,1 milioane de euro, eligibil 100% pentru bugetare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (ceea ce înseamnă că nu va presupune cofinanțare din partea Primăriei). Pe lângă achiziția celor 22 de autobuze, contractul prevede și achiziția a 22 de stații de reîncărcare lentă, pentru garajul CT Bus, și achiziția a 7 stații de reîncărcare rapidă, ce se vor monta pe traseu.

Este un nou pas important pe care Constanța îl face în vederea îmbunătățirii calității aerului pe care îl respirăm, orașul nostru urmând să aibă una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de transport în comun prietenos cu mediul din România. Să nu uităm că, vreme de mulți ani, la Constanța parcul auto pentru transportul public a fost unul învechit și deloc prietenos cu călătorii și cu mediul înconjurător.

Noul proiect vine în completarea inițiativelor pe care le-am avut anul trecut: achiziționarea a 125 de stații de autobuz și a altor 41 de autobuze electrice, de 10 și 12 m lungime. O mare parte dintre aceste autobuze se află deja în garajul CT Bus, iar pe parcursul sezonului estival ne așteptăm să le vedem pe traseu.

Transportul public reprezintă cartea de vizită a unui oraș civilizat. Odată cu aceste investiții și cu îmbunătățirea sistemului public de transport în comun, Constanța face mulți pași înainte în lupta cu poluarea și cu aglomerația.“, a spus Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

„Ziua Constanței“. Vezi care este programul manifestărilor din weekend

Publicat

la data de

Scris de

Ziua Constanței cuprinde zeci de evenimente, sute de artiști și mii de constănțeni.

Programul manifestărilor este următorul:

VINERI – 20.05.2022.

 1. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE”, ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei – o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste cu mesaj existențial, un omagiu adus patronilor spirituali și ocrotitorilor orașului Constanța, la ceas aniversar, întru cinstire.

Distribuție: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Liliana Hodorogea, Tomi Cristin, Silviu Mircescu și altii. Adaptare dupa Cristina Tamas.

SÂMBĂTĂ– 21.05.2022.

 1. MARATONUL NISIPURILOR : eveniment sportiv internațional, interval orar 07:00 – 19:00 (PLAJA NEVERSEA)
 2. EXPOZITIE ÎN AER LIBER – PIAȚA OVIDIU : CONSTANȚA NOASTRĂ – O POVESTE BIMILENARĂ.
 3. SPORT ÎN PARC – eveniment sportiv în cinci etape care se vor desfășura în centrul orașului, pe bulevardul Tomis, în perioada 21 mai – 22 mai 2022.

Evenimentul este structurat sub forma unui triatlon sportiv: baschet, minifotbal si tenis cu piciorul. De asemenea, tot pe bulevardul Tomis se vor organiza și alte competiții și concursuri pentru iubitorii de mișcare.

4.SIMBOLURI DE ZIUA CONSTANȚEI, PIAȚA OVIDIU, între orele 11:00-13:00. Vor fi dezvelite încă două plăci din granit, pe care sunt gravate monumente de patrimoniu. În cadrul acestei manifestări, ansamblurile minorităților vor susține un spectacol de dansuri tradiționale și va fi organizată o tombolă cu premii    atractive.

 1. OVIDIO RUNNING – începând cu ora 17.00 va debuta prima ediție a „Ovidio Running”, o cursă de alergare pe distanța de 3 km, care se va desfășura în Constanța, pe traseul Cazino Constanța – faleza – portul Tomis – Str. Lebedei – Str. Remus Opreanu – Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989 – Str. Marcus Aurelius – Str. Sulmona – Str. Vasile Canarache – Piața Ovidiu.

„Ovidio Running” face parte din manifestările dedicate consolidării brandului identitar al lui Publius Ovidius Naso, poetul născut la Sulmona și exilat în bătrânul Tomis.

 1. MUZICĂ DE FANFARĂ – FALEZA CAZINOULUI, ORA 17:30. Fanfara „Muzica apelor” îi va bucura pe toți cei care se vor afla pe faleza Cazinoului
 2. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE” – ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei

8.MUZICIENI CONSTĂNȚENI DE ZIUA CONSTANȚEI – spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski, începând cu ora 20:30.

 1. CONCERT INCENDIAR ÎN PIAȚA OVIDIU – ORA 21:30:

BARBAROSSA SAMBA GROUP

CARLA’S DREAMS

VIDEO MAPPING

SHOW MULTIMEDIA – FOC DE ARTIFICII

DJ MANUEL RIVA

ALEXANDRA STAN

De asemenea, începând cu ora 21:00, timp de 30 de zile, 4 cladiri emblematice ale Constanței vor fi iluminate arhitectural: Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța , Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța ,Muzeul de Artă Populară Constanța.

DUMINICA – 22.05.2022

 1. SPORT IN PARC – Activități sportive pe bulevardul Tomis, în fața Primăriei Constanța: tenis de picior, fotbal, baschet, concursuri etc.
 2. MUZICĂ FOLK PE FALEZA CAZINOULUI – ora 17:00, Walter Ghicolescu va susține un recital de muzică folk pe faleza Cazinoului, langa statuia lui Mihai Eminescu.
 3. INVITAȚIE LA REVERIE MUZICALĂ – ora 20:30- spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac îi bagă pe consilierii locali în ședință extraordinară

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța au fost chemați de primarul Vergil Chițac, vineri, 20 mai, în ședință extraordinară pentru a dezbate trei proiecte de hotărâre:

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2022;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 1

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 490/2021 privind înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Constanţa;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 şi nr. 5

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 402/2021 privind aprobarea cererii de finanţare şi a devizului generat aferent proiectului „Bulevardul Madrid”;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi 5

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: