Connect with us

Administratie

Consilierul local Menabit Ozghiun: „Astăzi, consilierii PNL au ruinat familiile care locuiesc în Mangalia“

Published

on

Consilierii PNL din Mangalia au respins astăzi propunerea opoziției de a reintroduce subvenția la energia termică. De ea ar fi beneficiat aproximativ 5.000 de familii din municipiu care au locuințele la sistemul centralizat de încălzire. Inițiativa aleșilor de a reintroduce subvenția la termoficare a venit după ce mulți cetățeni s-au plâns pe rețelele de socializare că au venit facturi la întreținere extrem de mari. Menabit Ozghiun spune că sun cetățeni care au primit facturi la întreținere de 2.400 lei pentru un apartament de 2 camere. Cu toate acestea, primarul Cristian Radu, care refuză să vină la ședințele de Consiliu Local, și aleșii PNL au spus NU propunerii.

Unul dintre inițiatorii proiectului de reintroducere a subvenției la energia termică este consilierul local din partea PER, Menabil Ozghiun. Acesta spune că, astăzi, consilierii PNL au ruinat familiile care locuiesc în Mangalia.

„Astăzi am fost martor la un vot inconștient al consilierilor locali PNL. Orașul Mangalia este împărțit între locuitori care sunt branșați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică și cei care nu sunt branșați. Familiile care își fac căldură cu centrale de locuință cu gaz sau cu energie electrică primesc ajutor de stat constând în diferența dintre prețul plafonat și prețul de pe piața liberă. Consiliul Concurenței a notificat guvernul că cei racordați la sistemele centralizate sunt discriminați, astfel s-a emis ORDIN 511/1090/2022, care prevede că subvenția acordată de consiliile locale pentru prețul facturat către populație pentru termoficarea centralizată constituie ajutor de stat și este compensată din Schema de Ajutor de Stat.

Spre exemplificare, Consiliul Local al Municipiului Constanța a aprobat subvenție de 720/gcal. Majoritatea celorlalte localități din țară au aprobat această subvenție.

Consilierii locali PNL au refuzat introducerea subvenției la Mangalia, propusă la aceeași valoare pe care au aprobat-o anul trecut, în data de 28.01.2022, când au aprobat-o fără probleme, în condițiile în care subvenția nu era compensată din Schema de Ajutor de Stat și a fost suportată integral din bugetul local.

Consecința este că se vor debranșa toți după trecerea iernii, iar sistemul centralizat va dispare. Legea prevede că pe timpul iernii nu se pot debranșa, familiile au rămas captive în aceste prețuri exorbitante la gigacalorie. Facturile pentru căldură au fost între 800 și 2.400 lei pentru luna decembrie, pentru un apartament de 2 camere. Prețul plătit de populație este de 838 lei/gcal.

Consiliul local a aprobat un proiect de cogenerare termică, în valoare de 36.000.000 lei, finanțat de către Ministerul Dezvoltării, cu care s-a semnat contractul de finanțare în anul 2018, iar lucrările au început în același an, cu termen de finalizare 24 de luni. Proiectul a avut scopul să se producă energie termică la un cost scăzut sub jumătate față de costul actual, să producă apă caldă gratuit și să producă energie electrică pe care să o folosim în iluminatul public.

Acest proiect a fost pierdut pentru că nu s-a implementat, Ministerul Dezvoltării a cerut banii înapoi. AGA lui SC Goldterm SA este Consiliul Local, unde consilierii locali PNL dețin majoritate de voturi pentru a adopta hotărârile AGA ale Goldterm, societatea Consiliului Local Mangalia, care se ocupă de alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.

Cu ce sunt vinovați cetățenii Mangaliei cărora li s-a interzis dreptul de a beneficia de subvenție, compensată cu ajutorul de stat?

Centralele de apartament vor fi interzise în toată Uniunea Europeană. Cei care au centrale de apartament vor plăti o Taxă de Mediu care se aplică pe fiecare metru cub de gaz consumat.

Prețul ridicat de producere de căldură cu centrală de apartament va fi foarte mare și locuitorii Mangaliei nu se vor mai putea branșa la sistemul centralizat, deoarece a fost ucis de către consilierii PNL.

Astăzi, consilierii PNL au ruinat familiile care locuiesc în Mangalia, pe cei 5.200 de abonați la sistemul centralizat (în 2021 erau 7.500 de familii), iar în viitorul foarte apropiat, în 3-4 ani, pe toți locuitorii Mangaliei deoarece nu va mai exista sistemul centralizat și factura la gaze vor avea introdusă și taxa de mediu, care va fi mare, la fel ca în celelalte state europene.“, a spus Menabit Ozghiun.

Citește și:

Mangalia. Reintroducerea subvenției la încălzirea în sistem centralizat, BLOCATĂ de consilierii locali ai PNL

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta