Connect with us

Administratie

Consiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară. Chițac supune aprobării bugetul orașului

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a convocat Consiliul Local în ședință extraordinară, vineri, 11 februarie 2022, ora 10.00, în care va supune dezbaterii și votului un singur proiect de hotărâre: „Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2022.“

Bugetul creionat de Chițac nu e pe placul tuturor consilierilor locali. Liderul consilierilor locali ai USR din Constanța, Dumitru Caragheorghe, a declarat, în urmă cu ceva timp, că, din cauza faptului că bugetul local pe 2022 a fost urcat în consultare publică fără o consultare prealabilă cu consilierii USR, formațiunea sa își dorește clarificarea unor aspecte privind unele repere de cheltuieli din buget legate de:

-sistemul de colectare a deșeurilor.

-parc inel 2 – zona Marvimex.

-perdeaua verde.

-parcări publice supraetajate.

-casa d’Italia ca obiectiv cultural.

-picturi murale.

-plantările pe aliniamente.

„Fac precizarea că pentru fiecare din aceste repere avem proiecte și este obligatoriu să primim clarificări din partea administrației.“, spune Caragheorghe.

Tot din cauza faptului că primarul Chițac a pus bugetul în consultare publică fără o discuție în prealabil, conducerea USR a decis să se facă publice propunerile Uniunii de proiecte pentru care așteaptă și susținerea colegilor lor liberali.

„Nu sunt valori colosale și sunt în beneficiul și prestigiul comunității.“, afirmă Caragheorghe.

Iată care sunt proiectele propuse de USR:

1️. Studiu de fezabilitate privind amenajarea unui nou parc public în Faleză Nord, pe malul mării, pe o suprafață de aproximativ 11.500 mp, între zona rezidențială Santa Maria Bay și ansamblul de blocuri Spectrum.

Suma propusă: 250.000 lei

2️. Studiu de fezabilitate Grădină Publică Compozitori.

Suma propusă: 100.000 lei

3️. Studiu de fezabilitate Parc cu regenerare urbană a componentelor patrimoniale (Valul Mare de Pământ) Bd Brătianu intrare Constanța.

Suma propusă: 250.000 lei

4️. Studiu de impact și studiu de fezabilitate privind Promenada Mării Negre.

Suma propusă: 300.000 lei

5️. Amenajare zonă pietonală Faleză Nord și acces către plajă între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu.

Suma propusă: 300.000 lei.

6️. Expropriere Hanul Balcan pentru realizare Centru de Inovare Digitală.

Suma propusă: 2.500.000 lei.

7️. Studiu de fezabilitate realizare loc de joacă și terenuri de sport în cartierul Palas, zona Grădiniței nr. 31 (str. Bradului).

Suma propusă: 50.000 lei

8️. Studiu de fezabilitate pentru realizare Centru de dezvoltare a afacerilor în zone marginalizate (clădirea dezafectată a liceului CFR Palas). Suma propusă: 100.000 lei

9️. Concurs Internațional de soluții pentru edificarea unui Parc Tematic în municipiul Constanța.

Suma propusă: 150.000 lei

Concurs internațional de soluții privind edificare nou cartier financiar administrativ în zona denumita generic „Oil Terminal” (între Șos Mangaliei/Bd Aurel Vlaicu/Bd Brătianu).

Suma propusă: 500.000 lei

1 Studiu de fezabilitate privind construirea a 3 săli de sport în cadrul a 3 unități de învățământ – Suma propusă: 150.000 lei

1️2. Studiu de fezabilitate privind amenajarea unei grădini publice în vecinătatea Spitalului ISIS cu regenerare urbană.

Suma propusă: 150.000 lei

Finalizarea noii clădiri a Grădiniței “Lumea Poveștilor”.

Suma propusă: 500.000 lei

1️4. Reabilitare Grădinița nr 16 (monument istoric) Peninsulă – .

Suma propusă: 500.000 lei

1️5. Expertizare tehnică a imobilelor destinate funcționării unităților de învățământ preuniversitar.

Suma propusă: 300.000 lei.

1️6. Studiu de prefazabilitate Arenă de Tenis – Parc Tomis Plus – .

Suma propusă: 50.000 lei.

1️7. Studiu de prefazabilitate Bazin Olimpic – Complex Badea Cârțan.

Suma propusă: 50.000 lei

Expropriere teren din vecinătatea Marii Porți a Cetății Tomis cu regenerare urbană.

Suma propusă: 1.000.000 lei

1️9. Valorificare urbanistică zona Harta Mozaic cu înlocuire chioșc ziare cu machetă cu suport din piatră gri-antracit și propunere de reconstrucție prin reprezentarea 3D a Cetății Tomis cu monumentele ei antice reprezentative și instalare panou de reconstituire virtuală a Turnului Măcelarilor.

Suma propusă: 400.000 lei

2️0. Organizare eveniment Lights On România

Suma propusă: 130.000 lei.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: